محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829259464
میزان باروری در کشور در شرایط بحرانی است | پایگاه خبری تراز
واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: سن ازدواج در کشور بالا رفته و یکی از نگرانیهای حاصل از به تاخیر افتادن امر ازدواج، کاهش باروری و تاثیر آن بر جمعیت کشور است. شهلا کاظمی پور، جمعیت شناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتوگو با «آرمان» میگوید: «به تاخیر افتادن سن ازدواج، صرفا یک عامل مخاطرهای نیست و زمانی خطرناک میشود که سن ازدواج به قدری بالا رود که زوجها فرصت فرزندآوری را از دست بدهند.»
به گزارش تراز ، سن ازدواج در کشور بالا رفته و یکی از نگرانیهای حاصل از به تاخیر افتادن امر ازدواج، کاهش باروری و تاثیر آن بر جمعیت کشور است. شهلا کاظمی پور، جمعیت شناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتوگو با «آرمان» میگوید: «به تاخیر افتادن سن ازدواج، صرفا یک عامل مخاطرهای نیست و زمانی خطرناک میشود که سن ازدواج به قدری بالا رود که زوجها فرصت فرزندآوری را از دست بدهند.»
ارزیابی کلی شما در مورد وضعیت جمعیتی کشور چیست؟ آیا مساله نگران کنندهای وجود دارد یا شرایط طبیعی است؟
در طول یکی دو دهه اخیر، هر ساله یک میلیون نفر به جمعیت کشور اضافه شده است؛ از سال ۹۰ تا ۹۵ نیز همین منوال ادامه پیدا کرده و در طول این مدت، جمعیت ۷۵ میلیونی کشور به ۸۰ میلیون نفر افزایش یافته است. فزونی مرگ و میر بر موالید همچنان وجود دارد که رقمی بیش از یک میلیون نفر است، از سوی دیگر بحث مهاجر فرستی را در کشور داریم که جمع جبری آن به یک میلیون نفر میرسد. تغییر عمدهای که در جمعیت ما رخ داده، کاهش میزان باروری در جامعه است؛ باروری کشور ما در دهه ۶۰ در سطح حداکثری بوده است، طوری که حدود شش تا هفت فرزند از هر مادر متولد شده است. این نرخ در دهههای ۷۰ و ۸۰ به شدت کاهش پیدا کرد و در دهه حاضر نیز براساس آمارهایی که اعلام میشود، به ۸/۱ رسیده است؛ این رقم زیر سطح جانشینی است. تجارب کشورهای دیگر نشان میدهد که اگر باروری زیر سطح جانشینی بیاید و این روند ادامه پیدا کند، جمعیت آن کشور در یک دوره ۲۰ تا ۳۰ ساله به رشد صفر میرسد و پس از آن، رشد منفی میشود. مسالهای که ما در مورد جمعیت اظهار میکنیم، در مورد آینده کشور است، به این معنا که ما در حال حاضر، مشکل جمعیتی از نظر تعداد نداریم، اما در مورد آینده پیشبینی میکنیم که اگر همین روند ادامه پیدا کند، رشد به صفر میرسد و همین یک میلیون نفری که امروز بر جمعیت اضافه میشود هم کم شده و به صفر میرسد که در صورت ادامه این اوضاع و عدم کنترل آن، رشد جمعیت در کشور منفی میشود. بنابراین نقطه آغازین نگرانی در مورد مسائل جمعیتی کشور، همین مساله است.
برخی معتقدند انفجار جمعیتی دهه ۶۰ انتظارات را بالا برده و شرایط نگران کنندهای وجود ندارد، چون میگویند شرایط امروز عادی است و آن انفجار جمعیتی غیر عادی بود. نظر شما در مورد این عقیده چیست؟
ما در حال حاضر مشکل جمعیتی نداریم و این نگرانی که مطرح میشود، در مورد آینده است، چون باروری ما زیر سطح جانشینی آمده است و محاسبات ما نشان میدهد اگر این روند ادامه پیدا کند و هیچ تغییری در مورد باروری ایجاد نشود، رشد جمعیت به صفر میرسد و سپس منفی میشود؛ ممکن است با سیاستهایی که اتخاذ شده است، باروری خود به خود بالا رود.
