محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846270483
چرا وضعیت بانکها به حالت «اورژانسی» رسید؟
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه دنیای اقتصاد: پایش اطلاعات حاصل از طرح «ارزیابی وضعیت و چشمانداز فعلی بازار مالی ایران» حاکی از آن است که شاخصهای سلامت نظام بانکی کشور طی 10 سال گذشته در سراشیبی قرار داشته است.
بررسیهای کارشناسانه محققان و پژوهشگران طرح نشان میدهد که بسیاری از مشکلات دهه اخیر نظام بانکی کشور ریشه در توسعه نامتوازن نظام مالی کشور در دهه 80 دارد. عدم توسعه همهجانبه بازارهای مالی، زیرساختها و نهادهای تضمینکننده ثبات در این دوره از مهمترین دلایل تزلزل ثبات مالی کشور طی 10 سال اخیر بوده است. افزایش مطالبات غیرجاری، انبساط حجم داراییهای منجمد، رکود در بازار دارایی و جنگ قیمتی بانکها، مدیریت جریان نقدینگی در شبکه بانکی کشور را تحتتاثیر قرار داد.
از سوی دیگر با افزایش درآمدهای نفتی و انتفاع بانکها از انبساط حجم نقدینگی به جای جریان حاصل از بازپرداخت مطالبات، مدیریت ریسک و پایش متناسب نهاد ناظر، در شبکه بانکی کشور به خوبی رخ نداد. گسترش قارچگونه بانکها و موسسات اعتباری و عدم طراحی ساختار مناسب برای گذار از بانکداری متمرکز به سمت بانکداری نیمه متمرکز، شرایطی را در وضعیت دهه اخیر کشور بهوجود آورده است که از سوی کارشناسان با عنوان «دوران تزلزل نظام مالی» نامگذاری شده است.
بررسیهای کارشناسان نشان میدهد پس از یک دوره بانکداری متمرکز که تا سال 1376 به طول انجامید، توسعه نامتوازن مالی طی سالهای 1376 تا 1386 سبب افول توسعه مالی کشور پس از سال 1386 شده است. عدم توسعه همه جانبه بازارهای مالی، زیرساختها و نهادهای تضمینکننده ثبات در این دوره از مهمترین دلایل تزلزل ثبات مالی کشور در نیمه دوم دهه 80 بود. محققان پولی و بانکی کشور در پژوهشی به بررسی وضعیت نظام بانکی کشور پرداختهاند. بر اساس یافتههای این پژوهش بسیاری از مشکلات کنونی نظام بانکی کشور ریشه در عدم تناسب و مدیریت صحیح توسعه مالی نیمه نخست دهه 80 دارد. کاهش درآمدهای دولت، رکود در بازار دارایی، افزایش نکول تسهیلات شبکه بانکی، مدیریت جریان نقدینگی در شبکه بانکی را تحت تاثیر قرارداد. ازسوی دیگر جنگ قیمتی بانکها هزینه تامین منابع شبکه بانکی کشور را افزایش داد.
ازسوی دیگر به علت پدیدههایی نظیر افزایش حجم نقدینگی و انتفاع بانکها از انبساط حجم نقدینگی به جای جریان حاصل از بازپرداخت مطالبات، مدیریت ریسک و روند پایش متناسب نهاد ناظر، در شبکه بانکی کشور به خوبی رخ نداد. بررسیها نشان میدهد با انباشت ضرر از ناحیه داراییهای بانکها، افزایش ریسک داراییهای بانکها، گرفتن ذخیره برای مطالبات مشکوکالوصول، بالا رفتن هزینه تامین مالی و انجماد داراییها در بخشهای غیرتسهیلاتی، شاخصهای سنجش سلامتی نظام بانکی در سالهای اخیر، روند کاهشی مستمری را تجربه کرده است؛ بهگونهایکه در شرایط کنونی در مقایسه با میانگین جهانی در وضعیت مناسبی قرار ندارد.
عدم تناسب در توسعه
پژوهشگران موسسه پولی و بانکی کشور در طرحی وضعیت و چشمانداز فعلی بازار مالی ایران را مورد بررسی قرار دادهاند. «علیمدنیزاده»، مدیر گروه مدلسازی پژوهشکده پولی و بانکی و «امینه محمود زاده»، مدیر پروژه این طرح، در یادداشتی که در شماره اخیر مجله «تازههای اقتصاد» به چاپ رسیده است، با توجه به اطلاعات برگرفتهشده از طرح « ارزیابی وضعیت و چشمانداز فعلی بازار مالی ایران» به انعکاس وضعیت فعلی شبکه بانکی کشور و نقش آن در دستیابی به رشد پایدار و کم نوسان در دوران فرارو پرداختهاند.
این پژوهش در بررسی وضعیت فعلی سیستم بانکداری کشور، وضعیت تامین مالی بخش خصوصی را نامناسب ارزیابی میکند. بررسیهای کارشناسان نشان میدهد که بدهی بخش خصوصی به شبکه بانکی کشور در مقایسه با تولید ناخالص داخلی در پنج سال اخیر رشد کمتری را تجربه کرده و نسبت این دو متغیر در سال 94 در مقایسه با سال 90 حدود 5 درصد کاهش یافته است. از سال 1390، همزمان با کاهش تسهیلات اهدایی به ازای هر واحد تولیدی، هزینه دسترسی به تسهیلات افزایش یافته است.
نتایج نظرسنجی از فعالان حوزه تولید نشان میدهد که طی سالهای اخیر، تولیدکنندگان برای دسترسی به منابع بانکی در وضعیت مناسبی قرار نداشتهاند. این در حالی است که تولیدکنندگان اعتقاد دارند در اختصاص منابع بانکی نیز ساز و کار موجود در اعطای تسهیلات لزوما شایستهترین تولیدکننده را شایسته دریافت تسهیلات تشخیص نمیدهد. از منظر پژوهشگران شبکه بانکی کشور در دو بعد با مشکلات جدی روبهرو است: توقف توسعه مالی و تزلزل ثبات مالی. بررسی تجربه جهانی و روند صورتهای مالی شبکه بانکی نشان میدهد که مشکلاتی که هماکنون گریبانگیر شبکه بانکی کشور شده است، در واقع ناشی از توسعه مالی نامتوازن در دهه 80 است.
این پژوهش با بررسی روند تغییر نسبت بدهی بخش خصوصی به شبکه بانکی به تولید ناخالص داخلی، روند توسعه مالی کشور را به سه دوره تقسیم کرده است. از منظر پژوهشگران در این بررسی پس از یک دوره بانکداری متمرکز که تا سال 1376 به طول انجامید، توسعه نامتوازن مالی طی سالهای 1376 تا 1386 سبب افول در توسعه مالی در دوره سوم مورد بررسی؛ یعنی پس از سال 1386 شده است.
گسترش اعتبارات بانکی، بهعنوان مهمترین شاخص توسعه مالی طی نیمه اول دهه 80، رشد اقتصادی را پشتیبانی میکرد. بررسی شاخصهای دسترسی به اعتبارات و خدمات بانکی، به روشنی گواه توسعه مالی کمی در این دوره است. افزایش نسبت تسهیلات اهدایی به بخش خصوصی به تولید ناخالص داخلی، افزایش دسترسی خانوار به تسهیلات بانکی، گسترش بانکداری الکترنیکی و افزایش تعداد شعب بانکها نمودهای توسعه مالی در نیمه نخست دهه 80 است.
کاهش مداخلات مقداری و قیمتی حاکمیت در بانکداری دولتی در اوایل دهه 80، فضای کسب و کار مالی همزمان با تاسیس بانکهای خصوصی رقابتیتر شد، اما توسعه مالی کمی در این دوره، موجب بهبود در تخصیص منابع نشد، چراکه سنگ محک بانکها در پرداخت تسهیلات نه کارآیی و استحقاق بلکه میزان ارتباط متقاضیان با بانک بود و بنگاههای کوچک و متوسط نیز چندان از این تسهیلات بهرهمند نمیشدند.
ازسوی دیگر توسعه مالی صورت گرفته در این دوره از توازن کافی در همه ابعاد برخوردار نبود؛ چراکه توسعه مالی متناسب در همه بازارهای مالی اتفاق نیفتاد. ازسوی دیگر روند توسعه با تشکیل نهادهای مکمل توسعه و افزایش متناسب ظرفیت نظارتی بانک مرکزی همراه نبود. در حالی که عمق مالی در ایران به سرعت زیاد میشد، نهادها و زیرساختهای تامینکننده ثبات و مدیریت ریسک با سرعت نسبی متناسبی گسترش نیافت. از این رو توسعه مالی در نیمه نخست دهه 80 عموما با صفت «نامتوازن» همراه میشود.
