واضح آرشیو وب فارسی:: همراه ما باشید تا بیشتر با موضوع نمودار قد و وزن آشنا شوید.
مقدمه
در این مقاله در مورد نمودار قد و وزن هنر زندگی و همچنین انواع آن اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
. نمودار قد و وزن چیست؟
. انواع نمودار قد و وزن را نام ببرید؟
. هدف از اندازه گیری قد و وزن در کودکان چیست؟
. رشد و پیشرفت کودکان در رده های سنی مختلف به چه صورت است؟
. نتیجه گیری
نمودار قد و وزن
به طور کلی نمودارهایی که تعیین کننده قد و وزن شما هستند را ( نمودار قد و وزن ) می گویند که مسئولین خدمات بهداشتی از این نمودار به منظور کنترل و نظارت بر روی کاهش وزن، رشد و نمو کودکان و همچنین مدیریت وزن استفاده می نمایند. در مجموع می توان بیان کرد که اندازه گیری هایی که مسئولین کادر خدمات بهداشتی از نظر جنسیت، قد و سن به منظور برآورد محدوده وزن طبیعی فرد انجام می دهند را نمودار قد و وزن می گویند.
انواع نمودار قد و وزن
خدمات بهداشتی برای ارزیابی و بررسی وضعیت جسمانی کودک از سه نمودار اصلی به منظور اندازه گیری استفاده می نمایند که عبارتند از:
1) نمودار شاخص توده بدنی (BMI) که وزن فرد بر مبنای g، kg، اونس و یا پوند مورد سنجش قرار می گیرد. براساس مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، در این نمودار شاخص توده بدنی به این صورت است که:
BMI کمتر از هجده و نیم با کمبود وزن، BMI محدوده هجده و نیم تا بیست و چهار و نهصد گرم نرمال، BMI بیست و پنج تا بیست و نه و نهصد گرم دارای اضافه وزن، و BMI بیش از سی کیلوگرم در گروه افراد چاق دسته بندی می شوند.
2) قد که در کودکان رده سنی کمتر از سه سال به صورت خوابیده و همچنین برای کودکان رده سنی بالای سه سال به شکل ایستاده مورد سنجش قرار می گیرد.
3) دور سر که برای سنجش آن، بایستی با استفاده از متر به شکلی که متر را طوری قرار دهیم که بالاتر از ابروها و همچنین برآمدگی پس سر نیز عبور نماید،استفاده می نمایند.
لازم به ذکر است که BMI کودکان را بعد از سن دو سالگی می توان برآورد نمود. این نمودار بر مبنای قد و همچنین وزن ارزیابی می شود و از آن به منظور تخمین میزان چربی بدن در کودکان مورد استفاده قرار می گیرد. به این ترتیب نتیجه حاصل از کلیه اندازه گیری به دست آمده در نمودار رشد کودک درج و ثبت می گردد. آن گاه اندازه های درج گردیده در هر کودک با حدود استانداردی که برای سایر کودکان با سن و همچنین جنسیت همسان او معلوم شده، تطبیق داده می شود. در همه دوران رشد کودک، کادر درمانی خدمات بهداشتی از نمودار قد و وزن برای این اندازه گیری استفاده می نمایند.
هدف از اندازه گیری قد و وزن
به طور کلی اندازه گیری دور سر و همچنین قد و وزن به منظور کنترل بر رشد و نمو سالم کودک، امری بسیار مهم و ضروری است. متخصصین اطفال اندازه گیری های به دست آمده از کودک شما را بر روی نمودار قد و وزن قرار می دهند و از این طریق میانگین قد و همچنین وزن را براساس آن برآورد می نمایند که این نمودارها نیز صدک نام دارند. صدک پنجاه بیانگر متوسط قد و وزن برای یک گروه رده سنی معین شده است. لازم به ذکر است که از نظر متخصصین، صدک بالای پنجاه، متوسط و کمتر از پنجاه نیز زیر متوسط است. صدک ها برای سنجش رشد و نمو در تمامی کودکان امری ضروری است.
رشد و پیشرفت کودکان در رده های سنی مختلف
- رشد کودکان در سنین یک تا دوازده ماهگی
همان طور که می دانید، تغییرات جسمانی کودکان در سال های نخست زندگی به مراتب بیشتر از سال های بعد خواهد بود. اغلب نوزادان در مدت یک تا دوازده ماهگی در زمینه های:
1) فیزیکی 2) شناختی 3) عاطفی و اجتماعی 4) زبانی 5) حسی و حرکتی رشد می نمایند.
رشد و نمو هر کودک با کودک دیگر متفاوت بوده است، به طوری که بعضی از کودکان نسبت به رده های سنی خود از نظر زبانی کمی جلوتر هستند.
- رشد کودکان در سنین دوازده تا بیست و چهار ماهگی
پیشرفت سریع مغز در بین کودکان یک تا دو سال، سبب تغییرات شگفت انگیز مانند حرف زدن، راه رفتن و به خاطر آوردن در سنین نوزادی او می شود. در این مدت اکثر کودکان از پنج جنبه فیزیکی، شناختی، عاطفی و اجتماعی، زبانی و همچنین حسی و حرکتی نیز تغییر می نمایند.
- رشد کودکان در سنین دو تا پنج سالگی
کودکان رده سنی دو تا پنج سال که آن ها را به عنوان سال های پیش دبستانی معرفی می نمایند، دوران نوزادی خود را پشت سر گذاشته و به جست و جوگران پر انرژی تبدیل شده اند که همانند رده های سنی اشاره شده نیز تغییراتی را در رشد و نمو خود احساس می نمایند.
با توجه به موارد بیان شده، در صورتی که کودک شما براساس اندازه های بیان شده رشد و پیشرفت نکرده باشد، لازم است که با متخصص اطفال مشورت نمایید. اما بایستی به این موضوع نیز توجه نمایید که سرعت رشد در کودکان با هم متغیر است. به طور معمول کودکی که دیرتر از هم سن و سالان خود صحبت می کند، در زمینه راه رفتن می تواند نسبت به سنش نیز جلوتر باشد. بر همین اساس بیشترین جای نگرانی زمانی است که کودک شما بیش از کودکان همسان خود پیشرفت داشته باشد و به تدریج توانایی های خود را از دست بدهد. در صورتی که کودک شما حرکات عجیب و یا تکراری را به صورت مداوم انجام می دهد نیز لازم است که به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمایید. لازم به ذکر است، در صورتی که نمودار رشدی کودک شما با تغییرات بسیاری همراه است، بهتر است که این مسئله را با پزشک اطفال مطرح نمایید تا علت این تغییرات معلوم شود. زیرا در بعضی از مواقع ابتلا به بیماری و یا تغییر در تغذیه کودک سبب بروز این نوسانات در نمودار قد و وزن می شود.
نتیجه گیری
دنبال کردن رشد کودک با کمک نمودار قد و وزن هنر زندگی امری مهم است. زیرا با ارزیابی پیوسته، شما می توانید از تغییرات و همچنین سرعت رشد کودک خود بیشتر اطلاع یابید. در بررسی های جدید و برخی از نمودار قد و وزن، عناوین دیگری همچون (BMI) نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد که براساس آن کادر درمانی خدمات بهداشتی، میزان شاخص توده بدنی کودکان را اندازه گیری می نمایند.