واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: خسارت ميلياردي باغات مركبات و مزارع كلزا
خسارت باغات مركبات و مزارع كلزا شمال كشور از سرمازدگي اخير علاوه بر وارد آوردن زيان ميلياردي به باغداران و زارعان، برخي واردكنندگان را براي بازار شب عيد در تكاپو انداخته است.
نویسنده : بهناز قاسمی
خسارت باغات مركبات و مزارع كلزا شمال كشور از سرمازدگي اخير علاوه بر وارد آوردن زيان ميلياردي به باغداران و زارعان، برخي واردكنندگان را براي بازار شب عيد در تكاپو انداخته است.
سرماي برف و يخبندان اخير در مناطق شمالي كشور خسارتهاي چند ميليارد توماني را براي باغداران و كشاورزان به همراه داشته است. در اين ارتباط باغداران، برداشت مركبات را در روز برفي و از درختان شكسته آغاز كردهاند هرچند نوشداروي بعد از مرگ سهراب بهحساب ميآيد و اين مركبات در اثر سرما زدگي كيفيت و طعم اوليه خود را از دست دادهاند.
به گفته باغداران، بخش قابلتوجهي از محصول مركبات امسال برداشتشده است، اما هنوز زمان برداشت معمول مركبات كه براي ذخيرهسازي شب عيد انجام ميشود شروع نشده است بهطوريكه بايد اذعان داشت حدود 50 درصد نارنگيها هنوز روي درختان باقي مانده است.
پيشبيني توليد مركبات امسال، بالغبر 4 ميليون و 700 هزار تن است و وزارت جهاد كشاورزي براي چارهجويي از توليد مازاد مصرف برنامهريزي خود را در قالب طرح «بازار در برابر بازار» به شكل صادرات 3 كيلوگرم مركبات در ازاي اجازه واردات يك كيلوگرم مركبات ارائه داده بود.
بنا بر اين گزارش عليرضا مهاجر، مجري طرح دانههاي روغني وزارت جهاد كشاورزي نيز اعلام كرده بود در سال زراعي جاري براي 200 هزار هكتار كشت كلزا و 100 هزار هكتار ساير دانههاي روغني مانند سويا، آفتابگردان، كنجد و گلرنگ برنامهريزي شده و ميزان توليد مورد انتظار دانههاي روغني از سطح 300 هزار هكتار به 450 هزار تن افزايش خواهد داشت، اما در سرماي اخير مزارع گلستان نيز آسيب ديدهاند.
در اين ميان اهرم واردات محصولات كشاورزي در تلاش است از وضعيت سرمازدگي فعلي براي واردات و تأمين منافع شخصي استفاده كند. ميزان و گزارشهاي كمي دقيقي درباره خسارت واردشده بر باغات مركبات شمال كشور و وضعيت تأمين نياز مصرف كشور از محصولات باقي مانده وجود ندارد.
بهرغم برخي اظهارنظرها درباره ميزان خسارات وارد شده به باغات مركبات در استان مازندران، اما به گفته مسئولان مربوطه هنوز برآوردي در اين زمينه انجام نشده و طي روزهاي آينده اين مسئله مشخص خواهد شد. آنها تأكيد دارند كه ميزان اين خسارت كم نيست. هنوز برآورد دقيقي از ميزان خسارت ناشي از بارش برف در باغات مركبات مازندران ارائه نشده، اما هواشناسي ميگويد بيتوجهي كشاورزان به توصيههاي اين سازمان، دليل بروز اين خسارت گسترده است.
علي محمد شاعري، رئيس كميسيون كشاورزي مجلس نيز با ارسال نامه به وزير جهاد كشاورزي از وي جبران خسارات شديد به باغات مركبات مازندران را خواستار شد. در اين نامه آمده است:با توجه به برف و سرما و يخبندان غير منتظره كه سبب خسارات شديد به باغات مركبات استان مازندران شده است، تمهيداتي را براي جبران بخشي از خسارات با بررسيهاي كارشناسي مبذول دارند. در اين نامه همچنين عنوان شده است كه مقابله با سرما و يخبندان در باغات مركبات مازندران خارج از توان باغداران است، لذا شايسته است اقدام مقتضي در خصوص پرداخت تسهيلات و كمكهاي بلاعوض به خسارتديدگان صورت گيرد.
پيش از اين، مسئولان وزارت جهاد كشاورزي پيشبيني كرده بودند كه امسال بالغ بر ۴ ميليون و ۷۰۰ هزار تن مركبات در كشور توليد شود كه بخش عمده آن نيز در مازندران است، اما با توجه به بارندگيهاي اخير و سرمازدگي محصولات روي درختان، به نظر ميرسد ميزان توليد از پيش بينيهاي انجام شده كمتر خواهد بود و طي روزهاي آينده اين مسئله به طور دقيق مشخص ميشود.
۵۰ درصد نارنگيهاي توليدي روي درخت است
رئيس اتحاديه باغداران استان تهران نيز با بيان اينكه درحال حاضر براي نتيجهگيري در اين زمينه كه بارشهاي اخير و سرمازدگي تا چه اندازه به باغات مركبات مازندران خسارت وارد كرده، زود است، گفت: اين اتفاق بسيار ناراحت كننده است و براي برآورد خسارات آن بايد اندكي صبر كنيم.
مجتبي شادلو با اشاره به اينكه ادامهدار بودن يا نبودن سرما، وضعيت را متفاوت ميكند، ادامه داد: در مجموع قطعا خسارت خواهيم داشت اما درصد آن فعلا مشخص نيست. وي اضافه كرد: هواشناسي نويد داده كه روز شنبه آينده شرايط جوي بهتر خواهد شد؛ اين سرما بسيار ناگهاني بود ضمن اينكه هنوز زمان برداشت معمول پرتقال فرا نرسيده و حتي حدود ۵۰ درصد نارنگيها نيز روي درختهاست.
شادلو با بيان اينكه در مجموع خسارت وارد شده كم نخواهد بود، گفت: از آنجايي كه امسال درختان پربار هستند و بار آنها متراكم است، اميدواريم سرما روي حاشيههاي آنها تأثيرگذار باشد و درونشان در امان بماند.
وي تصريح كرد: اين مسئله بسيار ناراحت كننده است كه يك كشاورز براي توليد زحمت زيادي بكشد و زمان برداشت محصول، چنين اتفاقي برايش پيش آيد.
هواشناسي پيشبيني كرده بود كشاورزان جدي نگرفتند
اما بحث بارش برف و غافلگير شدن كشاورزان شمالي در شرايطي است كه اداره هواشناسي كشاورزي به طور دائمي وضعيت هوا را براي كشاورزان پيشبيني كرده و توصيههاي مرتبطي را به آنها ارائه ميكند؛ در همين ارتباط سرپرست اداره هواشناسي كشاورزي در گفتوگو با مهر به اين پرسش كه آيا هواشناسي بارش برف در مازندران را پيشبيني كرده بود؟ پاسخ داد: ما از سهشنبه هفته گذشته متوجه شديم سيستم سردي درحال ورود به كشور مخصوصاً نواحي شمالي است. بيشتر تمركز ما روي نوار شمالي، قسمتهاي ساحلي درياي خزر و همچنين شمال شرق كشور بود.
مسعود حقيقت ادامه داد: سهشنبه كه براي اولين بار اين سامانه را رصد ميكرديم، ويژه مناطق شمال شرق كشور، اطلاعيهاي نوشتيم. همچنين روز چهارشنبه در توصيههايي كه ارائه شد، اعلام كرديم اين منطقه دچار بحران خواهد شد و بايد سريع محصولات خود را برداشت كنند.
وي افزود: علاوه بر اين روز شنبه مجدداً اطلاعيهاي درباره منطقه شمالي و برداشت محصولات ارائه و اعلام كرديم و روز يكشنبه هفته جاري هم در توصيههاي هواشناسي ذكر كرديم باغداران اگر محصول سر درختي دارند فوراً آنها را برداشت كنند.
حقيقت گفت: همچنين روز بعد از آن نيز اخطاريهاي صادر شد؛ بنابراين ميتوان گفت هواشناسي مرتب وضعيت را رصد و اقدام به صدور اطلاعيه، اخطاريه و توصيهها كرد.
وي درباره اينكه چرا توصيهها و اخطاريههاي هواشناسي در اين زمينه مؤثر واقع نشده است؟ اضافه كرد: گاهي كشاورزان، فرصت كافي براي عكسالعمل و برخورد با حادثه طبيعي را ندارند، گاهي نيز بحثهايي را كه هواشناسي مطرح ميكند، جدي نميگيرند؛ در اين زمينه به نظر ميرسد اخطاريههاي هواشناسي توسط كشاورزان جدي گرفته نشده است.
حقيقت به اين پرسش كه آيا كشاورزان فرصت كافي براي نشان دادن يك عكسالمعل مناسب را داشتند، پاسخ داد: به نظر ميرسد يك هفته فرصتي كافي(حداقل براي انبار كردن محصولات) باشد.
وي پيشبيني كرد: از شنبه به بعد انتظار افزايش دما را به شكل آرام داريم و در طول هفته آينده دما نسبت به هفته جاري افزايش خواهد يافت ضمن اينكه روند افزايش دما از مناطق غربي كشور شروع شده و ادامهدار خواهد بود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۵ آذر ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]