واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: آرام و شاد و آزاد...
زندگي بدون اضطراب و تنش را ديگر نميتوان تصور كرد؛ اصولا «زنده بودن» مساوي است با كمي نگراني و اضطراب...
زندگي بدون اضطراب و تنش را ديگر نميتوان تصور كرد؛ اصولا «زنده بودن» مساوي است با كمي نگراني و اضطراب...
اما با شرايط زندگي كنوني، اين جزء كوچك، روي تمام زندگي ما سايه انداخته است و آهسته آهسته آنقدر بزرگ شده كه مثل يك هشتپاي عظيم دارد تمام شاديهايمان را له ميكند و از بين ميبرد. اين اضطرابها گاهي دلايل واقعي دارند و گاهي زاييده افكار ما هستند و در هر صورت، جزئي از زندگياند كه بايد كنترلشان كرد وگرنه از طاقت ما بزرگتر ميشوند و آنوقت رفتارهاي جسمي، عاطفي و ذهني ما را به طرز دلآزاري تغيير ميدهند و شخصيت ما را آهستهآهسته ويران ميكنند. اين راهكارها كوچكاند اما مؤثر و به امتحان كردنشان ميارزد.
استرس از كجا ميآيد؟
ترس به دلايل مختلفي ايجاد ميشود اما به طور كلي مرگ عزيزان - بهخصوص پدر و مادر يا فرزند، طلاق - جدايي از والدين يا فرزندان، زندان، حوادث و بيماريهاي خطرناك، ازدواج، اخراج از كار، تغيير شغل و بازنشستگي از مهمترين علل بهوجود آورنده استرس هستند.
نشانههاي استرس چيست؟
نشانههاي ذهني، عاطفي، جسمي و رفتاري است. مشكلات حافظه، مشكل در تصميمگيري، ناتواني در تمركز فكر، منفينگري، تكرار بعضي كارها و حرفها، قضاوت ضعيف و نديدن واقعيتها از نشانههاي ذهني استرس؛ حساسيت زياد نسبت به برخي مسائل، بيقراري و اضطراب، افسردگي، عصبانيت و پرخاشگري از نشانههاي عاطفي استرس؛ سردرد، مشكلات گوارشي، درد عضلاني، اختلال خواب، خستگي، درد قفسه سينه، فشار خون بالا، كاهش يا افزايش وزن، آسم يا تنگي نفس و مشكلات پوستي از نشانههاي جسمي استرس و پرخوري يا كمخوري، خواب زياد يا كم، كنارهگيري از جمع، نپذيرفتن مسئوليت، مصرف زياد سيگار، الكل، مواد و برخي داروها، دندان ساييدن و يا فشار فكها روي هم، انجام كارهاي عجيب مانند خريدن يك كالاي گران و غيرضروري و از دست دادن خلق و خوي خوب از نشانههاي رفتاري استرس هستند.
استرس داريد؟
ممكن است بيشتر از يكي از اين موارد پيش آمده باشد؛ در اين صورت، بايد بگوييم شما بيشترين استرسهايي را كه يك انسان عادي در طول عمرش ميتواند داشته باشد، تجربه كردهايد. اگر ميخواهيد بدانيد سطح استرس فعلي شما چقدر است، كاغذ و قلم برداريد و نشانههاي ذهني، عاطفي، جسمي و رفتاري را كه نام برديم و در شما وجود دارد، بنويسيد. حال تعداد نشانههايتان را بشماريد. چند نشانه در شما وجود دارد؟ با توجه به تعداد نشانهها به سطح استرس خود پي ميبريد:
از صفر تا 4 نشانه: سطح استرس بسيار كم. وضعيت شما مطلوب است و مشكل خاصي نداريد. با كمي مديريت نتيجه بهتري ميگيريد.
از 5 تا 8نشانه: سطح استرس كم. لازم است برخي چيزهاي جزئي در زندگيتان تغيير كند. خودتان ميتوانيد با مديريت استرس در زندگيتان، اوضاع را كنترل كنيد.
از 9 تا 12 نشانه: سطح استرس متوسط. لازم است برخي چيزهاي كلي در زندگيتان تغيير كند. نياز به مشاور يا روانشناس باليني داريد.
13 نشانه به بالا: سطح استرس زياد. نياز فوري براي كاهش ميزان استرس و تغيير سبك زندگي -به طور اصولي- داريد و نيازمند به مشاور يا روانشناس باليني و روانپزشك هستيد.
راههاي مقابله با استرس
همانطور كه گفتيم استرس وجود دارد و ما بايد ياد بگيريم چطور با آن مقابله كنيم و تاثيرات زيانآور آن را كاهش دهيم. اقدامات زير ميتواند مفيد باشد:
بگوييد «نه»
گاهي انجام درخواستهاي ديگران ممكن است براي شما مشكل باشد و شما را در معرض استرس قرار دهد؛ در اين صورت با معذرتخواهي از طرف مقابل، بگوييد: «نه، نميتوانم!».
كارهاي بزرگ را به اجزاي كوچكتر تقسيم كنيد
هميشه براي انجام كارهاي بزرگ، پروژههاي سنگين و طاقتفرسا ابتدا كليات آن را روي كاغذ بياوريد. بعد آن را به چند جزء تقسيم و اولويتبندي كنيد و براي انجام هريك، برنامهاي جداگانه بريزيد. مواجهه با يك كار بزرگ در ابتدا، هر آدمي را ممكن است دچار استرس كند ولي با تجزيه عناصر آن، ميتوان بهخوبي از عهده انجاماش برآمد.
منظم باشيد
بينظمي در اغلب اوقات موجب ايجاد سردرگمي، ناراحتي رواني و استرس ميشود. يكي از مهمترين اركان آرامش و رسيدن به موفقيت، نظم و ترتيب داشتن در همه امور زندگي و كاري است.
نفس عميق را فراموش نكنيد
بعد از مواجهه با استرس، در حالت درازكش يا نشسته قراربگيريد. بدن خود را آرام كنيد و چشمانتان را ببنديد. بسيار آرام هوا را از طريق بيني وارد ريههاي خود كنيد، 5ثانيه نگه داريد و بسيار آرام از راه دهان تخليه كنيد. تصور كنيد سلامت، شادي و آرامش را وارد وجود خود ميكنيد و خشم، كينه، بيماري، ضعف و تنش را از آن بيرون ميريزيد.
بخنديد
خنديدن، سبب دفع استرس و كاهش آثار نامطلوب آن بر سلامت شما ميشود؛ پس از هر حادثه استرسزايي، با دوستانتان بنشينيد و درباره موضوعات خندهدار گپ بزنيد.
بدويد
دويدن، استرس و فشارهاي رواني را كم ميكند و بـاعث بالا رفـتـن سـطح اكـسيژن در مـغز و ساير قسمتهاي بدن ميشود. هنگام دويدن، بدن شـما انـدورفـين بيشتري آزاد ميكند. اين هورمون به گيرندههاي تسكين درد در نورونها متصل ميشود و پس از اتصال، مانع انتقال پيامهاي درد به مغز ميشود و فشارهاي عصبي را كاهش ميدهد. اين هورمون، مسكن طبيعي بدن است و موجب سرخوشي و خوشحالي ميشود.
آزمون سنجش آسيبپذيري در برابر استرس
اين آزمون را روانشناساني به نامهاي لايل اچ ميلر و آلما دلاسميت در دانشگاه بوستون ارائه كردهاند. هر پرسش، پاسخي بين يك (هميشه) تا 7 (هرگز) دارد. پس از خواندن هر پرسش، عددي از يك تا 7 را در مقابل آن بنويسيد.
1 - هر روز دستكم يك وعده غذاي گرم و كافي ميخورم.
2 - دستكم 4 شب از هفته را 7 تا 8 ساعت ميخوابم.
3 - هميشه به ديگران محبت ميكنم و محبت ميبينم.
4 - در فاصله 80كيلومتري دستكم خويشاوندي دارم كه ميتوانم روي او حساب كنم.
5 - روزانه كمتر از 10نخ سيگار ميكشم.
6 - وزن من متناسب است.
7 - درآمدم متناسب با هزينههاي ضروري زندگي است.
8 - اعتقادات ديني دارم كه به من قدرت و آرامش ميدهند.
9 - به طور منظم در فعاليتهاي اجتماعي و گروهي شركت ميكنم.
10 - تعداد زيادي دوست و آشنا دارم.
11 - در هفته 2بار به حد عرق كردن ورزش ميكنم.
12 - يكي دو دوست دارم كه ميتوانم درباره مسائل خصوصي و محرمانهام با آنها سخن بگويم.
13 - از سلامت خوبي برخوردارم (بهخصوص بينايي، شنوايي و دندانها).
14 - وقتي عصباني يا ناراحت ميشوم، ميتوانم احساسم را بيان كنم.
15 - با افرادي كه زندگي ميكنم (خانواده)، صميمانه حرف ميزنم.
16 - دستكم هفتهاي يك بار برنامهاي براي تفريح دارم.
17 - ميتوانم وقت خود را بهطور مؤثر تنظيم كنم.
18 - روزانه كمتر از 3 فنجان قهوه يا چاي يا نوشابه ميخورم.
19 - در طول روز مدتي را در سكوت و تنهايي ميگذرانم.
جمع نمرات شما: ...
براي به دست آوردن نمره واقعي، 20نمره از مجموع نمرات خود كم كنيد. نمره آزمون شما =20 - جمع نمرات شما
نتيجه
- نمره بيشتر از 30 نشاندهنده اين است كه شما در برابر استرسهاي محيط كار و زندگيتان تا اندازهاي آسيبپذير هستيد و بايد در زندگي تغييراتي اعمال كنيد.
- نمره بين 50 تا 75 نشان ميدهد شما در برابر استرس به مقدار زيادي آسيبپذيريد و بايد تغييرات زيادي را در سبك زندگيتان ايجاد كنيد. - نمره بيش از 75 به اين معني است كه شما در برابر استرس به شدت آسيبپذيريد و بايد به فكر راهحل باشيد. لازم است در زندگيتان تغييرات اساسي ايجاد كنيد و در صورت لزوم به مشاور مراجعه كنيد.
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 231]