واضح آرشیو وب فارسی:: خوشبختانه در سال های اخیر پیشرفت های زیادی در زمینه درمان انواع سرطان به ویژه سرطان پستان حاصل شده است که این موضوع می تواند به امید و روحیه افرادی که به این بیماری دچار می شوند ، کمک زیادی کند. یکی از نگرانی خانم ها در خصوص این بیماری ، تخلیه بافت پستان و در نتیجه از دست دادن یک یا هر دو پستان است که این موضوع می تواند در روحیه و اعتماد به نفس آن ها تاثیر زیادی داشته باشد اما خوشبختانه امروزه در کنار تخلیه بافت سینه در صورت نیاز می توان از پروتز پستان برای ترمیم و بازسازی سینه های بعد از درمان سرطان سینه استفاده نمود ؛ که این موضوع پیشرفتی فوق العاده در زمینه این جراحی درمانی به شمار می آید.
در چه مواردی نیاز به بازسازی سینه بعد از درمان سرطان نیست ؟
در شرایطی که بیمار به صورت زودهنگام به پزشک مراجعه نماید و سایز توده نسبت به سایز پستان بسیار کوچک تر باشد ، نیازی به برداشتن بافت زیادی از سینه ها نیست و به این ترتیب با برداشتن توده ، سایز و شکل سینه ها تغییر زیادی پیدا نمی کند. به صورت کلی در قدم اول برای درمان این فرآیند تلاش می شود تا پستان خود بیمار حفظ شود اما در مواردی که پزشک به هر دلیل نتواند پستان بیمار را حفظ نماید می توان بازسازی سینه را به کمک ایمپلنت پستان انجام داد. در ادامه به مهم ترین مواقعی که نمی توان پستان را در درمان سرطان سینه حفظ نمود اشاره شده است :
- بزرگ بودن سایز تومور نسبت به سایز سینه بیمار
- وجود چندیدن کانون سرطانی به صورت همزمان به نحوی که کانون ها نزدیک به یکدیگر نباشند و نتوان شکل قابل قبول و مناسبی از پستان را حفظ نمود.
- وجود رسوبات کلسیمی بدخیم به صورت پراکنده در بافت سینه ها
- در مواردی که بیمار سرطان پستان راست داشته باشد و به دلیل کاهش خطر بیماری نیاز به تخلیه بافت سینه سمت چپ باشد.
- سابقه فامیلی مثبت و انجام تست ژنتیک مثبت که در شرایطی این نیاز احساس می شود تخلیه بافت سینه ها با هدف پیشگیرانه انجام شود.
آشنایی با جراحی بازسازی پستان بعد از درمان سرطان
به صورت کلی دو نوع جراحی برای ترمیم پستان بعد از درمان سرطان سینه وجود دارد. یکی از رایج ترین این روش ها استفاده از پروتز سیلیکونی و یا سالینی است که در زیر پوست و یا عضلات زیر بافت سینه قرار داده می شود. در طی این پروسه یک بسط دهنده بافت زیر پوست سینه و یا عضله سینه قرار داده می شود که این بسط موجب کشیدگی بافت ها خواهد شد. بعد از گذشت دوره نقاهت به بافت پستان محلول سالین استریل را تزریق می کنند. با این کار عضلات زیرین و بافت ها دچار کشیدگی شده و نتیجه ایده آل و مورد نظر بیمار حاصل می شود. بعد از این مرحله در شرایطی که قفسه سینه برای دریافت پروتز آماده شد ، بافت بسط دهنده برداشته می شود و پروتز جایگزین می شود.
استفاده از بافت سایر قسمت های بدن برای ترمیم سینه نیز از دیگر روش ها می باشد که به این روش در اصلاح فلپ پوستی گفته می شود. در این تکنیک بافت مورد نیاز از قسمت های دیگر بدن گرفته می شود و سپس به قفسه سینه انتقال داده می شود که روشی پیچیده است. دقت داشته باشید که در شرایطی ممکن است از هر دو این روش ها به صورت ترکیبی برای ترمیم بافت سینه استفاده نمود. این نوع از جراحی های ترمیمی در کنار درمان ، موجب می شوند تا بیمار نسبت به بدن خود احساس بهتری داشته باشد و با حفظ روحیه و اعتماد به نفس بیشتری به زندگی خود ادامه دهد.
نکات مهمی که در خصوص عمل ترمیمی پستان بعد از سرطان باید بدانید !
- دقت داشته باشید که انجام این جراحی با تخلیه بافت سینه به صورت همزمان و یا کمی بعد از آن وجود دارد.
- گاهی ممکن است برای فرم دهی بهتر پستان ها عمل های دیگر مثل ماموپلاستی و یا ماستوپکسی از سمت پزشک پیشنهاد شود.
- دقت داشته باشید که روند بهبودی این جراحی به مواردی مثل مصرف دارو ، شیمی درمانی و بیماری های زمینه ای بستگی دارد.
- در صورتی که بیمار به استعمال دخانیات اعتیاد داشته باشد یا به مشکلات قلبی دچار باشد ، این جراحی برای مدتی به تاخیر خواهد افتاد. برای انجام این عمل حداقل باید به مدت دو ماه سیگار را ترک کرده باشید.
متدهای جدید در درمان سرطان پستان را بیشتر بشناسید !
در ادامه به سایر روش های درمانی جدید این عارضه پرداخته شده است که خوشبختانه با نتایج خوبی همراه بوده است. با توجه به شرایط هر بیمار و درجه سرطان از یکی از این روش ها جهت درمان و از بین برده توده سرطانی استفاده می شود. برخی از این تکنیک های جدید عبارتند از :
- پیوند سلول های بنیادی و مغز استخوان
- شیمی درمانی
- ایمونوتراپی
- تارگت تراپی یا درمان هدفمند
- رادیولوژی مداخله ای
- پرتو درمانی
منبع : دکتر هادیزاده