واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا:
زندگی در دنیای امروز بدون داشتن سواد همانند راه رفتن در تاریکی است؛ اما افرادی هستند که میآیند و دستانت را میگیرند و به سمت روشنایی میبرند. حس و حال افرادی که به علت مشکلات فراوان از تحصیل بازماندهاند و حالا با سواد میشوند حس و حال خوبی است که نمونهاش را در کمتر جایی میتوان پیدا کرد. به گزارش ایسنا، هوای گرم و نفسگیر تابستان در استان قم باعث نشده بازماندگان از تحصیلی که شوق باسواد شدن دارند در خانه بمانند. اغلب آنها چند فرزند دارند و علیرغم مسئولیتهای مختلف در منزل، صبحها سرکلاسهای نهضت حاضر میشوند و چشم میدوزند به معلم خود. مدرسه «حاجی میرزا آقا سرکشیک» در آموزش و پرورش ناحیه 3 استان قم مبدا حرکت ما در استان قم برای بازدید از کلاسهای نهضت سوادآموزی در این استان است. زنانی که برخی از آنها بیش از 50 سال سن دارند پشت میز و نیمکتهای کلاس درس نشستهاند و نگارهها را فرا میگیرند. یکی از آنها ردیف آخر نشسته و فرزند یک ساله اش با چشمهای کنجکاو به کتاب و دفترش چشم دوخته است. دیگری با نوهاش که پشت کلاس درس منتظر اوست آمده و دیگری نگران است مبادا دیر به خانه برسد. کلهر، آموزشدهنده نهضت سوادآموزی است و میگوید: اولیا بهتر از گذشته کمک میکنند و در این کلاس 28 سوادآموز داریم. اغلب آنها اولیای دانش آموزان خود ما هستند، با آنها تماس گرفتیم و خواستیم به نهضت بیایند و خوشبختانه استقبال کردند. اکنون وضعیت بهتر از قبل است. سوادآموزان هفته ای سه تا چهار روز به کلاس میآیند و بتدریج سواد دار میشوند.
دبستان «شهدای هفتاد و دوتن» در منطقه 3 آموزش و پرورش استان قم نیز پذیرای بیسوادان است و بنرهایی با عبارات «کلاسهای قرآن و نهضت سوادآموزی ویژه خواهران ایرانی و اتباع به صورت رایگان برگزار میشود.» در ابتدای ورود به مدرسه جلب توجه می کند. در اینجا بیسوادان اتباع خارجی که اغلب آنها افغانستانی هستند حضور دارند. حجتالاسلام قاسمی نیا، معاون نهضت سواداموزی استان قم در گفتوگو با ایسنا تاکید میکند: در اینجا همان خدماتی را که به هموطنان خود ارائه میکنیم برای اتباع خارجی که در کنار ما زندگی میکنند نیز انجام می شود. سال گذشته 3000 نفر از اتباع در استان تحت آموزش قرار گرفتند و تاکنون 300 سهمیه برای آموزش اتباع دریافت کرده ایم. دوست ندارم فرزندانم از بیسوادیام خجالت بکشند یکی از سوادآموزان که از کشور پاکستان به استان قم آمده و همسرش طلبه است، در این باره میگوید: فرزندان کوچکی دارم و دلم میخواست وقتی به مدرسه میروند بتوانم به آنها کمک کنم. دوست نداشتم از بیسوادی ام خجالت بکشند. گذشته از این نمیتوانستم حتی یک شماره تلفن را بگیرم و به بانک بروم یا به تنهایی کاری انجام بدهم. حالا اولین روزی است که در کلاس نهضت حاضر شده ام، کتاب و دفتر گرفتهام و امیدوارم روزی برسد که مانند بقیه بتوانم کارهای شخصی ام را انجام بدهم، کتاب بخوانم، حساب و کتاب کنم و به تنهایی امورم را انجام بدهم. من حتی اسمم را نمی توانم بنویسم.
فرزندانی که مادرشان را در کلاس های نهضت همراهی میکنند پس از بازدید از هنرستان کاردانش «فخری» در ناحیه 2 آموزش و پرورش استان قم به دبستان «خاتم الانبیا» رفتیم. علیمحمدی آموزش دهنده این کلاس از شوق سوادآموزانش برای حضور در کلاس درس میگوید: یکی از شاگردانم دو سال است همراه من است و حالا به دوره انتقال رسیده. خاطرم هست اولین کلمهای که نوشته بود به قدری برایش خوشایند بود که آش پخت و مهمانی داد. سوادآموزی دارم که همسر شهید است و برای دفاع از ارزشهای انقلاب و ادامه راه همسرش به کلاس نهضت میآید. دیگری همسرش از دنیا رفته و سرپرست خانوار است و با وجود پنج فرزند و سختیهای بسیار باز هم کلاسهای درس نهضت را از دست نمیدهد و دوست دارد باسواد شود. 10 بانوی سوادآموز در این کلاس درس مشغول تمرین و تکرار حروفی بودند که یاد گرفتهاند. حضور دو کودک در کنار مادرشان جلب توجه میکرد. آنها همراه مادر با صدای بلند پشت سر معلم همه چیز را تکرار میکردند. فریبا گزاوند آموزش دهنده این کلاس میگوید: هر روز صبح ها کلاس داریم و بر اساس طرح درسی که نوشتهام آموزش میدهم. تدریسم را از سال 90 شروع کردهام و بیش از 50 نفر را باسواد کردهام. یکی از این سوادآموزان که با فرزندش در کلاس درس نشسته است میگوید: مدتی است که به نهضت میآیم و حالا میتوانم بسیاری کلمات را بخوانم و از اینکه قرآن را متوجه میشوم خوشحالم. نذر کرده بودم بتوانم روزی قرآن بخوانم و حالا برای اجابت دعایم خدا را شکر میکنم.
