واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: نفت فروشي فعلي تفاوتي با استقراض ندارد
بيانضباطي مالي و افزايش بودجه جاري كار را براي دولت بعد سخت خواهد كرد / وزير سابق و اسبق وزارتخانههاي نفت و بازرگاني در نشستي خبري به بررسي عملكرد دولت يازدهم پرداخته است. در اين گفت وگو آن طور كه دكتر مسعود مير كاظمي معتقد است سعي شده نمايي از وضعيت اقتصادي «پسا روحاني» ترسيم شود كه دولت بعدي تحويل خواهد گرفت.
نویسنده : مهران ابراهيميان
وزير سابق و اسبق وزارتخانههاي نفت و بازرگاني در نشستي خبري به بررسي عملكرد دولت يازدهم پرداخته است. در اين گفت وگو آن طور كه دكتر مسعود مير كاظمي معتقد است سعي شده نمايي از وضعيت اقتصادي «پسا روحاني» ترسيم شود كه دولت بعدي تحويل خواهد گرفت.
وي معتقد است بيانضباطي مالي و افزايش هزينههاي جاري وتمركز بيش از حد روي برجام در عمل گريبان اقتصاد را خواهد گرفت و كار را براي دولت بعدي سخت خواهد كرد.
نماينده تهران در مجلس نهم با اشاره به هزينههاي دولت فعلي و دولت دهم در بودجه خاطر نشان كرد: در دولت يازدهم 83 درصد بودجه به صورت جاري و 11 درصد به شكل عمراني مصرف شده است در حالي كه در دولت قبل 71 درصد بودجه به شكل جاري و 21 درصد به فعاليتهاي عمراني اختصاص يافته بود. نماينده مجلس نهم گفت: در شاخصهاي كلان ركود عميقتر و نقدينگي بالاتر رفته است. همچنين تورم با نرخ نقدينگي تطابق ندارد و امروز تورم و نقدينگي به صورت يك اژدهاي خفته در آمده است. وي ادامه داد: همچنين ضريب جيني در حال افزايش است كه اين موضوع نشان ميدهد درآمد بعضي از افراد به شدت در حال بيشتر شدن و عدهاي ديگر به سرعت در حال كمتر شدن هستند. نماينده سابق مجلس گفت: نرخ بيكاري 12 درصدي با شاخص فعاليت يك ساعت در هفته مطرح شده است كه اگر اين شاخص به شكل واقعي تغيير يابد حتماً نرخ بيكاري افزايش چشمگيري ميكند.
التماس از چينيها
وي با اشاره به عملكرد وزارت نفت درباره قراردادهاي نفتي گفت: در دولت دهم در ميدان نفتي آزادگان چينيها به شكل بيع متقابل با وزارت نفت قرارداد بستند اما با روي كار آمدن دولت يازدهم از ذوقزدگي سرازيرشدن اروپاييها به كشور اين قرارداد لغو شد، چينيها همان زمان براي لغو يك طرفه قرارداد از ايران شكايت كردند.
وي افزود: اين در حالي است كه امروز به چينيها التماس ميكنند كه در ميادين نفتي ايران سرمايهگذاري كنند. وزير اسبق نفت در خصوص افزايش فروش نفت بعد از برجام گفت: اداره اطلاعات انرژي امريكا موظف است هر سه ماه يك بار گزارشي از ميزان توليد و مصرف نفت آماده كرده و آن را به رياست جمهوري و كنگره اعلام كند. اين اداره پيچ تنظيم نفت را به گونهاي تنظيم ميكند كه قيمت نفت بالا نرود. در نتيجه بايد گفت موضوع افزايش فروش نفت ايران در خارج از سيستم برجام شكل گرفته است. وي با بيان اينكه دولت بايد پاسخ دهد كه چه ميزان از درآمدهاي نفتي كشور به شكل بلوكهشده درآمده است، گفت: بر اساس گزارشهاي موجود نفت ايران به قيمت فوب خليج فارس به فروش نميرود بلكه نفت كشور با تخفيف و به شكل ارزانفروشي به خريداران عرضه ميشود.
نماينده ادوار مجلس با تأكيد بر اينكه ترامپ هم در بحث برجام سياست اوباما را ادامه ميدهد، گفت: كدام گشايش انجام شده كه ترامپ بخواهد جلوي آن را بگيرد؟ وي خاطر نشان كرد: سيستم امريكا يك نظام استعماري است و منافع آن در تضاد با استقلال خواهي جمهوري اسلامي است.
وي افزود: متأسفانه نگاه دولت تنها معطوف به 20 درصد از مشكلات بود كه منشأ آن بيروني (تحريم) است و آن را تبديل به 100 درصد كرد و منتظر نشست تا آن مشكلات حل شود و همان انتظاري كه ايجاد شد باعث تعميق ركود در كشور شد.
وزير اسبق نفت ادامه داد: براي بهدست آوردن پول متوسل به بيانضباطي مالي شدند از جمله برداشت از صندوق توسعه ملي يا ذخاير بانك مركزي يا تسعير ارز و اين پول را هم در بودجههاي جاري مصرف كردند.
وي تصريح كرد: آماري كه وزير رفاه درباره سرعت از بين رفتن اشتغال ارائه داد نشان ميدهد خود دولتمردان اين گفته را كه از ركود خارج شديم قبول ندارند.
نقدينگي كجا ميرود؟
ميركاظمي در ادامه با بيان اينكه بايد مقايسه كرد كه در كدام دولتها در هر بخش چه اتفاقاتي افتاده است، گفت: درباره مسكن مهر ميگويند نحوه تأمين مالي تورمزا بود اما در اين دولت نقدينگي به 1200 هزار ميليارد تومان رسيده است كه اين نقدينگي به قول آقايان قبلاً به مسكن مهر ميرفت اما بايد از آنها پرسيد امروز اين نقدينگي به كجا ميرود؟ وي افزود: اگر محل تأمين منابع ايراد داشت آن را اصلاح ميكرديم نه اينكه كل آن را تعطيل كنيم و از ياد نبريم كه تحمل مردم هم تا حدي است و ممكن است در آينده قابل كنترل نباشد. وي اضافه كرد: مردم وقتي ميبينند نيازهاي آنها زمين مانده است و دولت به فكر خريدن هواپيماست ميگويند لابد دلال خريد اين هواپيماها قدرت بيشتري داشته است.
وي اضافه كرد: آقايان ميگويند كشتيهاي ما به اروپا ميرود و كشتيهاي اروپايي به بنادر ما ميآيند اما يادشان ميرود بگويند وقتي سيستم بانكي عمل نميكند ناوگان كشتيراني جمهوري اسلامي نميتواند بار دريافت كند و عملاً اين مسئله به نفع آنها تمام شده است.
نفتفروشي جديد شبيه استقراض از بانك مركزي است
ميركاظمي با تأكيد بر اينكه آقايان بگويند كدام تحريمها برداشته شده است، گفت: پول فروش نفت همين الان هم بلوكه ميشود و يكي از دلايل رشد نقدينگي هم تبديل پول بلوكه شده به ريال توسط بانك مركزي است.
وي با بيان اينكه پولهاي بلوكه شده را به صندوق توسعه ملي دادهاند، گفت: با اين شيوه صادر كردن نفت اگر نفت هم صادر نكنيم تفاوت چنداني نميكند چراكه اثر اين شيوه صادرات و نقد كردن پول آن به صورت ريال ميتواند مشابه اثر استقراض براي كشور باشد.
ميركاظمي گفت: قبلاً ميگفتند نقدينگي بيترديد باعث افزايش تورم ميشود اما در اين دولت همان افراد مباني علم اقتصاد را ظاهراً عوض كرده و منكر ارتباط نقدينگي و تورم شدهاند.
تحويل باغ سيب يا باغ سوخته به دولت بعدي!
گفتني است ميركاظمي در جلسه اول بررسي عملكرد اقتصادي نيز مطالب جالبي مطرح كرده بود كه به مهمترين آنها تيتر وار اشاره ميشود.
* دولت پس از روحاني باغ سيب و گلابي تحويل ميگيرد يا باغ سوخته؟
* به اندازه كل هشت سال قبل بودجه جاري هزينه شده است.
* اقتصاد مسئلهاي نيست كه با هياهو يا سروصدا از آن دفاع يا انتقاد كرد.
* در اين 40 ماه گذشته عمر دولت، برنامه مشخصي براي مهار هزينههاي(جاري) لجام گسيخته وجود نداشت. من فكر ميكنم يك بخشي از آن براي ذوقزدگي بود كه بعد از برجام شروع ميشود كه از روز اول اجراي برجام تحريمها برداشته و پولها برگردانده ميشود.
* كشوري كه براي اشتغال جوانان و اعطاي وام به يك زوج جوان مشكل دارد چطور هزينههاي جاري خود را يكباره سه برابر ميكند؟
* معلوم نيست فرمان اقتصادي دست چه كسي است. يكي ميگويد دست نوبخت است، يكي ميگويد دست نهاونديان است، ديگري ميگويد دست سيف است. وزير اقتصاد بايد پاسخگو باشد. اگر اين روند بخواهد در دولت بعدي ادامه پيدا كند فكر نميكنم خيلي از مشكل مردم حل شود، بلكه دولت بعدي با يكسري معضلاتي روبهرو خواهد شد كه نتيجه عملكرد اين دولت است.
* مبلغي كه الان در حوزه سلامت وارد شده به 40 هزار ميليارد تومان رسيده است. آيا اثر اين مبلغ در زندگي مردم به اندازه هزينه بوده است يا فقط يكسري اطبا وضع بهتري پيدا كردند؟
* بحث من اين است كه اگر در اين روند تحول اساسي رخ ندهد، دولت بعدي با مشكلات زيادي از اين بابت روبهرو است كه بايد از الان براي آن راهحلي پيدا كنند.
* اشكال اين است كه اين دولت فكر ميكرد همه مسائل حل شده است. چون روحاني آمده است احمدينژاد رفته است پس امريكا پول ميريزد. بزرگترين خطاي راهبردي اينها همين مسئله بود. سرنوشت مردم را بيش از حد به امريكا گره زدند. امروز هم رويشان نميشود به اين مسئله اعتراف كنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]