افول، میراث توسعه نامتوازن
بر اساس نتایج این پژوهش، دو عامل در گذار از دوران توسعه نامتوازن به دوران افول مالی تاثیرگذار بوده است: ماشه مخرب تحریم که در تعمیق شرایط رکودی موثر بود و تشدید اثر عدم سلامت بانکی بر کاهش کارآمدی نظام بانکی. همزمان با کاهش درآمدهای ارزی و کاهش توان پرداخت بدهی دولت به پیمانکاران، روند بازپرداخت تسهیلات بهطور غیرمستقیم تحت تاثیر قرارگرفت. با کاهش درآمدهای ارزی، نیاز دولت به تامین مالی از شبکه بانکی افزایش یافت. با افزایش بیکاری و کاهش درآمد افراد، همزمان با افزایش نکول تسهیلات اهدایی، انگیزه پرداخت تسهیلات نیز کاهش پیدا کرد.
بر اساس یافتههای پژوهشگران «نسبت تسهیلات به سپرده پس از کسر سپرده قانونی و موجودی نزد بانکها» طی سالهای 1390 تا 1394 افت بیش از 30 درصدی را تجربه کرده است. ازسوی دیگر تخلفات مالی در سال 1391 شبکه بانکی را در پرداخت تسهیلات با استفاده از «اقلام زیرخط» با محدودیتهایی روبهرو کرد. به اعتقاد پژوهشگران عدم کفایت ظرفیت کارشناسی قوهقضائیه نیز در تعمیق این محدودیت تاثیرگذار بوده است. افزایش نااطمینانی نسبت به آینده، رکود بازار داراییها را به همراه داشت.
به این ترتیب درآمدزایی شبکه بانکی که از این بازار بهعنوان جایگزینی برای جریان قطع شده تسهیلات اهدایی استفاده میکرد، با کاهش نسبتا شدیدی روبهرو شد. با مهار تورم در سال 1392، انتظار میرفت که نرخ بهره سپردههای بانکی کاهش پیدا کند، اما به علت نرخ نامتناسب بازپرداخت تسهیلات، تسهیلات تکلیفی و انبساط حجم داراییهای منجمد شبکه بانکی، شبکه بانکی در اعطای تسهیلات با تنگنا روبهرو شد. با استقراض دولت از بانکها و دخالت دولت در نرخ سود، تخصیص منابع و مدیریت شبکه بانکی کشور و تحلیل نادرست از کنترل تورم، نرخ سود بانکی در نیمه دوم دهه 80 کاهش اداری شدیدی را تجربه کرد. به این ترتیب سرکوب مالی در ابعاد شدیدی نظام بانکی را تحتفشار قرار داد و در نتیجه عرضه سپرده کند و بازار اعتبار با مازاد تقاضا روبهرو شد.
ازسوی دیگر «جنگ قیمتی» حاصل از «بازی پونزی» برخی از موسسات ناسالم در بازار پول، هزینه تامین مالی سیستم بانکی کشور را افزایش داد. وقوع این پدیده یکی از مصادیق بارز شکست هماهنگی است و به نظر میرسد در حضور وضعیت اضطراری در مدیریت جریان نقدینگی، انگیزه بانکها و موسسات مالی و اعتباری برای ادامه بازی پونزی فروکش نخواهد کرد. مجموع این عوامل سبب افزایش وابستگی بانکها به تامین مالی از بازار بین بانکی، منابع بدهی-سپرده و استقراض از بانک مرکزی شد. افزایش هزینه تامین مالی به شبکه بانکی، به علت کاهش جریان وجوه ناشی از مطالبات غیرجاری و داراییهای یخ زده، میتوانست در نیمه دوم دهه 80 بهعنوان عامل محرک مدیریت ریسک در شبکه بانکی کشور عمل کند.
به این ترتیب مفاهیمی مانند وام دهی امن، اعتبارسنجی و حفظ نسبت کفایت سرمایه در شبکه بانکی کشور پررنگ تر میشد. اما با افزایش مستمر پایه پولی که حاصل از افزایش قیمت نفت بود، جریان نقدی نشأت گرفته از رشد پایه پولی جایگزین جریان نقدی حاصل از بازپرداخت بدهیها شد. بر مبنای بررسی پژوهشگران، نرخ رشد بدهی بانکها به بانک مرکزی طی نیمه دوم دهه 80 همواره از نرخ رشد پایه پولی بیشتر بوده است، پدیدهای که میتواند بیانگر ارتزاق شبکه بانکی از محل رشد نقدینگی باشد.
زنگ خطر سلامت بانکی
بر اساس یافتههای پژوهشگران پولی و بانکی کشور، بررسی شاخصهای تعیینکننده سلامت بانکی کشور نشاندهنده افت سلامت بانکها در پنج ساله اخیر در مقایسه با دوره مشابه قبلی است. «نسبت کفایت سرمایه»، «نسبت مطالبات غیرجاری» و «نسبت داراییهای نقد» شاخصهایی است که در تعیین وضعیت سلامت سیستم بانکی مورد استفاده قرار میگیرد. هرچه قدر بانکها از سرمایه بیشتر و سالمتری برخوردار باشند، از توان حمایتی و تسهیلاتدهی بیشتری برای حمایت از اقتصاد برخوردار خواهند بود. «انباشت ضرر از ناحیه داراییهای بانکی»، «افزایش ریسک داراییهای بانکها»، «گرفتن ذخیره برای مطالبات مشکوکالوصول» و «انجماد داراییها در بخشهای غیرتسهیلاتی» مهمترین دلایل افت کارآیی نظام بانکی در سالهای اخیر بوده است.
بر اساس یافتههای پژوهشگران، وضعیت سلامت و پایداری سیستم بانکی کشور در قالب تمام شاخصهای مورد بررسی، نه تنها در مقایسه با متوسط جهانی بلکه در مقایسه با کشورهایی که دچار بحران مالی شدهاند، از وضعیت مساعدی برخوردار نیست. بررسیهای انجام شده نشان میدهد طی سالهای 1386 تا سال 1394 شاخصهای سلامت بانکی با روند کاهشی مستمری مواجه بودهاند. همچنین بررسی وضعیت گرههای شبکه بانکی کشور نشان میدهد با وجود طیف گسترده موجود در وضعیت سلامت بانکها، اغلب بانکهای کشور از نظر وضعیت سلامت مالی در وضعیت نامساعدی به سر میبرند.
به عقیده پژوهشگران، وضعیت شاخصهای سلامت بانکی، از نزدیک شدن شبکه بانکی کشور به خط قرمز بحران حکایت دارد. وضعیت موجود حاصل عمل و عکس العمل فعالان بازار پولی و بانکی کشور به انگیزههایی است که ازسوی سیاستگذاران پولی و بانکی کشور ایجاد شده و در قالب زیرساختهای موجود شکل گرفته است. بنابراین رفع وضعیت تعادلی موجود تنها با اصلاحات بنیادین در عوامل بهوجود آورنده این انگیزهها، امکانپذیر خواهد بود.
۰۵ آبان ۱۳۹۵ - ۰۷:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]
صفحات پیشنهادی
چرا بانکها از کارتهای اعتباری استقبال نمیکنند؟
چرا بانکها از کارتهای اعتباری استقبال نمیکنند تاریخ انتشار پنجشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۰۷ ۲۰ کامران ندری مدیرگروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی در یادداشتی در شماره 196 هفته نامه تجارت فردا نوشت از منظر اقصاد کلان تحریک تقاضا از طریق یک سیاست پولی انبساطی اتفاق می&zwnچراغ سبز آمریکا به بانکها برای فروش بوئینگ به ایران | پایگاه خبری تراز
تراز مجوزهای صادر شده از سوی اوفک علاوه بر اعطای اجازه به ۲ شرکت هواپیماسازی پیامی اطمینان بخش به موسسات بزرگ مالی و تجاری جهان است مبنی بر اینکه می توانند معاملات با ایران را از سر بگیرند به گزارش تراز به نقل از المانیتور مدت کوتاهی پس از اعطای مجوز خزانه داری آمریکا به دنظرمحمدی: مدیران ورزش اورژانسی به وضعیت سپیدرود رسیدگی کنند
سرمربی تیم فوتبال سپیدرود رشت گفت مدیرکل ورزش و جوانان استان و رئیس هیأت فوتبال گیلان به طور اورژانسی تشکیل جلسه بدهند و به وضعیت سپیدرود رسیدگی کنند علیرضا نظرمحمدی در گفت وگو با خبرنگار ورزشیخبرگزاری فارس درمورد علت غیبت تیم سپیدرود در جام حذفی مقابل شهرداری فومن گفت با وجوچرا اينقدر از آزمون كيفيت بنزين مي پرسيد؟!
چرا اينقدر از آزمون كيفيت بنزين مي پرسيد رئيس سازمان استاندارد ضمن طفره رفتن از توضيح در مورد آزمون جديد بنزين از پرسش خبرنگاران در اين خصوص شاكي شد و گفت چرا اينقدر در مورد بنزين سؤال ميپرسيد آزمون بنزين يك كار روتين در سازمان استاندارد است كارهاي مهمتري در سازمان استاندسیاست دولتمردان در رابطه با وضعیت زندگی مردم سیستان به کجا رسید؟
سیاست دولتمردان در رابطه با وضعیت زندگی مردم سیستان به کجا رسید عضو کمیسیون آموزش مجلس گفت دولتمردان و رئیس جمهور چه سیاست هایی در رابطه با وضعیت زندگی مردم سیستان دارند به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان حبیبالله دهمرده در نطق میان دستور در جلسه علنی امروچرا روحانی به «فصل ترمیم» کابینه رسید؟
چرا روحانی به فصل ترمیم کابینه رسید زمزمههای ترمیم در دولت بالا گرفته است میگویند وزرای آموزش و پرورش ورزش و جوانان و فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار است از قطار دولت پیاده شوند پیاده شدنی که از سر قهر و دلخوری رییس دولت از وزرایش یا بالعکس نیست فصل تجدید قوای دولت فرا رسیدهچرا حسن روحانی به «فصل ترمیم» کابینه رسید؟
زمزمههای ترمیم در دولت بالا گرفته است میگویند وزرای آموزش و پرورش ورزش و جوانان و فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار است از قطار دولت پیاده شوند پیاده شدنی که از سر قهر و دلخوری رییس دولت از وزرایش یا بالعکس نیست فصل تجدید قوای دولت فرا رسیده است خبرآنلاین با این مقدمه نوشته استافتخاری: از معینی بپرسید چرا به جلسات نمیآید
افتخاری از معینی بپرسید چرا به جلسات نمیآید مدیرعامل استقلال گفت از عضو هیأت مدیره استقلال دلیل غیبتهایش را در جلسات هیأت مدیره بپرسید به گزارش فرهنگ نیوز رضا افتخاری هنگام ورود به ورزشگاه ثامن در مورد شرایط استقلال گفت شرایط استقلال خوب است و بازی سختی را در پیش داریم بهنوبخت: فانی را عوض کردیم تا نیرویی هماهنگتر بیاید/ روحانی به این نتیجه رسید با برکناری جنتی وضعیت فرهنگ بهتر
نوبخت فانی را عوض کردیم تا نیرویی هماهنگتر بیاید روحانی به این نتیجه رسید با برکناری جنتی وضعیت فرهنگ بهتر خواهد شد سخنگوی دولت گفت الان آقای روحانی تصمیمی برای تغییر سایر اعضای کابینه ندارد و اگر مواردی بود طبیعی بود الان انجام میداد به گزارش فارس محمدباقر نوبخت سخنگوی دولوضعیت چهارراه مولوی به حالت عادی بازگشت/آب شستگی دلیل نشست زمین
وضعیت چهارراه مولوی به حالت عادی بازگشت آب شستگی دلیل نشست زمین به دنبال ايجاد تغييرات سطحی معبر واقع در محدوده چهارراه مولوی ساعت 7 30 دقیقه امروز صبح-شنبه 24 مهرماه- به منظور اطمينان از وضعيت ايمنی نسبت به انسداد مسير و شناسايی عامل تغيير اقدام شد به گزارش گروه اجتماعی با-
اقتصادی
پربازدیدترینها