واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: دلار مرز 4 هزار تومان را رد کرد/ احتمال ادامه روند افزایش قیمت در بازار وجود دارد/ روزهای خوش رانتخواران آغاز شده
باز هم یک شوک دیگر به بازار ارز وارد شد و دلار از مرز 4 هزار تومان، درهم از مرز هزار و 100تومان و پوند از مرز 5 هزار تومان گذشتند. رئیس اسبق کانون صرافان می گوید نگه داشتن مصنوعی قیمت هیچ سودی جز برای رانتخواران ندارد.
پول نیوز- در کمتر از چند روز، شوکهای متعددی به بازار ارز وارد شد. شوکهایی که به عقیده بسیاری از فعالان و کارشناسان به تعدیل قیمت کمک نخواهد کرد و فقط راه را برای سودجویی دلالان و رانتخواران باز میکند. اصغر سمیعی، تحلیلگر بازار ارز در این باره بهپول نیوز میگوید: مدتها بود که نرخ دلار در بازار و نرخ عرضه آن توسط صرافی های بانکها تقریبا با هم هماهنگ شده بود و نهایتا با 10 الی 15 تومان اختلاف معاملات در هر یک انجام میشد. او در ادامه توضیح میدهد: پر واضح است که ما هم به این اختلاف اندک، اسم رانت را نمی دادیم و نا م کارمزد و حق العمل روی آن میگذاشتیم. دیروز اما در حالی که دلار بالاتر از 4010 تومان مورد معامله بود به ناگهان و در ظرف کمتر از نیم ساعت صرافی های بانکها نرخ هائی با بیش از 50-60 تومان ارزانتر از بازار را اعلام کردند که اگر چه شوک اولیه آن « باعث عقب نشینی مقطعی بازار شد ولی به محض توقف تزریق، قیمت ها به مسیر طبیعی خود بازگشت و آخر وقت به 4015 هم رسید .رییس اسبق کانون صرافان توضیح داد: ممکن است گفته شود هدف از تزریق دلار تعدیل قیمت و متوقف کردن سیر صعودی آن بوده اما مسلما این نوع شوک درمانی برای بازار ارز هیچ سودی جز برای رانتخواران ندارد. اگر آقایان به جای پائین آوردن 50 تومانی تزریق خود را با پنج تومان زیر قیمت بازار ادامه می دادند، که حتما اثرگذارتر بود، ضمن اینکه رانتی هم ایجاد نمی شد؛ قیمت ها هم بعد از پایان کار صرافی ها پایدار تر می ماند.آیا نرخ ارز به نرخ واقعی خود نزدیک میشود؟ سمیعی در پاسخ به این سوال میگوید: نرخ واقعی ارز را باید با محاسبه نرخ تورم و بهره هر کشور و مقایسه آن با کشور دیگر و افزایش تفاضل این دو نرخ به نرخ ارز کشور دارای تورم کمتر، بدست آورد. اما واقعیت این است که عرضه کننده عمده ارز، در باره قیمت تصمیم می گیرد. من شخصا واقعی شدن نرخ دلار را امر مبارکی ارزیابی می کنم. نرخ ارز را به صورت دستوری پایین نگه داشتهاند نرخ ارز تحت فشار دستوری کاهش است و این اتفاق به نفع بازار نیست. اصغر سمیعی، در این باره میگوید: در کل چهار سال دولت اول دکتر روحانی فنر نرخ ارز در حال فشرده شدن بودو قیمت ارز به طور مصنوعی پائین تر از آنکه باید اعلام و عرضه شد.او ادامه میدهد: البته این سیاست، در دولتهای دیگر هم به همین صورت با کمی تفاوت انجام شده است و فقط مختص به دولت یازدهم نیست. به گفته او، در عین حال از سال 57 تا کنون که حدود 40 سال می گذرد، 9 بار قیمت دلار ضرب در دو شده. بنابر این باید نتیجه بگیریم که نگه داشتن نرخ ارز به صورت دستوری کاری مفید و صحیح نیست و فقط باعث می شود نرخ ارز بجای افزایش با شیب کم، به صورت جهشی انجام شود که این امر به ایجاد تلاطم در بازار منجر می شود و بازار را بهشت فرصت طلبان و رانت خوران می کند.
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۶ - ۱۷ مهر ۱۳۹۶ - 09 October 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]