واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
گزارش سايت امريكايي از تاثیر منفی موضع کوته نظرانه ترامپ در قبال ایران بر روابط امریکا و چین
سایت تحلیلی و پیش بینی امریکایی «گلوبال ریسک اینسایتس» در آستانه سفر ترامپ رییس جمهور امریکا به چین به تحلیل ارتباط موضع اخیر رییس جمهوری امریکا بر روابط پکن و واشنگتن پرداخته است.
روز نو : سایت تحلیلی و پیش بینی امریکایی «گلوبال ریسک اینسایتس» در آستانه سفر ترامپ رییس جمهور امریکا به چین به تحلیل ارتباط موضع اخیر رییس جمهوری امریکا بر روابط پکن و واشنگتن پرداخته است.
به گزارش روزنو ، این سایت که تحلیل هایش را در اختیار نهادهای اطلاعاتی امریکا نیز قرار می دهد می نویسد:«اوایل این ماه پرزیدنت ترامپ از تایید دوباره پایبندی ایران به برجام سرباز زد. در همان هفته پرزیدنت «شی جین پینگ» در نوزدهمین کنگره حزب کمونیست چین بر تعهدات بین المللی چین تاکید ورزید.
صادرات انرژی از ایران به چین در حال گسترش است و به نظر می رسد که این جنگی نیست که ترامپ بتواند در آن برنده شود. در میانه تلاش برای پیشبرد مذاکرات در سال جاری با کره شمالی بر سر تسلیحات هسته ای اش ترامپ استراتژی جدید در قبال ایران را اعلام کرد که در آن پایبندی ایران به برجام را تایید نکرد البته این رفتار از او شگفت انگیز نبود.
علیرغم آن که او در ماه های اوریل و جولای تعهد ایران به برجام را تایید کرد با این حال، پیش تر برجام را به عنوان بدترین معامله تاریخ قلمداد کرده بود و متعهد به از بین بردن آن در صورت پیروزی در انتخابات شده بود. با این حال، علیرغم احساس منفی ترامپ نسبت به برجام رکس تیلرسون وزیر امور خارجه او اعلام کرد که ایران تا اواخر ماه سپتامبر از نظر فنی برجام را رعایت کرده است».
این سایت تحلیلی در ادامه اشاره می کند که موضع ترامپ در قبال توافق هسته ای ایران نه تنها سیگنالی از سوی امریکا به خروج از حوزه دیپلماتیک بین المللی در قبال موضوع هسته ای ایران است بلکه ترک او خلاء قدرت رهبری ای را ایجاد می کند که رییس جمهوری چین اشتیاق زیادی به پر کردن آن دارد.
واقعیت اما آن است که برجام علیرغم تمام نقاط ضعفی که دارد یک توافق چندجانبه و حاصل تلاش های دیپلماتیک کشورهای مختلف بوده است ومورد تایید اتحادیه اروپا و شورای امنیت سازمان ملل نیز قرار گرفته است. کنگره امریکا اکنون کمتر از شصت روز وقت دارد که تصمیم بگیرد ایا تحریم هایی را علیه ایران تحمیل می کند یا خیر. این در حالیست که روسیه و چین آشکارا گفته اند که تمایل دارند توافق هسته ای تا سال ۲۰۱۸ و فراتر از آن ادامه یابد.
این سایت در ادامه اشاره می کند که فروپاشی برجام و بازگشت احتمالی تحریم ها تبعات اجتناب ناپذیر و وخیمی را برای وضعیت امنیتی و اقتصادی ایران خواهند داشت و فاجعه ای برای واردات نفت چین از ایران و چشم انداز سرمایه گذاری های مهم چین در ایران خواهد بود.
در سال های اخیر چین به شریک تجاری اصلی ایران در واردات انرژی تبدیل شده است. در ماه آگوست چین ۳.۳۴ میلیون تن نفت از ایران وارد کرد که بیش ترین میزان انتقال انرژی از سال ۲۰۰۶ میلادی به این سو محسوب می شود.
بلافاصله پس از امضای برجام چین و ایران بر سر اجرای برنامه ۲۵ ساله گسترش روابط و همکاری های تجاری به ارزش ۶۰۰ میلیارد دلار در یک دهه اینده با یکدیگر توافق کردند. طبق این توافق شرکت های چینی سرمایه گذاران اصلی پروژه های انرژی در ایران از جمله حوزه های بزرگ نفتی در یاداوران و ازادگان شمالی خواهند بود. در جولای سال جاری شرکت نفت ملی چین ۳۰ درصد از سهم پروژه توسعه گاز پارس جنوبی را در اختیار گرفت که بزرگترین میدان گازی جهان محسوب می شود. چین هم چنین قراردادی به ارزش ۳ میلیارد دلار را برای نوسازی و بروز رسانی پالایشگاه های نفت ایران امضا کرده است از جمله پالایشگاه ابادان».
این سایت اشاره می کند که ایران قصد دارد در ابتکار عمل «یک جاده، یک کمربند» برای رساندن مسیر حرکت به چین نقش داشته باشد. پکن ۱.۶ میلیارد دلار از ۲.۵۶ میلیارد دلار هزینه احداث ریل قطار پر سرعت را برای اتصال تهران به مشهد برعهده گرفته است. بانک صادرات و وادارات چین اعلام کرده که دست کم در ۲۶ پروژه در ایران تا به امروز تامین مالی داشته است و بیش از ۸.۵ میلیارد وام برای ساخت بزرگراه ها، پروژه های استخراج معادن و تولید فولاد سرمایه گذاری کرده است. با توجه به ارزیابی پکن این قطار بین غرب چین از منطقه کاشغر و استانبول تا اوایل ۲۰۲۰ میلادی حرکت خواهد کرد».
این سایت در بخش پایانی گزارش خود اشاره می کند با توجه به آن که حجم تجارت اروپایی ها با ایران نیز از زمان توافق هسته ای به این سو رشدی ۹۳ درصدی داشته است مقاومت اروپایی ها در برابر جلوگیری از بازگشت تحریم ها می تواند به ارتباط نزدیک تر میان اتحادیه اروپا و چین کمک کند.
رییس جمهوری جین از تمایل کشورش برای ایفای نقش در مسیر صلح جهانی گفته و خواستار حفظ صادرات انرژی ایران علیرغم اختلافات شدید با تصمیم ترامپ است. در واقع، نامحتمل است که امریکا بتواند حمایت رهبران اروپایی را جلب کند. در نتیجه، ماشین تبلیغاتی ترامپ برای افزایش فشار بر ایران کارایی کافی را نخواهد داشت».
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]