از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز تولید ناخالص داخلی دارای اهمیت بسیار بالایی بوده و شناخت آن اطلاعات ارزشمند و مفیدی راجع به جامعه مورد نظر می دهد. در واقع با تجزیه و تحلیل داده های حاصل از تولید ناخالص ملی می توان میزان رفاه و استاندارد های زندگی در یک کشور را به دست آورد. تعاریف بسیاری برای مفهوم تولید ناخالص وجود دارند که هر یک از آن ها به تعبیری درست هستند.
بهترین و کامل ترین برای این پدیده معرفی آن به عنوان یک متغیر است. تولید ناخالص داخلی به زبان ساده در جوامع مختلف با محاسبه میزان جریان کالا و خدمات در مدت زمان معین به دست می آید. این بازه های زمانی معمولا یک ساله هستند تا داده ها بیشترین شباهت را به واقعیت داشته باشند. در این شرایط ارزش ریالی کالا های تولید شده و خدمات ارائه شده با روش های محاسباتی جدید به دست می آید.
محاسبه تولید ناخالص داخلی اهمیت فراوانی دارد.دکتر میثم شکری ساز اعتقاد دارد با محاسبه این آیتم ارزش بازاری کالا ها و خدمات ارائه شده به دست می آید. در این صورت با آگاهی و اطلاعات بیشتر اقدامات لازم جهت افزایش ارزش بازاری کالا ها به کار گرفته می شود. محاسبه تولیدات ناخالص داخلی به مدیریت بهتر منابع نیز کمک زیادی می کند. تدارکات و مخارج جامعه بهتر محاسبه و تامین می شوند و میزان ضرر و زیان مالی به حداقل مقدار ممکن کاهش می یابد. در نتیجه در دراز مدت این موضوع باعث بهتر شدن تصمیمات اقتصادی و رشد اقتصاد جامعه می شود.
عوامل موثر بر رشد تولید ناخالص داخلی
عوامل زیادی وجود دارند که می توانند تولید ناخالص داخلی را کاهش یا افزایش دهند. شناخت این عوامل و استفاده به موقع از آن ها به شکوفایی اقتصادی و در نهایت پیشرفت یک کشور کمک شایانی می کند. این عوامل به دو دسته عوامل مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی می شوند. در ادامه برخی از آن ها را معرفی کرده و اثر هر یک را بررسی می کنیم.
از نظر دکتر میثم شکری ساز تولید کالا ها و افزایش فعالیت های اقتصادی می تواند تا حد زیادی به رشد تولید ناخالص ملی منجر شود. افزایش تنوع در تولیدات و رشد صنعت می تواند باعث رشد GDP نیز بشود. با گذشت زمان رشد اقتصاد به حدی زیاد شده که باعث تحولی عظیم در اقتصاد یک جامعه می گردد. سرمایه گذاری یکی دیگر از عواملی است که بازار را غنی تر کرده و چرخ های اقتصادی را بهتر و بیشتر به چرخش در می آورد.
علاوه بر فعالیت های اقتصادی و تجارت، تصمیمات اقتصادی نیز روی رشد اقتصاد و افزایش تولیدات ناخالص داخلی تاثیر می گذارند. در واقع سیاست های اقتصادی جدید و مناسب می تواند باعث رشد قابل توجه این شاخص شود. در صورت گرفتن تصمیمات راهبردی و دقیق می توان نرخ تورم را کاهش داد. سایر عوامل طبیعی و محیطی و حتی جمعیت نیروی کار بر شاخص های اصلی محاسبه تولیدات ناخالص اثر شگفت انگیزی دارد.
انواع تولیدات ناخالص داخلی
محاسبه میزان تولید ناخالص داخلی از طریق روش های مختلفی امکان پذیر بوده و این تولیدات دارای انواع مختلفی می باشد. انواع تولیدات ناخالص داخلی ویژگی های مشخصی دارند. یکی از انواع تولیدات ناخالص داخلی، تولیدات اسمی می باشد. این نوع از تولیدات ناخالص همان طور که از نامش پیداست از روش های تخمین خام به دست آمده و داده های دقیقی را ارائه نمی دهد.
لازم به ذکر است تولیدات اسمی نیز بسیار به اعداد و ارقام واقعی نزدیک بوده و اختلاف کمی با آن ها دارند. در بسیاری از کشور ها برای محاسبه تولیدات ناخالص اسمی میزان بالا رفتن قیمت ها نیز لحاظ می شود که این موضوع داده های آماری را به واقعیت نزدیک تر می کند. همچنین تمامی اطلاعات و داده ها با دریافت اطلاعات جدید به صورت چند ماه یک بار مورد بررسی مجدد قرار گرفته و در صورت لزوم در آن ها تغییرات مورد نیاز اعمال می شود.
تولید ناخالص واقعی یا GDP یکی دیگر از انواع تولیدات ناخالص داخلی است. از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز طی محاسبه این نوع از تولیدات داخلی تمامی قیمت ها واقعی و دقیق در نظر گرفته می شوند. همچنین برای محاسبه نهایی لازم است اثر تورم و افزایش قیمت ها از برآورد ها خارج شود. در این ارزیابی فقط کالا ها و خدمات نهایی محاسبه می شود و داده های به دست آمده بیشترین شباهت را به واقعیت دارند. در بسیاری از موارد هیچ تفاوتی میان آن ها دیده نمی شود.
نرخ رشد GDP نیز یکی از انواع تولیدات ناخالص است که محاسبه آن کمک زیادی به اطلاع یابی از وضعیت اقتصاد می کند. این پارامتر به صورت سه یا شش ماه یک بار محاسبه می شود. سرعت رشد اقتصاد و پیشرفت آن با محاسبه نرخ رشد به خوبی قابل مشاهده است. تمامی این موارد باید توسط اقتصاد دانان و با استفاده از روش های مطمئن محاسبه شود. در صورت داشتن اطلاعات از شرایط اقتصادی و رشد یک کشور می توان با اطمینان بیشتر درباره پیشرفت بهتر آن تصمیم گرفت.
آثار تولیدات ناخالص روی اقتصاد
طبق نظر دکتر میثم شکری سازبازار های مالی و به طور کلی اقتصاد یک اجتماع تابع عوامل مختلفی بوده و از شاخص های زیادی تاثیر می گیرند. یکی از عوامل تاثیر گذار روی روند بازار های مالی، تولید ناخالص داخلی است. در واقع اقتصاد دانان با محاسبه شاخص تولیدات ناخالص از داده های مربوط به گذشته استفاده می کنند. در نتیجه این شاخص هیچ ارتباطی به آینده نداشته و نمی تواند تصویر واضحی از انتظارات جامعه در آینده در دسترس قرار دهد.
اگر چه این آمار و داده ها هیچ ارتباطی به آینده ندارند اما می توانند امکان پیش بینی را برای اقتصاد دانان فراهم کنند. در صورتی که افراد نیاز ها و انتظارت اقتصادی جامعه را بهتر شناسایی کنند می توانند با گرفتن تصمیمات بهتر از ایجاد چالش های اقتصادی در آینده جلوگیری کنند. تولید ناخالص ملی روی میزان درآمد افراد و رشد تورم اثر می گذارد. ارزیابی اثرات و تصمیمات مفید جهت بهبود وضعیت اقتصادی از جمله اثرات غیر مستقیم تولیدات ناخالص روی اقتصاد می باشد.