آیا طلاق بهترین روش پایان یک زندگی مشترک زجر آور است؟ مرد و زن برای تکامل و آرمیدن در کنار یکدیگر، سنت حسنه ازدواج را بجای می آورند. گاهی اوقات شرایط و وضعیتی پیش میآید که کیفیت زندگی مشترک کاهش می یابد و زندگی برای طرفین غیرقابل تحمل میگردد.
روش هایی چون مشاوره، گذشت، همدلی، صبوری و سخن گفتن در رفع مشکلات و بهبود وضعیت زندگی مشترک بسیار مؤثر واقع میشوند؛ اما گاهی اوقات تنها راه نجات از زندگی مشترک زجر آور، جدایی و طلاق زوجین است. طلاق به عنوان روشی فقهی و قانونی برای اتمام زندگی مشترک است که قوانین و شرایط خاص خود را دارد و تحت نظارت دادگاه اجرا میشود. در حالت کلی، حق طلاق منسوب به مرد است اما امروزه طلاق توافقی و طلاق بنا به درخواست زوجه نیز امکان پذیر است که شرایط و قوانین خاصی دارد.
طلاق، آخرین روش رهایی از زندگی مشترک زجر آور
طلاق واژه ای عربی است که از نظر لغوی به معنای گره گشایی و رهایی است و در اصطلاح عامیانه به معنای جدایی زوجین می باشد. طلاق به عنوان آخرین گزینه برای رهایی از زندگی مشترک زجر آور شناخته میشود که با اجرای آن، حق و حقوق و تکالیف زوجین در برابر یکدیگر از بین میرود. براساس شرع و قوانین اسلامی، حق طلاق در اختیار مرد قرار دارد اما در شرایط خاصی چون عدم پرداخت نفقه، عسر و حرج، غیبت مرد بیش از چهار سال، وکالت حق طلاق و... زن نیز از حق طلاق بهره مند میشود.
طلاق در واقع یکی از رایج ترین دعاوی دادگاه های خانواده محسوب میشود که طرفین با انتخاب وکیل مجرب از حق و حقوق خویش دفاع میکنند. درخواست طلاق به 3 شیوه متفاوت تقدیم مراجع قضایی می شود. طلاق توافقی، درخواست طلاق از طرف مرد و درخواست طلاق از طرف زن . همچنین طلاق بر اساس حق بازگشت به دو نوع بائن و رجعی تقسیم میشود. با توجه به اینکه زوجین پس از مدتی به یکدیگر رجوع میکنند، فقه و قانون در طلاق رجعی، مدتی را برای رجوع و بازگشت در حکم طلاق تعیین نموده اند.
درخواست طلاق از طرف مرد، روش رهایی از زندگی مشترک زجر آور
فقه و قانون به منظور انحلال ازدواج و رهایی از زندگی مشترک زجر آور، حق طلاق را به مرد واگذار نموده است. بر اساس ماده 1133 قانون مدنی، زوج با رعایت شرایط تعیین شده از سوی قانون، می تواند درخواست طلاق از زوجه را به دادگاه تقدیم نماید. با استناد به این قانون مشخص میشود که مرد برای جدایی از همسر به دلیل محکمه پسند نیاز ندارد و فقط با رعایت شرایط و قوانین مقرر، پس از پرداخت کامل حقوق مالی خانم می تواند جهت درخواست صدور حکم طلاق اقدام نماید.
همانگونه که بیان کردیم، مرد می تواند بدون دلیل محکمه پسند با پرداخت حق و حقوق معین، از همسر خویش جدا شود و عدم رضایت زوجه در اجرای حکم طلاق تأثیری نخواهد داشت. طبق قانون حق و حقوق زن شامل نفقه و مهریه و اجرت المثل می باشند و در صورتی که زن راضی به طلاق نباشد می تواند درخواست نحله نماید. در شرایطی که مرد برای طلاق دلیل محکمه پسندی چون سوء رفتار زوجه، عدم تمکین، اعتیاد زوجه و... داشته باشد، از پرداخت نفقه معوقه و شرط تنصیف اموال معاف میشود ولی در نهایت موظف به پرداخت مهریه می باشد.
شرایط و مراحل درخواست طلاق از سوی مرد برای اتمام زندگی مشترک زجر اور
درخواست طلاق از سوی مرد برای رهایی از زندگی مشترک زجر آور طی شرایط و مراحل معینی اجرا میشود. مراحل رسیدگی به دادخواست مرد به شرح ذیل می باشند.
· درخواست طلاق از طریق دفاتر خدمات قضایی الکترونیک
· بررسی پرونده توسط دادگاه
· برگزاری جلسات داوری و مشاوره به منظور دعوت به سازش و رفع کدورت میان زوجین
· در صورت پافشاری مرد برای طلاق، دادگاه با توجه به شرایط ضمن عقد، حق و حقوق زن را مشخص می کند.
· بررسی وضعیت حضانت فرزندان نیز به عهده ی دادگاه طلاق می باشد.
· صدور رأی دادگاه مبنی بر عدم سازش زوجین و اجرای حکم طلاق توسط دفاتر طلاق
برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر درمورد مسائل حقوقی و موضوعات و مشکلات خانوادگی از جمله طلاق از طرف مرد میتوان به سایت vakilbama.net مراجعه نمود.
درخواست طلاق از طرف زن برای رهایی از زندگی مشترک زجر اور
با توجه به اینکه مرد محدودیتی در درخواست طلاق و اتمام زندگی مشترک زجر آور ندارد، قانونگذار با تعیین تبصره و ماده در قانون مدنی، در موارد محدودی امکان درخواست طلاق زن را فراهم نموده است. بنا به مواد 1119،1129 و 1130 زن در موارد معینی چون عدم پرداخت نفقه از سوی همسر، داشتن حق طلاق، غیبت زوج به مدت بیش از چهار سال و عسر و حرج، می تواند از دادگاه درخواست طلاق نماید. در صورتی که زوجه وجود یکی از شرایط مذکور را اثبات نماید، دادگاه در صورت عدم رضایت مرد هم رأی طلاق صادر میکند. مراحل و شرایط درخواست طلاق از سوی زن به شرح ذیل می باشند.
- ثبت دادخواست از طریق دفاتر خدمات قضایی برای دادگاه خانواده
- ارجاع پرونده به یکی از شعب دادگاه های خانواده
- تشکیل جلسه رسیدگی به درخواست طلاق از خانم و استماع اظهارات طرفین
-اثبات یکی از شرایطی که به موجب آن زن می تواند تقاضای طلاق نماید.
- شرکت در جلسات داوری و تعیین تکلیف درباره حقوق مالی خانم
-صدور رای طلاق از طرف دادگاه
حق و حقوق زن در اتمام زندگی مشترک زجر آور توسط زن
تقاضای طلاق از سوی زن برای پایان زندگی مشترک زجر آور، به معنی طرد و نفی حق و حقوق قانونی وی نمی باشد. بنا به قوانین مقرر، در صورتی که دادگاه به درخواست زوجه حکم طلاق صادر کند، مهریه و جهیزیه بدون هیچ شرط و شروطی به زن تعلق میگیرند.
در واقع مهریه حقی است که پس از جاری شدن صیغه ی عقد، به زن تعلق میگیرد. در شرایطی که زن درخواست طلاق دهد در صورت تأیید صلاحیت توسط دادگاه حضانت فرزندان تا سن 7 سالگی به وی واگذار میشود. حتی اگر زن در خانه ی مرد تمکین و سکونت داشته باشد، نفقه به وی تعلق میگیرد.
برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر درمورد مسائل حقوقی و موضوعات و مشکلات خانوادگی از جمله طلاق میتوان به سایت vakilbama.net مراجعه نمود.
طلاق توافقی، راهی کم دردسر برای رهایی از زندگی مشترک زجر آور
طلاق توافقی به عنوان طلاق بائن و غیرقابل بازگشت، راهی کاربردی برای اتمام زندگی مشترک زجر آور با دردسر کمتر است. طلاق توافقی همانگونه که از نامش هویداست، بر اساس تفاهم و توافق طرفین در مورد حق و حقوق و صدور حکم طلاق می باشد. فرآیند رسیدگی به طلاق توافقی در دادگاه سریع انجام میشود و به همین دلیل اغلب زوجین ترجیح میدهند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند.
علارغم باور عموم، در طلاق توافقی زوجه می تواند مهریه را نبخشد و مرد هم می تواند حضانت فرزندان را به زن ندهد. به طور معمول زن و مرد پیش از طرح دادخواست، در مورد مسائلی چون مهریه، نفقه، حضانت فرزندان و امور مالی توافقنامه امضا میکنند. توافقنامه به صورت سنتی، به صورت رسمی در دفتر خانه و یا در محضر دادگاه قابل تنظیم می باشد. شرایط و مراحل طلاق توافقی به شرح ذیل می باشند.
· توافق بر سر مسائل حقوقی قابل بررسی در پروسه ی طلاق، مانند مهریه، نفقه، تقسیم اموال و حضانت فرزندان
· ثبت نام در سامانه طلاق
· مراجعه به مشاور بهزیستی
· ثبت درخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات قضایی در صورت صدور برگه ی عدم انصراف توسط مشاور
· برگزاری دادگاه برای صدور حکم
· مراجعه به دفتر خانه رسمی طلاق برای ثبت طلاق و جاری نمودن صیغه طلاق
فرآیند طلاق دارای نکات و پیچیدگی های بسیاری است که نیازمند کسب اطلاعات دقیق و صحیح می باشد. سایت وکیل باما vakilbama.net مرجعی مطمئن و مناسب برای بررسی مسائل حقوقی محسوب میشود.