تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 2 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):آن که در کاری که نافرمانی خداست بکوشد امیدش را از دست می دهد و ن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832177490




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سفر به چین برای واردات دکل همزمان با ساخت 5 دکل حفاری در ایران


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سفر به چین برای واردات دکل همزمان با ساخت 5 دکل حفاری در ایران
همزمان با انعقاد قرارداد ساخت پنج دكل حفاري ميان ايران و روسيه طي چند ماه گذشته، يكي از شركت‌هاي نفتي برنامه گسترده‌اي را براي واردات دكل حفاري كليد زده است كه منجر به تلف شدن منابع كشور مي‌شود؛ شركتي كه در ماجراي فروش نفت ميليون‌ها دلار به كشور ضرر وارد كرده است.
نویسنده : وحيد حاجي‌پور 


همزمان با انعقاد قرارداد ساخت پنج دكل حفاري ميان ايران و روسيه طي چند ماه گذشته، يكي از شركت‌هاي نفتي برنامه گسترده‌اي را براي واردات دكل حفاري كليد زده است كه منجر به تلف شدن منابع كشور مي‌شود؛ شركتي كه در ماجراي فروش نفت ميليون‌ها دلار به كشور ضرر وارد كرده است.
به گزارش «جوان»، تيمي متشكل از نمايندگان شركت‌هاي نفتي زيرمجموعه وزارت نفت و يك شركت شبه‌دولتي، براي مذاكره با شركت‌هاي چيني چهارشنبه هفته گذشته به چين سفر كردند تا مقدمات خريد چند دستگاه حفاري دريايي را فراهم كنند. اين شركت نفتي چندي پيش براي تسويه حساب بدهي خود با شركت كاسل چين چند محموله نفت دريافت كرد ولي به دليل سهل‌انگاري نتوانست نفت را بفروشد و ضرر هنگفتي به صندوق‌هاي بازنشستگي نفت وارد كرد.
اين اتفاق در شرايطي مي‌افتد كه هم‌اكنون تعدادي از دستگاه‌هاي حفاري دريايي متعلق به شركت‌هاي ايراني بيكار مانده است و در ياردهاي بنادر جنوبي كشور آب و خاك و آفتاب مي‌خورد. هم‌اكنون يكي از دكل‌هاي شركت حفاري بين‌المللي ايران (DCI) و يكي از دكل‌هاي حفاري دريايي شركت گلوبال پتروتك كيش (Oriental 1) بيكار هستند.
در عين حال، اوايل شهريور ماه امسال قرارداد يك ميليارد دلاري ساخت و مونتاژ پنج دستگاه حفاري دريايي با مشاركت يك شركت ايراني و يك شركت روسي امضا شد و هم‌اكنون مقدمات اجراي اين پروژه مهيا شده است و شركت روسي براي فاينانس اين پروژه ملي آمادگي دارد، اما مؤثر شدن اين قرارداد، به تأييد شركت ملي نفت ايران نياز دارد؛ به بيان ديگر، در صورتي كه شركت ملي نفت ايران از اين قرارداد حمايت كند و نامه‌اي بدهد كه بر مبناي آن از دكل ساخته شده (در صورت كيفي بودن)، به جاي يكي از دكل‌هاي خارجي فعال در خليج فارس استفاده كند، يك روز بعد از اين تأييديه، اجراي پروژه كليد مي‌خورد.
در اين ميان، يك نكته اساسي وجود دارد و آن اينكه آيا هم اكنون در صنعت نفت ايران، اساساً به دكل حفاري دريايي بيش از تعدادي كه در حال كار هستند نياز است يا خير! اگر نياز است، ‌اين دكل‌ها بايد از داخل تأمين يا در داخل ساخته شود يا اينكه دكل‌هاي مورد نياز را وارد كنند!

  ديدگاه‌هاي وارداتي در كانون تفكر مديران نفتي
برخي از مديران ارشد و كارشناسان كنوني در سطح شركت ملي نفت ايران مي‌گويند بازار داخل از دكل‌هاي حفاري اشباع شده و قيمت اجاره دكل‌هاي دريايي به شدت كاهش يافته است و از اين رو، ساخت پنج دكل كار عاقلانه‌اي نيست و با توجه به وضعيت نامناسب و بازدهي پايين دستگاه‌هاي حفاري دريايي شركت‌هاي داخلي، بهتر است نياز به دستگاه‌هاي حفاري از طريق اجاره از شركت‌هاي داخلي تأمين شود و توجيهشان هم اين است كه براي يك ليوان شير نبايد گاو خريد.
فارغ از درست يا غلط بودن ديدگاه مديران و كارشناسان شركت ملي نفت ايران، در نگاه نخست به نظر مي‌رسد اين رويكرد، تنها منافع مافياي اجاره و واردات دكل‌هاي حفاري را تأمين مي‌كند و اين تحليل تك بعدي، فقط منافع اقتصادي كوتاه‌مدت را لحاظ كرده است.
هم‌اكنون حدود 30 دستگاه حفاري دريايي در بخش ايراني خليج فارس فعاليت مي‌كنند كه تعداد زيادي از آنها به واسطه شركت‌هاي ايراني از خارجي‌ها اجاره شده‌اند، از اين رو، با وجود اين تعداد دكل خارجي در پروژه‌هاي شركت ملي نفت ايران، اگر دكل ايراني ساخته شود، انتظار است سهم دكل‌هاي ايراني محفوظ بماند.
دكل‌هاي خارجي با پرسنل خارجي و كيفيت معمولي، هم‌اكنون به‌طور ميانگين كمابيش بين 75 تا 100 هزار دلار در روز اجاره مي‌شوند كه اين مجموعه به راحتي مي‌تواند با دكل ايراني و پرسنل ايراني جايگزين شود.
  دورانديشي در ساخت داخل دكل حفاري
هم‌اكنون مخازن اكتشافي و مخازني كه هنوز هيچ چاهي در آنها حفاري نشده است، آن هم در بخش دريا، در صنعت نفت ايران كم نيستند و براي مثال در ميدان‌هاي پارس شمالي، گلشن، فردوسي، كيش، فروز، فرزاد‌اي و بي‌و... بايد چاه‌هاي زيادي حفاري شود كه هر يك از آنهابه طور سالانه به تعمير، نگهداري و رسيدگي نياز دارند و فرآيند نگهداري از آنها، مستمر و هميشگي است.
هم‌اكنون در حوزه عملكردي شركت نفت فلات قاره ايران، بسياري از چاه‌ها در ميدان‌هاي دريايي، بازدهي بسيار پايين دارند و به شدت نيازمند رسيدگي و تعمير و نگهداري هستند، از همين رو هم نمايندگان شركت نفت فلات قاره ايران در هيئت اعزامي وزارت نفت به چين براي مذاكره خريد دستگاه‌هاي حفاري دريايي حضور دارند.
بايد در نظر داشت در شرايط كنوني كشور كه بيكاري به يكي از معضل‌هاي اصلي دولت‌ها تبديل شده است، ساخت داخل دكل‌هاي حفاري و اجاره دكل‌هايي كه مالك آنها شركت‌هاي ايراني هستند، افزون‌بر  اشتغال‌زايي كه در ساخت و اجاره دكل حفاري دريايي داخلي وجود دارد، در ادامه در بهره‌برداري و تعميرات آن هم وجود خواهد داشت.  براي حفاري چاه‌هاي توسعه‌اي ميدان‌هاي دريايي همچون پارس شمالي، يا بايد از شركت‌هاي خارجي، دكل اجاره شود كه عموماً اين پروژه از طريق واسطه‌هاي اين بخش، در انحصار معدودي از شركت‌هاي خارجي همچون شركت كاسل چين و شركت آبان هند قرار دارد، يا اينكه بايد به دكل‌سازان ايراني هم فرصت بدهند تا در اين بازار وارد شوند، بازاري كه هم‌اكنون پر از سود و حاشيه و رانت و انحصار خارجي است. مسئولان شركت ملي نفت ايران، بايد اعتقاد داشته باشند كه ساخت داخل دكل بسيار بهتر از واردات دكل از چين و كشورهاي ديگر است كه متأسفانه با فسادهاي زيادي همراه شده است.
 هم‌اكنون شركت‌هاي چيني و هندي با نيروهاي خود در پروژه‌هاي نفتي و گازي ايران حضور دارند و ايراني‌ها را بيكار كرده‌اند به ويژه شركت آبان هند. شركت كاسل چين هم كه شريك گلوبال پتروتك كيش است نيز از اين مورد مستثني نيست درحالي كه تركمنستان براي اجاره دكل حفاري ايران خزر قوانين سختي را براي جذب تركمنستاني‌ها بجاي ايراني‌ها وضع كرده است ولي در ايران چنين ضرورتي ديده نمي‌شود و بر عكس شركت‌هاي ايراني براي اجاره و واردات دكل‌هاي حفاري همه چيز را فداي سود خود مي‌كنند.

  ضرورت حمايت از دكل‌داران ايراني
هم اكنون در صنعت نفت ايران حدود يك‌هزار حلقه چاه توليدي نفت و گاز در دريا وجود دارد كه عمر بخشي از آنها بالاي 25 سال است، طبيعي است كه اين چاه‌ها به‌طور مستمر به تعمير و نگهداري نياز دارند. هم‌اكنون بخش چشمگيري از اين چاه‌ها با راندمان زير 50 درصد و در بعضي از حوزه‌هاي نفتي تا حدود 20 درصد كار مي‌كنند. در عين حال، با توجه به راهبردهاي توسعه‌اي شركت ملي نفت ايران، هم‌اكنون به حفر 500 حلقه چاه جديد نياز است تا بتوان سقف توليد كنوني را حفظ كرد.
حفر هر حلقه چاه با يك دكل حفاري مناسب حدود 70 تا 90 روز زمان نياز دارد، در حالي كه عمليات حفر چاه با برخي دكل‌هاي داخلي قديمي با راندمان بسيار پايين، بسيار بيشتر از يكصد روز و بعضاً تا 200 روز به طول مي‌انجامد و هزينه‌هاي اجاره دكل را افزايش مي‌دهد كه اين مسئله، اجاره دكل‌هاي نامطلوب از شركت‌هاي خارجي را غيراقتصادي مي‌نمايد و كارفرمايان را به سوي اجاره از شركت‌هاي خارجي سوق مي‌دهد.

  چرا شركت نفت Job Guaranty نمي‌دهد؟
پيشرفت و توسعه صنعت نفت از مسير خودكفايي، بايسته‌ها و دشواري‌هاي خود را دارد و نيازمند ريسك و هزينه است و بدون حمايت شركت ملي نفت ايران امكان‌پذير نيست. در موضوع ساخت داخل دكل‌هاي حفاري، شركت ملي نفت ايران حاضر نيست براي قرارداد ساخت داخل پنج دكل حفاري دريايي، «Job Guaranty» صادر كند و همين موضوع اجراي اين پروژه را متوقف كرده است.
 اگر دكل حفاري دريايي با كيفيت و عملكرد مطلوبي در داخل ساخته شود، شركت ملي نفت ايران حاضر نيست بازار كار آن را تضمين كند و آن را به جاي يكي از دكل‌هاي خارجي كه هم‌اكنون در خليج فارس با پرسنل خارجي كار مي‌كند و ارز مي‌گيرد، به كار بگيرد، در حالي كه انتظار است شركت ملي نفت ايران، اگر دكل حفاري مطابق با استانداردهاي روز و بر پايه رويه‌هاي عملكردي تأييد شده اين شركت در داخل ساخته شد، اين دكل را به جاي يكي از دكل‌هاي خارجي فعال در خليج فارس به كار بگيرد.
عجيب است كه براي وزارت نفت، يك شركت ايراني دارنده يك دكل حفاري با كيفيت، با شركت عربي يا چيني و هندي كه دكلش در خليج فارس كار مي‌كند، هيچ تفاوتي ندارد. عدم حمايت وزارت نفت از پروژه ملي ساخت داخل دكل، شائبه حضور مافياي اجاره دكل‌هاي حفاري از شركت‌هاي خارجي در بدنه اين مجموعه را تقويت مي‌كند.
پافشاري تصميم‌گيران وزارت نفت براي عدم حمايت از ساخت داخل دكل حفاري و عدم صدور Job Guaranty  براي پروژه ملي ساخت داخل دكل را جز با تأثير فعاليت واسطه‌گران اجاره دكل‌هاي حفاري خارجي و دلالان واردكننده آن و جلوگيري از نفع بردن اين دلالان در شرايط تحريم در صورت ساخت داخلي دكل‌هاي حفاري، نمي‌توان توجيه كرد.



منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۷ آذر ۱۳۹۵ - ۲۰:۱۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن