تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 21 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):عبادت کردن به زیادی روزه و نماز نیست، بلکه (حقیقت) عبادت، زیاد در کار ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828253172




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ترامپ به مانند احمدی‌نژاد است،پس از مدتی محو می‌شود


واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:


ترامپ،ایران و برجام در گفت‌وگو با دکتر محمدرضا تخشید:
ترامپ به مانند احمدی‌نژاد است،پس از مدتی محو می‌شود
دونالد ترامپ از شبکه اجتماعی محبوب خودش، توییتر، برایاظهارنظرهای تند و افراطی در مورد مسائل مختلف بین‌المللی استفاده می‌کند. طی هفته گذشته این شرکت‌ها و مؤسسات تجاری اروپایی بودند که زیر بار انتقادهای ترامپ قرار گرفتند و البته سیاست درهای باز آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان برای پذیرش آوارگان جنگ‌زده که از سوی ترامپ به عنوان فاجعه از آن یاد شد.
روز نو : دونالد ترامپ از شبکه اجتماعی محبوب خودش، توییتر، برایاظهارنظرهای تند و افراطی در مورد مسائل مختلف بین‌المللی استفاده می‌کند. طی هفته گذشته این شرکت‌ها و مؤسسات تجاری اروپایی بودند که زیر بار انتقادهای ترامپ قرار گرفتند و البته سیاست درهای باز آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان برای پذیرش آوارگان جنگ‌زده که از سوی ترامپ به عنوان فاجعه از آن یاد شد.
 
به گزارش روز نو؛ ترامپ با هر توییت و اظهار نظر جنجالی بار دیگر بر شعارهای تبلیغات انتخاباتی خودش در مورد مخالفت با مهاجرت، کشیدن دیوار، اخراج مهاجران غیرقانونی، بستن تعرفه بر کالاهایی که خارج از خاک آمریکا تولید می‌شوند و امثال این تاکید می‌کند.  این شعارها انقدر تکرار شده‌اند که دیگر باور کردن آن خیلی سخت است که ترامپ در مقام رییس جمهور بخواهد از انجام دادن آنها اجتناب کند.  ولی در عین حال این شعارها در برابر بسیاری از بنیانی‌ترین اصول نظام حاکم بر تجارت جهانی مدرن و به خصوص اصول اساسی اتحادیه اروپا قرار می‌گیرد.
 
محمدرضا تخشید، رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران معتقد است که این شعارها نه تنها با اصول حاکم بر نظام تجارت جهانی بلکه حتی با نظرات هم حزبی‌های آقای ترامپ هم در تضاد قرار دارد.  به اعتقاد این کارشناس ترامپ توانایی این را نخواهد داشت که برای اجرایی کردن این شعارها نظر مساعد کنگره تحت حاکمیت هم‌ حزبی‌هایش را جلب کند.  در عین حال او معتقد است که همین شعارها باعث ایجاد شکاف عمیقی میان اروپا و آمریکا خواهد شد، در شرایطی که اروپایی‌ها سال‌ها تلاش کرده‌اند تا با کمرنگ‌تر کردن مرزها در اتحادیه، استفاده از پول واحد و آزادی آمد و شد بین مرزها، دقیقاً خلاف شعارهای ترامپ را عملی کنند، تهدیدهای ترامپ برای بستن تعرفه بر کالاهای تولید شده در خارج از خاک آمریکا و تهدید کردن شرکت‌های اروپایی، باعث افزایش خصومت میان دو طرف خواهد شد.
 
دکتر تخشید تاکید می‌کند یکی از کشورهایی که می‌تواند از این شکاف در شرایط کنونی بهره‌برداری کند، جمهوری اسلامی ایران است.  به اعتقاد او افزایش شکاف میان اروپا و آمریکا، اروپایی‌ها را متقاعد می‌کند تا در مقابل زیاده‌خواهی‌های آمریکا یا رفتارهای غیرمنطقی احتمالی دولت ترامپ در برابر برجام، که در اروپا به عنوان یک دستاورد مهم شناخته می‌شود، ایستادگی کنند و از ایران حمایت کنند.
 
این استاد روابط بین‌الملل در مورد آینده جهانی‌سازی و تجارت آزاد، نسبتاً خوشبینانه است، هر چند که معتقد است هنوز زود است که یک ارزیابی دقیق از آینده این مفاهیم در جهان پس از برکزیت و ترامپ ارائه داد، پیش‌بینی می‌کند که پدیده‌ای مانند ترامپ در آمریکا یک پدیده زودگذر باشد و همچنین موج افراطی‌گری مخالف جهانی‌سازی در اروپا هر چند اثر خود را بر سیاست‌های احزاب جریان اصلی خواهد گذاشت، اما توانایی وارونه کردن نظام تجارت آزاد جهانی و جهانی شدن را نخواهد داشت.
 
در ادامه متن کامل گفتگو با محمدرضا تخشید را مطالعه می‌کنید:
 
طی روزهای اخیر شاهد بگو مگوهای تندی میان آقای ترامپ، رییس جمهور منتخب آمریکا از یک سو و از سوی دیگر مؤسسات تجاری و شرکت‌های اروپایی و ژاپنی و دولت‌های متبوع این شرکت‌ها هستیم.  به نظر شما دلیل این جنگ لفظی در مورد مسائل تجارت بین‌المللی چیست؟
 
در رابطه با مساله ترامپ قطعاً همه مطلع هستند که دیدگاه‌های او نه تنها با رییس جمهورهای قبلی آمریکا متفاوت است، بلکه حتی با دیدگاه‌های حزب متبوعش هم متفاوت است.  در همین موردی که شما گفتید، در موضوع تجارت آزاد، همواره در کنگره و کاخ سفید جمهوری‌خواهان بودند که از تجارت آزاد پشتیبانی می‌کردند.  اما الآن این موضوع کاملاً برعکس شده‌است.  مثلاً معاهده تی‌پی‌پی (معاهده تجاری اقیانوس آرام) غیرعادی بود که رییس جمهوری از حزب دموکرات دنبال تصویب این معاهده بود در شرایطی که اکثریت دموکرات‌ها در سنا مخالف آن بودند و امید اوباما در واقع این بود که با کمک جمهوری‌خواهان این معاهده تصویب شود.
 
به صورت سنتی جمهوری‌خواه‌ها بیشتر طرفدار تجارت آزاد بودند. ولی الآن آقای ترامپ چه در دوران تبلیغات انتخاباتی و چه بعد از اینکه انتخاب شده، همواره بر علیه تجارت آزاد موضع‌گیری کرده‌است و این تا حدود زیادی هم حزبی‌هاش را ناراحت کرده‌است.
 
به عنوان مثال یک مساله‌ای که مطرح کرده گفته که شرکت‌های آمریکایی کارخانه‌هاشان را به کشورهایی مانند مکزیک و چین ببرند و کالای‌شان را به آمریکا برگردانند تا بفروشند، تعرفه ۳۰ تا ۳۵ درصدی وضع می‌کنیم که متضرر شوند و این کار را نکنند.  همین پیشنهاد ترامپ با مخالفت عده‌ای از جمهوری‌خواهان کنگره مواجه شده‌است که می‌گویند، چنین تعرفه‌هایی با روح تجارت آزاد منافات دارد و ما نباید چنین محدودیت‌هایی را برای تجارت میان کشورها قرار دهیم.
 
در نتیجه اینجا تضادی بین ترامپ و هم حزبی‌هاش وجود دارد که قطعاً در رابطه با مسائلی که می‌خواهد از طریق کنگره اقدام کند با مشکل مواجه خواهد شد.  در عین حال احتمال دارد وقتی وارد دفتر ریاست جمهوری شود، هر چند نمی‌توان قطعاً گفت و پیش‌بینی کرد، شاید بیشتر سعی کند شعارهایش در رابطه با تجارت آزاد را تا حدودی مورد بازنگری قرار دهد.  اما آنچه تاکنون از برنامه‌های او شنیده‌شده‌است به نظر می‌رسد که قصد دارد جلوی هرگونه پیمان و توافق جدید تجاری را بگیرد و حتی نسبت به معاهداتی که از قبل وجود دارند مانند نفتا (معاهده تجارت آزاد آمریکای شمالی) هم انتقادات زیادی مطرح کرده‌است و ادعا کرده که قصد بازنگری در آنها را دارد.
 
با توجه به این شعارهای ترامپ خیلی با ایده‌های تجارت آزاد و ایده‌هایی که بنیان‌گذار سازمان تجارت جهانی بود مخالف است، در اروپا هم می‌بینیم که چنین گرایش‌هایی در حال رشد است.  به نظر شما آینده اتحادیه اروپا که بر مبنای آزادی تجارت و برداشتن مرزهای تجاری، مالی و و رفت و آمد تأسیس شده‌است با توجه به این موج اخیر چه سرنوشتی خواهد داشت؟
 
در مجموع این موجی که بعد از برکزیت و انتخاب ترامپ در اروپا ایجاد شده‌است به نوعی برخی تصور می‌کنند که احتمال دارد در دیگر کشورهای اروپایی نیز مؤثر باشد.  به خصوص اولین آزمون این موج در انتخابات اردیبهشت‌ماه خواهد بود که در فرانسه برای انتخاب رییس جمهور این کشور انجام می‌شود.  گروهی تصور می‌کنند احتمال این وجود دارد که این موج پروتکشنیزم (Protectionism) یعنی موجی که می‌خواهد دیوارها کشیده شود و ملی‌گرایی افراطی بر علیه تجارت آزاد و مهاجران شکل بگیرد، بتواند در اروپا نیز حاکم شود.
 
از نظر من جایگاه افراطی‌های دست راستی در اروپا محکم‌تر شده‌است، اولین مرحله‌ای که می‌تواند نشان بدهد این جایگاه در چه حد استحکام دارد انتخابات فرانسه است با اینکه پیش‌بینی می‌شود که مارین لو پن در دور اول انتخابات رأی بیاورد و به دور دوم برود، اما تمام نظرسنجی‌ها، اگر مانند انتخابات آمریکا یا حتی همه‌پرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا اشتباه از آب در نیایند، نشان می‌دهند که در دور دوم یکی از نامزدهای معتدل‌تر از جناح‌ها اصلی فرانسه یعنی سوسیالیست‌ها یا احزاب محافظه‌کار مانند حزب جمهوری‌خواه رأی بیاورند، که البته احتمال رأی محافظه‌کار‌ها بسیار بیشتر است.
 
پیش از این در اتریش مشاهده کردیم که در انتخابات ریاست جمهوری با وجود رقابت بسیار نزدیک و احتمال زیادی که برای پیروزی حزب راست گرای افراطی آزادی و نامزدش نوربرت هوفر انتخاب شود، اما این اتفاق نیافتاد.
 
من به شخصه اعتقاد دارم که هنوز این موج خطر جدی برای اروپا ندارد.  اما به هر حال گرایش احزابی که بیشتر به تجارت آزاد و آزادی رفت و آمد در اروپا اعتقاد دارند، با توجه به رویدادهای اخیر، کمی دست به عصاتر حرکت خواهند کرد و با احتیاط و دور اندیشی بیشتری اقدام می‌کنند.  منظور این است که حتی این احزاب طرفدار تجارت آزاد هم در صورتی که به قدرت برسند، با توجه به میل عمومی که به افراطی‌های مخالف وجود دارد، بر خلاف میل باطنی خود تا اندازه‌ای سختگیری بیشتری در مورد تجارت آزاد، مهاجرت و آزادی رفت و آمد نشان خواهند داد.
 
ولی آنچه من اعتقاد دارم که در اروپا دست کم، طی سال‌های پیش رو شاهد عقب‌گرد تاریخی نخواهیم بود که تجارت آزاد کلاً به فراموشی سپرده شود و اتحادیه اروپا از هم فروبپاشد.
 
این روند مقابله ترامپ با اروپا و تجارت آزاد، به نظر می‌رسد که در آینده به شکافی میان اروپا و آمریکا بدل شود، در عین حال با توجه به احتمال فشارهایی که دولت ترامپ ممکن است به ایران وارد کند، شکاف میان اروپا و آمریکا تا چه اندازه می‌تواند به ایران کمک کند؟  آیا در اختلافاتی که پس از این میان ایران و آمریکا رخ می‌دهد، اروپایی‌ها تمایل بیشتری به حمایت از ایران نشان نخواهند داد؟
 
جواب من مثبت است. من معتقدم که برای اولین بار پس از پیروزی انقلاب اسلامی در جایگاهی قرار گرفته‌ایم که اگر خود ما در رابطه با اجرای برجام خوب عمل کنیم و عکس‌العمل‌های احساسی در مقابل آنچه بدعهدی‌های آمریکا یا نقض برجام انجام ندهیم، می‌توانیم از این جایگاه بهترین بهره‌برداری را بکنیم.  در این صورت ایران در بهترین شرایط پس از انقلاب قرار گرفته‌است که از شکافی که میان اروپا و آمریکا در حال شکل‌گیری است استفاده کند.  قطعاً این شکاف اگر ترامپ به شعارهای خودش جامه عمل بپوشاند عمیق‌تر نیز خواهد شد.  البته لازمه استفاده از این شکاف این است که ما تمام تلاش‌مان برای حفظ و اجرای دقیق برجام را به کار بگیریم، یعنی در برابر نقض‌ها و بدعهدی‌ها، واکنش‌های احساسی و ناگهانی نشان ندهیم و از همان ساز وکاری که در برجام برای رسیدگی به شکایات پیشبینی شده‌است استفاده کنیم، در این صورت می‌توانیم از این شکاف استفاده بهینه کنیم.
 
در هر صورت اروپایی‌ها تمام قد پشت برجام ایستاده‌اند و از آن حمایت می‌کنند.  چرا که خودشان در تمامی مراحل مذاکرات بودند، زحمات و سختی‌های مذاکرات روزانه و هفته‌ای و حتی چند هفته‌ای وزرای خارجه را به جان خریده‌اند.  آن‌ها دوست دارند که این توافق پایدار بماند.
 
البته این نکته را نیز نباید فراموش کرد که نفوذ آمریکا خیلی بیشتر از این است که اروپا بخواهد به خاطر روابطش با ایران، آمریکا را رها کند.  اما با وجود این، اگر خواسته‌های آمریکا در مقابل ایران غیر معقول و خلاف روح برجام باشد، آنگاه خیلی محکم‌تر و استوارتر از گذشته در مقابل آمریکا ایستادگی خواهند کرد.  حال اگر روابط اروپا آمریکا بیشتر به سمت تیرگی برود، باز هم بیشتر به نفع ایران خواهد بود.  ولی به هر صورت در جایگاهی قرار گرفته‌ایم که با دیپلماسی منطقی و عاقلانه بتوانیم از این شکافی که شواهد نشان می‌دهد در حال شکل‌گیری میان آمریکا و کشورهای مطرح عضو اتحادیه اروپا پیش می‌آید، استفاده کنیم.
 
برخی اعتقاد دارند که لیبرال دموکراسی اروپایی بی‌دفاع مانده و آخرین سنگرهای مستحکم آن دموکرات مسیحی‌های آلمان هستند که به سختی از آرمان‌های لیبرال دموکراسی جهانی دفاع می‌کنند.  به پیش‌بینی شما با توجه به روندهایی که در یک سال اخیر شاهد آن بودیم آیا گفتمان‌هایی مانند جهانی‌سازی، تجارت آزاد و کمرنگ کردن مرزهای ملی، در طول سال‌های آینده با بن‌بست مواجه خواهد شد؟
 
پدیده‌هایی مانند دونالد ترامپ و برکزیت، پدیده‌هایی هستند که باید زمان بیشتری از وقوع آنها بگذرد، تا ارزیابی کنیم که آیا این پدیده‌های ریشه‌های استواری در جوامع این کشورها دارند یا نه.  فراموش نکنیم که ۸ سال پیش در سال ۲۰۰۸ بحران مالی که در اواخر دوران بوش پسر در منطقه پول واحد اروپایی و آمریکا رخ داد، تریلیون‌ها دلار ضربه به اقتصاد این کشورها وارد کرد و حتی در آمریکا اوایل دوره اوباما شاهد رشد منفی اقتصادی بودیم.  در آن دوران در آمریکا هر ماه چند صد هزار نفر شغل خود را از دست می‌دادند به حدی که نرخ بیکاری در آمریکا به ۱۰ درصد رسید.
 
در اروپا هم همین بحران انقدر وضع بحرانی بود که تا فروپاشی بخشی از یورو زون یا منطقه پول واحدی اروپایی پیش می‌رفت.  اقتصادهای ضعیف اروپایی مانند پرتغال، اسپانیا و ایرلند و از همه بارزتر یونان که مذاکرات بازپرداخت بدهی‌های آن به صورت فشرده تا همین دو سال پیش هم ادامه داشت.  همه این اتفاقات فشارهای بسیار شدید اقتصادی بر طبقه پایین این جوامع ایجاد کرد.  بعد از گذشت هشت سال از آن دوران این فشار از طبقات فرودست در کشورهای اروپایی و آمریکا در حال رفع شدن است.  اما باید دید در سال‌های آینده، این فشارها آنقدر ادامه پیدا خواهد کرد که شهروندان اروپایی و آمریکایی رأی به کسانی بدهند که مخالف تجارت آزاد و نظام حاکم لیبرالی و جهانی سازی باشند.
 
الآن خیلی پیش‌بینی آینده بسیار سخت است، من اگر بخواهم یک حدس خیلی پیشگویانه بزنم معتقدم که مخالفان جهانی‌سازی و تجارت آزاد هنوز نفوذ کافی برای قدرت گرفتن را در اختیار ندارند.  اما خب باید دید چه رویدادهایی پیش رو است، مهم‌ترین آزمون پیش رو، انتخابات فرانسه است که اگر احزاب سنتی بتوانند باز هم جایگاه ریاست جمهوری را در اختیار بگیرند، نشانه‌ای خواهد بود از اینکه هر چند جایگاه احزاب افراطی مخالف جهانی شدن جایگاه قوی‌تری پیدا کرده‌اند، اما هنوز آنقدر قوی نشده‌اند که حاکمیت کشورها را برای پیشبرد خروج از اتحادیه اروپا در دست بگیرند.
 
پیش‌بینی زودهنگام من این است که این احزاب قدرت را در اختیار نخواهند گرفت.  برای مثال در جامعه آمریکا نظر من این است که پدیده ترامپ، پدیده‌ای است که می‌آید و می‌رود.  اگر قرار باشد هر تغییری در موضوعات مربوط به تجارت آزاد و جهانی شدن در آمریکا رخ دهد، در دراز مدت در چارچوب شعارهایی خواهد بود که از سوی برنی سندرز مطرح می‌شد و دموکرات‌ها آن را نمایندگی می‌کنند.
 
آیا می‌توان این را با مثال ایران مشابه سازی کرد، که در انتخابات سال ۱۳۸۴ مردم به صورت تجربی به یک مخالف تندروی نظم حاکم رأی دادند و خب بعد از تجربه هشت ساله، آقای احمدی‌نژاد و تفکر او کنار گذاشته‌شد؟
 
 بله.  من اعتقاد دارم که چنین مشابه‌سازی درست است. من احتمال می‌دهم که حتی خیلی از برنامه‌هایی ترامپ دارد به احتمال زیاد غیر قابل اجرا خواهند بود و بعد از چهار سال احتمال این وجود دارد که دوباره نتواند رایی را که در انتخابات اخیر آورد تکرار کند.  من قبول دارم که تجربه ترامپ برای مردم آمریکا ممکن است مانند تجربه احمدی‌نژاد برای ایران یک تجربه یک بار مصرف باشد و به سرعت محو شود.

*اميد ايرانيان





تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: روز نو]
[مشاهده در: www.roozno.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن