واضح آرشیو وب فارسی::
طلاق برای همه سخت است، ممکن است ساده به نظر برسد، اما تصمیم گیری برای پایان دادن به ازدواج برای زن و شوهر آسان نیست. اغلب، زوجین مدت زیادی را صرف حل مشکلات، قبل از تصمیم به طلاق میکنند. اما گاهی اوقات آنها نمیتوانند مشکلات را برطرف کرده و تصمیم میگیرند که طلاق بهترین راه حل است. آنها موافقت میکنند که اسناد قانونی را امضا کرده و مجرد شوند. این موضوع به آنها اجازه میدهد در صورت تمایل با فرد دیگری ازدواج کنند. اما شرایط ازدواج برای زن بعد از طلاق کمی تفاوت دارد و باید بعد از عده طلاق این تصمیم را بگیرد.
تعریف عده طلاق
طبق قانون ماده ۱۱۵۰ قانون مدنی، از زمانی که نکاح زن منحل میشود، تا مدت زمان تعیین شده، نمیتواند ازدواج مجدد داشته باشد. زن در دو صورت باید عده نگه دارد، جدایی از همسر خود و فوت همسر، در این مدت او نمیتواند با شخص دیگری ازدواج کند. این قانون به دو دلیل اجرا میشود، عده طلاق فرصتی است که در اختیار زن و مرد قرار داشته میشود تا به دور از هیاهو و تنش، به زندگی خود فکر کرده و در صورت پشیمانی، مجدد به یکدیگر رجوع و زندگی مشترک را ادامه دهند. دلیل دیگر برای در نظر گرفتن عده این است که اگر زن باردار است، پدر کودک مشخص شود.
حکم ازدواج زن در عده طلاق
اگر زن در زمان عده با مردی ازدواج کند، ازدواج آنها باطل خواهد بود و اگر از روی آگاهی و این تصمیم را گرفته باشند، زن و مرد برای همیشه برای هم حرام خواهند شد. عده طلاق زن میتواند، عده طلاق رجعی باشد. در طلاق رجعی، بعد از جاری شدن صیغه طلاق، مرد مجدد میتواند به همسر خود رجوع کرده و زندگی زناشویی را ادامه دهد. با توجه به شرایطی که طلاق رجعی دارد، مرد میتواند در زمان عده به همسر خود نفقه دهد یا در صورت فوت به او ارث برسد و انحصار وراثت شامل او شود، از این رو قانون هرگونه رابطه جنسی را برای زن با مرد دیگری در عده طلاق رجعی محکوم کرده است و حکم سنگسار را برای زن اجرا میکند. اگر طلاق بین زن و مرد از نوع بائن باشد و بعد از طلاق، مرد قصد رجوع به همسر خود را داشته باشد، باید تا پایان زمان عده صبر کرده، سپس زندگی مشترک را با همسر خود ادامه دهد.
مدت زمان عده طلاق چقدر است؟
طبق قانون ۱۱۵۱ قانون مدنی، در نظر گرفتن مدت عده طلاق برابر با ۳ بار پاکیزگی است. به طور خلاصه میتوان گفت اگر بعد از جاری شدن صیغه طلاق، زن عادت ماهیانه شود و پاک شود، پاکی اول را گذرانده است، در ماه بعد دوباره باید عادت ماهیانه داشته باشد و پاک شود که این پاکی دوم نامیده میشود و ماه بعد نیز باید عادت ماهیانه شود و پاک، که این نوع پاکی، پاکی سوم و به معنای پایان یافتن عده طلاق است. از این زمان به بعد، زن میتواند برای ازدواج مجدد اقدام کند. در واقع میتوان گفت قانون، مدت زمان عده برای سه بار پاکی را سه ماه و ده روز در نظر گرفته است.
عده زن در صورت مفقودالاثر شدن مرد
اگر مرد مفقودالاثر شده باشد و نزدیک به چهار سال از عدم وجود او میگذرد و زن بیاطلاع است، زن میتواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و دادگاه پس از آگهی در روزنامههای کثیرالانتشار و عدم حضور مرد، با گذشت یک سال از آگهی در روزنامه، دادگاه با دادخواست طلاق زن موافقت میکند و زن میتواند، از همسر خود طلاق بگیرد. عده این طلاق، عده وفات نام دارد که زن باید آن را نگه دارد. اگر پس از این چند سال، مرد در زمان عده زن خود بازگردد، میتواند به همسر خود رجوع کند، اما اگر پس از مدت زمان عده، مرد برگردد، مرد دیگر هیچ حقی نسبت به همسر خود نخواهد داشت. این طلاق، به دلیل عدم حضور همسر، طلاق غیابی محسوب میشود و مدت زمان عده طلاق غیابی برابر با ۴ ماه و ۱۰ روز است.
عده طلاق توافقی
در عده طلاق توافقی ، که آن را طلاق بائن میدانند مدت زمان عده 3 ماه و ۱۰ روز در نظر گرفته شده است و در صورتی که زن باردار باشد، زمان عده تا پایان بارداری ادامه خواهد داشت.
عده زن باردار
در میان انواع عده طلاق، طبق قانون ۱۱۰۳ قانون مدنی اگر به هنگام جاری شدن صیغه طلاق، زن باردار باشد، مدت زمان عده تا زمانی خواهد بود که نوزاد به دنیا بیاید، این مدت زمان میتواند سه بار پاکی یا بیش از سه بار پاکی باشد.
عده زن در ازدواج موقت
اگر زن و شوهر ازدواج موقت داشتهاند و زن باردار شده است، اما این ازدواج منجر به جدایی شده است، مانند ازدواج دائم، زن تا پایان بارداری باید عده نگه دارد. اما اگر زن در ازدواج موقت باردار نباشد، میتواند تا دو بار پاکی این عده را نگه دارد که برابر با یک ماه و ۱۵ روز است. همچنین در صورتی که زن در ازدواج موقت یائسه باشد، باید ۴۵ روز این عده را نگه دارد.
عده زن بدون برقراری رابطه جنسی
اگر زن در زمان عقد هیچ رابطه جنسی با همسر خود نداشته و باکره باشد و قبل از رابطه جنسی، زندگی زن و شوهر منجر به طلاق و جدایی شود، این طلاق از نوع بائن است و در این طلاق مرد نمیتواند به همسر خود در زمان عده رجوع کند و از آنجایی که همسر باکره است، نگه داشتن عده برای زن مهم نخواهد بود.
عده زن یائسه
برخی از خانمها در هنگام طلاق به سن یائسگی میرسیدند که در آنها بارداری غیر ممکن است، این جدایی نیز از نوع طلاق بائن است و مرد نمیتواند بعد از طلاق به همسر خود بازگردد و باید زمان عده به اتمام برسد، اما زن به دلیل اینکه یائسه است میتواند عده طلاق را نگه ندارد.
عده زن بیمار
در میان انواع عده طلاق، خانمهایی که فاقد رحم هستند و نمیتوانند باردار شوند، بعد از طلاق نیازی به نگه داشتن عده ندارند. برخی از زنان به دلیل بیماری که دارند ممکن است هرگز عادت ماهیانه نداشته باشند، از این رو این افراد نیز بعد از طلاق نیازی به نگه داشتن عده ندارند.
سخن پایانی
طلاق یکی از مواردی است که ممکن است بسیاری از خانوادهها با آن روبه رو شوند. یکی از مواردی که بعد از طلاق باید به آن توجه داشت نگه داشتن عده طلاق است. این زمان برای افراد میتواند متغیر باشد، برای رفع هر گونه سوال و ابهام در این زمینه میتوانید با مشاوران گروه وکلای پارسای مشورت کنید. این مجموعه با در اختیار داشتن مشاوران مجرب و وکلای متعهد، شما را در رسیدن به حقوق قانونی حمایت میکند. قطعا وکلای متبحر با دانش و آگاهی بالا میتوانند بهترین راه حلها را به شما پیشنهاد دهند تا در فرصتی کوتاه بتوانید به حقوق خود دست پیدا کنید.
تماس با گروه وکلای پارسای در تهران و کرج:
44033677-021
34214440-026