تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 24 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):آنگاه که روزه مى ‏گیرى باید چشم و گوش و مو و پوست تو هم روزه ‏دار باشند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829214562




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بهار پاییزی زعفران در خراسان + تصاویر


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: بهار پاییزی زعفران در خراسان + تصاویر
اوایل صبح قبل از این که آفتاب سر بزند، بهترین وقت برای شروع کار است؛ گیاه تمام شب در حال رشد بوده و حالا گل‌های بسته‌اش زمین را خشک و سرخ را لکه‌اند، وقت برداشت زعفران در هوای بهاری خراسان است.
آفتاب‌‌نیوز :

می‌گویند اصل اسمش زرپران بوده است؛ گلی که پرچم‌های سرخش عوارض افسردگی را کاهش می‌دهد،‌ در خراسان از سه هزار سال پیش کشت شده و علاوه بر رونق تجارتش، مصرف دارویی، ‌رنگ‌آمیزی و تولید جوهر خطاطی داشته است.


کشتش تنها در عرض‌های جغرافیایی خاصی توجیه اقتصادی دارد،‌ به همین دلیل است که مراکز تولیدش این قدر کمک هستند. می‌گویند زعفران بومی ایران است.‌ ۹۳ درصد مجموع زعفران دنیا در ایران تولید می‌شود. هفت درصد باقی سهم اسپانیا،‌ هند،‌ سنگاپور، مالزی، ژاپن، تایوان، چین، فرانسه، ایتالیا، آلمان، استرالیا و یونان است.


زعفران تقریبا دیم است، ‌پیازش را که می‌کارند،‌ خودش به مرور زیر خاک جوجه می‌کند و تکثیر می‌شود. برای هفت تا ۱۰ سال بعد هر سال تنها سه بار آبیاری نیاز دارد و در فصل گل که یک ماه در تمام سال از نیمه آبان تا نیمه آذر ادامه دارد،‌ هر روز صبح گل‌های تازه می‌دهد. مقدار زعفرانی که در هر سال می‌شود از زمین‌ها برداشت کرد متفاوت است. معمولا در سال اول، تنها یکی دو کیلو زعفران خشک از هر هکتار زیر کشت زغفران به دست می‌آید، در سال دوم مقدارش به چهار تا شش کیلو می‌رسد،‌ از سال سوم به بعد،‌ از هر هکتار زمین می‌شود ۱۰ کیلو و بیشتر زعفران خشک برداشت کرد. کشاورزان نمونه حتی بیش از ۳۰ کیلو زعفران هم از هر هکتار برداشت کرده‌اند؛ با در نظر گرفتن این‌که قیمت هر کیلو زعفران خشک در فصل برداشت می‌تواند به بیش از پنج میلیون تومان برسد،‌ کشت زعفران سود اقتصادی خوبی دارد.


کشت زعفران بیشتر کاری خانوادگی است. مردم کشاورز منطقه خراسان بیشترشان در فصل برداشت زعفران وقتشان را با برداشت و پاک کردن گل پر می‌کنند،‌ روی زمین،‌ برداشت گل از پیش از طلوع آفتاب وقتی که گلبرگ‌ها هنوز بسته‌اند و جدا کردنشان از برگ‌های سوزنی گیاه راحت‌تر است آغاز می‌شود و تمام طول روز ادامه پیدا می‌کند. با این حال آنهایی که زمین‌های بزرگتری دارند برای اطمینان از این‌که تمام گل‌های گیاه در روز چیده می‌شود، ‌ناچار می‌شوند از کارگران فصلی استفاده کنند. اینجا کارگران به جای روزمزدی، بر اساس مقدار گلی که جمع کرده‌اند پول می‌گیرند.


احمد،‌ یکی از کسانی است که این موقع سال برای کار به «خواف» می‌آید. او می‌گوید: «دبیرستان رشته تجربی می‌خوانم،‌ سال دیگر باید کنکور بدهم، اما نمی‌دانم کنکور بدهم یا نه. اینجا با کار کردن بیشتر از درس خواندن می‌شود پول درآورد. همین‌جا سر زمین هر کیلو گل که برداری پنج هزار تومان،‌ صبح تا شب می‌شود ۴۰، ‌۵۰ هزار تومان کار کرد. دیگر کسی درس نمی‌خواند که!»


با این‌که زعفران تا حدود زیادی به شیوه دیم کاشته می‌شود،‌ سم و کود در داشتش فراموش نمی‌شود. احمد می‌گوید: «هیچ زمینی نیست که به گل‌هایش کود نداده باشند. آن‌طور گل‌هایی که ارگانیک واقعی باشد دیگر اصلا پیدا نمی‌شود،‌ اما این سم و کودها برای گیاه ضرری ندارد. ما خودمان هنوز ندیده‌ایم که مثلا گلی که پایش کود داده‌اند رنگ و بویش تغییر کرده باشد».


این روزها زنان کمتر روی زمین‌ها کار می‌کنند. آقای خوافی می‌گوید: «خرمن‌های گل را نمی‌شود زیاد نگه داشت. ‌هرچه بیشتر بماند پاک کردنش سخت‌تر می‌شود، ‌برای همین حتی اگر شده برای زمین کارگر بگیریم می‌صرفد که زن‌ها بمانند در خانه و گل را پاک کنند».


آقای کرمانی که این روزها همسرش در خانۀ باجناق مشغول پاک کردن زعفران است، می‌گوید: «زعفران کلاً خوش‌بار است،‌ فروشش هم خوب است،‌ حالا ما که زمین کوچکی داریم تنها به اندازه مصرف خودمان و یکی دو تا فامیل و آشنا برمی‌داریم،‌ اما آنها که زمین بزرگ دارند،‌ خوب درآمدی دارند؛ البته سختی‌های خودش را هم دارد،‌ اما هیچ کاری بدون سختی نیست. ما خودمان همین زعفران را پاک‌کرده و خشک و آماده می‌کنیم،‌ بعد از فصل برداشت می‌فروشیم. من که در خط تهران به خواف و مشهد به خواف کار می‌کنم خودم سفارش می‌گیرم و زعفران پاک‌کرده برایشان می‌برم. خیالتان هم جمع است که غش در آن نیست.»


از سختی‌های برداشت گل، یکی همین است که بوته زعفران برگ‌های سوزنی دارد که دست را آزرده می‌کند. به غیر از این، تمام مراحل برداشت زعفران باید با دست انجام شود. آقای سرخوش که لیسانس کشاورزی‌اش را از دانشگاه تهران گرفته و در حوزه کشاورزی چند اختراع و مقاله علمی دارد، در این مورد می‌گوید: «خیلی‌ها سعی کردند برداشت زعفران یا پاک کردن آن را مکانیزه کنند اما هنوز دستگاهی که واقعا بتواند برای این کار به کشاورزان کمک کند ساخته نشده یا به مرحله تولید صنعتی نرسیده است. الان بیشترین کاری که توسط دستگاه انجام می‌شود، یکی خشک کردن زعفران است که با دستگاهی شبیه میوه‌خشک‌کن انجام می‌شود و دیگری دستگاهی برای خارج کردن پیاز زعفران از خاک است. با اینکه پیاز زعفران تا سال‌ها در خاک می‌ماند و گل می‌دهد، بعد از تمام شدن دوره گل‌دهی باید از خاک خارجش کرد تا زمین را سمی نکند؛ برای این کار دستگاهی مشابه دستگاه برداشت سیب‌زمینی ساخته شده است که پیاز را از خاک درآورد. باقی مراحل هنوز با دست انجام می‌شود و همین قیمت زعفران را بیشتر می‌کند».


در آمد کشاورزان زعفران‌کار شاید نسبتاً بهتر از دیگر کشاورزان باشد،‌ اما هنوز هم دست واسطه‌ها در کار است و در فصل برداشت قیمت گل و زعفران تازه که فراوان شده است کمتر از فصل‌های دیگر سال است. می‌گویند تا همین چند سال پیش آه کشاورزان به آسمان بود که تجار در فصل برداشت، زعفران را ارزان می‌خریدند و بعد خودشان به وقتش گران‌تر می‌فروختند. هنوز هم در بازارهای شهرهایی که به مراکز تولید زعفران نزدیک‌تر هستند،‌ در زمان برداشت زعفران غوغاست. خیلی‌ها که زمین‌های کوچکتر دارند و سرمایه آنچنانی ندارند، زعفران خشک و تمیزشان را شاید ۱۰، ۱۵ درصد ارزانتر از قیمت شهر می‌فروشند؛ همه البته این کار را نمی‌کنند.


آقای پوریعقوب می‌گوید: «در یکی از روستاها بزرگتری که بچه نداشت تمام سرمایه‌اش را وقف کرد،‌ یک صندوقی درست کرد که در فصل برداشت تمام مردم روستا می‌رفتند زعفرانشان را به آن صندوق می‌فروختند و پولش را برمی‌داشتند و وقتی قیمت زعفران دوباره بالا می‌رفت آن زعفران را می‌فروختند و پولش را می‌گذاشتند در صندوق برای سال بعد. حالا سال‌هاست که این کار را می‌کنند تا کشاورزان کمتر ضرر کنند. آنهایی هم که پس‌انداز و پول دارند، خودشان زعفران را نگه می‌دارند بعد از فصل برداشت می‌فروشند که ضرر نکنند».


زعفران هم مثل خیلی کالاها و محصولات، از سرمایه‌هایی است که برنامه‌ریزی برای به حداکثر رساندن سود تولیدش انجام نشده است. دعوا از سال‌ها پیش بر سر این است که ایران با وجود تولید بیش از ۹۰ درصد زعفران دنیا هنوز به اندازه کافی در تجارت خارجی زعفران موفق نیست. آقای سرخوش می‌گوید: «ما هنوز بعد از این همه سال داریم زعفران را بدون بسته‌بندی صادر می‌کنیم که دیگران منفعتش را ببرند. بیشتر زعفرانی که به نام‌های تجاری اسپانیایی در دنیا فروخته می‌شود، درواقع زعفران ایران است؛ منتها همه در دنیا زعفران را به نام اسپانیا می‌شناسند و تجار ما هم برای خودشان به‌صرفه‌تر است که زعفران را فله به اسپانیا بفرستند تا خودشان بخواهند برای فروش بین‌المللی آن برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری کنند.»


تغییرات اقلیمی و گرمتر شدن کره زمین باعث شده است که بهترین مناطق کشت زعفران که در دهه‌های گذشته در قائنات و مناطق جنوبی‌تر خراسان بوده،‌ حالا به زمین‌های شمالی‌تر و مناطقی مانند تربت حیدریه برسد. این وضعیت کل کشت زعفران در کشور را تهدید می‌کند اما به نظر می‌رسد خطر آن هنوز به اندازه کافی احساس نشده است. فعلا چرخ تجارت زعفران می‌چرخد و آنها که دستشان در کار است، راضی هستند.


منبع: ایسنا




۲۸ آبان ۱۳۹۵ - ۰۲:۲۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن