واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: صندوقهاي بازنشستگي در ورطه ورشكستگي
نهاونديان: وابستگي صندوقهاي بازنشستگي به بودجه دولت 58 درصد شد / سال 94 درآمد ارزي حاصل از فروش نفت 27 ميليارد دلار و هزينه صندوقهاي بازنشستگي 40ميليارد دلار بود!
نویسنده : هادی غلامحسینی
شايد منظور از بحران در صندوقهاي بازنشستگي همان ورشكستگي باشد زيرا رئيس دفتر رئيسجمهور از وابستگي 58 درصدي صندوقهاي بازنشستگي به بودجه دولت در سال 95 خبر داد، اين بدان معني است كه حق بيمههاي پرداختي شاغلان و سود شركتهاي صندوقهاي بازنشستگي حتي كفاف پرداخت نيمي از هزينههاي صندوقها را هم نميدهد.
به گزارش «جوان»، محمد نهاونديان در همايش صندوقهاي بازنشستگي با انتقاد از وابستگي ناسالم صندوقهاي بازنشستگي به بودجه دولت گفت: ميزان وابستگي صندوقهاي بازنشستگي به بودجه دولت از 36 درصد سال 87 به 58 درصد در سال 95 رسيده است.
وي اشارهاي به آمار تكاندهنده از هزينههاي صندوقها داشت و گفت: گردش مالي صندوقها در سال 94 بالغ بر 40 ميليارد دلار بوده است كه رقم هنگفتي است زيرا كل درآمد ارزي حاصل از فروش نفت خام به 27 ميليارد دلار نميرسد.
نهاونديان با اشاره به اينكه صندوقهاي بازنشستگي بايد به توجيه اقتصادي بازگردند، تصريح كرد: هماكنون آمار تكاندهندهاي از ميزان گردش مالي پرداخت حقوق، مستمري و هزينههاي درمان وجود دارد كه بر اساس آن در سال 94، 120 هزار ميليارد تومان اعلام ميشود كه چيزي معادل 40 ميليارد دلار است.
رئيس دفتر رئيسجمهور با اشاره به اينكه همواره بايد توجه عمومي دولت و مجلس به صندوقهاي بازنشستگي باشد، گفت: در موضوع شفافيت هم نميتوان برخورد دوگانه داشت، بنابراين صندوقهاي بازنشستگي به طور شفاف اطلاعات مالي را در اختيار ذينفعان خود قرار دهند.
اعتراف وزير به عدمشفافيت صندوقها
از سوي ديگر وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي كه مديريت چندي صندوق بيمهاي مهم و اثرگذار در اقتصاد ايران را تحت پوشش دارد، با بيان اينكه تمام مزايدهها، مناقصهها و انتصابات صندوقهاي بازنشستگي بايد به طور شفاف و عمومي اعلام شود، گفت: سهم صندوقهاي بازنشستگي در اقتصاد 25 درصد است.
علي ربيعي وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي در همايش صندوقهاي بازنشستگي در صندوق بازنشستگي فولاد با بیان اینکه از مرز بحران عبور كردهايم، گفت: ظرفيت امضاي صندوقها بايد به همان اندازه كه اقتصادي هستند، افزايش يابد.
ربيعي خاطرنشان كرد: هماكنون 2هزارو300 ميليارد تومان بابت بيمه بيكاري به افراد پول پرداخت ميشود كه معتقديم اين منابع بايد در راستاي كمك به اشتغال و بنگاهها هزينه شود.
كمك 30 هزار ميلياردي دولت به صندوقهاي بازنشستگي
گفتني است مديرعامل صندوق بازنشستگي كشوري در نشست «اقتصاد كلان و تأثير آن بر صندوقهاي بازنشستگي» كه شهريور ماه 95 برگزار شد به كمك 30 هزار ميليارد توماني دولت به صندوقهاي بازنشستگي در سال 94 اشاره كرد و گفت: اين رقم معادل بودجه عمراني كشور است و اميدواريم روند شتابنده كمك دولت به صندوقها بتواند در سالهاي آينده ادامه يابد.
در اين ميان صندوقهاي بازنشستگي دچار بحران شديد هستند و بايد عنوان داشت كه حتي بين آمارهايي كه رئيس دفتر رياستجمهوري با رئيس صندوق بازنشستگي كشوري در مورد وضعيت مالي صندوقها عنوان ميشود، تناقض وجود دارد و اين تناقضات نشان از بحراني بودن وضعيت صندوقهاي بيمهاي در كشور است و به نظر ميرسد در صندوقهاي بازنشستگي داستانهاي زيادي وجود دارد.
شكست شركتداري صندوقهاي بيمهاي
گفتني است بخش عمدهاي از درآمد صندوقها در ايران وابسته به دريافت حق بيمههاست. حال وقتي مشخص ميشود كه بيش از نيمي از بودجه صندوقها را دولت تأمين ميكند، مشخص است كه سود شركتداري صندوقهاي بازنشستگي و حق بيمهها كفاف پرداخت هزينهها را نميدهد و هم اكنون صندوقهاي بازنشستگي عمومي عملاً در معرض ورشكستگي هستند.
بدهي 110 هزار ميليارد توماني دولت به تأمين اجتماعي
رئيس سازمان تأمين اجتماعي در همايش صندوقهاي بازنشستگي، تنگناها و راهكارها، گفت: دولت به سازمان تأمين اجتماعي 110هزار ميليارد تومان بدهكار است و قرار شده به روشهاي مختلفي مانند اجاره و فروش اوراق مشاركت طي پنج سال آن را بپردازد.
سيدتقي نوربخش گفت: سازمان تأمين اجتماعي فعلي در سال 1332 به عنوان سازمان بيمه اجتماعي كارگري تشكيل شد.
وي با اشاره به اينكه صندوق تأمين اجتماعي در حال حاضر 42 ميليون نفر را پوشش ميدهد، گفت: از 14 ميليون بيمه شده اصلي، 10 ميليون نفر بيمهشده اجباري، 2 ميليون نفر بيمه شده مشاغل آزاد و 2 ميليون نفر نيز بيمه شده تكليفي هستند. همچنين 2 ميليون و 700 هزار مستمريبگير داريم كه تعداد خانوارهايشان به بيش از 5 ميليون نفر ميرسد.
نوربخش درباره منشأ بدهيهاي دولت به تأمين اجتماعي، گفت: سال 92 اين سازمان 60 هزار ميليارد تومان از دولت طلبكار شد كه ايجاد تعهدات بدون منبع در دولت قبل، دليل آن بوده است.
همچنین كسري اعتباري صندوقهاي بازنشستگي در سال گذشته 16 ميليارد دلار است كه اين در حالي است كه تعهدات آينده صندوقها 410 ميليارد دلار خواهد بود.
همچنین رئيس سازمان تأمين اجتماعي گفت: سازمان تأمين اجتماعي دو هلدينگ نفت، گاز و دارو را در دولت جديد وارد بازار بورس كرده و 60 درصد پرتفوي شستا در بازار سرمايه موجود است و مقدمات ورود به بخش گردشگري به بورس فراهم شده است.
بحران در صندوقهاي عمومي
بررسيهاي صورت گرفته نشان ميدهد در حال حاضر 4 ميليون و 491 هزار بازنشسته كشوري و لشكري و مستمريبگير تأمين اجتماعي در ايران در حال دريافت حقوق بازنشستگي هستند.
بحران در صندوقهاي بازنشستگي و به ويژه چهار صندوق عمومي و مهم با نامهاي سازمان تأمين اجتماعي، صندوق بازنشستگي كشوري، صندوق تأمين اجتماعي نيروهاي مسلح و صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان، روستاييان و عشاير كه 9۶ درصد جمعيت فعال در بازار كار كشور را تحت پوشش قرار دادهاند، بسيار جدي است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]