واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: باندبازي نظام اقتصادي را پوك ميكند
در همايش مبارزه با فساد كه به مناسبت روز جهاني مبارزه برگزارشد سخنرانان از اقتصاد متمركز دولتي، امضاهاي طلايي، ايجاد نهادهاي متعدد نظارتي، ابلاغ دستورالعملها و فرآيندهاي پيچيده زمينهساز بروز به عنوان عوامل ريشهاي فساد ياد كردند.
نویسنده : مهران ابراهيميان
در ابتدا حسن عابديجعفري، عضو هيئت نمايندگان اتاق تهران به عنوان دبير اين همايش، گفت: بهترين تاكتيك فرار از فساد تهاجم است و اگر شرايط اقتصادي مهيا نباشد، بخش خصوصي اولين قرباني فساد خواهد بود و ناگزير به فساد تن خواهد داد، البته بايد ميان كساني كه قرباني ميشوند و كساني كه اقدام به فساد ميكنند، تفكيك قائل شد اما اگر بخش خصوصي بخشي از مسئله فساد پنداشته ميشود، بخشي از راهحل نيز است.
پوكي با تملق، رودربايستي و باندبازي
در ادامه اين همايش، حجتالاسلام و المسلمين علياكبر ناطق نوري، گفت: گام اول براي رهايي از اين وضعيت آن است كه مغزها را درست كرد و تا نوع نگاه به اقتصاد، نگاهي محدود باشد، وضعيت همين است و بخش اعظم اقتصاد در اختيار دولت قرار ميگيرد.
رئيس دفتر بازرسي رهبري در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به جلسات و گردهماييهاي متعددي كه در رابطه با مبارزه با فساد برگزار شده است، گفت: برگزاري سمينار و كنگره دردي را دوا نميكند. ضرورت دارد آسيبشناسي شود كه مشكل كجاست. برخي از مشكلات ساختاري بوده و بسياري از مشكلات رفتاري است. من معتقدم سه نوع رفتار مانند موريانه اين انقلاب و نظام اقتصادي را پوك ميكند؛ تملق، رودربايستي و باندبازي.
او افزود: هنگامي كه گزارشهاي بينالمللي درباره رتبه ايران در شاخصهاي اقتصادي و كسب و كار به دستم ميرسد، احساس حقارت ميكنم و از اينكه كشور ما از لحاظ شاخص فساد در رتبههاي پايين قرار دارد و سير نزولي براي كشور نيز ادامه دارد، تأسف ميخورم.
رئيس دفتر بازرسي مقام معظم رهبري گفت: صدها تريلي قاچاق وارد كشور ميشود و واردات قاچاق را هم از طريق تلويزيون نشان ميدهيم؛ سؤال من اين است كه چرا نشان ميدهيم و به كي نشان ميدهيم؟ مگر قوطي كبريت است كه واردات آن مشخص نباشد؟
وي افزود: تا اينها هست، بدانيد كه حتي اگر 10 هزار بند و ماده تصويب شود، هيچ دردي از كشور دوا نميشود. ناطقنوري تصريح كرد: ما كمبود قانون در كشور نداريم بلكه زيادي قانون داريم و حتي زيادي قانون براي ما بدبختي شده است كه هر كسي از هر بند و تبصرهاي كه ميخواهد استفاده ميكند. وي تصريح كرد: همه دولتهايي كه بعد از پيروزي انقلاب بر سر كار آمدند به نوعي در مسائل اقتصادي كشور چپ بودند. ناطق نوري تصريح كرد: اگر رئيس دولتي هم خودش نگاه چپ نداشت، اما كارگزاران آن محدود و محدودنگر و چپ بودند.
رئيس دفتر بازرسي مقام معظم رهبري با انتقاد از جلسات و سمينارهاي متعدد در دولتها براي مقابله با فساد گفت: به عنوان مثال از ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادي چه چيزي درآمده است؟ دو سال قبل نيز من اين نكته را گفتم كه براي بنده هزينههاي زيادي ايجاد كرد.
وي تصريح كرد: چطور است كه يك فرد 350 ميليارد تومان وام دريافت ميكند در حالي كه وثيقه آن بسيار ناچيز بوده است اما ما نميتوانيم به يك فرد نيازمند 10 ميليون وام بدهيم.
مبارزه با فساد و ايجاد شفافيت لازمه رشد اقتصادي است
در ادامه اين نشست مسعود خوانساري رئيس اتاق تهران گفت: متأسفانه رتبه ايران در شاخصهاي جهاني در خصوص بحث محيط كسب و كار، شفافيت و فساد رتبه خوبي نيست و در انتهاي فهرست ردهبندي قرار داريم. اگر نگاهي گذرا هم به شاخصهاي داخلي داشته باشيم متوجه ميشويم وضعيت ما در ارتباط با تعداد زندانيها، ميزان طلاق، اعتياد، حاشيهنشيني، فقر، جرم و بزه هم متأسفانه بد است و وضعيت خوبي نداريم. يك مقايسه آماري نشان ميدهد طي دهههاي گذشته تعداد زندانيان ما چند برابر شده و ميزان ناهنجاريهايي چون طلاق، اعتياد و... روندي صعودي داشته است. اين حركت فزاينده دلالت بر وجود يك مشكل عمده دارد و اگر چارهانديشي صحيح و اساسي صورت نگيرد و آسيبشناسي درستي انجام نشود مطمئناً در آينده با مشكلات عميقي مواجه ميشويم.
رئيس اتاق تهران با بيان اينكه دستگيري چند تن از متخلفان و مفسدان كافي نيست، ادامه داد: تلاش و مطالعه ما در اتاق تهران نشان ميدهد ساختارهاي اقتصادي، سياسي، اجتماعي و... جامعه دچار مشكل است و تا اين مشكلات ساختاري حل نشود بحث مبارزه با فساد شدني نيست و تنها روبناي مسئله را تا حدودي مرتفع ميكند.
مسعود خوانساري گفت: در بحث فساد اقتصادي يكي از عوامل اصلي بزرگ بودن دولت است. دولتها بعد از انقلاب بيش از اندازه بزرگ شدهاند. هر دولتي بزرگتر از دولت قبلي بوده و همين فربه بودن و ناكارآمدي دولت يكي از دلايل اصلي فساد در امور اقتصادي است.
وي ادامه داد: دخالت دولت و وجود مجوزهاي غيرضروري و امضاهاي طلايي و همچنين دستگاههاي متعدد نظارتي كه براي نظارت بر دستگاههاي اجرايي ايجاد شده و متأسفانه خود به يكي از دلايل فساد تبديل شدهاند.
خوانساري در بخش ديگري از صحبتهايش به عدمرعايت قانون كه منجر به ايجاد فساد در جامعه ميشود، اشاره كرد و گفت: بحث رعايت نكردن نص قانون منجر به فساد ميشود. متأسفانه اين رويكرد در برخي دستگاهها از جمله تأمين اجتماعي كه هر روز بنگاههاي اقتصادي با آنها سر و كار دارند ديده ميشود.
رئيس اتاق تهران چند نرخي بودن قيمت ارز را يكي از منشأهاي فساد عنوان كرد وافزود: همچنين از مهمترين عاملي كه باعث ميشود فساد در جامعه رشد كند فعال نبودن رسانهها و مطبوعات در افشاي فساد است كه به دلايل متعدد نميتوانند مسائل را به طور باز مطرح كنند.
فساد مانع جذب سرمايه خارجي است
خوانساري در ادامه با اشاره به ورود بيش از 200 هيئت خارجي گفت: نكتهاي كه اعضاي اين هيئتها در مورد ترديد و تشكيل براي سرمايهگذاري در ايران مطرح كردهاند، موضوع نبود شفافيت و وجود فساد در دستگاههاي اجرايي است. اگر قرار باشد رشد 8 درصدي در اقتصاد داشته باشيم و بتوانيم با پديده بيكاري مزمن 12 درصدي كه دچارش هستيم مبارزه و آن را ريشهكن كنيم، قطعاً بايد جذب سرمايهگذاري داخلي و خارجي داشته باشيم اما متأسفانه از سال 90 به بعد رشد سرمايهگذاري در ايران منفي شده است و ما شاهد خروج سرمايهها از ايران هستيم.
همچنين دبير ستاد هماهنگي مبارزه با مفاسد اقتصادي در اين نشست با اشاره به اهتمام جدي دولت يازدهم در امر مبارزه و برخورد با مفاسد اقتصادي، گفت: اگرچه در سطح عالي دولت، برخورد با مفاسد اقتصادي مورد تأكيد و پيگيري قرار گرفته است اما به دليل ناهماهنگيهاي متعددي كه وجود دارد بسياري از پروندههاي فساد اقتصادي هنوز به سرانجام نرسيده است.
كاظم پاليزدار افزود: هزينههاي برخورد، به مراتب بالاتر از ساير اقدامات است به گونهاي كه به دليل اعمال نظارتها، ريسكپذيري و قدرت تصميمگيري بسياري از مديران دولتي كاهش يافته است.
مشاور معاون اول رئيسجمهور با بيان اينكه تعدد قوانين و مقررات، عاملي براي ايجاد فساد است، افزود: تجربه موفق كشورهاي جهان نشان ميدهد در امر مبارزه با فساد، نظارت بر اقدامات سيستمي مورد توجه قرار گرفته است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]