واضح آرشیو وب فارسی:الف: ترامپ ، از دیوار برلین تا دیوار مکزیک
12 بهمن95
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۲۳
دونالد ترامپ، سکاندار جدید سیاست در واشنگتن طی روزهای گذشته و در نخستین هفته کاری خود، در راستای عمل به وعدههای انتخاباتیاش، دستور احداث دیوار مرزی میان مکزیک و ایالاتمتحده و لغو ورود اتباع هفت کشور اسلامی را به خاک آمریکا صادر کرد.
این قانون شوکآور به حدی سریع و با خشونت غیرمنتظرهای به مرحله اجرا گذاشته شد که حتی آن دسته از اتباع خارجی دارای روادید یا کارت سبز ورود به ایالاتمتحده نیز از گزند آن مصون نمانده و بسیاری امکان ورود مجدد به این کشور را از دست دادند. به گزارش رسانههای آمریکایی، حتی برخی از اتباع خارجی که در حال پرواز به سمت آمریکا بودند، بلافاصله پس از پیادهشدن از هواپیما از سوی مأموران امنیتی آمریکا دستگیر و ساعتها مورد بازجویی قرار گرفتند. این دستگیریها آنچنان کور و کینهتوزانه صورت گرفت که پلیس نیویورک به والدین 83 ساله و 88 ساله و معلول دانشجوی ایرانی که برای دیدار با فرزندشان به ایالاتمتحده سفر کرده بودند نیز رحم نکرد و آنها را در فرودگاه «جان.اف کندی» دستگیر کرد. این دستور ترامپ و نحوه اجرای آن ساخت سریع دیوار برلین در سیزدهم اوت سال 1961 (22 مردادماه 1340) را به ذهن متبادر میسازد؛ زمانی که نیروهای نظامی آلمان شرقی نقاط منتهی به مرز با آلمان غربی را در شهر برلین محاصره کرده و کارگران شتابان مشغول ساختن دیوار شدند، بهطوریکه خانوادههای بسیاری که در مناطق گوناگون این شهر زندگی میکردند در عمر بیستوهشت ساله این دیوار از یکدیگر جدا شده و حتی برخی هیچگاه امکان دیدار مجدد با اعضای خانواده خود را نیافتند.
شکست محتوم سیاست «دیوارسازی» دیوار برلین به عنوان «حافظ ضد فاشیست» در حالی به دستور «نیکیتا خروشچف» رهبر وقت اتحاد جماهیر شوروی سابق ساخته شد که رهبران بلوک شرق تنها راهچاره برای ممانعت از سیل مهاجرتها از آلمان شرقی به بخش غربی تحت حاکمیت آمریکا، انگلیس و فرانسه را احداث چنین دیواری میدیدند. البته بارها در تاریخ اثباتشده که ساخت دیوار نه حل مسأله بلکه در بهترین حالت بهتعویق انداختن مواجهه با آن است. این دیوار موسوم به «پرده آهنین» به طول 155 کیلومتر نیز هیچگاه نتوانست از فرار مردم تحت حاکمیت کمونیستها جلوگیری کند و بنا به آمار غیررسمی با وجود آن، هزاران نفر با حفر تونل، پرش از ساختمانهای مجاور و دیگر راههای ابتکاری توانستند خود را به خاک آلمان غربی برسانند. با این وصف بسیاری نیز حین فرار از این دیوار جان خود را از دست دادند و بسیاری نیز به جرم تلاش برای ترک آلمان شرقی دستگیر و زندانی شدند. نهایتاً عمر دیوار برلین بهمثابه اصلیترین نماد جنگ سرد همزمان با زوال تدریجی قدرت بلوک شرق در نهم نوامبر سال 1989 به سر رسید و از سوی ساکنان شهر بهتدریج خراب شد به شکلی که امروزه فقط تکههایی از این دیوار تنها در موزهها و آنهم به منظور عبرت آیندگان و مستندسازی تاریخ قابل مشاهده است. اکنون نیز، پس از گذشت 28 سال از زمان فروریختن دیوار برلین، دونالد ترامپ رییسجمهور جدید و جنجالی آمریکا بهعنوان یکی از اصلیترین وعدههای انتخاباتی خود خواستار احداث دیوار در مرز میان این کشور و مکزیک شده است. وی پیشتر در ماه اوت گذشته و در کارزار انتخاباتی خود گفته بود: «در روز اول [کاریام بهعنوان رییسجمهور] عملیات احداث دیواری غیرقابل نفوذ، بلند، مستحکم، زیبا را در مرزهای جنوبیمان آغاز خواهیم کرد.» وی حتی مدعی بود مکزیک را ملزم به پرداخت هزینه احداث چنین دیواری خواهد کرد. کارشناسان اقتصادی هزینه ساخت دیوار مرزی به طول 1900مایل (3100 کیلومتر) در مرزهای دو کشور را حدود 25 میلیارد دلار تخمین زدهاند. همانطور که انتظار میرفت دولت مکزیک نیز پرداخت چنین هزینهای را رد کرده است. البته ساخت مانع در مرز با مکزیک از سوی آمریکا از سالهای دهه 90 میلادی آغاز شد و پس از حوادث یازدهم سپتامبر با سرعت بیشتری دنبال شد. طی ده سال گذشته با صرف میلیونها دلار، فنسی به طول 651 مایل در مرزهای جنوبی آمریکا ساخته شده که بیهوده بودن آن در جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی به اثبات رسیده و حتی در برخی از موارد عطش افراد برای عبور مخفیانه از مرز را تقویت کرده است.
همانطور که دیوار برلین به نماد سرکوب کمونیسم تبدیل شد و غرب از آن برای ترساندن دیگر کشورها از تمامیتطلبی و اختناق بلوک شرق استفاده کرد، بهنظر میرسد دیوار مکزیک نیز فارغ از اما و اگرهای موجود درباره امکان عملیشدن آن- در نهایت به سمبل مظلومیت مهاجران و اتباع خارجی و شاهد دیگری از نژادپرستی در آمریکا تبدیل شود. انتقاد از نتانیاهو به دلیل حمایت از ترامپ از سویی، دونالد ترامپ روز پنجشنبه در مصاحبه با شبکه خبری «فاکس نیوز» برای توجیه تصمیم خود در احداث دیوار مرزی با مکزیک، دیوار مرزی میان رژیم صهیونیستی در مرز با مصر را مثال زد و گفت: «این دیوار ۹۹.۹ درصد مهاجرت غیرقانونی را متوقف کرده است.» پس از آن، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیمی که در ساخت دیوار در اراضی اشغالی تبحر خاصی از خود نشان داده است، در توئیتی با استقبال از این تصمیم ترامپ نوشت: «ترامپ کار درستی میکند. دیواری در طول مرزهای جنوبی اسرائیل ساخته شد و این دیوار تمامی مهاجران غیرقانونی را متوقف کرد. موفقیت بزرگی است. فکر بزرگی است.» با اینحال، تقدیر نتانیاهو از دونالد ترامپ انتقادات گستردهای را از سرتاسر جهان برانگیخت و حتی باعث خشم یهودیان مکزیکی شد؛ تا جایی که آنها با نقض حرمت کار در روز شنبه (برای یهودیان) طوماری را علیه نتانیاهو تهیه کردند. وزارت خارجه مکزیک نیز از توئیت نتانیاهو درباره دیوار حائل در مرز با آمریکا به شدت انتقاد و اعلام کرد که دولت این کشور سفیر رژیم صهیونیستی را احضار و نارضایتیاش از این پیام را به وی ابلاغ کرده است. طومار یک میلیون نفری برای لغو سفر ترامپ از سوی دیگر، به گزارش وبگاه نشریه «تلگراف» انگلیس، بیش از یک میلیون نفر از مردم این کشور در اعتراض به سیاستهای نژادپرستانه، ضد مهاجرتی و ضدجنسیتی دونالد ترامپ، با امضای طوماری خواستار لغو سفر وی به انگلیس شدهاند. قرار است این سفر در تابستان سال آینده صورت گیرد. با اینحال ترزا می اعلام کرده در صورت موافقت پارلمان این کشور برای لغو این سفر، تمامی موافقتنامههایی که میان دو کشور در سفر اخیر می به واشنگتن امضا شده کان لم یکن تلقی خواهد شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]