فرش جزو اقلامی می باشد که وجود آن ضروری بوده و در هر خانه ای یافت میشود. به خصوص در خانه های ایرانی که ترجیح می دهند بیشتر فضا با قالی پوشیده شده باشد.
فرش های دستباف و نفیس خریداران مخصوص به خود را دارند و خرید آنها برای همه میسر نمی باشد. اما فرش های ماشینی قابل خرید برای تمامی اقشار جامعه بوده که در متراژ های گوناگون زینت بخش بسیاری از خانه ها می باشند.
فرش ماشینیو نحوه ی شستشوی آنچندان به مهارت خاصی نیاز ندارد اما باید در استفاده از نوع شوینده ها و روش صحیح آبکشی قالی ها دقت لازم لحاظ شود تا شوینده ها در فرش باقی نمانده و باعث پوسیدگی نشوند.
شستشوی فرش ماشینی در منزل باید در محیطی که دارای سطح صاف می باشد انجام شود مانند سطح پوشیده شده از موزاییک یا سنگ. شستن فرش بر روی سطح آسفالت صحیح نیست و این کار باعث آسیب به پشت فرش و تخریب گره ها می شود. برای استارت شستشو در ابتدا باید فرش غبار گیری شود.
از آنجایی که در منزل دستگاه خاک گیر موجود نمی باشد برای خاک گیری باید از جاروبرقی استفاده شود پس از خاک گیری آب را با فشار قوی بر روی فرش گرفته تا گرد و خاک باقی مانده از لابه لای فرش خارج شود.
درجه ی آب نباید رو به داغی باشد زیرا فرش های ماشینی دارای تار و پود پلاستیک و نایلونی بوده که به همین خاطر نباید در معرض آب داغ قرار بگیرند.
آسیب آب داغ در مورد فرش های دستباف نیز صادق می باشد زیرا باعث رنگ دادن و پخش شدن رنگ در تمام سطح فرش می شود.
پس از غبار گیری و آبکشی اولیه نوبت به استفاده از مواد شوینده می رسد. خواه پودر باشد یا شامپو فرش تفاوتی ندارد باید آنها را با آب رقیق کرده و بر روی سطح فرش توسط فرچه ی نرم پخش کرد این کار باید آنقدر ادامه داشته باشد تا قالی عاری از هر نوع لکه و کثیفی شود. سپس آبکشی نهایی آغاز می شود آبکشی باید تا زمانی که مواد شوینده به طور کامل از فرش خارج نشده است ادامه داشته باشد.
باید سعی شود چرک و کثیفی باقی مانده از فرش کاملا خارج شود اگر کثیفی در فرش باقی بماند آب خارج شده از قالی به هنگام خشک شدن باعث زردی ریشه ها میشود بر خلاف تار و پود پلاستیک و نایلونی فرش ماشینی ریشه های آن از جنس پنبه می باشند ریشه های پنبه ای رنگ زرد حاصل از آب چرک را به خود گرفته و پاک نمیشوند. در انتها آب اضافی فرش را تا حد امکان خارج کرده و در معرض هوای آزاد قرار داده تا خشک شود. همانگونه که تا به اینجا بیان شد با فرش ماشینی و نحوه ی شستشوی آنکاملا آشنا شدید و دریافتید که فرش ماشینی چگونه و با چه موادی باید مورد شستشو قرار بگیرد ناگفته نماند که از سفید کننده( وایتکس) به هیچ عنوان برای تمیزی بیشتر استفاده نشود.
نحوه شستو شوی فرش ماشینی با شامپو فرش
استفاده از شامپو فرش یکی از روش های بی دغدغه برای نظافت و شستشوی فرش می باشد. شامپو فرش عمیقا قالی را تمیز و عاری از گرد و خاک نمی کند اما سطح فرش را کاملا تمیز و براق می کند. برای استفاده از شامپو فرش ابتدا سطح فرش را با جاروبرقی کاملا تمیز کرده تا کاملا گرد و خاک از لا به لای فرش خارج شود. سپس شامپو فرش را در ظرفی ریخته و با آب رقیق کنید همان طور که بیان کردیم آب نباید خیلی داغ باشد و آب سرد هم خاصیت تمیز کنندگی ندارد. شامپو را با استفاده از یک برس نرم بر روی فرش کشیده و پس از اطمینان از تمیزی کامل با یک حوله یا دستمال تمیز آب اضافی را جمع کنید.
فرش ماشینی و نحوه ی شستشوی آن
نکته ی ۱: قبل از استفاده از شامپو فرش حتما از جارو برقی استفاده شود زیرا اگر گردو خاک از لا به لای فرش خارج نشود با کف شامپو فرش مخلوط شده و بدتر ایجاد کثیفی می کند.
نکته ی ۲: از شامپو فرش هایی که درصد اسید و جوهر نمک آنها بالا می باشد استفاده نکنید. درست است که این شامپو ها تمیزی بیشتری را حاصل می کنند اما در مقابل آسیب دو چندان به قالی وارد می کنند.
نحوه ی شستشوی فرش ماشینی در قالیشویی
نحوه ی شستشوی فرش ماشینی در قالیشویی با شستشو در منزل چندان تفاوتی ندارد. در قالیشویی از دستگاه برای شستشو استفاده می شود اما در منزل شستشو دستی صورت می پذیرد. در قالیشویی ابتدا قالی در دستگاه خاک گیر قرار داده میشود تا خاک موجود در آن به خوبی جدا شود سپس فرش ها را بر روی زمین و کنار یکدیگر پهن می کنند و آب را با فشار قوی بر روی آنها باز می کنند.
چنانچه قالیشویی مکانیزه باشد تمامی مراحل شستشو توسط دستگاه انجام می شود. پس از آبکشی اولیه مواد شوینده بر روی فرش ریخته شده و با دستگاه فرچه دار برقی آن را به تمام سطح فرش می رساند و عمل لکه بری و تمیز کنندگی را انجام میدهد. پودر های استفاده شده در قالیشویی ها دارای آنزیم های قوی می باشند و فقط مختص قالی شویی ها تولید میشوند و مصرف خانگی ندارند. قبل از آبکشی انتهایی اگر فرش نیاز به لکه بر های قوی داشته باشد استفاده می شود برای مثال لکه هایی که قوی هستند و با پودر های شستشو از بین نمی روند. بعد از پایان شستشو قالی برای خشک شدن در جای مخصوص یا در گرم خانه قرار داده می شود.