چه مسائل دیگری میتوانند جمعیت کشور را به مرز نگرانی برسانند؟
ما معتقدیم که باروری در کشور کاهش یافته است، اما دلیل این کاهش، منفی نیست، چون این کاهش براساس شاخصهای توسعه صورت گرفته است و همه کشورها حتی کشورهای توسعه نیافته نیز در تلاش هستند تا شاخصهای توسعه خود را بالا ببرند. یکی از پیامدهای مثبت این مساله، کاهش باروری است. مسائلی چون افزایش سواد و تحصیلات، شهرنشینی، توسعه رفاه اجتماعی و... باعث میشوند زمانی که خانوادهها به سطحی از رفاه و آگاهی میرسند، باروری خود را پایین آوردند. بنابراین اگر باروری در کشور ما پایین آمده است، به دلیل برنامهها و سیاستهایی است که چه به صورت مستقیم و چه غیر مستقیم پیاده شدهاند. برای مثال بیسوادی کاهش یافته، تحصیلات در سطح آموزش عالی توسعه پیدا کرده، شهرنشینی گسترش یافته و مواردی از این دست. بنابراین در راستای شاخصهای توسعه، باروری جمعیت نیز پایین میآید، اما نکته دیگری مطرح است؛ ما هنوز نتوانستهایم مرگ و میر را مانند کشورهای توسعه یافته کاهش دهیم، امید به زندگی ما با وجود افزایش، هنوز پایین است، یعنی امید به زندگی توام با سلامت در کشور ما بالا نیست. توسعه بهداشت در کشور، آنطور که باید و شاید نیست. در مورد امکانات رفاهی نیز در سطح مناسبی قرار نداریم. شاهد این مساله، مهاجر فرستی ما به عنوان فرار مغزهاست که از فقدان امکانات ناشی میشود، بنابراین این افراد دست به مهاجرت میزنند. اگر بخواهیم سیاست افزایش موالید را دنبال کنیم و باروری را بالا ببریم، در صورتی که نتوانیم به طور همزمان، شاخصهای توسعه را افزایش دهیم، به تبع همین امر، مرگ و میر، مهاجرفرستی و... افزایش پیدا میکند و آن نگرانی در مورد جمعیت، بر سر جای خود باقی میماند. چون در صورت پایین ماندن شاخصهای توسعه، افزایش باروری خنثی میشود. اگر در مورد رشد جمعیت نگرانی داریم، باید روی مهاجرفرستی نظارت داشته باشیم؛ خیلی از کشورها به رشد جمعیت صفر رسیدند، اما از راه سیاستهای مهاجرپذیری، تعدیل جمعیتی ایجاد کردند. ما سیاست مهاجرپذیری نداریم و اگر هم باشد، نظارتی روی آن وجود ندارد. در بحث مرگ و میرها و مهاجر فرستی نیز نظارتی وجود ندارد. اگر قرار باشد جمعیت زیاد شود، اما بین راه از بین برود، تلاشهای ما بی ثمر خواهد بود.
آیا میتوان به تاخیر افتادن سن ازدواج را به عنوان یک عامل مخاطرهای در مورد جمعیت مطرح کرد؟
به تاخیر افتادن سن ازدواج، صرفا یک عامل مخاطرهای نیست، یعنی در صورتی که دختر و پسرهای ما به آن آستانه فکری برسند که دو یا سه بچه داشته باشند؛ اگر در ۱۸ سالگی ازدواج کنند، سه فرزند دارند و اگر در ۲۸ سالگی نیز ازدواج کنند، همان سه فرزند را خواهند داشت. بالا رفتن سن ازدواج زمانی خطرناک میشود که سن ازدواج به قدری بالا رود که زوجها فرصت فرزندآوری را از دست بدهند. بنابراین افزایش سن ازدواج، حتما باعث کاهش باروری نمیشود. ممکن است باروری به تاخیر بیفتد، اما زوجهایی که میخواهند دو فرزند داشته باشند، بالاخره دو فرزند را به دنیا میآوردند. ما در جامعه تاخیر در ازدواج را داریم، اما به آن شدت نیست؛ یک تجرد قطعی داشتیم که آن هم ناشی از ساختار جمعیتی و مضیقه ازدواج بود که امروز آن مشکل را نداریم. بنابراین تاخیر در سن ازدواج اگر همزمان با تغییر نگرش نباشد، مشکلی ندارد؛ کسی که تصمیم بر تک فرزندی دارد، اگر زود هم ازدواج کند، باز باروری بالا نمیرود.
برخی پیوندها مثل ازدواج سفید وجود دارد که اساسا به باروری منجر نمیشوند، این مسائل در صورت اشاعه، چه تاثیری بر جمعیت کشور دارد؟
این نوع پیوندها، آسیبهایی به خانواده وارد میکند، اما در حال حاضر تعداد آن خیلی کم است. باید دید در آینده چه اتفاقی رخ میدهد، چون اگر این نوع پیوندها اشاعه پیدا کند، اثرگذار خواهد بود. بنابراین امروز نمیتواند تاثیری روی باروریهای ما داشته باشد.
کشور ما در حال گذار به سمت پیری جمعیت است و یک روز تمام جوانان حاصل از انفجار جمعیتی دهه ۶۰، به کهولت سن میرسند. به نظر شما، ما برای آن روز آمادگی داریم؟
به هیچ وجه. آنچه در عمل دیده میشود، این است که ما میخواهیم صورت مساله را با افزایش باروری پاک کنیم. افزایش باروری یک جنبه قضیه است که باید انجام شود، اما این مساله، نافی این نیست که ما به سالمندی نپردازیم. همه فکر میکنند که اگر ما باروری را افزایش دهیم، سالمندی از بین میرود؛ این گروهی که به سمت سالمندی میروند، همواره خواهند رفت، چه باروری افزایش یابد و چه افزایش نیابد.
برای جمعبندی بحث بفرمایید افزایش باروری در جامعه نیازمند چه تمهیداتی است؟
مشکل باروری در جامعه فقط با تشویقهایی مثل سکه و وام حل نمیشود، چون ما جمعیت با کیفیت میخواهیم و جمعیت با کیفیت، نیازمند انسانهای با کیفیت است که فرزندانی به دنیا آورند. بنابراین ما باید توجیهاتی در مورد جوانان، محیطهای دانشگاهی و مدارس در نظر داشته باشیم و آموزشهایی بدهیم که فرزندآوری و مسئولیت پذیری را در آنها پرورش دهد؛ اگر جوانان را مسئولیت پذیر بار بیاوریم، باروری نیز بالا میرود.
منبع: آرمان
زمانبندی انتشار: 27 بهمن 1395 - 08:36
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 164]
صفحات پیشنهادی
میزان کمبود پزشک متخصص در کشور | پایگاه خبری تراز
تراز سخنگوی وزارت بهداشت گفت بنا بر اعلام سازمان نظام پزشکی ۱۵ هزار نفر از فارغالتحصیلان پزشکی فقط یک بار برای دریافت مهر نظام پزشکی به این سازمان مراجعه کرده که برخی از آنها به خارج از کشور رفته و تعدادی کار پزشکی را رها کردهاند به گزارش تراز ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشتوضیحات پلیس درباره حذف شرط سربازی از گواهینامه | پایگاه خبری تراز
تراز به دنبال عدم اجرای مصوبه مجلس در خصوص حذف شرط سربازی از مراحل اخذ گواهینامه رئیس اداره حقوقی پلیس راهور ناجا توضیحات کاملی درباره چرایی عدم اجرای این قانون و زمان تعیین تکلیف آن ارائه داد به گزارش تراز سرهنگ محمد ترحمی در پاسخ به چرایی عدم اجرایی شدن ماده 54 قانون بیمه«زنِ مرکز ثقل خانواده» غایب سینمای ملی | پایگاه خبری تراز
تراز مسأله زن و خانواده در جامعه به طور عام و در سینمای ایران به طور خاص یکی از مباحثی است که صحبت کردن درباره آن بسیار ضروری و راه گشاست به گزارش تراز مسأله زن و خانواده در جامعه به طور عام و در سینمای ایران به طور خاص یکی از مباحثی است که صحبت کردن درباره آن بسیار ضروری و رعروسیهای میلیاردی در ایران! | پایگاه خبری تراز
تراز شاید خیلیها باور نکنند یک شب جشن و شادی میتواند با تاکید بیش از حد بر تجملگرایی مرادف با پرداخت ارقامی بسیار هنگفت حتی بالغ بر صد میلیون و حتی بیش از این باشد در اینجا به مواردی که در برخی جشنهای عروسی برگزار میشود اشاره میکنیم تا علت بالا بودن این ارقام مشخص شود بعکس: بارش برف و ترافیک سنگین در تهران | پایگاه خبری تراز
تراز تهران همزمان با پنجمین روز از ماه بهمن 1395 با بارش برف سفیدپوش شد به گزارش تراز تهران همزمان با پنجمین روز از ماه بهمن 1395 با بارش برف سفیدپوش شد زمانبندی انتشار 5 بهمن 1395 - 09 14معایب و محاسن خواستگاری به شیوه سنتی | پایگاه خبری تراز
تراز آیا برای دنیای امروز این حد از آشنایی برای ازدواج کافی است آیا باید این شیوهٔ خواستگاری را بهعنوان یک شیوهٔ آشنایی کاملاً کنار بگذاریم به گزارش تراز وقتی از خواستگاری سنتی حرف میزنیم از چه چیزی حرف میزنیم خواستگاری به روش سنتی شکلی از آشنایی است کهتوقف آواربرداری برای جستجوی پیکرهای زیر آوارمانده | پایگاه خبری تراز
تراز دقایقی قبل و با توقف آواربرداری در ساختمان پلاسکو جستجو برای یافتن پیکرهای زیرآوار مانده آغاز شده است به گزارش تراز هم اکنون و با متوقف کردن عملیات آواربرداری جستجو برای پیکرهای احتمالی افرادی که هنوز زیر آوارماندهاند آغاز شده است هم اکنون حدود بیست آتشنشاننرخ انواع خدمات در آرایشگاههای زنانه | پایگاه خبری تراز
تراز نایب رییس اتحادیه آرایشگران زنانه نرخ انواع خدمات آرایشی را اعلام و تاکید کرد که نرخهای مصوب اتحادیه باید روی دیوار سالنهای آرایشی و زیبایی قرار گیرد در صورتیکه در بسیاری از سالنها این کار انجام نمیشود به گزارش تراز سالنهای آرایشی و زیبایی در تهران به نسبت موقعکودکان کار؛ معضلی برای جامعه امروز | پایگاه خبری تراز
تراز معضل کودکان کار و خیابان علاوه بر آسیبی که به خود کودکان وارد میکند آزردگی شدید روحی و روانی شهروندان را نیز موجب شده است به گزارش تراز دسته كاغذهاي رنگي فال حافظ به سختي در دستان كوچكش جا مي گيرد اما بايد تا شب آنها را تمام كند به همين خاطر هم بيشتر ساعات زندگي&zwnدلیل قطعی فوت حسن جوهرچی از زبان پزشکان | پایگاه خبری تراز
تراز یکی از غمانگیزترین جمعههای سال 95 صبح دیروز با انتشار خبر درگذشت حسن جوهرچی بازیگر محبوب تلویزیون رقم خورد مهدی امینیخواه همکار و یکی از دوستان نزدیک حسن جوهرچی با انتشار عکس و مطلبی در صفحه اینستاگرام خود این خبر را بهعنوان اولین نفر منتشر کرد او نوشت متاسفانه-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها