واضح آرشیو وب فارسی:کورد نیوز: تاریخ انتشار : 10:25:18 , 1395/11/16
خانم دکتر بهشید ارفع نیا
دولت ایران در خصوص اقدامات ترامپ به جای سیاسی کاری، مقابله حقوقی کند
خانم دکتر بهشید ارفع نیا دکتری حقوق در خصوص واکنش ایران به اقدامات ترامپ مقاله ای در روزنامه قانون به قلم تحریر در آورده است خواندن آن را به همراهان کورد نیوز پیشنهاد میکنیم
دکتر بهشيد ارفعنيا:
دولت ايران در خصوص اقدامات ترامپ به جاي سياسي کاري، مقابله حقوقي کند
دکتر «بهشيد ارفعنيا»، استاد حقوق بين الملل در خصوص تصميم اخير دولت امريکا در رابطه با ممنوعيت ورود اتباع هفت کشور مسلمان به امريکا بر اين باور است که جداي از آنکه اقدام امريکا کاملا غيرقانوني است، مساله مهم اين روزها فعاليت متقابل دولت ايران در حمايت از اتباع ايراني است. او در گفت وگو با «قانون» گفت: «اشخاصي که داراي گرين کارت امريکا هستند، به عنوان يک انسان حق دارند تا به هر کجا که ميخواهند سفر کنند. در حقيقت داشتن اقامت به معناي عدم اذن ورود و خروج در کشورهاي ديگر نيست و هيچ نهادي نميتواند انساني را مجبور به ماندن در کشوري کند. ضمن اينکه اگر دولت جديد امريکا بنايش مقابله با تروريسم و حفظ امنيت کشورش است، چطور کشوري مثل عربستان که نقش پررنگش در واقعه 11 سپتامبر بر همگان مشخص است را در ميان اين کشورها قرار نداده است؟ بايد مدت زماني بگذرد تا بتوان در خصوص تصميم اخير امريکا اظهارنظر کرد، اما تا کنون نيز عده اي از وکلا و فعالين حقوق بشر که در امريکا فعاليت دارند، در صدد محکوميت اين تصميم هستند.از آنجا که تصميم اخير دولت امريکا رويكردي نژادپرستانه دارد، مستند وکلاي امريکايي در درجه نخست قانون اساسي امريکاست زيرا قانون اساسي امريکا به طور صريح و آشکار با تبعيض نژادي و مذهبي مخالف است. از سويي ديگر کشورهاي تحريم شده هم بايد به حمايت از اتباعشان در مجامع بين المللي عليه دولت امريکا بپردازند.
مشخصا دولت ايران در شرايط فعلي مي تواند از طرق مجمع عمومي سازمان ملل متحد خواسته خود را به گوش جهانيان برساند. البته اميدوارم مانند هميشه اعتراضات ايران آميخته به سياست صرف نباشد و مسئولان امور خارجه بيش از شعارهاي سياسي همت خود را بر محکوميت امريکا از طرق حقوقي گذارند زيرا جدا از مخالفت هاي بنيادين ايران با نظام سياسي امريکا، امروز حق مردم ايران موضوع بحث است زيرا بسياري به دلايل ضروري مانند ديدار آشنايان يا معالجه بايد به امريکا سفر کنند و اگر با اين تصميم مقابله قاطع نشود، برخي از اتباع ايران دچار مشکل خواهند شد. پس ميتوان قدري به دور از شعارزدگي، هم بر اساس قانون اساسي امريکا و هم بر مبناي مقررات بين المللي، دولت امريکا را محکوم کرد. حتي دولت ايران با استناد به اصل «حمايت ديپلماتيک» ميتواند در صورت رضايت امريکا به پاسخگويي شکايت ايران، در «دادگاه لاهه» يا همان «ديوان دادگستري بينالمللي» شکايت کند. براي من عجيب است که چرا حزب جمهوريخواه که حزب متبوع آقاي ترامپ است، جلوي فعاليتهاي افراطي او را نمي گيرد زيرا به ياد داريم که پيش از انتخابات رياست جمهوري امريکا، اين حزب اعلام داشته بود که در صورت پيروزي، حزب اذن رفتارهايي مبتني بر تندروي و خارج از عرف ديپلماتيک را نميدهد. اما اکنون در مقابل آقاي ترامپ صدايشان در نمي آيد. به هر روي سياست حزبي هر چه که باشد، نبايد فرد منتخبش را چنين بي حدوحصر آزاد گذارد تا به اين ميزان خودکامه شود».
البته اين قبيل اعمال نامتعارف آقاي ترامپ تنها در خصوص جوامع مسلمان نيست، بلکه ملاحظه مي شود که وي خواستار ايجاد ديواري ميان امريکا و مکزيک است و ميگويد که هزينه ساخت ديوار را کشور مکزيک بايد متقبل شود در صورتي که به موجب قرارداد نفتا، اصلا در مناطق آزاد آن منطقه عوارضي نبايد دريافت شود زيرا اساس مناطق آزاد، اين اقتضا را دارد. تمام اينها درحالي است که اين کشورها عضو سازمان «تجارت بينالمللي» هستند و يکي از اصول عضويت در اين سازمان پذيرش آزادي صادرات و رقابت بر اساس کيفيت و قيمت است.
اگر قرار باشد عوارضي در اين مناطق دريافت شود، قيمت قطعات بسياري از محصولاتي که در مکزيک توليد مي شوند افزايش مي يابند و رقابت وضعيت نامطلوبي پيدا مي کند که اين حالت خلاف مقررات سازمان جهاني تجارت است. مادامي که پيمان نفتا لغو نشده است، امريکا ملزم به پايبندي به آن است و در صورت نقض پيمان هاي خود، تبعات بين المللي بسياري برايش فراهم خواهد آمد. در چند هفته اخير مشاهده مي شود که استقبال چنداني از رفتارهاي رييس جمهور جديد امريکا نشده است. حتي بخشي از جمهوريخواهان نيز در بعضي از امور با وي مخالفت مي کنند؛ چنانكه سناتور «جان مک کين» در خصوص بحث ناتو با مواضع آقاي ترمپ به مخالفت پرداخت».
به نقل از روزنامه قانون
10:25:18 , 1395/11/16
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کورد نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]