واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ابوريحان بيروني ، دانشمند پرافتخار ايراني
علمي آموزشي. ابوريحان . دانشمند
كرج - از ابوريحان بيروني به عنوان فيلسوف و رياضي دان برجسته ياد مي كنند،حال آنكه دامنه دانش و آگاهي او حوزههاي مختلف مانند دين، نجوم، مردم شناسي، طب و جغرافيا را در برمي گيرد.
فردا چهارشنبه سيزدهم شهريور مصادف با روز بزرگداشت ابوريحان بيروني است بسياري از عالمان از اين شخصيت برجسته به عنوان دارنده دانش دائره المعارفي در دوران خود ياد ميكنند.
ابوريحان بيروني دانشمندي است كه در اغلب علوم دست داشته و مايه افتخار ايرانيان است .
آثاري كه اين دانشمند پرآوازه بر جاي گذاشته هريك خود گوهري ارزشمند است كه منابع عالي و غني از علوم مختلف را به دست ميدهد.
آثار الباقيه شايد مهمترين اثر اين دانشمند برجسته ايراني است كه تحسين بسياري از عالمان را برانگيخته و بسياري از اين كتاب ارزشمند به عنوان يك دانشنامه ياد ميكنند.
يك استاد دانشگاه ميگويد: اين كتاب كه در اصل به عربي نوشته شده است، اطلاعات ارزشمندي درباره اعياد و ايام سور و سوگ ايرانيان و ديگر اقوام به دست ميدهد.
دكتر عطاالله كوپال در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در واقع آثار الباقيه ، دانشنامهاي است كه سنن و رسوم عبرانيان، مسلمانان، ايرانيان باستان و همچنين مباحث دقيق در محاسبههاي تقويم را در ميان ملل گوناگون مطرح ميكند.
اين عضو هيات علمي دانشكده ادبيات دانشگاه آزاد اسلامي واحد كرج گفت: اين كتاب بسياري از حقايق تاريخي كهن را در خود ثبت كرده و مانع از فراموشي و نابودي آنها در گذشت زمان شده است .
وي خاطرنشان كرد: كتاب ديگر ابوريحان با عنوان تحقيق ماللهند نيز كه به عربي نگاشته شده ، علوم ، اديان ، عقايد فلسفي و آداب و رسوم مردم هند را در خود جاي داده است .
به گفته وي ، اگرچه زبان مادري ابوريحان بيروني، خوارزمي است اما به چند زبان مختلف تسلط كامل داشته ، چنانكه با تاليف كتاب التفهيم ، توانايي و چيرگي مطلق خود را به دو زبان فارسي و عربي به رخ ميكشد.
وي افزود: بيروني در كتاب التفهيم ، مقدمات اوليه علم نجوم را درج كرده و اين كتاب به عنوان يكي از شاهكارهاي علمي به شمار ميآيد كه طي سدههاي متمادي كتاب درسي رياضيات بوده است .
كوپال گفت: ابوريحان بيروني بجز عربي و فارسي بر زبان سانسكريت نيز تسلط كامل داشته و از محتواي كتابها و رسالههايي كه تاليف كرده، چنين برمي آيد كه با زبانهاي ديگري نيز آشنايي داشته است .
اين استاد دانشگاه اظهار داشت: ابوريحان بيروني بيش از يكصد و هشتاد كتاب و رساله نوشته اما افسوس كه بيشتر آنها امروز به جا نمانده است و طي گذشت زمان از بين رفته اند.
وي يادآور شد: اين دانشمند شهير و بزرگ در عصر اوج رستاخيز علمي ايرانيان در سدههاي آغازين هجري ميزيست و نامش در كنار ابن سينا، خوارزمي ، زكرياي رازي ، جوزجاني و ديگران مايه سربلندي و افتخار ما ايرانيان است .
وي اظهار اميدواري كرد:يادآوري نام دانشمندان بزرگي مانند ابوريحان بيروني صرفا به روزهاي بزرگداشت بسنده نشود و همواره ياد اين مفاخر ملي را گرامي بداريم و در شناساندن اين مفاخر به نسل كنوني و دنيا بيش از پيش كوشا باشيم .
ابوريحان بيروني در سال ۳۶۲هجري قمري در شمال خراسان در منطقه بيرون حوالي خوارزم متولد شد. ك /۴
سه شنبه 12 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 354]