واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: استخراج ذخایر تجدید ناپذیر کشورمان از اعماق زمین و تامین بودجه جاری کشور از محل فروش این ذخایر یا یافتن راهی دیگر برای تامین بودجه؟ کدام راهکار مناسب است؟ با کمی آیندهنگری، دوراندیشی و حتی حساب و کتاب ریاضی، به نظر راهکار دوم منطقی است، در حالی که مسئولان کشورمان راهکار نخست را انتخاب کرده و میکنند!
به گزارش «تابناک»، از تاکید موکد رهبر انقلاب به رهایی اقتصاد کشور از وابستگی به فروش نفت تا چاره جویی دولت مردان برای مشکلاتی مانند بیکاری و رکود اقتصادی، «گردشگری» نسخهای است که بسیاری از مسئولان برای فرار از برخی مشکلات میپیچند اما کمتر به آن عمل میکنند. رویکردی که سقوط شدید نرخ نفت در بازارهای جهانی نیز موجب نشد در دستور کار قرار گرفته و به کار بسته شود.
این در حالی است که پس از به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته ای میان مقامات کشورمان و 5+1 و دستیابی طرفین به برنامه جامع اقدام مشترک، این امیدواری به وجود آمد که رونق گردشگری در دستور کار مسئولان قرار گرفته و زمینه برای بهره جستن از جاذبههای فراوان و متنوع کشورمان فراهم آید.
موضوعی که حتی از دید برخی تحلیل گران خارجی نیز به عنوان راهکار احتمالی کشورمان برای بهبود اوضاع اقتصادی در دوران پسابرجام معرفی شد و اتفاقاتی مانند خرید هواپیماهای روز دنیا و توجه به امور مرتبط با گردشگری در راستای آن تفسیر شد اما در عمل به اتفاقات مثبتی که انتظارش میرفت، گره نخورد.
این بی تفاوتی زمانی عجیب جلوه میکند که بدانیم «گردشگری» نه راهی برای نجات اقتصاد کشورمان از فروش نفت و اشکالات و معضلاتش، که مسیری برای فرار از برخی معضلات کهنه و قدیمی دیگر کشورمان مانند بیکاری نیز هست؛ آنقدر که بتوان با صادرات نفت قیاسش کرد و نتیجه ای تامل برانگیز گرفت: «هر توریست برابر با صادرات 100 بشکه نفت»!
قیاسی که تبدیل به شعار محوری شرکت سرمایهگذاری «آتیه صبا» شده و به نوعی راهنمای مسیر این مجموعه بزرگ اقتصادی است. آنقدر که منتظر اقدام نهادهای متولی امر گردشگری و فراهم شدن زیرساختهای لازم برای رونق این بخش نمانده و در تلاشند به قدر وسع خود در این مسیر پیش بروند. با این نگاه که الگویی موفق در این زمینه رقم زده و موجب ترغیب دیگران برای ورود به این عرصه پرسود و کلیدی شوند.
دکتر احمدرضا نیککار اصفهانی، مدیرعامل آتیه صبا در این باره میگوید: ما بر این باوریم که نفت اصلی کشورمان «گردشگری» است. چرا؟ این را با محاسبات میتوان نشان داد: اکنون قیمت هر بشکه نفت بین 40 تا 45 دلار است که پس از کسر هزینه های استخراج این محصول -که تقریبا نیمی از قیمت آن را به خود اختصاص میدهد- 20 تا 25 دلار سود در هر بشکه به دست آمده که در فروش صد بشکه نفت، معادل دو هزار دلاری میشود که هر گردشگر به طور متوسط خرج میکند.
وی میافزاید: بر این اساس، اگر بستری فراهم کنیم که روزانه سی هزار توریست و گردشگر به کشورمان وارد شوند، معادل صادرات دو میلیون و چهارصد هزار بشکه نفت در روز، درآمد داشتهایم. اتفاقی که قابل رقم زدن است، چراکه بر اساس آمارها، کشورمان در میان ده کشور دارای جذابیت گردشگری قرار دارد اما به دلایل فراوان به آن چیزی که حق کشورمان بوده نرسیدهایم و متاسفانه در جذب گردشگر رتبه حدود 100 را در کشورهای جهان به خودمان اختصاص دادهایم، به گونهای که بر اساس آمارهای سال 2006، از 890 میلیون گردشگری که در جهان سفر کردهاند، سهم ایران تنها 46 هزار نفر بوده است.
نیککار که فوق دکترای مدیریت و برنامه ریزی از دانشگاه هاروارد دارد، حفظ ذخایر نفتی کشورمان را یکی دیگر از فواید توجه به بخش گردشگری خوانده و میگوید: مزیت دیگر توجه به گردشگری و دور شدن از اقتصاد نفتی، اشتغال زایی است. به گونه ای که به ازای ورود هر گردشگر چهار تا شش شغل ایجاد میشود و از این روست که توجه به این بخش در دستور کار بسیاری کشورهاست و رئیس جمهور کشورمان نیز در پیام نوروزی خود یکی از بهترین راهکارهای ایجاد شغل را توجه به این بخش ذکر میکنند.
وی در ادامه میافزاید: این در حالی است که رهبر معظم انقلاب بارها بر ضرورت رهایی اقتصاد کشورمان از صادرات نفت تاکید کردهاند تا دیگر تردیدی برای ورود به عرصه گردشگری برای جایگزین کردن آن با صادرات نفت باقی نماند. مجموعه آتیه صبا نیز بر این اساس گام در این مسیر گذاشته و امیدوار است بتواند الگویی برای ورود دیگر سرمایهگذاران به این بخش فراهم آورد.
نیککار در ادامه با اشاره به بخشی از تلاش های صورت گرفته در مجموعه تحت امر خود در این زمینه میگوید: یکی از مشکلاتی که گردشگری کشورمان با آن دست به گریبان است، کمبود هتل است، به گونه ای که آمارها حکایت از نیازمندی کشورمان به تاسیس 400 هتل دارد. از آنجایی که مجموعه 64 هتل ایرانگردی و جهانگردی در زیرمجموعه آتیه صبا به فعالیت مشغولند، در نخستین گام تصمیم گرفتیم این مجموعه را به مرور با همکاری برندهای مطرح هتلداری در دنیا بازآفرینی کنیم تا بتوانیم بخشی از نیازهای به وجود آمده را پاسخ دهیم. اتفاقی که با عقد قرارداد با برندهای مشهوری مانند مجموعه هتل های روتانا -که با برند حلال در بسیاری از کشورها شعبه دارد،- و بر زمین زمین زدن کلنگ احداث آن در اصفهان شروع شد و در دیگر شهرها نیز به زودی تکرارش خواهیم کرد.
مدیرعامل آتیه صبا با اشاره به تعاملات صورت گرفته برای همکاری با دیگر برندهای مشهور هتل سازی در جهان از جمله گروه هتل های حلال شازا در زیر مجموعه گروه هتل های کمپنسکی برای احداث هتل در میگون، گام بعدی این مجموعه را مذاکره با دانشگاه لوزان سوئیس میخواند و میگوید: پس از مذاکرات صورت گرفته با این دانشگاه و طی شدن پروسه مطالعاتی شش ماهه، نظر دانشگاه لوزان سوئیس را برای همکاری جلب کرده و قرار است در ماههای آینده با دایر شدن نخستین دوره آموزش تربیت مدرس، رسما شعبهای از این دانشگاه در کشورمان افتتاح شود که از نظر بنده توفیق بزرگ آموزشی به شمار میآید و یکی از دستاوردهای ما در زمینه گردشگری است. ضمن اینکه کلنگ احداث این دانشگاه نیز به زمین زده شده و فرایند ساخت ساختمان اختصاصی ایشان آغاز شده است.
وی تجهیز شرکت هواپیمایی آسمان در زیرمجموعه این شرکت سرمایه گذاری و اتخاذ رویکردهایی مانند دایر کردن کلاس های آموزش زبان به رانندگان تاکسی در برخی فرودگاه های کشور را مکمل فعالیت های این مجموعه برای رونق گردشگری معرفی کرده و میافزاید: نمیشود برای ورود گردشگر به کشور برنامه ریزی کرد و تنها به ساخت یا تجهیز هتل و اقداماتی از این دست بسنده کرد. از این رو، در تلاشیم تا شرایط را برای بازدید گردشگران از جاذبه های فراوان کشورمان که کمتر مورد توجه قرار گرفته و کمتر شناخته شدهاند نیز فراهم آوریم. مثل فراهم آوردن امکان تبدیل برخی مناطق دیدنی کشورمان به قطب گردشگری یا حتی تامین خودروهای با آلایندگی بسیار اندک.
رویکردی که بر اساس آن، سرمایه گذاری در شهرهایی مانند یاسوج، قائمشهر، میگون و... در دستور کار این مجموعه قرار گرفته و منجر به واردات خودروهای هیبریدی با آلایندگی بسیار اندک شده که قرار است بخشی از آنها در اختیار تاکسیرانی و هتل ها قرار گرفته و راهکاری برای سامان بخشیدن به مشکلات محیط زیستی کشورمان از جمله آلودگی، به جامعه معرفی نماید. مشکلی که اگر رفع شود، گردشگری کشورمان نیز از آن منتفع خواهد شد.
مجموعه اقداماتی که شمارشان بیش از اینهاست و آن گونه که نیککار تاکید دارد، هیچ کدام مورد توجه قرار نگرفته، الا اینکه عملیاتی شده و به اجرا درآمده است؛ همان گونه که مقام معظم رهبری «اقدام و عمل» را به عنوان شعار امسال برگزیده و مدیرعامل آتیه صبا آن را سرلوحه تمامی امور در این مجموعه میخواند و میگوید: مشکلات گردشگری با شعار حل شدنی نیست و متاسفانه رویکرد نهادهای مانند سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای رونق این بخش، تنها برگزاری چند سمینار، همایش و امثال اینهاست، نه بیشتر. امیدواریم دولت تدبیر و امید در این زمینه ورود کرده و تدبیری بیاندیشد که این مجموعه ها که اغلب مانع راه ورود بخش خصوصی و سرمایه گذاران هستند، کنار بروند تا شرایط برای شکوفا شدن گردشگری کشورمان فراهم شود.
۱۹ آبان ۱۳۹۵ - ۱۲:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]