از کارآفرین نمونه تا مولفی که کتابش هنوز چاپ نشده است کم نیستند چهرههای موفقی که از دل نهضت سوادآموزی بیرون آمدند و حالا یا استاد دانشگاهاند، یا کارآفرین و معلم. روحالله ذوقیاحسان یکی از آنهاست که با وجود داشتن معلولیت از سن 11 سالگی وارد کلاسهای نهضت سوادآموزی شده و حالا فارغالتحصیل مقطع کارشناسی ارشد علوم سیاسی است و چهار مجموعه را مدیریت میکند و از جمله کارآفرینان برتر قم است. او که امکان اشتغال حدود 40 نفر را در شرکتهای خود فراهم کرده میگوید: کلاسهای درس نهضت برایم برکت داشت و اگر درس نمیخواندم حتما پشیمان میشدم. خدیجه فلاح، آموزشیار نهضت سوادآموزی است و از 9 سالگی شروع به درس خواندن کرده است. خودش میگوید مخفیانه و به دور از چشم دیگران درس خوانده و از 9 سالگی در کلاس درس حاضر شده است. فلاح سوم راهنمایی را به پایان رسانده و وارد نهضت شده است که پس از اجباری شدن مدرک دیپلم مجدد وارد سیکل ادامه تحصیل میشود. با درس خواندنهای یواشکی، آموزش دهنده نهضت شدم
خود او درباره روزگار تحصیلش اینگونه توضیح میدهد: درس خواندنم یواشکی بود. دیپلم گرفتم و به استخدام آموزش و پرورش درآمدم. پس از آن به دانشگاه رفتم و تا مقطع کارشناسی ادامه دادم و معاون دبیرستان شدم. بستگان معتقد بودند دختر باید تا سوم راهنمایی درس بخواند. من صبح زود از خواب بیدار میشدم درس میخواندم و قبل از بیدار شدن دیگران کتابم را مخفی میکردم طوری که هیچ کس از دیپلم گرفتنم خبر دار نشد. در دانشگاه هم قبول شدم و یک سال پنهانی درس خواندم تا اینکه دیگر همه متوجه شدند. از سال 70 آموزشیار نهضت شدم و از تصمیمی که برای درس خواندن گرفتم خوشحالم. معصومه قرهداغی نیز یکی دیگر همین چهرههای موفق است و میگوید: از سال 60 شروع به تحصیل در کلاسهای نهضت کردم. در آن زمان اولین فرزندم را داشتم ، در سال 70 وقتی پنجمین فرزندم به دنیا آمد من دیگر دیپلمم را گرفته بودم. در آن زمان همسرم اجازه ادامه تحصیل به من نداد تا اینکه فرزندانم بزرگتر شدند. در سال 78 پسرم برایم دفترچه کنکور گرفت، درس خواندم و در رشته تاریخ در دانشگاه باقرالعلوم قم قبول شدم و فوق لیسانس گرفتم. وی میافزاید: همسرم حامی و کمک حالم بود، با این حال برای آنکه ناراحت نشود جلوی او درس نمیخواندم و از همسرداری و خانه داری کم نمیگذاشتم. در مقطع دکترا هم در تهران پذیرفته شدم، اما به علت بعد مسافت به دانشگاه نرفتم و کتابی تالیف کرده ام که هنوز منتشر نشده است. حجتالاسلام قاسمی نیا معاون نهضت سواد آموزی استان قم با بیان اینکه هرکس وارد نهضت سوادآموزی میشود سه دوره سوادآموزی، انتقال و تحکیم سواد را میگذراند به ایسنا میگوید: دوره سوادآموزی معادل سوم ابتدایی است و چهار ماده درسی دارد. دوره انتقال معادل ششم ابتدایی و شامل هشت ماده درسی و 800 ساعت آموزشی است. در دوره تحکیم سواد نیز هدف جلوگیری از بازگشت به بیسوادی است. وی ادامه میدهد: 139 هزار تومان پاداش باسوادشدن در سال جاری است، کسانی که خودآموز درس بخوانند 698 هزار تومان پاداش میگیرند و آموزش دهندهای که در روستاها افرادی را تحت پوشش ببرد تا یک میلیون تومان پاداش دریافت میکند. برای دوره انتقال نیز به آموزش دهنده بابت هرفرد قبول شده 830 هزار تومان داده پرداخت میشود. ایسنا- فاطمه اسماعیلی انتهای پیام
شنبه / ۱۳ شهریور ۱۳۹۵ / ۱۱:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]