واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: برجام؛ الگوي حل مشكل سوريه
جهان بدترين شرايط خود بعد از جنگ سرد را تجربه ميكند. از منازعات آمريكا و چين در درياي چين جنوبي تا سوريه در خاورميانه. جنگ داخلي در سوريه تروريسم را به يك بحران جهاني تبديل كرد.
به گزارش نامه نیوز، سوريه خانهاي براي تروريستها شده و بيثباتي در عراق و بهويژه سوريه موج ميزند. عملياتهاي انتحاري در پاريس، بروكسل و سن برناردينو در كاليفرنياي آمريكا هم نشان ميدهد تروريسم شرق و غرب نميشناسد. بحران سوريه يكي يكي همه قدرتهاي جهاني و منطقهاي را به جنگ در خودش كشاند. از سال ۲۰۱۲ تاكنون نزديك به ۶۰ هزار تروريست از ۵۵ كشور جهان در قالب گروههاي مختلف در سوريه فعاليت ميكنند كه اين تعداد هر روز رو به افزايش است. بعد از ۵ سال نه بشار اسد رفته است كه آمريكا به خواسته اش برسد و نه تروريستها نابود شدهاند كه روسيه خيالش راحت باشد كه متحدشان «اسد» بيدغدغه حكومت ميكند. اما در چند ماه گذشته ديپلماسي حرف اول همه طرفهاي درگير شده است. نشستهاي پي در پي در شهرهاي مختلف جهان برگزار ميشود تا ديدگاههاي طرفهاي درگير به هم نزديك شود. ايران نخستين تجربه ديپلماسي بعد از جنگ جهاني دوم را نصيب خودش كرده است. دولت روحاني مناقشه هستهاي ايران با جهان را حل كرد. نام همه قدرتهاي جهاني با عقايد گوناگون در برنامه هستهاي ايران به چشم ميخورد. بيش از ده سال اختلاف منجر به شديدترين تحريمهاي بينالمللي عليه ايران شده بود. اما در پايان گزينههاي روي ميز برخي قدرتها به مذاكرات پشت ميز تبديل شد تا آنچه در نظر برخي ناممكن بود، ممكن شود. روز جمعه جان كري وزير خارجه آمريكا گفت: «برجام ارزش تعامل ديپلماتيك را به جهان نشان داد؛ چرا كه دولتهاي مذاكرهكننده در بسياري مسائل با يكديگر اختلاف نظر داشتند.» همين تجربه ايران در دستيابي به يك توافق ديپلماتيك و همچنين نفوذ ايران در خاورميانه و قدر منطقهاي كشورمان، ايران را در حل بحران سوريه به يك كشور محوري تبديل كرده است. علاوه بر اينكه محمد جواد ظريف وزيرخارجه در نشستهاي گوناگون به دنبال كمك به حل جنگ در سوريه است، فضاي پسابرجام تهران را هم مقصد سفر مقامهاي مختلفي براي رايزني با رئيسجمهور در حل مشكل سوريه كرده است.
پايبندي به برجام، اعتماد به ديپلماسي
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا ديروز به تهران آمد. فدريكا موگريني سوريه را محور مذاكراتش در تهران اعلام كرده بود. رئيسجمهوري در ديدار با موگريني توافق هستهاي ايران و ۱+۵ را پايهاي محكم و الگويي مناسب براي گسترش همكاريهاي طرفين و حل مشكلات بينالمللي دانست و با تاكيد بر اجراي كامل تعهدات متقابل، گفت: پايبندي كامل به اجرا و ايفاي تعهدات و پايداري برجام از سوي طرف مقابل، سبب جلب اعتماد عمومي خواهد شد. دكتر روحاني با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران پس از برجام و در راستاي تامين منافع مشترك، آماده همكاري جامع با اتحاديه اروپا در تمامي زمينهها است، اظهار اميدواري كرد: ايران و اتحاديه اروپا بتوانند از ظرفيتها و فرصتي كه امروز در اختيار دارند، در راستاي توسعه همكاريها و تامين منافع مشترك استفاده كرده و تحركي در روابط فيمابين ايجاد كنند. رئيس دولت يازدهم با تاكيد بر ضرورت همكاري ايران و اتحاديه اروپا در راستاي حل مشكلات منطقهاي براي تسريع در رسيدن به امنيت در منطقه گفت: همه بايد بدانند حل مساله سوريه راهحل نظامي نداشته و بايد با روشهاي سياسي حل و فصل شود كه در اين راستا فعال شدن بيشتر اتحاديه اروپا در راستاي ايجاد امنيت و آرامش در سوريه با همكاري كشورهاي منطقه تاثيرگذار خواهد بود. روز جمعه هم وزيرخارجه كشورمان با حضور در نشسته سه جانبه مسكو در كنار روسيه و سوريه تاكيد كرد: بايد يك سوريه واحد از طريق تلاشهاي ديپلماتيك و با نظر مردم سوريه شكل بگيرد. اين درحالي است كه نام ايران تا پيش از برجام اغلب از نشستهاي حل بحران سوريه از قلم ميافتاد.
دستاورد ديپلماسي در امضا و اجرا
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا هم در اين ديدار با اشاره به اينكه توافق هستهاي ايران و ۱+۵ فضاي مناسب را براي توسعه همكاريهاي متقابل به وجود آورده است، گفت:اتحاديه اروپا متعهد به اجراي تعهدات برجام و مصمم به گسترش همكاريهاي اقتصادي با ايران در راستاي تامين منافع مشترك است و روابط تجاري و اقتصادي ايران و اتحاديه اروپا طي يكسال گذشته ۴۳درصد افزايش يافته و بسياري از بانكهاي اروپايي آماده آغاز فعاليت خود در ايران هستند. وي افزود: امروز شاخصهاي خوبي همچون رسيدن سقف صادرات نفت ايران به ميزان پيش از دوران تحريمها، در همكاريهاي متقابل ايران و اتحاديه اروپا نمايان شده و بايد به مردم اطمينان دهيم كه ديپلماسي در امضا و اجرا داراي دستاورد است. وي همچنين با تاكيد بر ضرورت همكاري اتحاديه اروپا با ايران در زمينه حل و فصل مسائل و بحرانهاي منطقهاي، از جمله بحران سوريه، اظهار داشت: مطمئنا تجربه ديپلماسي ميتواند در حل و فصل ديگر مسائل از جمله مساله سوريه و يمن نيز موفق باشد. موگريني و محمدجواد ظريف وزير خارجه كشورمان همچنين در يك ناهار كاري راهكارهاي ارسال كمكهاي انساندوستانه به سوريه را بررسي كردند. اتحاديه اروپا و شخص موگريني توانست در توافق هستهاي ديدگاههاي ايران و آمريكا را كه بسيار با يكديگر متفاوت بود نزديك كند. به نظر ميرسد اين اتحاديه اينبار در تلاش براي نزديك كردن ديدگاههاي ايران و عربستان است؛ بهطوري كه موگريني بعد از تهران راهي رياض در عربستان شد تا مذاكرات را با آنها ادامه دهد. اگرچه برخي معتقدند حل بحران سوريه به نزديكي ديدگاههاي آمريكا و روسيه بستگي دارد اما گروهي ديگر از كارشناسان هم حل مشكل را از پايين به بالا و با رفع اختلافات ايران وعربستان ممكن ميدانند.
منبع: روزنامه آرمان
۰۹ آبان ۱۳۹۵ - ۰۷:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]