پایه هر موفقیتی بدون شک اعتماد به نفس است اما آیا میدانید اعتماد به نفس چیست؟ نشانههای آن چه هستند؟ این ویژگی در همه ما وجود دارد فقط گاهی موانع و شکستهای پی درپی باعث میشود این توانمندی در وجودمان کمرنگتر شود.
در ادامه با ما همراه باشید تا با نشانههای اعتماد به نفس بالا آشنا شوید و یاد بگیرید افرادی که خودشان را باور دارند از چه ویژگیهایی برخوردار هستند.
اعتماد به نفس چیست؟
در پاسخ به این سوال که اعتماد به نفس چیست باید بگوییم اعتماد به نفس یعنی ایمان به خود و اعتقاد به اینکه فرد توانایی مقابله با چالشهای زندگی و رسیدن به موفقیت را دارد. در واقع این ویژگی یعنی داشتن توانایی و احساس امنیت در پس آن تواناییها است.
این تواناییها به افراد کمک میکند تا از اعتبار برخوردار شوند و با احساس بهتر و قویتری با چالشهای زندگی شخصی خود کنار بیایند. با این وجود، به نظر میرسد در سادهترین شکل ممکن، اعتماد به نفس را میتوان به معنی خودباوری در نظر گرفت.
این مفهموم به اصطلاح باور داشتن به تواناییهای شخصی اشاره میکند. به عبارت دیگر، اعتماد به نفس یعنی اینکه فرد، به تواناییهای خویش در انجام کارها، پذیرش مسئولیت و برقراری ارتباط با دیگران، ایمان داشته باشد.
مزایای داشتن اعتماد به نفس
پس از پاسخ به سوال اعتماد به نفس چیست، باید بدانید که داشتن این ویژگی تاثیر بسیار زیادی در لذت بردن شخص از شادیها و چالشها و کنار آمدن با رنجها دارد. این موضوع یک احساس فردی است و باید برای داشتن آن تلاش کرد.
افراد با اعتماد به نفس انتظارات واقعبینانهای از خود و زندگی دارند و قادر هستند خود را همان گونه که هستند بپذیرند؛ حتی اگر انتظاراتشان برآورده نشود. مزیت داشتن اعتماد به نفس شناخت خود و ارزش قائل شدن برای خود است.
افراد دارای این ویژگی از زندگیشان لذت میبرند، مهارتهای اجتماعی خوبی دارد و اهداف روشنی دارند. یکی از مزیتهای دیگر داشتن این ویژگی آن است که باعث میشود تا افراد بسیار مصمم و مثبتاندیش باشند.
یکی از فواید اعتماد به نفس این است که با داشتن آن میتوانید در حل مشکلات و انجام وظایفی که نیاز به تصمیمگیری مهم دارند، بهتر عمل میکنید. مزیت دیگر این است که باعث میشود تا حالت تدافعی نداشته باشید و اشتیاق برای صحبت کردن با دیگران را پیدا کنید.
با کمک این ویژگی میتوان به جای غبطهخوردن به وضعیت دیگران یا انتظار کمک داشتن از آنها، مرزهای روشن بین خود و دیگران را درک کنید. همچنین داشتن اعتماد به نفس باعث میشود با یک بار شکست خوردن یا محروم شدن، آن موقعیت را همیشگی فرض نکنید و اجازه ندهید که خودباوریتان کاهش یابد.
چگونه اعتماد به نفس خود را تقویت کنیم
حال که متوجه شدید اعتماد به نفس چیست، باید بتوانید آن را تقویت کنید. راهکارهای زیادی وجود دارد که همه ما بتوانیم این ویژگی را در خودمان افزایش دهیم که در ادامه این روشهای تقویت اعتماد به نفس را آوردهایم.
اول از ظاهر خود شروع کنید. لباسهایی را انتخاب کنید و بپوشید که به شما احساس خوب و خاص بودن میدهد. وقتی از نظر خودتان در بهترین حالت هستید، همه عیوب و کاستیها را نادیده میگیرید و به خودتان میبالید.
داشتن تغذیهی خوب باعث میشود که با نشاطتر و سالمتر از قبل باشید. هنگامی که به سلامت جسم و روحتان اهمیت دهید، احساس اعتماد به نفس بالایی میکنید.
برای داشتن بدنی سالم روزانه ورزش کنید. ورزش علاوهبر تناسب اندام باعث میشود تا حس خوبی به خودتان داشته باشید.
محققان و متخصصان، خواب کافی داشتن و استراحت کردن را توصیه میکنند. شما حداقل به ۷ ساعت خواب کافی نیاز دارید. همچنین نوجوانان به ۸ الی۱۰ساعت خواب احتیاج دارند.
آرامکردن ذهن بسیار مهم است. پس هر روز مدیتیشین کنید زیرا به شما کمک میکند تا نسبت به خود و ذهنتان آگاهترشوید. ذهن آرام باعث میشود که در مورد تواناییهای خود اشتباه فکر نکنید و به خودباوری خوبی نسبت به خود برسید.
افراد موفق و مثبتاندیش را به زندگی خود وارد کنید و با آنها بیشتر وقت بگذرانید تا بر افکار، احساسات و نگرشهای شما در مورد خودتان تاثیر قابل توجهی بگذارد.
هیچ وقت خودتان را با دیگران مقایسه نکنید زیرا این روند ادامه داشته باشد، اعتماد به نفس شما کاهش مییابد.
با خود مهربان بودن یکی دیگر از راههای تقویت اعتماد به نفس است. نسبت به خود بخشنده باشید. هنگامی که اشتباه میکنید دائم خود را سرزنش نکنید و با ملایمت با خود رفتار کنید. سعی کنید گفتگوی درونیتان به روشی باشد که انگار با صمیمیترین دوست خود صحبت میکنید.
بررسی تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس
همانطور که گفتیم اعتماد به نفس، همان باورمان به تواناییهایمان است درحالیکه عزت نفس به احساسمان در مورد خودمان ربط دارد. اینکه چطور با دنیا ارتباط برقرار کنیم. وقتی تفاوت این ۲ را ندانیم ممکن است در تواناییها و موفقعیتهایمان به دنبال عزت نفس باشیم.
مهمترین تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس این است که اعتماد به نفس در بیرون از خودتان ساخته میشود به همین دلیل تقویت آن راحتتر از عزت نفس است.
اعتماد به نفس از دانش ما در حوزهی مختلف و با تمرین به دست میآید بنابرین، هر چقدر در کاری بیشتر تجربه داشته باشید این ویژگی را در آن حوزه بیشتر کسب میکنید.
ریشه ی اصلی کلمه اعتماد به نفس به معنی (اعتماد کردن) است اما عزت نفس یعنی اینکه شما چگونه در مورد خودتان فکر میکنید و به شما کمک میکند تا افکار، احساسات و رفتارهایتان را هدایت کنید.
عزت نفس یک احساس درونی است که نشان میدهد نحوه تعامل شما با دنیای اطراف و دیگران چگونه است. کلمه عزت نفس به معنای ارزیابی، اندازه، ارزش میآید بنابراین، یعنی ارزیابی خود ما از ارزش خودمان.
چگونه بفهمیم اعتماد به نفس داریم
اعتماد به نفس با ویژگیهای مختلفی شناسایی میشود. یکی از نشانههای داشتن این ویژگی، قدرت کنترل احساسات و عواطف است.
از شاخصهای سنجش این ویژگی آن است که افراد دارای اعتماد به نفس بالا به جای احساسات، از منطقشان استفاده میکنند. این افراد از بروز مشکلات، وحشتزده نمیشوند.
مشخصه دیگر این است که آنها هم مثل دیگران درد را احساس میکنند اما عقبنشینی نمیکنند. از شاخصهای دیگر برای سنجش سطح اعتماد به نفس این است که افراد دارای این ویژگی افسرده و سرخورده نیستند. در صحبت کردن با دیگران راحت هستند و رفتارهای زشت دیگران بر آنها تاثیرگذار نیست.
منظور از اعتماد به نفس کاذب چیست؟
حال که به سوال اعتماد به نفس چیست، پاسخ دادیم لازم است در مورد نوع کاذب آن نیز صحبت کنیم. در مورد اعتماد به نفس کاذب همه چیز برعکس است!
کسانی که این نوع اعتماد به نفس را تجربه میکنند در واقع اصلا خودشان را باور ندارند و از خودشان خوششان نمیآید. این افراد تنها چیزی که بلد هستند این است که ادای اعتماد به نفس داشتن را در بیاورند.
همیشه ظاهر خوبی دارند تا دربرابر دیگران دیده شوند. نمیتوانند یک آدم معمولی باشند. برای همین بیشتر وقت خود را جلوی آینه میگذرانند. تایید دیگران برای آنها اهمیت بالایی دارد و در روابط عاطفی خود مالکیت زیادی دارند.
در جایگاه شغلی خود احساس عدم امنیت میکنند. این ویژگی باعث میشود تا آنها دروغ بگویند. وابستگی زیادی به افراد مورد علاقهشان دارند اما ضعفهای خود را نمیپذیرند.
جمعبندی
با دانستن مطالب مفید در این مقاله در مورد سوال اعتماد به نفس چیست و داشتن آن در زندگی، به بهبود و بهترشدن روابطهای اجتماعی و زندگی روزمره خود کمک کنید تا بتوانید راهکارها و تصمیمهای بهتری را در زندگی به کار ببرید و باعث نشاط و سرزندگی و موفقیت خود و دیگران باشید.