واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: همچنین قرآن کریم با لحنی بسیار زیبا و احساس برانگیزی مردم را به کمک کردن به یکدیگر دعوت میکند...
پایگاه خبری تحلیلی تراز: یکی از اعمال حسنه که قطعا رضایت خدا را در پی دارد سنت زیبای قرض الحسنه است. قرض الحسنه را می توان تجلی حاکمیت ارزشهای اخلاقی و مبانی عقیدتی بر سودجوئیهای اقتصادی برشمرد. قرض الحسنه نوعی ایثار و بنا بر صریح آیات قران وام دادن به خداست و کدام مؤمن است که از وام دادن به خدا احساس تردید یا پشیمانی نماید!؟ هرچند ممکن است افرادی در باز پس دادن قرض سوء استفاده کرده و این سنت الهی را زیر سوال ببرند لکن اجر اینکار آنقدر عظیم است که سوء استفاده از این سنت اصیل قرآنی هرگز نمیتواند بهانهای برای گریز و احیاناً برخورد با این مستحب قطعی اسلام باشد.خداوند در قرآن می فرماید:
«لا خَيْرَ في كَثيرٍ مِنْ نَجْواهُمْ إِلاَّ مَنْ أَمَرَ بِصَدَقَهٍ أَوْ مَعْرُوفٍ أَوْ إِصْلاحٍ بَيْنَ النَّاسِ» (سوره نساء؛ آیه 114)
«در بسيارى از سخنانِ درِگوشى (و جلسات محرمانه) آنها، خير و سودى نيست؛ مگر كسى كه (به اين وسيله)، امر به كمك به ديگران، يا كار نيك، يا اصلاح در ميان مردم كند.»
در این آیه سه موضوع در کنار هم آمده است: صدقه، معروف و اصلاح میان مردم.
از امام صادق علیه السلام سئوال شد که مقصود از معروف در این آیه چیست؟ حضرت فرمودند: منظور قرض الحسنه است.
همچنین قرآن کریم با لحنی بسیار زیبا و احساس برانگیزی مردم را به کمک کردن به یکدیگر دعوت میکند و به آنان تذکر میدهد که وقتی کسی از مال خود انفاق میکند و مال خود را در اختیار نیازمندان میگذارد، به منزله این است که به خدا قرض داده باشد، روشن است که خدا نیازی به قرض ندارد و او بی نیاز مطلق است ولی با این تعبیر بندگان خود را به کمک کردن به یکدیگر تشویق میکند و میخواهد آنها بدانند که این کار نیک آنها بدون پاداش نیست و همانگونه که وقتی کسی به کسی قرض بدهد، بدهکار در موقع خود بدهی را خواهد پرداخت در اینجا نیز خداوند خود را بدهکار چنین افرادی فرض میکند آن هم به این صورت که موقع پرداخت بدهی، آن را چندین برابر خواهد داد و کسی که به دیگران احسان میکند پاداش عمل خود را چند برابر مقابل آن خواهد یافت.
** نکته کلیدی در آیه قرض
نکته مهم آیه کلام پایانی آن است. آنجا که می فرماید: «این خداست که روزی کسی را میبندد و یا میگشاید.» یعنی خیلی به خود غرّه نشوید و بدانید کلیدهای روزی دست خداست و همه ما فقط اسباب هستیم که اگر اراده الهی نباشد هیچگاه تلاشهایمان به نتیجه نخواهد رسید.
** برخی شرایط قرآنی قرض دادن
مطابق آیات متعدد قرآن درباره قرض، می توان برخی شرایط را از آنها اسنتباط نمود که در زیر اشاره می شود:
- از بهتریـن قـسمت مال انتخاب شود نه از اموال کم ارزش.
- از اموالى که مورد نیاز انسان است باشد نه اینکه منتظر باشیم حتما مالی زیاد بیاید و به کارمان نیاید تا قرض دهیم.
- به کسانى انفاق کند که سخت به آن نیازمندند و اولویتها را در نظر گیرد. (خویشاوندان اولویت اولند)
- انفاق پنهانی بر انفاق آشکار برتری دارد.
- مراقب باشیم با منت همراه نشود که اجرش به کلی از بین می رود.
- قرض و انفاق های کوچک هم از اهمیت برخوردارند و چه بسا حتی نزد خدا به دلایلی (مانند اخلاص) برتر از انفاق های بزرگتر باشند.
- گمان نکنیم از مال خودمان می دهیم، یعنی خود را مالک حقیقی ندانیم چون همه چیز نزد ما امانت است.
- از حلال باشد زیرا کار خیر با مال حرام آب در هاون کوبیدن است!
زمانبندی انتشار: 12 تير 1396 - 11:40
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]