تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 30 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):دانش منافق در زبان او و دانش مؤمن در كردار اوست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1817023598




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

حضور آهن‌ها و غیبت آدم‌ها


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: حضور آهن‌ها و غیبت آدم‌ها
 خلیج فارس / اسماعیل منصورنژاد . روزنامه نگار
 
بسیاری از ما وقتی به عنوان عابر پیاده کنار هم رد می‌شویم، سعی می‌کنیم به هم برخورد نکنیم. در برخی موقعیت‌ها نیز کنار می‌رویم تا فردی که از روبر می‌آید، راحت از کنارمان رد شود. گاهی نیز هنگام ورود یا خروج از جایی، به همدیگر تعارف کرده و ادب انسانی را نسبت به همنوع رعایت می‌کنیم. اما وقتی پشت فرمان خودرو ـ با شیشه‌های دودی ـ می‌نشینیم و از محدوده «رودربایستی» دور می‌شویم، ناگهان همه چیز عوض می‌شود و حرمت دیگران برای ‌ما از اهمیت می‌افتد.
 
در کشورهای توسعه‌یافته به خاطر از بین رفتن فرهنگ رودربایستی و توجه به حقوق دیگران به عنوان یک «اصل»، آدم‌ها در خلوت و آشکار همانطور با دیگران رفتار می‌کنند که از آن‌ها انتظار دارند.
 
یکی از نشانه‌های توسعه فرهنگی و اخلاقی یک جامعه، وضع رانندگی آنها است. آلمانی‌ها ضرب‌المثلی دارند با این مضمون: اگر می‌خواهید ملتی را بشناسید، به نحوه رانندگی آنها نگاه کنید.
وضع ما معلوم است:
 
وقتی پشت فرمان خودرو می‌نشینیم، به دلیل دور شدن از محوطه «رودربایستی» و نشستن در محوطه‌ای بسته و سرپوشیده و احیاناً نیمه تاریک با شیشه‌های دودی، بخش مهمی از احساس ما نسبت به همنوع تغییر می‌کند و رعایت حال دیگران تا حدود زیادی رنگ می‌بازد.
 
سپردن اختیار عقل، احساس، عاطفه و... به دست گاز خودرو، مشکلی است که امروزه در تمام شهرها و جاده‌های ایران شاهدش هستیم و همین موضوع به سهم خود باعث بروز حوادث بسیار تلخی شده است. اگر هم منجر به حادثه نشده، باعث وحشت انسانی دیگر شده‌ایم و شخصیت او را در بوق‌زدن‌های متوالی و یا «هو» کردن و پرخاش، جریحه‌دار نموده‌ایم.
اگر در جایی چراغ راهنما یا پلیس نباشد، کسی نمی‌داند که حق تقدم با کیست. در برخی جاها حتی پلیس و چراغ راهنمایی نیز نادیده گرفته می‌شود و اگر چراغ خاموش و پلیس هم نباشد، چنان همه چیز درهم می‌شود که معلوم نیست «پای چه کسی روی آستین چه کسی» است.
 
وسیله سواری خود را در مقابل خانه مردم پارک می‌کنیم و می‌رویم. خودرو خود را کنار یک خودرو دیگر پارک می‌کنیم و می‌رویم و فکر نمی‌کنیم ممکن است صاحب خانه بخواهد از خانه بیرون برود یا راننده و سرنشینان آن خودرو از راه برسند و بخواهند بروند.
 
سرعت و سبقت غیرمجاز حتی در خیابان‌های شلوغ، بی اعتنایی به عابر پیاده حتی بر روی خط مخصوص او، مارپیچ رفتن در خیابان و بوق‌زدن‌های پیاپی حتی در ترافیک سنگین و راه‌بندان، مجال ندادن به رانندگان دیگر برای رد شدن، بی‌اعتنایی به حق تقدم، بی‌توجهی به موانع، علائم و چراغ‌های هشدار دهنده و... از جمله ویژگی‌های ما در زمانی است که پشت فرمان خودرو می‌نشینیم و از محدوده رودربایستی خارج می‌شویم.
 
پدر یا مادری که با خودرو شخصی فرزندش را به فلان مدرسه می‌برد و انتظار دارد وقتی پیاده شد، ماشین‌ها در مقابل خط عابر پیاده بایستند تا او و فرزندش رد شوند، خود وقتی پشت فرمان می‌نشیند، این حق را از دیگران سلب می‌کند. در کل، تمام مواردی را که انتظار داریم دیگران رعایت کنند، خودمان نادیده می‌گیریم. بعد نیز با وجدان آسوده تقصیرها را گردن هم می‌اندازیم و در شب‌نشینی‌ها یکدیگر را به «بی‌فرهنگی» و «عقب‌ماندگی» متهم می‌کنیم.
 
علاوه بر آشفتگی‌های فکری، روحی و روانی که محصول بی‌نشاطی و اقتصاد بیمار است، مهم‌ترین عامل این نابسامانی، ریشه در تربیت‌نیافتگی ما دارد. خانواده آنقدر دردسر دارد که رسیدگی به این موضوعات را مهم نمی‌داند و نحوه رانندگی در کانون توجه کسی نیست.
 
در مدرسه و دانشگاه نشده‌ایم و اصولاً برنامه‌ای برای تربیت اجتماعی وجود ندارد. پس از سال‌ها درس خواندن، فقط می‌توانیم مقداری از مطالب بیهوده‌ و مهملاتی که در سطل ذهنمان انداخته‌اند را تا مدتی نگه بداریم و بعد هم آنها را تف کنیم؛ مطالبی که اصلاً به درد زندگی نمی‌خورد و انسان امروزی و «زمان اکنون» محور آنها نیست.
 
حاکمیت و دولت نیز برای تربیت اجتماعی ما برنامه ندارد. اولویت‌های حاکمیت، دغدغه‌های سیاسی و... است و به همه چیز با همین عینک نگاه می‌کند. آن‌قدر که بر روی مسایل سیاسی و... سرمایه‌گذاری می‌کنند، بر روی مسایل اجتماعی و فرهنگی سرمایه‌گذاری نمی‌کنند. در حالی که ثبات سیاسی در گروه پختگی فرهنگی و رفتاری شهروندان است.
 
زندگی «به سختی» می‌گذرد و فرصت‌های اقتصادی و اجتماعی برای همه یکسان نیست. رفاه و آسایش متعلق به عده‌ای خاص است و مردم نیز آن را می‌بینند. ضعف در اجرای عدالت اجتماعی، اقتصادی و... بر روی ذهن و روح و جان مردم راه می‌رود. نشاط اجتماعی کم‌رنگ و چشمان ما در طول روز از یکنواختی رنگ‌ها خسته است. خیابان‌ها، کوچه‌ها و در و دیوارهای شهر، بی‌نظم، آشفته و درهم است و انرژی مثبت به آدم‌ها تزریق نمی‌کند. و... همین مسایل به سهم خود، جامعه را به توده‌ای خشمگین، بی‌حوصله، پرخاشگر، ناخرسند، عصبانی، حاضرجواب، آماده دعوا، مسئولیت‌ناپذیر، ناآرام، بی‌خیال و... تبدیل کرده است. عصاره این وضع در هنگام رانندگی دیده می‌شود.
 
مردم این جامعه وقتی پشت فرمان خودرو بنشینند، آن می‌کنند که شاهدش هستیم. بعید نیست که در آینده هنگام پیاده‌روی در خیابان، به هم تنه زده و یکدیگر را در جوی فاضلاب بیاندازیم.
نگارنده از سه سال پیش مشغول پایش رانندگی در شهر بوشهر در ساعات مختلف شبانه‌روز و تحت عنوان «بررسی وضعیت رانندگی در شهر بوشهر بر اساس فراوانی پلاک‌ها و به تفکیک زن و مرد» است که در مراحل پایانی است. وقتی کار تمام شد، این مقاله به اعداد و ارقام حیرت‌آور تبدیل خواهد شد.


تاریخ انتشار: ۱۱:۳۸ - ۰۷ آذر ۱۳۹۵ - 27 November 2016





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن