واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جهان - يكشنبه خونين در استانبول
جهان - يكشنبه خونين در استانبول
گروه بينالملل، مازيار آقازاده: در ميان نزاعها و جدلهاي سياسي اخير تركيه بر سر پرونده كودتا عليه حزب حاكم از سويي و پرونده انحلال حزب حاكم عدالت و توسعه از سوي ديگر، شايد تنها يك انفجار خونين ميتوانست، بحثها و جدلهاي مرتبط با اين دو موضوع را تحت تأثير قرار دهد. دو انفجار متوالي يكشنبه شب در ساعت 50/21 و 00/22 شب به فاصله 10 دقيقه به وقوع پيوست و باعث كشته شدن 17 نفر و زخمي شدن 154 نفر شد. گفته ميشود حال برخي از زخميها بسيار وخيم است و احتمالا آمار كشتهها به بيش از 20 نفر خواهد رسيد. شاهدان ماجرا گفتهاند كه انفجار بمب اول ساعت 50/21 شب يكشنبه در محله «گونگورن» استانبول كه يك منطقه تجاري و مسكوني كه تردد اتومبيل در آن ممنوع است روي داد. با توجه به اينكه حادثه در يكشنبه (روز تعطيل) روي داد و در ساعتي بود كه بيشترين جمعيت پياده مشغول تردد در اين خيابان بودهاند، تلفات حادثه افزايش يافته است. پس از انفجار بمب اول كه يك بمب صوتي بوده جمعيتي بالغ بر صدها نفر در محل انفجار بمب اول تجمع ميكنند و در اين زمان دومين بمب كه بمب اصلي بوده و در يك سطل زباله كار گذاشته شده بود در ميان ازدحام جمعيت منفجر ميشود و به كشته و زخمي شدن بيش از 170تن ميانجامد. «معمر گولر» فرماندار استانبول بلافاصله در محل حادثه حاضر شد و در پاسخ به پرسشهاي انبوه خبرنگاران حاضر در صحنه ضمن اشاره به احتمال دست داشتن تروريستهاي پ.ك.ك در اين حادثه اظهار داشت كه تحقيقات پليس آغاز شده و به زودي نتايج تحقيقات اعلام خواهد شد. به گزارش سيانان ترك، گولر از تمامي كساني كه در محل حادثه حضور داشتهاند خواست كه در صورت داشتن اطلاعاتي از حادثه، ماموران امنيتي را مطلع سازند. وي همچنين اعلام كرد كه تلفنهاي موبايل افرادي كه از صحنه حادثه (قبل و بعد از انفجار دوم) فيلمبرداري كردهاند مورد بررسي پليس قرار خواهد گرفت. هنوز هيچ شخصي يا گروه خاصي مسووليت اين حادثه را برعهده نگرفته است. اما انگشت اتهام بيشتر رسانهها و مقامات تركيه به سوي گروه جداييطلب پ.ك.ك نشانه رفته است. روز گذشته (دوشنبه) تيتر اول بسياري از روزنامههاي تركيه به موضوع انفجار استانبول و دست داشتن احتمالي چريكهاي جداييطلب پ.ك.ك در اين حادثه اشاره داشت. روزنامه حريت ديروز با انتخاب تيتر «كشتار مردم به دست پ.ك.ك» به صراحت تروريستهاي جداييطلب پ.ك.ك را مقصر اصلي اين حادثه اعلام كرد. در حاليكه خبرگزاري آسوشيتدپرس به نقل از روزنامه مليت تركيه نوشت كه سه نفر جوان بين سنين 16 تا 18 ساله به اتهام دست داشتن در اين حادثه دستگير شدهاند، اما هيچ يك از رسانهها يا مقامات تركيه (تا لحظه نگارش اين گزارش) اظهارنظر رسمي و قطعي درباره اين خبر نكردهاند. روزنامه زمان وابسته به جناح حاكم تركيه نيز با انتساب تلويحي اين حادثه به پرونده كودتا عليه حزب حاكم (ارگنهكون) سعي كرد تا نوعي همسويي بين اهداف عمل تروريستي در استانبول و پرونده كودتا عليه حزب حاكم نشان دهد. اين روزنامه نوشت: «تركيه در ميانه بحث و بررسي بر سر پرونده جنايات عاملين و گردانندگان شبكه تروريستي ارگنه كون، ديشب در يك حمله تروريستي در حالي كه بخش بزرگي از همميهنانمان براي گردش و خريد در يك روز تعطيل در خياباني در استانبول از خانههاي خود خارج شده بودند، هدف حمله كور و وحشيانه تروريستي واقع شدند و 17 تن كشته و بيش از 100 نفر زخمي شدند.»
واكنشها به انفجارها
تمام مقامات سياسي و نظامي تركيه با اظهارنظر يا صدور بيانيههايي انفجار اخير در استانبول را محكوم كردند.
رجب طيب اردوغان نخستوزير، عبدالله گل رئيسجمهور، وزراي مختلف، رئيس پارلمان تركيه، رئيس ستاد مشترك ارتش تركيه، روساي احزاب و... با صدور اطلاعيههايي اين عمل تروريستي را محكوم كردند. يكشنبه شب و پس از انفجارهاي تروريستي در خيابان محل حادثه عده زيادي از ساكنان اين خيابان با آويختن پرچم تركيه بر سردر خانهها يا پنجرههايشان اعتراض خود را به اين اقدام تروريستي نشان دادند. از سوي ديگر كميسيون اروپا، خاوير سولانا مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا، دبيركل ناتو، سفير ايالات متحده در آنكارا نيز با صدور بيانيههايي انفجارهاي استانبول را محكوم كردند. وزارت امور خارجه آلمان نيز با صدور بيانيهاي به شهروندان آلماني ساكن يا در حال سفر به تركيه هشدار داد تا بيشتر جوانب احتياط را رعايت كنند. روز گذشته همچنين جلسه هيات دولت تركيه نيز لغو شد و رجب طيب اردوغان به همراه جمعي ديگر از وزرا و مشاورين خود در ساعات نزديك ظهر براي بررسي ماجرا و ديدار با خانوادههاي قربانيان يا صدمهديدگان اين حادثه تروريستي عازم استانبول شد. اين انفجارها شديدترين انفجار در تركيه پس از حملات تروريستي سال 2003 در استانبول و آنكاراست. مقامات امنيتي تركيه گروه تروريستي پ.ك.ك را مظنون به دست داشتن در اين حادثه ميدانند و معتقدند ضرباتي كه اخيرا ارتش تركيه به اين گروه زده است، تروريستهاي اين گروه را به اقدامات تروريستي كور واداشته است. چراكه بامداد يكشنبه (روز حادثه) و حدود تنها كمتر از 20 ساعت قبل از حادثه انفجار تروريستي، نيروي هوايي تركيه با حمله به 12 هدف در شمال عراق مواضع چريكهاي پ.ك.ك را بمباران كردند. اما عده ديگري از تحليلگران نزديك به حزب عدالت و توسعه امكان ارتباط اين حوادث با حادثه دستگيريهاي بيش از 100 نفر به اتهام دست داشتن در توطئه كودتا عليه حزب عدالت و توسعه را منتفي نميدانند.
پرونده انحلال حزب حاكم در دادگاه
ديروز همزمان با انفجارهاي تروريستي و خونين در استانبول، قضات دادگاه قانون اساسي تركيه براي بررسي و صدور راي درباره پرونده انحلال حزب حاكم تركيه وارد شور شدند و تا لحظه نگارش اين گزارش راي اين دادگاه درباره پرونده انحلال حزب حاكم تركيه اعلام نشده است. در صورت صدور حكم انحلال حزب حاكم تركيه، احتمالا تركيه وارد مرحله جديدي از تنشها و جدلهاي سياسي خواهد شد. از سوي ديگر پرونده كودتا عليه حزب حاكم (آرگنهكون) نيز توسط دستگاه قضايي تركيه تحت بررسي است و اكتبر سال جاري (مهرماه) براي آغاز محاكمه مظنونان و متهمان اين پرونده تعيين شده است.
سه شنبه 8 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]