واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: ذخایر ژنتیکی کشور در شرایطی فاجعهبار هستند/مهندسی ژنتیک می تواند به حفظ گونه ها کمک کند
عضو هیات علمی بانک ژن ملی گیاهی ایران با بیان این که گونه های موجود با هزار برابر سرعت طبیعی در حال انقراضاند، اظهار داشت: در شرایطی که ذخایر ژنتیکی کشور وضعیتی بحرانی دارند فناوری های زیستی نوین موثرترین راه برای حفظ تنوع زیستی و نجات گونه های موجود است.
آفتابنیوز : دکتر مهدی زهراوی که در همایش تخصصی زیست فناوری و مهندسی ژنتیک در تولید دانش بنیان در دانشگاه شیراز سخن می گفت، اظهار داشت: ذخایر ژنتیکی در کنار خاک و آب، منابع پایه کشاورزی و اساس امنیت غذایی هستند که به شدت رو به کاهش هستند. گونه ها با هزار برابر حد طبیعی در حال انقراض است که پیش بینی می شود با شدت گرفتن این روند سالانه هزار گونه - دو، سه گونه در روز - منقرض شوند.
به گزارش ایسنا، وی با بیان این که فرسایش ژنتیکی ناشی از اصلاح نباتات سنتی که مبتنی بر تنوع و انتخاب است سبب آسیبپذیری گونه ها نسبت به بیماری میشود، اپیدمی جهانی ug99 را که 90 درصد ارقام گندم زیر کشت دنیا نسبت به آن آسیب پذیرند، نمونه ای از این پدیده مخرب عنوان کرد.
زهراوی خاطرنشان کرد: مهندسی ژنتیک که امیدهای زیادی در این زمینه ایجاد کرده مخالفانی هم دارد اما آن چه مسلم است این که اصلاح نباتات سنتی جوابگوی نیاز روز افزون انسان نیست. در سال 2050 جمعیت جهان از مرز 9 میلیارد نفر عبور خواهد کرد در حالی که نرخ رشد تولید سالانه یک درصد است که نیم درصد از نرخ رشد سالانه جمعیت (1.5 درصد) کمتر است. لذا اگر تهدیدات اقلیمی را هم که یک تهدید فوق العاده جدی است در نظر نگیریم نیاز به 70 درصد افزایش در تولید داریم.
وی تصریح کرد: عملکرد ارقام موجود حاصل 70 سال تلاش محققان در زمینه روش های کلاسیک اصلاح نباتات بوده لذا نیاز به روش ها و منابع ژنتیکی جدید داریم تا بخش اعظم تنوع زیستی را که یا وارد نشده یا بلا استفاده مانده، فعال کنیم؛ مثلا 90 درصد از تنوع موجود در گونه های وحشی برنج به ارقام مزرعهای راه نیافته اند که علت آن کشش لینکاژی است.
زهراوی با بیان این که موانع تلاقی سد راه استفاده از این ظرفیت شده است، اظهار داشت: تلاقی بین گونهای در نباتات سنتی کارآمد نبوده و فقط با فناوریهای زیستی نوین می توان قفل این گنجینه بزرگ ژنتیکی را گشود. البته در برخی موارد حتی ذخایر ژنتیکی محدودیت دارند مثلا در حالی که اسید آمینه لیزین در گندم حدود سه درصد است از 15 هزار گندمی که در آمریکا تحت بررسی قرار گرفته، فقط چند رقم که از آرژانتین و هند آمده بودند دارای چهار درصد لیزین بودند که به عنوان منابع ژنتیکی برای لیزین بالا در برنامه های اصلاحی استفاده شده اند. در این زمینه مهندسی ژنتیک با ایجاد مسیرهای متابولیکی جدید دستاوردهای زیادی داشته است.
عضو هیات علمی بانک ژن ملی گیاهی ایران در ادامه با فاجعه بار توصیف کردن وضعیت ذخایر ژنتیکی در ایران گفت: بانک های ژن کشور که اغلب زیر مجموعه موسسات دیگر بوده و ردیف بودجه مستقل ندارند با فقر منابع مالی و در نتیجه کمبود شدید امکانات و فرسودگی تجهیزات مواجهند و در زمینه بهرهبرداری از منابع ژنتیکی هم وضع خوبی ندارند. به رغم ضرورت توجه به نابودی ذخایر ژنتیکی در این زمینه تقریبا از بخش دولتی نا امید شده ایم و شرکت های دانش بنیان تنها امید ما در نجات ذخایر توارثی از ورطه نابودی هستند.
زهراوی خاطرنشان کرد: به رغم کمبودها و مشکلات موجود، ایران در مقایسه با دیگر کشورها دارای ذخایر ژنتیکی غنی است به طوری که در اپیدمی جهانی ug99 (نوعی زنگ ساقه) ژن های مقاوم در گندم ایران پیدا شد. کشور ایران دارای بیش از هشت هزار گونه گیاهی است که بیشتر از کل اروپا است و 12 زیستگاه زیست کره داریم که در صورت بهره مندی از رویکرد اقتصاد دانش بنیان فرصتی بی نظیر برای بالفعل کردن این ظرفیت غنی ذخایر ژنتیکی داریم.
۱۷ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]