واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: بر اساس پیش بینی های صورت گرفته قبل از برگزاری این اجلاس که رسیدن به یک توافق واحد را بسیار محتمل می دانست، این پیش بینی در حالی به منصه ظهور رسید که بخش عمده ای از کشورهای عضو این سازمان من جمله عربستان در سال میلادی جاری در شرایط اقتصادی مناسبی قرار ندارند.
به گزارش تراز ،نشست سران اوپک دیروز با حضور اعضای این سازمان برگزار و همان روز با دستیابی به توافق به پایان رسید. این توافق در حالی شکل گرفت که کشورهای عضو این سازمان توافق کردند تا سطح تولید روزانه خودشان را به میزان یک میلیون و دویست هزار بشکه کاهش دهند. بر اساس پیش بینی های صورت گرفته قبل از برگزاری این اجلاس که رسیدن به یک توافق واحد را بسیار محتمل می دانست، این پیش بینی در حالی به منصه ظهور رسید که بخش عمده ای از کشورهای عضو این سازمان من جمله عربستان در سال میلادی جاری در شرایط اقتصادی مناسبی قرار ندارند. بیشترین کسری بودجه تاریخ این کشور در سال میلادی جاری رخ داده و طبیعتاً کاهش مجدد قیمت نفت اوضاع اقتصادی این کشور را به محاق می برد. از سوی دیگر روسیه به عنوان بزرگترین تولید کننده نفت خام جهان خارج از اوپک ، پیش از اجلاس اوپک این قول را داده بود تا با طرح فریز نفتی اوپک همراهی کند.
به هرصورت نتیجه این توافق شامل کاهش سطح تولید فعلی همه اعضای اوپک منهای ایران، الجزایر و نیجریه بود که در حال حاضر با ظرفیتی پایین تر از سهمیه خودشان در حال تولید هستند. رقم تولید ایران نیز با توجه به میزان کاهش تولید، سه میلیون و 800 هزار بشکه در روز است. به طور دقیق تر در 6 ماه اول سال 2017 میلادی میانگین سطح تولید ایران نباید از سه میلیون و 800 هزار بشکه فراتر برود. در واقع می توان اینطور بیان نمود که ایران نیز شامل کاهش تولید اعضا شده است اما به دلیل اینکه میزان تولید فعلی ما با سهمیه پیش بینی شده اختلاف دارد، این کاهش تولید چندان ملموس نیست. بر اساس گزارشهای موجود در ماه مارس ایران حدود سه میلیون و 100 هزار بشکه نفت تولید کرده است؛ بنابراین، ابهام به وجود آمده به این صورت است که اکنون اگر چه بیان می شود که بر اساس توافق حاصل شده، ما به سطح تولید پیش از تحریم ها رسیده ایم. اما این ادعا با توافق موجود که مشخصاً به آن اشاره شده است، حدود 200 هزار بشکه در روز تفاوت دارد. لازم به ذکر است بیانیه رسمی اوپک هنوز تدوین نشده است؛ اما اگر آنگونه که نمایندگان ایران در این اجلاس گزارش داده اند باشد، هنوز به رغم این توافق و خوشحالی ظاهری نمایندگان ایران در این اجلاس هنوز به سطح تولید پیش از تحریم ها نرسیده و اهداف از پیش تعیین شده تیم نفتی دولت در این اجلاس محقق نشده است!
نکته آخر در مورد دیپلماسی نفتی ایران است در این خصوص این نکته که شاید بتوان توافق دیروز را یک پیروزی نسبی برای ایران دانست شکی وجود ندارد. اینکه تیم نفتی ایران در این مذاکرات توانست کلیه اعضای اوپک را هم رأی خود ساخته و همینطور با روسیه در خارج از اوپک نیز به تفاهماتی برسد، شکی نیست ؛ اما ابهام موجود در این زمینه این است که عربستان که سابقه خصومتش با ایران مشخص بوده و همواره مسائل سیاسی و حاشیه ای را وارد مباحث جاری در سازمان اوپک کرده و جهت دور شدن از توافق اوپک همواره کارشکنی می کرد، اکنون که این کشور برای حفظ اقتصاد خود نیاز به حصول این توافق داشت، می شد امتیاز های بیشتری را اخذ کرد؛ به عبارت دیگر هرچند ایران به توافق نیاز داشت، توافق فریز نفتی برای عربستان بسیار حیاتی تر از ایران بود؛ چرا که عدم توافق می توانست این کشور را در شرایط بسیار نامناسبی قرار دهد.
این طور به نظر می رسد که دولت به یک پیروزی در عرصه بین المللی نیاز داشت؛ زیرا ظاهرا در روزهای اخیر هم نرخ ارز از کنترل دولت خارج شده و هم جهت تدوین بودجه سال آتی دولت نیاز داشت تا منابع مالی خود را به طور شفاف تر و واقعی تر بداند. هرچند این موفقیت می توانست بزرگ تر و چشمگیر تر باشد.
زمانبندی انتشار: 11 آذر 1395 - 10:06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]