تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 12 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):روزه قلب بهتر از روزه زبان است و روزه زبان بهتر از روزه شكم است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836983078




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آلودگی هوای داخل منزل چند برابر فضای آزاد است/ راهکارهای افزایش کیفیت هوای داخل ساختمان


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: آلودگی هوای داخل منزل چند برابر فضای آزاد است/ راهکارهای افزایش کیفیت هوای داخل ساختمان
ما نمی توانیم به افراد، تحمیل هزینه کنیم. ما باید به دنبال آگاهی رسانی باشیم و راهکارهای ارزان را ارائه کنیم.


عصر ایران؛ یوسف ناصری- در سال های اخیر شهرداری و سازمان حفاظت محیط زیست با توجه به میزان ذرات ریز و گازهای سمی موجود در هوا، در صورتی که شاخص کیفیت هوا بین صفر تا 50 باشد کیفیت هوا را در وضع پاک می دانند. اگر شاخص بین 50 تا 100 باشد کیفیت هوا در وضع سالم است. در صورتی که شاخص بین 100 تا 150 باشد کیفیت هوا در وضع ناسالم اعلام شده و توصیه می شود که گروه های حساس جامعه از جمله کودکان و بیماران قلبی و عروقی در خانه بمانند و در فضای آزاد تردد نداشته باشند.


در موقعیتی که شاخص بین 150 تا 200 باشد کیفیت هوا برای تمام افراد، ناسالم اعلام می شود و زمانی که شاخص کیفیت هوا بین 200 تا 300 باشد کیفیت هوا در وضعیت بسیار ناسالم قرار دارد.


اما آیا محیط داخل خانه و ساختمان آلودگی کمتری نسبت به فضای باز و آزاد دارد؟ مجید سرایداریان(رئیس انجمن مدیریت سبز ایران) معتقد است که یافته های علمی نشان می دهد آلودگی داخل خانه و ساختمان چند برابر هوای آزاد است و در بیش از 80 درصد ساختمان های ایران، چنین معضلی وجود دارد.



آلودگی هوای داخل منزل چند برابر فضای آزاد است/راهکارهای افزایش کیفیت هوای داخل ساختمان




عصر ایران با رئیس انجمن مدیریت سبز که دوره های آموزشی مربوط به محیط کار سبز و هتل سبز و مدیریت سبز را در کشورهای چک، آلمان و اتریش گذرانده و فوق لیسانس مدیریت صنعتی دارد، در خصوص آلودگی منازل و فضای داخلی ساختمان ها گفت و گو کرد . سرایداریان، راهکارهایی را که به سرعت می توان آلودگی داخل ساختمان را کاهش داد مطرح کرد. گفت و گوی عصر ایران را با رئیس انجمن مدیریت سبز می خوانید.
***


*در چارچوب مدیریت سبز و بحث دفتر کار سبز و طرفدار محیط زیست که شما تجربه دارید و در این زمینه دوره های آموزشی را در کشورهایی مثل آلمان گذارانده اید، وضعیت ساختمان های ایران به چه صورت است؟


-وضعیت ساختمان های ایران الان در شرایط مناسبی نیست. از جنبه بازیابی انرژی یا بهینه مصرف کردن انرژی، اصلا در جایگاه خوبی قرار نداریم. من درباره عموم ساختمان ها صحبت می کنم و نه درباره ساختمان های خاص. در خصوص مدیریت منابع آب در ساختمان های ما، متاسفانه می توان گفت تقریبا کمتر دیده می شود که به این موضوع در ساختمان ها توجه شود. 


حتی در ساختمان هایی که ادعا می شود در زمینه مصرف انرژی بهینه عمل می کنند، اصلا بحث مدیریت آب را فراموش کرده اند. در صورتی که اهمیت آب، امروزه از بحث انرژی خیلی بالاتر است. 
مقوله بعدی، موضوعاتی از جنس پسماند در ساختمان ها است که اصلا برای آن فکر نشده. حتی در زمانی که ساختمان ساخته می شود و در زمانی که از آن بهره برداری می شود. 
یکی از مهمترین موضوعاتی که ما با این قضیه در ساختمان های کشور رو به رو هستیم و حتی ساختمان هایی که مهندسی ساز است، مربوط به وقتی است که ما به عنوان بهره بردار می خواهیم اجاره کنیم یا می خواهیم خرید کنیم.



ما وقتی موبایلی را می خریم که ارزش بسیار کمتری نسبت به ارزش ساختمان دارد، فروشنده وقت زیادی می گذارد تا آبشن های آن را برای ما توضیح بدهد و این که چگونه از آن استفاده کنیم ولی وقتی یک خانه می خریم حتی در حد 5 دقیقه برای ما توضیح داده نمی شود که منابع داخل خانه را چگونه استفاده کنیم و چگونه درست استفاده کنیم و پکیج و سیستم روشنایی چطور باشد و سیستم موتورخانه آن چگونه و به چه شکل است.
در خیلی از موارد ضایعاتی که در ساختمان های ما به وجود می آید به خاطر ناآگاه بودن ما اتفاق می افتد. 


وقتی ساختمانی را خریداری می کنید درباره پکیج آن، با آموزش ساده ای می گویند این عقربه از این حد پایین تر نیاید و از این حد بالاتر هم نرود و در این فاصله باشد. می گویند چون اگر بالاتر برود آب سرریز می کند و ممکن است پمپ آن بسوزد. 
شخصا اطلاع دارم که در یک ساختمان 10 واحدی، پمپ های 6 واحد به دلیل ناآگاهی سوخت. چندین میلیون تومان به همین دلیل به صاحب سرمایه ضرر زده شد. 


*این که در کشورهای دیگر بررسی شده آلودگی هوا در داخل ساختمان سه برابر فضای آزاد است و در برخی آیتم ها هزار برابر است، این موضوع قابل تعمیم به ساختمان های ایران است؟


-برخی معتقدند که ما در کشورمان 9 اقلیم داریم و بعضی اعتقاد دارند که 13 اقلیم داریم. شرایطی که در تهران حاکم است ممکن است در زابل اصلا حاکم نباشد یا شرایطی که در اهواز حاکم است، در بابل مثلا حاکم نیست. حتی شهرهای شمالی ما ممکن است اقلیم های متفاوت داشته باشند.


بنابراین ساخت و سازها و تجربیاتی که به دست می آید متفاوت است. این موضوع قابل تعمیم از این جنس است که ما در ساختمان هایی که زندگی می کینم اکثرا آلودگی هایی را با دست خودمان ایجاد می کنیم به دلیل اشتباه یا ناآگاهی. ما باید به گونه ای رفتار کنیم که کسانی که ساکن یک ساختمان هستند با آگاهی از منابع و مواد و تجهیزات و امکانات داخل ساختمان استفاده کنند که میزان آلایندگی کاهش پیدا کند وگرنه نمی توان با قاطعیت گفت که آلودگی داخل ساختمان سه برابر است یا چهار برابر. 


فرض کنید در روزی که آلودگی در شهر تهران در سطح بالایی است قسمتی از همین آلودگی از درزها و دریچه های کولر وارد ساختمان ها می شود و آلودگی هایی  هم در داخل ساختمان داریم. 
وقتی ما در فضای آزاد هستیم ممکن است حداقل بعضی اوقات، بادی بیاید یا وقتی جا به جا می شویم و از یک خیابان به خیابان دیگر می رویم، این باعث می شود کیفیت آلودگی بالا یا پایین می رود.


* سندروم بیماری خانه ها به خاطر تهویه نامناسب ساختمان ها و وجود مواد شیمیایی اتفاق می افتد. اشاره شده به این که 80 درصد منازل در ایران دچار این بیماری هستند. واقعا چنین مشکلی با این شدت در کشور ما وجود دارد؟


-بله. ما ساختمان ها را می بینیم. حتی در مورد آپارتمان های با متراژ خیلی گران که در شمال شهر تهران ساخته شده است وقتی از مهندسین و معماران سوال می کنیم با تعجب می گویند به کیفیت هوای داخل ساختمان هیچ توجه نمی کنند. 
در زمانی هم که ما از ساختمان استفاده می کنیم به دلیل ناآگاه بودن، مشکلات ما تشدید می شود. با اطمینان می توانم بگویم در بیش از 80 درصد از ساختمان های ما این اتفاق می افتد. این وضع هم به خاطر پایداری هوا در محیط بسته و نادرست بودن سیستم تهویه است. 


*در روزهایی که آلودگی هوا تشدید می شود به بیماران و گروه های حساس به آلودگی هشدار می دهند که در خانه بمانند. با توجه به مشکل سندروم بیماری خانه ها اگر افراد حساس که بیماری های قلبی و عروقی دارند به بیرون از منزل و به فضای آزاد بروند تفاوت خاصی بین محیط داخل ساختمان و بیرون آن وجود ندارد؟


- ما وقتی وارد هوای بیرونی می شویم تقریبا شرایط یکسانی داریم. البته ممکن است یک فرد در شمال تهران و نزدیک دامنه کوه یا ارتفاعات شمال تهران باشد وضع آنجا یک کم با مرکز تهران تفاوت می کند. اما تقریبا همه شرایط یکسانی را خواهیم داشت. 


امکان دارد که خانه ما یا ساختمان کاری ما فرق کند و اگر یک دفتر کار در کنار اتوبان باشد تفاوت دارد با دفتر کاری که در آنجا تعداد درختان بیش تر باشد. همه اینها تاثیر می گذارد. 
این طور نیست که من یک نظر کلی بدهم و بگویم در داخل ساختمان نمانید و بیرون بروید. این بستگی به این دارد که ما در ساختمان خودمان چگونه عمل می کنیم. 


این هشداری که بعضی وقت ها می دهیم و می گوییم آلودگی داخل ساختمان سه برابر فضای آزاد است این طور نیست که ما حتما بیرون برویم و بگوییم بیرون بهتر است. این آگاهی باید ایجاد شود که ما منابع آلوده کننده داخل خانه را کاهش بدهیم.


*اگر 80 درصد ساختمان ها دچار سندروم بیماری خانه باشند و مقدار کمی از از این نوع بیماری ندارند و آلودگی کمتری دارند، ویژگی های ساختمان هایی که دچار این نوع بیماری نیستند چه هست؟


- در این نوع ساختمان ها، تهویه مطبوع یا تهویه هوایی که اتفاق می افتد کاملا مهندسی یا بر اساس استانداردهای ساختمان سبز(Green Building) طراحی شده یا حداقل خیلی به این قضیه توجه شده.


چون در تعداد زیادی از ساختمان های ما از کولر آبی استفاده می شود دریچه های آنها هیچ کنترل یا در اصل فیلتری برای این موضوع ندارند، این عاملی می شود که اکثرا ما هم آلودگی هوای بیرونی را داشته باشیم و هم آلودگی هوای داخلی را داشته باشیم. در حالی که دریچه کولرها باید دارای فیلتر تصفیه هوا باشند. 
طبیعتا قسمت اعظم این قضیه مربوط به نوع ساختمان یا سازه ای است که ساخته شده . بحث دیگر مربوط به گاز رادون است. گاز رادون در خاک وجود دارد. بنابراین نوع ساخت سازه، خیلی اهمیت دارد.


*گاز رادون همان اورانیوم زوال یافته است. تاثیر عملی این گاز بر افرادی که در داخل ساختمان ساکن هستند چگونه است و این گاز چه علائمی را بر جای می گذارد؟


-گاز رادون از طریق خاک وارد محیط ساختمان ها می شود. در اکثر موارد گاز رادون و بقیه گازها، بیماری های مزمنی را ایجاد می کنند مثل آلرژی و سردرد و خواب آلودگی و فشار عصبی. این موضوعات برمی گردد به همین مسائل که تاثیر می گذارد.
این که این نوع گازها روی یک فرد چقدر تاثیر می گذارد تا تبدیل به یک بیماری خاص شود نیاز به بررسی دقیق دارد ولی متاسفانه اکثر افراد، دچار آلرژی های زیادی هستند. در بیش تر خانه ها، افراد دارای آلرژی و آبریزش و سردرد هستند.


*با توجه به این که شما معتقدید اکثر ساختمان ها به دلیل تهویه نامناسب و نواقص دیگر، دچار سندروم بیماری خانه ها هستند سردردها و نارحتی های قلبی و تنفسی که در محیط بسته ساختمان به وجود می آید غالبا ناشی از همین سندروم بیماری است؟


-غالبا همین است. واقعیت این است که 40 سال یا 50 سال پیش از این کمتر با موضوع آلرژی رو به رو بودیم. البته ممکن است این آلرژی ها، به خاطر دلایلی مثل مصرف مواد غذایی هم باشد ولی در خصوص آلودگی هوای داخلی ساختمان ها، این موضوعات خیلی جدی است و اتفاق می افتد.


*در کشورهای دیگر از لحاظ این که سندروم بیماری خانه ها اتفاق نیفتد و هوای داخل ساختمان مناسب باشد و به هشدارهایی که از چند دهه قبل در خصوص این مشکل داده شده توجه کنند، چه تغییراتی ایجاد کرده اند که میزان بیماری ها و سردردها در محیط های بسته کاهش پیدا کند؟


-ساختمان هایی که دارای استانداردهای خاص خودش باشد مثل استانداردهای ساختمان های سبز، اینها از بعد قیمت گذاری نسبت به بقیه ساختمان ها متفاوت است و قیمت ساختمان های سبز بیش تر است. این موضوع، خودش عاملی شده برای این که سازنده ها به صورت داوطلبانه به سمت این بروند که ساختمان هایی با استاندارد ساختمان سبز.


در کشور ما مطابق مقررات ملی ساختمان، مبحث 19 در ساختمان ها الزام آور است. مبحث 19 درابره صرفه جویی انرژی در ساختمان است. البته این موضوع در خیلی از ساختمان ها رعایت نشده است. در کشورهای توسعه یافته، چنین ساختمانی تایید نمی شود و در نتیجه نمی توان آن را فروخت.


بنابراین یک بخش از موضوع، شکل قانونی به خود گرفته است. بخشی هم جنبه تجاری پیدا کرده است. یعنی سازنده می دادند چه می سازد و تفاوتش در چه هست و خریدار هم می دادند به چه دلیل ساختمان گران تر می خرد. در این زمینه فرهنگ سازی شده و آگاهی رسانی، بیش تر شده. 
در کشورهای توسعه یافته، حتی در حوزه قوانین، فراتر از ما رفته اند. ما بیش تر به جنبه صرفه جویی انرژی توجه می کنیم و کم و بیش جنبه های ایمنی را از جمله این که آسانسور چگونه باشد. اما کشورهای دیگر به این مرحله رسیده اند که موضوعاتی از جمله کیفیت هوا و کیفیت صدا در ساختمان، خیلی اهمیت دارد.


*در حوزه ساختمان سازی سبز و رعایت جنبه های طرفدار محیط زیست، علائمی که با توجه به آنها متوجه شد در ساخت یک ساختمان این قواعد رعایت شده و سبز است و آلودگی کمتری در داخل آن ساختمان وجود دارد،  کدام است؟


-عموم مردم شاید نتوانند به این موضوع پی ببرند. چون این استانداردها در لایه های داخلی ساختمان استفاده شده است. اما نقش سازمان هایی که این موضوع را تایید می کنند خیلی اهمیت دارد. یعنی این سازمان ها، هر سازه را در مراحل مختلف ارزیابی می کنند و بعد گواهی صادر می کند. در ایران هم انجمن مدیریت سبز، یکی از جاهایی است که این تاییدیه را صادر می کند.
بنابراین وقتی فردی به عنوان خریدار می خواهد اقدام به خرید ساختمان کند دغدغه ندارد. وقتی آن گواهینامه را می بیند نشان دهنده این است که این ساختمان با این درجه یا با این تعداد ستاره، سبز است.


*در خصوص داخل منزل و ساختمان بحث آلرژن ها مطرح است که آرژی و حساسیت ایجاد می کنند. قارچ ها و ویروس هایی که در داخل ساختمان وجود دارد منشاء آنها چه هست؟


-قارچ ها و کپک ها، ناشی از رطوبت است. سرویس بهداشتی و حمام در ایجاد رطوبت نقش دارد. به همین دلیل باید ایزلاسیون درستی انجام شود. 
دوم این که مسیر حرکت هوا وجود داشته باشد. توصیه می شود وقتی ما از حمام استفاده می کنیم حداقل برای چند دقیقه اجازه بدهیم هوای بیرون به داخل حمام انتشار پیدا کند و نگذاریم رطوبت در آنجا باقی بماند.


در آشپزخانه و جایی که پخت و پز انجام می شود زوطوبت ایجاد می شود. طبیعتا در چنین جایی استفاده از تهویه ها و فن هایی که وجود دارد توسیه می شود. آلرژن ها شامل قارچ ها و ترکیبات آلی فرّار مثل سفید کننده ها است. شومینه ها نیز اثر نامطلوبی دارند. 


شومینه دیگر کلا در طراحی ساختمان منتفی شده است ولی ما هنوز می بینیم در ساختمان ها، روباز ساخته می شود و گاز هم استفاده می کند. به شدت مونوکسید کربن و دی اکسید کربن در ساختمان تولید می شود و پایدار باقی می ماند. خیلی از هموطنان ما در زمستان از شومینه استفاده می کنند.
برخی افراد در داخل ساختمان، حیوانات خانگی نگه داری می کنند. پوست و موی این حیوانات، حیساسیت ایجاد می کند. 


*دستگاه های تمیز کننده هوا مثل «فیلترهای مکانیکی»، «تمیز کننده های الکترونیکی» و «کربن فعال» تولید شده است که عبور دادن هوا از فیلتر است و گازهای خطرناک را جذب می کنند. شما تا چه حد به کارکرد این تجهیزات اعتقاد دارید؟


-واقعیت امر این است که خیلی از این تمیز کننده های هوا و دستگاه هایی که تصفیه کننده هوا هستند، مفید است ولی برای برخی از آلاینده هایی که اندازه آنها از یک میکرون، کوچکتر و ریزتر هستند مناسب نیست و این دستگاه ها نمی توانند آن ذرات بسیار ریز را جذب کنند. 
دستگاه های تصفیه هوا بی تاثیر نیست ولی توصیه  من این است که استفاده از برخی از گیاهان که شناخته شده و معروف هستند، می تواند از خیلی از این تصفیه کننده ها، بهتر باشد. این گیاهان حتی  می توانند آلاینده هایی را که اندازه خیلی کوچکی دارند جذب کنند.


*منظورتان از این گیاهان همان گیاهانی مثل پوتوس(پتوس) است؟


- حدود 10 گیاه است که چنین قابلیتی دارند. پوتوس یکی از این گیاهان است. 


*واقعا این گیاهان بهتر از تجهیزات و دستگاه های تمیز کننده هوا عمل می کنند و آیا آزمایشی انجام شده است؟ 


-بله. این نوع گیاهان به شدت در تمیز شدن هوا کمک می کنند و طبیعی هم هست. در جایی که گل هست از نظر روحیه تاثیر می گذارد. وجود گل و گیاه در کیفیت هوا تاثیر می گذارد. احساس شادابی و خوبی که در چنین محیط های داریم یکی از دلایلش همین است.


*با در نظر داشتن این که اغلب ساختمان ها در ایران مشکل تهویه هوا دارند و به اعتقاد شما آلودگی هوای محیط داخل ساختمان بیش تر از فضای آزاد است بالاخره افراد حساس و بیماران قلبی و عروقی می توانند وارد بیرون شوند یا در محیط خانه و ساختمان بمانند؟


-ما اگر از هوای داخل ساختمان ها صحبت می کنیم حداقل چیزی در کنترل افراد است ولی وقتی درباره آلودگی هوای بیرون ساختمان و هوای شهر صحبت می کنیم تحت کنترل من نوعی نیست. یعنی موضوعی کلان است و حاکمیت باید آن را مدیریت کند. 


البته نقش ما در شهرها مهم است. ما می توانیم کمتر از خودروی شخصی استفاده کنیم. اما  در رابطه با کیفیت هوای داخل ساختمان، مدیریت آن در دست افراد است. در نتیجه می توان حتی با آگاهی رسانی، مقداری بهبود ایجاد کرد. تغییر در ساختمانی که ساخته شده، هم پر هزینه باشد و هم مشکل باشد ولی حداقل وقتی بدانیم که استفاده از چه موادی باعث آلرژی و بیماری های مختلف می شود از آن به بعد می توانیم از آن مواد استفاده نکنیم.
من بدون اغراق می توانم بگویم آگاهی رسانی، بیش از 50 درصد مشکل ما را حل می کند. اما ما متاسفانه آگاهی رسانی نمی کنیم.


*ناسا(سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا) همتحقیقاتی درباره گیاهانی انجام داده است که می توانند تصفیه هوا و گازهای سمی در محیط کار و منزل را انجام بدهند. بالاخره استفاده از گیاه باید در اولویت قرار بگیرد یا استفاده از دستگاه تهویه هوا؟


- گیاهان، ساختار طبیعی دارند و ما همه می دانیم که کاشت یک درخت باعث کیفیت هوا می شود. یعنی دی اکسید کربن(co2)   را دریافت می کند و اکسیژن را آزاد می کند. بنابراین یک مکانیسم و یک ماشین طبیعی است که استفاده از آن، هم برای خانوارها راحت تر است و هم کم هزینه تر است. 
ممکن است یک واحد ساختمانی مثلا 60 متر مربع باشد و یک دستگاه کافی باشد ولی اگر جایی که مثلا 150 متر مربع است مجبور می شویم چند دستگاه تهیه کنیم یا تغییراتی در ساختمان ایجاد کنیم. اما استفاده از گل و گیاه، هم خیلی کم هزینه است و هم مکانیسم و ابزار طبیعی  است که ما می توانیم از آن استفاده کنیم.


*در دوره های آموزشی مربوط به محل کار سبز و هتل سبز و بیمارستان های سبز که شما در کشورهای اتریش و آلمان در آن دوره ها حضور پیدا کرده اید چه نکاتی مطرح می شود؟


-وقتی ما از یک دفتر کار سبز صحبت می کنیم یعنی این که ما چگونه بتوانیم منابعی را که در آن دفتر کار یا در آن ساختمان یا سازمان یا وزارتخانه به درستی استفاده کنیم. 


استفاده درست از منابع، هم منافع اقتصادی برای ما دارد و هم منافع زیست محیطی و اجتماعی. برای مثال وقتی انرژی را به درستی استفاده می کنیم، آب را به درستی استفاده می کنیم، پسماند و زباله کمتری تولید می کنیم، کاغذ کمتری استفاده می کنیم و حمل و نقل ها در 
سازمان و ماموریت ها و موضوعاتی از جنس خریدهای سازمانی و مدیریت انبارها و بحث هایی از جنس کیفیت هوا و بحث کیفیت صدا، همه و همه با هم کمک می کنند که ما یک محل کار سبز داشته باشیم.


البته مدل ها و شکل های خاص وجود دارد و معیارها و روش ارزیابی و روش پیاده سازی خاص دارد. همین قضیه در هتل ها و دانشگاه ها و بانک ها مطرح می شود. چون در این نوع اماکن، منابع بسیار زیادی استفاده می شود. 


*اگر بشود راهکارهایی داد که در کوتاه مدت سریعا اجرا شود و سردرد و گلودرد و ناراحتی قلبی و تنفسی در محبط های بسته و داخل ساختمان کاهش پیدا کند، چه راهکارهایی را پیشنهاد می کنید؟


-بهترین راهکار، آگاهی رسانی است. برای جاهایی که سازمان یافته هستند مثل سازمان ها، در ماده 190 قانون برنامه پنج ساله پنج توسعه، مطرح شده بود. بحث مدیریت سبز در آن برنامه آورده شد و گفته شد دستگاه های اجرایی ما باید به این سمت بروند. این مربوط به بخش سازمان یافته است. 


وقتی ما از عموم مردم صحبت می کنیم آگاهی رسانی، بهترین راهکار است. هیچ چیزی به اندازه آگاهی رسانی، سلامت جامعه را بالا نمی برد. 


*وقتی شما بحث عموم مردم را مطرح می کنید با توجه به این که می گویید آلودگی هوای داخل ساختمان بیش تر از فضای آزاد است، آیا مردم پنجره را باز کنند و درز درها و پنجره ها را نپوشانند تا هوا رد و بدل شود؟


-من چنین چیزی نگفتم. ما موارد خاصی را بر شمردیم که شاید بالغ بر 10 مورد باشد.


*درست ولی اگر مردم درز درها و پنجره ها را نگیرند تبادل هوا اتفاق می افتد و پایداری هوای آلوده در داخل ساختمان اتفاق نمی افتد. در کوتاه مدت و اقدامات لحظه ای، آیا مردم درز پنجره ها و درها را بگیرند یا نگیرند؟


-در مواردی که ما برشمردیم صحبت از گرفتن یا باز کردن درز در و پنجره نیست. بحث این است که ما رفتارهایی را در ساختمان انجام می دهیم و منابعی را استفاده می کنیم که این منابع را باید تحت کنترل داشته باشیم یا باید جایگزین کنیم. 
فرض کنید ما مثلا از شوینده هایی مثل جوهر نمک و اسید استفاده می کنیم که به شدت خطرناک است و به شدت در محیط باقی می ماند. توصیه شده است از جایگزین هایی که دوستدار محیط زیست هستند استفاده کنیم. حتی پیشنهاد می شود آب و سرکه را مخلوط کنیم و برای تمیز کردن توالت استفاده کنیم و استفاده از آب و سرکه بهتر است. این جایگزین کردن ها و درست استفاده کردن، نیاز به آگاهی دارد.


*اگر درز درها و پنجره گرفته نشود یک مقدار هوا از فضای بیرون از ساختمان می تواند وارد ساختمان شود. اگر درزها گرفته نشود بهتر است یا نه؟


-انتقال هوای بیرون باید تحت کنترل باشد. یعنی ما نمی توانیم هوای آلوده را به داخل ساختمان بیاوریم. البته اگر ما در شمال کشور زندگی کنیم و هوا هم آلوده نیست، وضع فرق می کند.


*در شهری مثل تهران چطور؟


-در کلانشهرها این طور نیست که بگویم در خانه را باز کنیم یا پنجره ها را باز کنیم تا هوای آلوده ترداخل خانه بیاید و با هوای آلوده داخل خانه ترکیب شود. ما می گوییم از منابعی که استفاده می کنیم درست استفاده کنیم که حداقل آلودگی ایجاد شود. 


*الان گفتید هوای بیرون آلوده تر است. اما شما قبلا گفته اید که هوای داخل ساختمان آلوده تر است.


-به این صورت اصلاح می کنم که هوای آلوده به داخل ساختمان بیاید و آودگی تشدید شود. از دریچه های کولر، هوا وارد می شود. پنجره ها را هم باز کنید آلودگی داخل ساختمان، بیش تر می شود. ما اگر مدیریت شده از منابع داخل ساختمان استفاده کنیم و تحت کنترل، باعث می شود که کیفیت هوای داخل ساختمان بهتر شود.


بهترین راهکار این است که ما درز پنجره ها و درها را بگیریم و از منابع هم به درستی استفاده کنیم. بنابراین در زمینه استفاده از شوینده ها و موادی که استفاده می کنیم و در خریدهایی که انجام می دهیم، دقت داشته باشیم. 


برخی امور تحت مدیریت ما نیست. بنابراین تغییر آن در اختیار ما نیست یا اگر بخواهیم تغییر ایجاد کنیم برای ما پر هزینه است ولی مثلا اگر تا الان شوینده جوهر نمک می خریدیم از امروز می گویم یک جایگزین بهتر برای ان می خرم. این یک گام به سمت جلو است.
ما اگر تا الان از شومینه استفاده می کردیم، از الان تصمیم بگیریم از شومینه استفاده نکنیم یا شومینه را تغییر بدهیم که آلودگی آن وارد خانه نشود. 


*استفاده از بخاری گازی موجب انتشار گازهای سمی در داخل ساختمان می شود ولی سیستم های گرمایشی مثل گرمایشی از کف ساختمان این مشکل را برطرف می کند. ایجاد این نوع سیستم ها که به سرعت نمی تواند اتفاق بیفتد؟


-ما نمی توانیم به افراد، تحمیل هزینه کنیم. ما باید به دنبال آگاهی رسانی باشیم و راهکارهای ارزان را ارائه کنیم. راهکارهایی که می توان آنها را لحظه ای جایگزین کرد، باید ارائه کنیم. 
برای مثال برخی افراد عادت دارند خودروی خود را در پارکینگ ساختمان گرم کنند. شاید 5 دقیقه یا 10 دقیقه ماشین کار می کند. در حالی که در داخل پارکینگ این کار نباید اتفاق بیفتد. اگر هم اعتقاد داریم که ماشین باید گرم شود آن را به هوای آزاد ببریم و گرم کنیم. 


تاریخ انتشار: ۱۷:۴۹ - ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶ - 24 April 2017





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن