واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: بعد از ماه ها کش و قوس انتخاباتی میان دو نامزد دموکرات و جمهوری خواه حاضر در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، سرانجام دونالد ترامپ نامزد خشن و ناشناخته جمهوری خواهان به کاخ سفید راه یافت.
به گزارش تراز ،بعد از ماه ها کش و قوس انتخاباتی میان دو نامزد دموکرات و جمهوری خواه حاضر در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، سرانجام دونالد ترامپ نامزد خشن و ناشناخته جمهوری خواهان به کاخ سفید راه یافت. انتخابی که حداقل در ساعات اولیه مشخص شدن نتیجه آن پس لرزه های نسبتا سنگینی دربازارهای بورس، طلا و ارز دنیا گذاشت. سهم بالای اقتصاد آمریکا در تجارت جهانی باعث شد این اتفاق دربسیاری از بازارهای جهان از وال استریت تا بمبئی و توکیو تکانه هایی را ایجاد کند. به طوریکه براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، شاخصهای «اساندپی 500»، «نزدک» پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات آمریکا حدود سه درصد کاهش یافت. شاخص سهام بورس توکیو نیز از انتخابات آمریکا بی نصیب نماند و شاخص نیکی با 48 واحد کاهش به 16788 واحد رسید. بازارهای هند نیز در روز گذشته و پس از اعلام نتایج انتخابات
آمریکا شش درصد سقوط کرد. در کنار این اتفاقات بورس و بازار طلای ایران نیز تحت تاثیر نتایج این انتخابات چدار نوساناتی شد به طوریکه بورس تهران تحت تاثیر این انتخابات 1459 واحد سقوط کرد و قیمت سکه بهار آزادی ظرف چند ساعت حدود 30 هزار تومان افزایش یافت. این در حالی است که وقتی در سال 2007 بحران مالی جهان با محوریت اقتصاد آمریکا رخ داد. از بازار لندن تا توکیو تحت تاثیر این بحران قرار گرفتند بحرانی که به اذعان کارشناسان کمترین آسیب ممکن را به اقتصاد ایران زد. اقتصادی که به نظر می رسد این بار همگام با سایر اقتصادهای دنیا بر خلاف گذشته تحت تاثیر انتخابات و اتفاقات داخلی آمریکا قرار گرفته است.
بر اساس آمار با توجه به ظرفیت های موجود، سهم اقتصاد ایران از تجارت جهانی باید چیزی حدود یک درصد باشد اما این سهم در حال حاضر چیزی حدود 0.3 درصد یعنی یک سوم ظرفیت های موجود است. سهمی بسیار ناچیز که در کنار تحریم های آمریکا از ابتدای انقلاب اسلامی تا به امروز منافع مشترک بین ما و آمریکا را به نازل ترین مقدار ممکن رسانده است. اما این بار چه اتفاقی باعث شده اقتصاد ایران دوشادوش سایر شرکای اقتصادی آمریکا تحت تاثیر اتفاقات داخلی آمریکا قرار گیرد.
سه سال و نیم از حضور دولت حسن روحانی در مسند ریاست قوه مجریه می گذرد. 1200 روزی که می توان از ابتدا تا به امروزش را در وزارت امورخارجه و لبخندهای همیشگی آقای وزیر! خلاصه کرد. تلاش ها، سفرها، لبخندها و وعده هایی که در نهایت حدود یکسال پیش منتج به توافقی تحت عنوان برجام شد که بر اساس ادعای رئیس دولت تدبیر و امید هدیه ای از جانب خدا به مردم ایران بود! اگر چه به رغم تلاش های دولتمردان ایرانی در تعریف و تمجید از فرجام برجام تا به امروز هیچ اقدام عملیاتی در راستای لغو تحریم های اقتصادی ایران رخ نداده است. اما شاید حضور دونالد ترامپ جهوری خواه منتقد برجام در کاخ سفید اوضاع اقتصاد امید بسته ایران به مواهب برجام را حتی از گذشته نیز بدتر کند. این اتفاق بر اساس وعده های ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود چونان محتمل است که سعید لیلاز قایم مقام حزب کارگزارن سازندگی در این باره می گوید: پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تلاطم هایی در موضوع لغو تحریم ها و حتی خرید هواپیما از بویینگ و ایرباس اتفاق می افتد. این در حالی است که دولت یازدهم در طول یکسال اخیر بارها ضمن تاکید بر لزوم افزایش سرمایه گذاری های خارجی در ایران تنها راه ایجاد اشتغال و دستیابی به رشدهای اقتصادی بالا را افزایش این سرمایه گذاری و استفاده از ظرفیت های پسابرجام می داند. حسین کنعانی مقدم کارشناس اقتصادی در این زمینه معتقد است: قطعا نتایج انتخابات آمریکا بر میزان و نحوه جذب سرمایه گذاری خارجی ایران تاثیر گذار خواهد بود.
اگر چه دموکرات ها به دغل بازی و نفاق شهره بوده و بیشترین آسیب را از این طریق به مخالفان خود زده اند. اما ساکن جدید کاخ سفید چندان مانند دموکرات ها اهل بازی با کلمات و پیش بردن امور با صبر و حوصله نیست. این ثروتمند آمریکایی چندی پیش و در مبارزات انتخاباتی خود با نکوهش دموکرات ها به دلیل توافق برجام با طرف ایرانی مدعی شده بود به محض ورود به کاخ ریاست جمهوری آمریکا برجام را پاره خواهد کرد! حالا باید منتظر ماند و دید سرنوشت طفل نافرجام برجام که از همان آغازین ماه های تولدش در یک زندگی مصنوعی و پر از نقص سیر می کرد حالا با ورود ترامپ صریح و خشن به کجا خواهد رسید؟ باید پذیرفت که حتی اگر دونالد ترامپ در کوتاه مدت هیچ مخالفتی با برجام نداشته و در ظاهر بر خلاف وعده های خود به آن پایبند باشد حداقل در طی مسیر پیشرفت برجام اخلال ایجاد خواهد کرد چرا که او برجام را ماحصل مدیریت دموکرات ها می داند. دکتر سید کمیل طیبی استاد اقتصاد بین الملل دانشگاه اضفهان در این زمینه می گوید: از آنجا که ترامپ شخصیت ناشناخته ای است با ورود او به کاخ سفید ممکن است بار دیگر تحریم ها بر علیه اقتصاد ایران اعمال شود.
از سوی دیگر شاید تکلیف شرکت های تجاری و بانک هایی که تا دیروز برای آغاز همکاری مجدد با ایران تعلل داشتند روشن شده و آنها می دانند حداقل تا چند سال آینده مردی ساکن کاخ سفید خواهد بود که نه تنها مدعی پاره کردن برجام است بلکه به هیچ کدام از سیاست های اجرایی دموکرات ها در قبال ایران اعتقادی ندارد. حالا باید منتظر ماند و دید بعد از انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا و تغییر احتمالی در سیاست خارجی و نگاه به برجام دولتمردان یازدهم در آخرین ماه های حضور خود در پاستور آیا همچنان به سیاست لبخند ادامه خواهند داد؟؟
زمانبندی انتشار: 20 آبان 1395 - 15:50
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 178]