محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829432173
مستندی که از تحقیر مردم لذت میبرد
واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
درباره ساخته پگاه آهنگرانی؛
مستندی که از تحقیر مردم لذت میبرد خانم آهنگرانی خیلی ادعای مردمی بودن دارند اما نمیدانند «از مردم» با تدارک میزانسن تحقیر، نمیتوان «برای مردم» بود. امروز با داشتن دوربین در میانه شانهها و قلم در دستان، نمی توان ادعای منحصر به فرد بودن کرد.
به گزارش فرهنگ نیوز در دوران روم باستان اشراف، سیاستمداران شاهزادگان با تفرعن و تبختر بردگان را به بند میکشیدند و آنان را در استادیوم های رومی در مقابل هم قرار میدادند و از کشته شدن بردگان لذت جانانه میبردند. تالیفی خاص از سبعیت ماقبل رنسانسی، از میزانسن تحقیر شدن بردگان در استادیومهای گلادیاتوری ، حظ و لذت لذیذی از جایگاه بلند مرتبهاشان میبردند.
این تفرعن توام با سبعیت، خاص روحیه اشراف گری ماقبل رنسانسی است که در تاریخ بروز و ظهور متفاوتی دارد. تصور کنید که در سینما نیز تفکر شاهزادگان رومی بدل به یک فرم و یک میزانسن سینمایی شده است. سالهاست در سینمای ایران برخی نخبهگان، نخبهنماها و آنان که توفیقی حتی ظاهری در عرصه هنر یافتهاند با بهرهبری از میزانسن تفرعن آمیخته به سبعیت، از گرفتن نماییکه موجودیت و هویت توفیق نیافتهها را به چالش بکشد حظ و بهره ای و عجیب میبرند. این میزانسن رومی سالهاست در مدل های مختلف در سینمای ایران رایج است.
به همین دلیل سینمایی داشته و داریم که از نمایش فقر روستایی، کجی شهری، میان مایهگی توده حظ میبرد و این برآمده از میزانسن تحقیر را با جشنوارههای گلادیاتوری به سبک رومی تقسیم می کند تا با تصور میانمایگی جهان سومی و برده نمایی با آن سبک و سیاق خاص رومی حظی فراوان منحطی ببرند.
دیدگاه سرکار خانمها پگاه آهنگرانی و درنا مدنی در ساخت مستند «مردان ارباب جمشید» همانگونه است که در سطور پیشین توصیف شد. مستند ارباب جمشید درباره جمعی از هنروران سینماست که سالهاست در خیابانی به همین نام گردهم میآیند و آرزویشان این است که ستاره سینما شوند و حتی کمتر از آن به اندازه یک سکانس در فیلمی سینمایی حضور پیدا کنند.
مولفان از همان ابتدای مستند با گردآوری افرادی مثل حسن نوروزی وفا، احمد یاوری شاد، غضنفر راوندی، فتح اله بابازاده (رینگو) غلام میرزایی(ژاپنی)، محمد ذولفقاری( لالی) شمس الدین دولتشاهی( چیچو)، جلیل ملک زاده در هر برداشت، میزانسنی لبریز از تفرعن و تبختر طراحی کردهاند. تقریبا 40 دقیقه سعی میکنند هنرورانی که روزگاری عنوان سیاهی لشگر به آنان اطلاق میشد را در مقابل دوربین تحقیر کنند.
هنرورانی که مدت های طولانی حس علاقه مندی و آزمندی نیکویی نسبت به هنر هفتم داشتند و هیچگاه توفیقی در عرصه سینما نداشتند. حالا شاهزادگانی همچون آهنگرانی و مدنی سعی دارند زیست این قشر توفیق نیافته را در استادیومی رومی به نمایش بگذارند و از قربانی شدن جمعی 40 ساله آنان بهره سیاستمدارانهای ببرند. محتوا و فحوای اثر شبیه مستند آبدارچی حمید جبلی است که زیست حاشیهای احمد یاوری شاد را حقیرانه به تصور میکشد.
همین نگاه نه چندان متکثر و محفلی و نوعی قشری نگریستن روشنفکرانه است که مایه جدایی 100 ساله مردم از روشنفکران شده است. با این توصیف که خانم آهنگرانی خیلی مدعی مردمی بودن دارند اما نمیدانند «از مردم» با تدارک میزانسن تحقیر، نمیتوان «برای مردم» بود.
مستقل از هر قضاوت سیاسی و ایدئولوژیک خانم آهنگرانی شاهزاده ای در عالم سینما هستند که به واسطه شاهزادگی توفیقات فراوانی در عرصه بازیگری کسب کردهاند. در مقام بازیگر شاید خیلی مردمی به نظر برسند اما وقتی او را در مقام مستند ساز روشن اندیش اندیشمند تحلیل میکنیم، چیزی از ایشان ساطع نمیشود جز ضد مردمی بودن.
نمیشود توده حسرت زده و آرزومند را دستمایهای کرد و با تفرعن سخیف و اگزوتیک نمایش داد. شاهزاده آهنگرانی با نمای دیدگاه ( POV ) خاصی از عرش، درماندگی آدمهای در فرش مانده را تصویر میکند. ایشان در مقام بازیگر هر آورده و توفیقی نیز کسب کردهاند بَند است به شاهزادگی سینمایی ایشان و انشاالله توفیقشان چنان در عرصه بازیگری افزون شود که مجال مستند سازی به این سیاق را نداشته باشند! چرا که در مستند اخیرشان همچنان میزانسن تحقیر را مثل اثر قبلی رها نمی کنند.
حتی نمایی دلچسب در این گنجانده نشده که این تصور را ایجاد کند که سازنده لحظه ای با سیاهی لشگرهای سینما در پیوندی سینمایی هم آوایی کند یا لحظه ای را فراهم آورد که مخاطب با این توده آرزومند ارباب جمشید نشین سمپات شود. مخاطب از ابتدا تا انتها به بازی سینمایی و فیلمسازی ابتکاری آنان میخندد در با میزانسن طراحی شده شاهزاده خانم، حقارت را در قاب کشف می کند نه آرزوهای انسانی آنان را.
مهدی هاشمی در افتتاحیه جشنواره فیلم فجر در سال 1392 چیچو و غلام ژاپنی و محمد ذوالفقاری (لالی) را روی سن آورد تا با نگاهی انسانی، این حاشیه نشینان سینما را به اهالی سینما یادآوری کنند، بلکه آز و آرزوی آنان توسط شاهزادگانی همچون خانم آهنگرانی برآورده شود. با دیدن مستند «مردان ارباب جشمید» نه تنها این آرزو برآورده نشده بلکه بازی گلادیاتوری شاهزاده خانم موجب تحقیر افرادی شده که حسرتشان، غم را در چهره آدمی می نشاند.
میزانسن تحقیر خانم آهنگرانی در این اثر طوری طراحی شده که مخاطب به حسرت حاشیه نشینان سینما دائما میخندد. این خنده در سالن سینما مصداق همان عاج نشینی رومی است که اشراف، سیاستمداران و شاهزادگان از قربانی شدن بردگان حظ میبردند. نگاه پگاه آهنگرانی با دیدگاه شرافتمند شاهد احمد لو در مستند «سیاهی لشکر؛ زندگی در لانگشات» 180 درجه تفاوت دارد. نگاه شاهد احمدلو نسبت به هنروران سینما عامدانه لبریز از احترام است و میزانسن های خانم آهنگرانی در حقیرانهترین شکل ممکن تحقیر آمیز.
مستند قبلی خانم آهنگرانی با غلظت خیلی زیادی موید همین نگاه است. در نریشن مستند « ده نمکی ها»، ساخته خانم آهنگرانی، ایشان جمله را ادا میکند که می توان نگاه تحقیر آمیز ایشان را به روشنی کشف کرد. او در این مستندی که در مورد ده نمکی و اخراجیها ساخته است می گوید: «فیلم را ده پانزده مرتبه با مردم دیدم، خوش بودند، می خندیدند، بعضی وقت ها مردم دست هم می زدند . البته بعضی وقتها خودم اصلا خنده ام نمیگرفت، خوشحالم هم نشدم، بیشتر معذب شدم ، چون یک جوری احساس می کردم با مردم فاصله دارم.» جمله با "مردم فاصله دارم" اساسا شالوده و تفکر خانم آهنگرانی را نشان می دهد.
در این مجال قصد دارم توصیفی از شالوده فکری آلوده خانم آهنگرانی را توصیف کنم. اساسا نگارنده هر دیدگاه ضد مردمی را آلوده میدانم. ایشان چون در مقطع زمانی خاصی مدعی تسلط به علم سیاست هم بودند باید یک نکته را برای ایشان روشن کنم. اساس مردم و همان تودهای که شما در دو اثر اخیرتان در صدد تحقیرشان هستید از من و شما قطب عالم امکان ترند. واقعا دوره ای که قلمداران و سینماگران پیشرو بودند، گذشته است. مردم آنچنان در زندگی دیجیتالی امروز چنان غرق در مدرنیتهاند که هیچ اندیشمند و روشنفکری نمی تواند خود را پیشرو تر از آنان بداند. پس حساب و کتاب و منظور این یادداشت تمام است.
یکی از مستندهای خانم آهنگرانی در مورد غزاله علیزاده است که انصافا مستند بسیار دقیق و زیبایی است. اما در میزانسن آن مستند «غزاله علیزاده» یک غزال منحصر به فرد حوزه فرهنگ توصیف شده که واقعا این دیدگاه کاملا اغراق آمیز و اگزجره است. همین مستند که انصافا هم خیلی خوب ساخته شده دیدگاه فاصله دار و ضد مردمی خانم آهنگرانی را هویدا می کند. فیلم پایان غم انگیزی با تمرکز روی شخصیت ممد لالی دارد، مخاطبان همچنان می خندند اما حال و احوال ممدلالی آیا خنده دار است، حتی موسیقی عاشقانه پایانی هم از غلظت ضد مردمی بودن اثر نمیکاهد!
اما نکته آخر این است که امروز با داشتن دوربین در میانه شانهها و قلم در دستان، نمی توان ادعای منحصر به فرد بودن کرد. کمی کنکاش می تواند موجب تقلیل چنین دیدگاهی شود. به امید اینکه مولفان «مردان خیابان ارباب جمشید» در اثر بعدی خود این دیدگاه ضد مردمی را تعدیل کند.
منبع: مشرق
95/9/15 - 22:17 - 2016-12-5 22:17:41
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]
صفحات پیشنهادی
نماینده مردم قائمشهر در مجلس: کشور از ضعف نظارت رنج میبرد
نماینده مردم قائمشهر در مجلس کشور از ضعف نظارت رنج میبرد نماینده مردم قائمشهر سوادکوه جویبار سیمرغ و سوادکوهشمالی در مجلس با تاکید بر جدی گرفتن بحث نظارت در کشور گفت بعضی از دستگاههای نظارتی خود نیاز به ناظر دارند و کشور از این ضعف نظارت رنج میبرد به گزارش خبرگزاری فاردر آن 8 سال سیاه یک زمین سوخته تحویل دولتروحانی دادند/مدیریت این نیست که با ماهی ۴۰ تومان به مردم آنها را تح
در آن 8 سال سیاه یک زمین سوخته تحویل دولتروحانی دادند مدیریت این نیست که با ماهی ۴۰ تومان به مردم آنها را تحقیر کنیم وزیر علوم تحقیقات و فناوری در دولتهای اصلاحات تاکید کرد که رسالت جنبش دانشجویی تنها به داخل دانشگاه مربوط نمیشود آفتابنیوز مصطفی معین در جلسهای که به هاستقبال مردم از سینمای سالم سرگرمی
بحث استقبال مردم از سینما و فیلمهای روی پرده در این چند وقت اخیر یک مقدمه دارد که به دهه 60 برمی گردد متاسفانه مدیران فرهنگی و سینمایی آن سالها جنبه سرگرم کنندگی را از سینما خارج کردند و آن را با فضای مجله روزنامه و دانشگاه اشتباه گرفتند اما خوشبختانه در این چند سال اخیر واحمد توکلی در نشست «وجوه غیر اقتصادی اقتصاد مقاومتی»: رشد فساد با میزان نارضایتی مردم از حکومت رابطه
احمد توکلی در نشست وجوه غیر اقتصادی اقتصاد مقاومتی رشد فساد با میزان نارضایتی مردم از حکومت رابطه مستقیم دارد کارشناس مسائل اقتصادی گفت بحث از اخلاق در حوزه کارگزاران و کارکنان حوزه اقتصادی بسیار با اهمیت است اخلاق به استثناء نصحیت کردن است هر چند آن هم گرانقیمت است اما اخلاقفیلم/ حاتمیکیا در پشتصحنه مستندی درباره شهید آوینی
فیلم حاتمیکیا در پشتصحنه مستندی درباره شهید آوینی شناسهٔ خبر 3839896 - یکشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۵ - ۰۹ ۵۵ هنر > سینمای ایران jwplayer display inline-block; دریافت 62 MB در آستانه دهمین دوره جشنواره بین المللی سینما حقیقت فیلمی از پشتصحنه مستند سینمایی انحصار ورثه منتشر شحکومت سه دولت بر کشور؛ دولت رسمی هیچ کاری از پیش نمیبرد
تقی آزاد ارمکی در گفتوگو با ایلنا حکومت سه دولت بر کشور دولت رسمی هیچ کاری از پیش نمیبرد در جامعه ما سه دولت همزمان وجود دارد یک دولت مستقر یک دولت منتقد و یک دولت مستقرِ غیرمنتقد و بیاعتنا کسانی که هرچه میخواهند میکنند و به هیچکس پاسخگو نیستند یک دولت هستند یک دولت هحاتمی کیا: می خواهم واکنش مردم عراق به فیلم بادیگارد را ببینم
حاتمی کیا می خواهم واکنش مردم عراق به فیلم بادیگارد را ببینم تهران- ایرنا- سازنده فیلم بادیگارد با ابراز خرسندی از شرکت این فیلم در هشتمین دوره جشنواره بین المللی فیلم بغداد گفت می خواهم واکنش مردم عراق را نسبت به این فیلم ببینم به گزارش روز یکشنبه گروه فرهنگی ایرنا از روابطمردم از تماشای «سلام بمبئی» راضی خواهند شد
مردم از تماشای سلام بمبئی راضی خواهند شد فکر میکنم استقبال خوبی از سلام بمبئی شود و مردم راضی از سینما بیرون بیایند قربان محمدپور کارگردان در گفت و گو با خبرنگارحوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص رضایتش از زمان اکران فیلم سلام بمبئی گفت به هر حال زمانمسوولان فرهنگی بر مولفه های زندگی مردم توجه کنند
دبیر شورای فرهنگ عمومی مسوولان فرهنگی بر مولفه های زندگی مردم توجه کنند تهران - ایرنا - دبیر شورای فرهنگ عمومی از مسوولان فرهنگی خواست تا برای رشد و ارتقای فرهنگ مولفه هایی از زندگی فردی و اجتماعی را مد نظر قرار دهند به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا حجت الاسلام سیدحسین شاههدف قرار دادن قوانین با چاپ غیرقانونی کتابهای پرفروش/صنعت نشر از مشکل جدی نقدینگی رنج میبرد
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان در نشت هماندیشی با وزیر ارشاد هدف قرار دادن قوانین با چاپ غیرقانونی کتابهای پرفروش صنعت نشر از مشکل جدی نقدینگی رنج میبرد محمود آموزگار تاکید کرد سودجویان با چاپ غیرقانونی کتابهای پرفروش ناشران و فروش کتابها عملا قوانین موضوعه کشور را هدف گ-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها