واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: تنوع فرهنگی خوزستان، فرصتی برای تمرین صلح و همگرایی
ساهره طریفی در زمانی که جهان هر روز بیش از دیروز به صلح و آرامش نیاز دارد، هر اقدامی که در راستای نهادینه کردن صلح در جامعه انجام شود، شایسته تقدیر است. برگزاری نمایشگاه زیورآلات صلح در اهواز فرصت مناسبی بود تا با مریم فرطوسی، دبیر اجرایی این جشنواره به گفتگو بنشینیم. فرطوسی سالهاست که در زمینه صلح مطالعه میکند و پیش از این مقالات متعددی در زمینه صلح و زنان منتشر کرده است. از او میپرسیم: • این نمایشگاه با چه هدفی برگزار میشود؟
افزایش آگاهی مهمترین اقدامی است که در زمینه صلح میتوان انجام داد. همه اتفاق نظر دارند که سرشت انسان پاک و صلحطلب است. در واقع هیچ کودکی خشونتطلب و صلحستیز به دنیا نمیآید و این عوامل خارجی و پیرامونی هستند که سرشت انسان را متاثر میکند. در زمینه صلح بسیار مهم است که ذات صلحطلب انسان به او یادآوری شود. این نمایشگاه نیز با هدف برداشتن گامی در زمینه افزایش آگاهی و شناخت صلح از طریق نمایش رابطه میان هنر و صلح برگزار شد. شاید بتوان گفت که در این نمایشگاه تلاش شد که تصویر هنرمندانهای از صلح عرضه شود تا روح لطیف انسان درگیر مفهوم زیبای صلح شود. در همین راستا نمادهای صلح در قالب زیورآلات عرضه شد.
• چه ضرورتی دارد که مردم با مفاهیم صلح آشنا شوند؟
لطفا نگاهی به صفحات اول روزنامهها بیاندازید و سرخط خبرها را بخوانید. جهان به شدت درگیر جنگ، نزاع و اختلاف شده است و این موضوع جوامع را با خطرات متعددی مواجه کرده و فرصتهای بیشماری برای پیشرفت را از آنها گرفته است. باور دارم جهان امروز بیش از هر زمان دیگری به صلح و به افرادی که صلح را فریاد زده و ترویج میکنند، نیاز دارد. ما در مقابل نسلهای آینده مسئولیم و مسئولیت داریم جهان امن برای زندگی آنها فراهم کنیم. • ایده این برگزاری نمایشگاه زیورآلات صلح از کجا آمد؟
با توجه به اینکه روز جهانی صلح رو پشت سر گذاشتیم و چند روز پیش جایزه صلح نوبل اعطا شد، ما فرصت را غنمیت شمرده و از این آن برای انجام فعالیتی در ارتباط با صلح در اهواز استفاده کردیم. در عصر حاضر انسانها درگیر روزمرگی و دوندگیهای مرتبط با روزگار شدهاند و این نمایشگاه فرصتی برای آنهاست که لحظهای توقف کرده و به مفاهیمی فراتر از آنچه روزمرگیها به آنها تحمیل کرده بیاندیشند و صلح را بیاورند. از آنجا که معمولا افراد همه یا بخشی از زیورآلات خود را دائما به همراه دارند، تصمیم گرفتیم از این طریق، مفاهیم صلح را مطرح کرده و به نوعی افراد را درگیر آن کنیم. • در این نمایشگاه چه اثاری عرضه شده است؟
در این نمایشگاه که "نمایشگاه زیورآلات صلح" نامگذاری شد، نمادها و مفاهیم مرتبط با صلح در قالب زیورآلاتی از جنس برنج عرضه شد. در طراحی و انتخاب این نمادها با دوستان مختلفی همفکری و مشورت شد و در آخر هنرمند جوان اهوازی، خانم ایمان موسوی که در زمینه ساخت زیورآلات فعالیت میکند، برای اجرای آن انتخاب شد و کبوتر سفید، دایره صلح، شاخه زیتون در قالب زیورآلاتی مانند گردنبند، دستبند، گوشواره، انگشتر ارائه شد. • تنوع فرهنگی استان خوزستان چقدر در مطرح شدن ایدههای صلحآمیز نقش داشت؟
خوزستانیها بیشتر از هر کس دیگری ضرورت صلح را میفهمند. هشت سال جنگ ایران و عراق تجربه تلخی است که تا قرنها در یاد خواهد ماند. علاوه بر این باید توجه کرد که وجود اقوام و فرهنگهای مختلف در خوزستان در صورت مدیریت ناصحیح میتواند به جای آنکه موجب همگرایی اقوام شود، آنها را در مقابل هم قرار دهد. این نمایشگاه قصد دارد یاداوری کند این اقوام سالهای متمادی در کنار هم زیستهاند و تصمیمسازان و تصمیمگیران باید راه و روشی در پیش گیرند که این فضای صلح آمیز ادامه یابد و اقوام در صلح و صفا زندگی کنند. در واقع تنوع فرهنگی خوزستان فرصتی است برای تمرین صلح و مدارا و تبدیل شدن به یک الگوی مناسب برای سایر مناطق.
• آیا حجم استقبال مردم خوزستان از نمایشگاه رضایتبخش بود؟
من ترجیح میدهم برای پاسخ به این سوال کیفیت بازدیدها را در نظر بگیرم نه کمیت آنها را. از این نمایشگاه افرادی از اقوام مختلف، در گروههای سنی مختلف و در سطوح اجتماعی مختلف دیدن کردند. با توجه به اینکه در این نمایشگاه زیورآلات عرضه شد، بالطبع زنان بیشتری از آن دیدن کردند. جمعبندی مجریان این نمایشگاه این است که تنوع فرهنگی و اجتماعی بازدیدکنندگان، هدف اصلی نمایشگاه که یادآوری مفاهیم صلح و همزیستی مسالمتآمیز بود را برآورده کرده است.
• برنامهای برای برگزاری مجدد این نمایشگاه دارید؟
ما لحظهای فعالیتهای خود در زمینه صلح را متوقف نمیکنیم. این فعالیتها شامل برگزاری نمایشگاه، کارگاه آموزشی، سخنرانی، انتشار کتاب، گزارش و مقاله هستند. اینکه فعالیت بعدی ما کدام یک از این موارد باشد، هنوز مشخص نیست ولی آنچه مسلم است، اقدام بعدی ما تلاش دیگری خواهد بود برای صلح.
تاریخ انتشار: ۱۵:۱۷ - ۲۳ مهر ۱۳۹۶ - 15 October 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]