واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: امتیازات ترکیه به ایران و روسیه نشان می دهند که ادعای ترکیه برای رهبری منطقه باطل و بی اعتبار است/ترکیه هنوز هم خواستار رقابت با ایران در منطقه است
توافق اخیر مسکو و آنکارا بر سر برقراری آتش بس در سوریه سبب شده است تا بسیاری به موضوع روابط ایران و ترکیه و تاثیر آن به چشم انداز صلح در سوریه توجه نمایند.
آفتابنیوز : سرویس سیاسی-سایت تحلیلی «المانیتور» با انتشار گزارشی در این باره اشاره می کند ک رقابت میان ایران ترکیه ممکن است منجر به شکست تلاش ها برای برقراری صلح در سوریه شود.
به گزارش آفتابنیوز؛این سایت می نویسد:«روسیه، ترکیه و ایران اعلام کرده اند که اولویت شان در سوریه یافتن راه حلی سیاسی و تلاش مشترک برای تحقق آن است. برای ترکیه انصراف از آن چه در سال ۲۰۱۱ میلادی اعلام کرده بود یعنی امتناع از برسمیت شناختن دولت اسد یکی از امتیازاتی بوده است که آن کشور به روس ها داده است.
با این حال، علیرغم تلاش سه کشور برای پایان جنگ در سوریه رقابت منطقه ای میان انکارا و تهران می تواند مانعی در روند حل وفصل بحران در سوریه باشد. «اردوغان توپراک» یکی از مقام های ارشد حزب جمهوریخواه خلق حزب اصلی اپوزیسیون سکولار ترکیه اعلام کرده بود که رویکرد اخیر دولت ترکیه نشان دهنده ورشکستگی سیاست قبلی اردوغان در قبال بحران سوریه بوده است. او گفته است که حزب جمهوریخواه خلق مدت ها پیش به دولت ترکیه توصیه کرده بود که با روسیه بر سر بحران سوریه همکاری کند. او در تاریخ ۲۷ دسامبر گفته بود که روند کنونی نشان می دهد که حق با حزب جمهوریخواه خلق بوده است.
اردوغان و حزب عدالت و توسعه که مشتاق به سرنگونی اسد بودند و به ما (اعضای اپوزیسیون) برچسب خائن می زدند و می گفتند که چرا هیئتی را به دمشق فرستاده این اکنون خود در تلاش برای حل و فصل اختلافات شان با سوریه هستند».
المانیتور در ادامه اشاره می کند که به نظر می رسد رقابت میان ایران و ترکیه نه تنها در خاورمیانه که در اسیای مرکزی و قفقاز نیز ادامه دارد و این موضوع می تواند به ضرر اتحاد سه جانبه کنونی میان روسیه، ترکیه و ایران تمام شود.
این سایت در ادامه به نقل از «ایلهان اوزگل» رییس گروه روابط بین الملل دانشگاه انکارا اشاره می کند که امتیازات اخیری که ترکیه به ایران و روسیه بر سر سوریه داده است نشان می دهند که ادعای ترکیه برای رهبری منطقه باطل و بی اعتبار بوده است. او معتقد است که موضع انکارا از ابتدا و از زمانی که گفت راه حل سوریه کناره گیری اسد از قدرت است اشتباه بود. او معتقد است که این یکی از غیر منطقی ترین روش ها در سیاست خارجی ترکیه بوده است. او معتقد است که در شرایط کنونی نیز حل و فصل بحران سوریه بدون حضور امریکا دشوار بنظر می رسد.
این سایت می افزاید:«ترکیه نتیجه اشتباهات خود را می بیند. در مقابل ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه به عنوان پسر خوب خودنمایی می کند و ایران نیز با اعتماد به نفس در حال افزیش قدرت و نفوذ خود در معالات منطقه ای است. اکنون به نظر می رسد که ترکیه در مقایسه با ایران دست ضعیف تری در منطقه دارد».
این سایت در ادامه اشاره می کند که اصرار شدید اردوغان برای مشارکت ارتش ترکیه در عملیات موصل که توسط ایران و ارتش عراق خنثی شد نشان می داد که ترکیه هنوز هم خواستار رقابت با ایران در منطقه است. «حسین باغچی» رییس بخش روابط بین الملل در دانشگاه فنی خارمیانه انکارا معتقد است که دعوت از قطر و عربستان سعودی به استانه از سوی اردوغان تلاشی از سوی او برای ایجاد ائتلافی ضد ایران است. او به المانیتور می گوید:«عدم حضور امریکا در این نشست اشکال بزرگ آن است. دولت سوریه از توافق مسکو با ترکیه استقبال کرده است اما مشخص ساخته که به ترکیه اعتمادی ندارد. ایران در سوریه است و نیروهایش به همراه حزب الله لبنان حضور دارند. اکنون ترکیه از جبهه النصره حمایت می کند و ایران از حزب الله لبنان. جبهه النصره وجهه خوبی ندارد و این برای ترکیه خوب نیست».
باغچی در ادامه اشاره می کند که پوتین بازیگر خوبی در بازی شطرنج است و توانسته اردوغان را کنترل کند. او می گوید که نگاه ها برای حل و فصل بحران سوریه به سوی مسکو انتقال یافته است اما هنوز هم رقابت میان ایران و ترکیه این روند را تحت فشار قرار خواهد داد.
در همین راستا، «ایلنور چلیک» یاداشت نویس روزنامه «صباح» ترکیه نزدیک به حزب عدالت و توسعه و اردوغان نیز در یاداشتی اشاره کرده است که ایران بازیگری کلیدی برای صلح در سوریه است. او مدعی است که ایران برنامه توسعه طلبانه ای را در سوریه دنبال می کند و معتقد است تنها در صورت کنار گذاشته شدن این برنامه توسط ایران امکان صلح در سوریه وجود خواهد داشت.
این یادداشت نویس ترک می نویسد:«ترکیه و روسیه با تلاش های خود به پذیرش آتش بس از سوی طرفین درگیر در سوریه همکاری نزدیکی را ایجاد کرده اند. در این میان یکی از بازیگران کلیدی ایران است. ایران کنترل شبه نظامیان شیعه و نیروهای حزب الله را در دست دارد که با دولت اسد همکاری می کنند. ایران اکنون از تصمیم گیری روسیه و ترکیه بر سر سوریه خرسند نیست. در نشست استانه حضور ایران به پیشبرد گفت و گوهای صلح ژنو کمک خواهد کرد.
البته ایران تنها کشور ناراضی از همکاری ترکیه و روسیه درباره بحران سوریه نیست. امریکایی ها نیز ناراحت بیرون رانده شدن از عرصه معادلات سوریه هستند. اشتباهات دولت اوباما در سوریه زیاد بوده است. آن کشور با حمایت از حزب اتحاد دموکراتیک که ترکیه آن را به عنوان یک گروه کردی تروریست قلمداد می کند و شاخه ای از پ ک ک در سوریه می داند همکاری داشته است. امریکا معتقد بوده که این حزب می تواند در مبارزه علیه داعش موثر باشد. با این حال، او مداخله موثر ترکیه در سوریه نشان داده که هیچ بازیگری به اندازه ارتش ترکیه نمی تواند در مبارزه علیه داعش موثر عمل کند».
۱۵ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]