تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 9 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس به خاطر خداى سبحان از چيزى بگذرد، خداوند بهتر از آن را به او عوض خواهد داد. ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798669133




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

روز درخت کاری بهانه ای برای پاس داشت حقوق شهروندی


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: روز درخت کاری بهانه ای برای پاس داشت حقوق شهروندی
امروز -15 اسفند- روز درخت کاری است اما باید فراتر از کاشت نمادین بهانه ای باشد برای توجه خاص و معطوف ساختن نگاه ها به ضرورت کاشتن نهال توسط همه. توسعه فضای سبز و بهره از چشم انداز طبیعی یکی از حقوق شهروندی است...
                                                                                                                                              منوچهر جهانیان*

عصر ایران - در دنیای صنعتی و هیاهوی زندگی شهری پدیده آلودگی در مناطق شهری را می توان از رهاوردهای انقلاب صنعتی ،توسعه صنعتی و ازدیاد مراکز شهری دانست.

هر چند استفاده بی رویه از منابع انرژی فسیلی و مواد شیمیایی زیان آور نیز بر شدت این آلودگی افزوده اما باید به این واقعیت نیز توجه داشت که کلان شهرهای بسیاری در سراسر جهان وجود دارند که با وجود فعالیت های صنعتی و ازدحام جمعیت، میزان آلودگی محیط زیست در آنها به مراتب کمتر از تهران و کلان شهرهای ما از جمله اهواز ،اصفهان ،اراک،کرمنشاه،ایلام و.... است.

براساس مطالعات و پژوهش های صورت گرفته یکی از دلایل افزایش آلودگی علاوه بر این موارد عدم توجه کافی  به موضوع محیط زیست واثرات زیست محیطی است که کمتر بدان پرداخته شده است.

در پی مطالعاتی که برای نخستین بار برای کاهش معضل آلودگی هوا در کشور انجام شد، برنامه‌ای تحت عنوان «برنامه جامع مبارزه با آلودگی هوای تهران» در سال 1379 طراحی و به تصویب رسید تا بر طبق آن، هوای تهران ظرف مدت ده سال، به وضعیت مناسب و مطلوب دست یابد.

این طرح مشتمل بر هفت محور بود: استانداردسازی خودروهای جدید و از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، معاینه فنی خودروها، بهبود کیفیت سوخت، گسترش و ارتقای حمل و نقل عمومی، مدیریت ترافیک و آموزش همگانی.

 این طرح با همکاری وزارت صنایع، وزارت نفت، سازمان حفاظت محیط زیست، شهرداری تهران و پلیس راهنمایی و رانندگی به مورد اجرا در آمد.

پس از آن در سال 1386، «طرح جامع حمل و نقل و ترافیک تهران» تصویب شد که در راستای اهداف طرح جامع تهران و برنامه چهارم توسعه فرهنگی ،اجتماعی ،اقتصادی وسیاسی  کشور بود.

این طرح با چشم اندازی 20 ساله، آینده و تحولات مطلوبی را برای شهر تهران وکلان شهرها متصور بود و همانند طرح قبلی به ارتقای کیفیت حمل و نقل، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، تولید خودروهای دوگانه سوز اشاره داشت و علاوه بر آن بر موارد دیگری نیز تاکید داشت.

مواردی چون: گسترش فضاهای سبز اطراف معابر، ایجاد معابر پیاده رو در مناطق تجاری شهر، و وضع عوارض جدید برای خودروها متناسب با مصرف سوخت و انتشار آلودگی. اما همان‌گونه که مشاهده می کنیم، هیچ یک از این راهکارها تاکنون پاسخگوی معضل آلودگی هوای شهر تهران وکلان شهرها نبوده است.

باید توجه داشت که در این میان آنچه بیش از همه مورد آسیب و تخریب قرار گرفته است طبیعت و منابع و مواهب طبیعی بوده است،          طبیعتی که خود عامل تعدیل کننده و کاهش دهنده آلودگی هواست.

درختان و گیاهان و چشم‌اندازهای طبیعی نیز همانند انسان در معرض خطر آلودگی هستند. گیاهان توانایی جذب آلاینده ها به ویژه کربن را دارند و می توانند تاثیر قابل توجهی بر کاهش آلودگی هوا داشته باشد.

 با توجه به طرح  کاهش آلودگی هوا که قرار بود از سال 91 در هشت کلانشهر کشور اجرا شود، توسعه فضای سبز یکی از بندهای عمده بود که انجام آن برعهده شهرداری ها گذاشته شد.

بر اساس این طرح قرار بود سالانه یک متر مربع بر سرانه فضای سبز در کلان شهرهای کشور به ویژه شهر تهران افزوده می شد. اما آیا واقعا چنین امری تحقق یافته است؟

آنچنان که کارشناسان اظهار داشته اند، سرانه فضای سبز در حوزه درون شهری تهران 3 /15 متر مربع است و این در حالی است که سرانه مطلوب و ایده آل فضای سبز بین 20 تا 25 متر مربع است و تا به امروز نیز هنوز شاهد قطع بی رویه و غیر مجاز درختان در سطح شهر و در نواحی پیرامونی هستیم.

به چشم اندازهای اطراف تهران که می نگریم جز کوه و بیابان غبارگرفته چیزی دیده نمی‌ شود، نه خبری از درخت است و نه سرسبزی و چشم اندازهای طبیعی.

کاهش چشم گیر تعداد درختان چه در حوزه درون شهری و چه در اطراف شهر و نیز کاهش سالانه فعالیت های باغی و زراعی در اثر مهاجرت روستاییان به کلان شهرها و تخریب مزارع و باغ‌ها پیرامون شهر برای احداث خانه های دوم ساکنان شهری از عمده دلایل افزایش آلودگی اند.

هر چند توسعه صنعتی و شهرنشینی، رهاوردها و اثرات مخرب زیست محیطی اجتناب ناپذیری با خود به همراه دارد، اما همه اینها نباید دلیلی باشد برای نادیده گرفتن نقش درختان و گیاهان و ادامه روند گیاه‌زدایی از فضاهای شهری.

درختان تاثیر بسزایی در پالایش محیط زیست دارند و کارکرد آنها به مراتب از گلدان‌ها و درختچه های موقت، بهتر و موثرتر است. بنابراین باید برای جلوگیری از قطع درختان و کاشت درختان جدید، از نوع و گونه مناسب، تدابیری اندیشیده شود و اقدامات سریعی صورت پذیرد.

در حال حاضر به نظر می رسد سازمان ها و دستگاه‌های اصلی متولی به وظایف و مسئولیت خود در این حوزه بر اساس شرح وظایف و ساختار خود کمتر به ایفای نقش در این حوزه می پردازند.

 از جمله سازمان‌های متولی اصلی کیفیت محیط زیست، سازمان حفاظت از محیط  زیست است که باید در دو حوزه طبیعی و انسانی، عهده دار شناسایی به موقع علل و عوامل و رفع و کاهش آلودگی محیط زیست باشد.

 از دیگر سازمان ها می توان به سازمان بوستان ها و فضای سبز شهر تهران، منابع طبیعی و سازمان جنگلها، مراتع و آبخیز داری اشاره کرد.
 

 توسعه فضاهای سبز و درختکاری و احیای باغات و جنگلهای اطراف کلان شهرها، نه تنها در پاکیزگی هوا تاثیر چشمگیری دارد بلکه بر جذابیت دیداری شهرها و افزایش پتانسیل های گردشگری آنها  نیز خواهد افزود  و این همه باید از سطح شعار و طرح و برنامه فراتر رود و به طور جدی مورد اقدام قرار گرفته و نتایج عملی و ملموس آن مورد بررسی قرار گیرد.

 امروز -15 اسفند- روز درخت کاری است اما نباید تنها در حد شعار و با کاشتن چندین و چند اصله نهال جلوه کند بلکه می تواند و باید بهانه ای باشد برای توجه خاص ومعطوف ساختن نگاه ها به کاشتن نهال و درختکاری وتوسعه فضای سبز به عنوان یکی از بدیهی ترین اصول حقوق شهروندی و فراهم آوردن محیطی سبز و مطلوب زندگی انسان ها.

همچنان می توان با یک عزم جدی و ملی از روز درخت کاری به مثابه فرصتی برای توجه به آموزش ،فرهنگ سازی ومواظبت و صیانت و احیای منابع طبیعی ومحیط زیست و توسعه فضای سبز در تمامی نقاط شهری ، پیرامونی و روستایی برای کاهش آلودگی وشادابی محیط زندگی وسرزندگی انسان برای رشد وتوسعه کشور بهره برد و البته تلاش در این عرصه مستلزم همکاری و تعامل و از خود گذشتگی است.


* عضو هیأت علمی و رییس دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ




تاریخ انتشار: ۰۶:۲۷ - ۱۵ اسفند ۱۳۹۵ - 05 March 2017





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن