واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: چرا دموکراسيهاي غربي درباره يمن خفقان گرفتهاند
سكوت و انفعال مجامع جهاني و بهخصوص كشورهاي غربي در قبال فجايع انساني حاكم بر يمن به يكي از تراژديهاي عصر حاضر تبديل شده است.
نویسنده : احمد كاظمزاده
سكوت و انفعال مجامع جهاني و بهخصوص كشورهاي غربي در قبال فجايع انساني حاكم بر يمن به يكي از تراژديهاي عصر حاضر تبديل شده است. طبق آمارهاي منتشره در خلال 20 ماه گذشته كه از تجاوز نظامي عربستان و برخي همپيمانان عرب آن مانند امارات عربي متحده به يمن ميگذرد بيش از 3 ميليون نفر از مردم اين كشور آواره و دهها هزار نفر ديگر كشته و زخمي شدهاند و بيش از 80 درصد جمعيت 25 ميليوني اين كشور نيز با قحطي روبهرو هستند. اولين سؤالي كه در اين زمينه مطرح ميشود اين است كه چه عواملي موجب شده است كشورهاي غربي و سازمانهاي بينالمللي بهرغم ادعاي حمايت از دموكراسي و حقوق بشر اينچنين در برابر فجايع انساني حاكم بر يمن بيتفاوت باشند؟ در پاسخ به اين سؤال به چند عامل ميتوان اشاره كرد: نخست اينكه متأسفانه يمن از همان ابتداي آغاز تجاوز نظامي عربستان به محاصره دريايي اين كشور و متحدان آن درآمده است و علاوه بر اين مناطق جغرافيايي يمن به گونهاي است كه از امكان تسري و سرريز شدن بحران انساني و اجتماعي جنگ يمن به شكل آوارگان به كشورهاي غربي جلوگيري ميكند و بنابراين اين كشورها به همان ميزان كه از استمرار جنگ در عراق، ليبي و سوريه احساس خطر و نگراني ميكنند يك چنين نگراني را درباره يمن ندارند. از اين ديد يكي از عواملي كه موجب شد خيلي از كشورهاي اروپايي بهتدريج مواضع خود را در سوريه تغيير دهند، سرريزشدن بحران آوارگان سوريه به سمت اين كشورها بوده است.
عامل ديگر در اين زمينه دلارهاي نفتي عربستان و چوب حراج اين كشور به چاههاي نفتي يمن در چارچوب طرح موسوم به توسعه 2030 است كه امكان خريد مواضع سياسي كشورهاي غربي و همچنين خريد مواضع رسانههاي خبري آنها را فراهم ميسازد كه در اسناد ويكيليكس نيز به آن اشاره و تصريح شده است.
از ديگر عوامل موثر در اين زمينه نقش و اعمال نظر رژيم صهيونيستي است و از اين ديد جنايتهاي عربستان در يمن چند نفع را براي اين رژيم به همراه دارد؛ نخست اينكه اذهان عمومي را از جنايات اين رژيم در فلسطين منحرف ميكند و دوم اينكه عربستان را در شرايطي قرار ميدهد كه بيش از پيش به اين رژيم احساس نياز كند و روابط خود را با آن گسترش دهد. از اين ديد نقش اين رژيم در هدايت نسل جديد قدرت در عربستان به سمت جنگ يمن نيز قابلتوجه و تأمل است. برخورداري از اين عوامل اين احساس را در عربستان ايجاد كرده است كه كماكان ميتواند به جنايات خود در يمن ادامه دهد اما غافل از اينكه اين كار پرونده جنايات اين كشور را قطورتر ميكند و در عين حال ادعاي كشورهاي غربي در حمايت از حقوق بشر و دموكراسي را بيش از پيش در معرض سؤال افكار عمومي قرار ميدهد و از اين ديد اين احتمال وجود دارد كه با آغاز بهكار دبيركل جديد سازمان ملل تا حدودي به افعال اين سازمان كه در دوره بانكيمون مشهود بود، پايان داده شود و عربستان و همپيمانان آن بيش از پيش با چالشهاي افكار عمومي و جامعه جهاني مواجه شوند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]