واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: آثار و بركات اعتكاف
يكي از سنت هاي حسنه و نيكويي كه مي تواند امت اسلام را از خطرات ناشي از فتن دوره آخرالزمان حفظ و مقام كند، بهره گيري از فضاي معنوي و نوسازي جامعه اسلامي است؛ به همين خاطر در آموزه هاي دين مبين اسلام و پيشوايان الهي فرصت هايي اين چنيني در اختيار مسلمانان قرار داده شده است تا آنان بتوانند در ايام خاص معنوي با برنامه ريزي منظم و بهره مندي از آموزه ها، خود را از تعلقات بازدارنده دنيوي رها كرده و با مكان هاي مقدس پيوند دهند تا از اين طريق ضمن برقراري ارتباط و انس با خالق، زمينه هاي اين ارتباط را تحكيم و تقويت بخشند.
ماه هاي رجب، شعبان و رمضان از بهترين فرصت هايي است كه مسلمانان مي توانند با انجام مراسم و مناسك عبادي و ديني اعتكاف از اين خوان گسترده عرفاني مستفيض شوند.
اعتكاف يكي از عالي ترين بسترهاي تقويت روح، عبوديت و بندگي، ارتباط با خدا و تهذيب نفس است كه به بركت آن مي توان توشه اي معنوي از اجتماع نوراني موحدان به دست آورد.
اين مراسم داراي آثار و نتايج مثبت مادي و معنوي زيادي است كه در ادامه به مهم ترين آنها اشاره شده است.
ايجاد آرامش روحي و رواني:
در ميان اديان آسماني، دين اسلام براي دعا و نيايش اهميت ويژه اي قائل شده است؛ اين در حالي است كه با نگاهي به آيات و روايات، اهميت دعا و نيايش بهتر آشكار مي شود.
با توجه به اينكه بخش اعظم برنامه معنوي اعتكاف را دعا و نيايش در خلوت تشكيل مي دهد و دعا زمينه ساز آرامش روح و روان انسان است، بنابراين آرامش روحي و دروني براي افراد از مهم ترين نتايج اعتكاف به شمار مي رود.
تلنگري هوشمندانه به خويش:
انسان در دوران اعتكاف فرصت پيدا مي كند تا با خداي خود خلوت كرده و به خويشتن خود بپردازد تا از اين طريق در رفع نواقص، تلاش مضاعفي كند و گام هايي محكم و اساسي در جهت اصلاح و تكامل خود بردارد.
پيشگيري از بدي ها:
خداوند بنا بر حكمت و مشيت خود سختي هاي زيادي را براي بيداري فطرت و آزمون بشر بر سر راه انسان ها قرار مي دهد و زماني كه معتكف، لذت عبادت را احساس كرد تمام سعي خود را به كار مي بندد تا از بدي ها دوري جسته و از آن پيشگيري كند.
خلوت گزيني براي انس مجدد با خدا:
اسلام ديني كاملاً اجتماعي و به دنبال تربيت انساني كامل و بنده اي مقرب نزد خداست و رسيدن به اين هدف تنها از راه عبادت خدا و تقرب جستن به ساحت قدسي او امكانپذير است.
اعتكاف بهترين نمونه خلوت گزيدن براي عبادت و راز و نياز با خداست كه در هيچ جاي ديگر به دست نمي آيد.
تقويت اراده:
اعتكاف مجموعه اي از محدوديت ها بوده و لازمه آن، دست شستن از لذت ها و آزادي ها به منظور تقويت اراده است و كسي كه چندين روز نفس خود را مهار كرده و از لذت هاي متنوع صرفنظر كند و از ياد خدا غافل نشود، رياضتي شرعي را متحمل شده كه نتيجه آن تقويت اراده و كسب تقوا است.
وصول آزادي هاي مشروع و مقدس:
توجه و عنايت به امور اخروي زمينه اي است براي گسستن قيود ذهني و رسيدن به آزادي مقدس و اعتكاف بستري شايسته براي پالايش و پاك كردن افكار و انديشه هاي انساني از بندهاي تعلقات نفساني است.
نوسازي معنوي جامعه (مقاوم سازي انديشه فرهنگي):
با توجه به اينكه جوانان سهم عمده اي از معتكفان را تشكيل مي دهند و قشر جوان بشدت تحت تاثير مسائل عقيدتي و رفتاري قرار مي گيرد، بنابراين حضور آنها در مراسم اعتكاف زمينه ساز ايجاد نشاط و رضايت در رفتار و كردارشان به دليل ارتباط با انسان هاي وارسته شده و بستر مناسب براي تقويت انديشه هاي ديني و معنوي آنها فراهم مي شود كه در نهايت به سلامت جامعه منجر خواهد شد.
زمينه ساز توبه و بازگشت:
انسان معتكف به مدت سه روز از دنيا و تعلقات آن جدا شده و با توسل به خدا سعي در شناسايي فلسفه وجودي خلقت خويش مي كند؛ كه همين مسئله زمينه ساز توبه و بازگشت به سوي خدا و تلاش براي بازگشت از فضاي پرالتهاب روزانه به سوي خود و خالق خويش است.
اعتكاف، استراحت در بيداري:
كساني كه از جنجال هاي زندگي خسته شده اند، براي اينكه بتوانند چند صباحي با خالق هستي خلوت كرده و با توشه معنوي و اعتقاد راسخ و اميدي مضاعف به زندگيشان ادامه دهند بايد به جرگه معتكفين درآيند؛ زيرا اعتكاف خلوت گزيدن روح انسان آگاه با خالق است.
داروي درمان ناهنجاري ها و لغزش هاي فردي و اجتماعي:
اعتكاف فصلي براي بارش باران رحمت الهي و شستشوي آلودگيها و پليدي هاي گناه و تطهير صحيفه ايمان و نوراني ساختن دل و صفا بخشيدن به روح است؛ مجموعه اي مشتمل بر مهمترين عبادات واجب و مستحب است كه هم اثر نماز براي بازگشت از گناهان و هم نتيجه روزه كه از اسرار الهي است را شامل مي شود.
منبع: كتاب مسجد و اعتكاف (آنچه را كه يك معتكف بايد بداند)
سه شنبه 25 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 397]