تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 8 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس با يقين بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم را قرائت كند، كوه‏ها به همراه او تسبيح م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1845947680




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

«سيانور» فيلمي ارزشمند در چرخه توليدات سينماي ايران


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: «سيانور» فيلمي ارزشمند در چرخه توليدات سينماي ايران
فيلم سينمايي «سيانور» تازه‌ترين ساخته بهروز شعيبي فارغ از بحث‌هاي ساختاري و تكنيكي به دلايل مختلفي ارزش ديدن دارد.
نویسنده : ابوالفضل ذوالفقاري 
فيلم سينمايي «سيانور» تازه‌ترين ساخته بهروز شعيبي فارغ از بحث‌هاي ساختاري و تكنيكي به دلايل مختلفي ارزش ديدن دارد. اگرچه به لحاظ ساختاري و تكنيكي هم در مقايسه با بسياري از آثار اين ژانر چند گام جلوتر است. فيلم از لايه‌هاي گوناگوني شكل گرفته و با استفاده از روايت غيرخطي و تو در تو توانسته توأمان چند قصه را تعريف كند. هم يك عاشقانه سياسي است و هم يك فيلم پليسي و هم اثري تاريخي محسوب مي‌شود كه قصه آن در دهه ۵۰ مي‌گذرد. اما به هيچ وجه نبايد آن را صرفاً عاشقانه، پليسي يا سياسي بدانيم.
اين فيلم نگاهي دارد به مقطعي تأثيرگذار و تاريخ‌ساز از سال‌هاي قبل از انقلاب اسلامي و با نگاهي به يك مقطع تاريخ انقلاب مروري دارد بر زندگي مجيد شريف واقفي يكي از چريك‌هاي انقلابي كه به دليل انحراف سازمان مجاهدين خلق ايران از آن فاصله گرفت و انشعاب كرد.
اين فيلم به دلايل مختلف ارزشمند و قابل توجه است:
۱- مهم‌ترين نكته بارز و ويژگي فيلم جسارت آن است. «سيانور» در قحطي فيلم‌هاي سياسي و تاريخي و بي‌توجهي به سير حوادث و اتفاقات تاريخ انقلاب اسلامي ساخته مي‌شود و در فضاي مملو از بي‌دردي قصه‌هاي سطحي اجتماعي و طنزهاي سبك و نازل، تيمي جسارت مي‌كنند و به سراغي موضوعي مي‌روند كه بحق موضوعي حساس و دردسرساز است. جالب اينكه يك تهيه‌كننده بخش خصوصي (سيدمحمود رضوي) آستين بالا مي‌زند و پا در اين وادي مي‌گذارد. در حالي كه توقع و انتظار اين است كه دستگاه‌ها و نهادهاي دولتي بر حسب مأموريتي كه دارند پي جوي اين گونه مفاهيم و موضوعات شوند.
رسانه جريان‌ساز سينما كه تأثيرگذارترين ابزار فرهنگي دنياي مدرن قلمداد مي‌شود همواره نقشي مهم در روايت و معرفي انقلاب‌هاي بزرگ داشته و دارد. سينماي غرب و اروپا در طول صدساله اخير دهها فيلم شاخص درباره انقلاب‌هاي معاصر و كلاسيك توليد كرده است. آثاري كه توسط سينماگران آن كشور يا با سرمايه‌گذاري مشترك و توسط كمپاني‌هاي بزرگ فيلمسازي ساخته‌ شده‌اند ولي به نظر مي‌رسد درباره انقلاب اسلامي و وقايع پيش و پس آن متأسفانه به جز فيلم‌هاي مصرفي و تبليغاتي روزمره كمتر شاهد ساخت آثار ماندگار و داراي پشتوانه‌هاي پژوهشي بوده‌ايم و بدبختانه به ميزاني كه سينماي غرب با اغراض سياسي و امنيتي در اين زمينه فيلم ساخته سينماگران ما نساخته‌اند.
۲- در اين بين، گروهك منافقين كه به عنوان خشن‌ترين و سياه‌ترين تشكيلات كه تلخ‌ترين فجايع و ترور را در تاريخ اين سرزمين رقم زده‌اند و بيش از ۱۷‌هزار ترور طيف‌هاي مختلف مردم انقلابي را در كارنامه‌شان دارند، مي‌طلبيد از طريق سينما و رسانه‌هاي تصويري مورد توجه ويژه قرار گيرند.
كار تهيه‌كننده و كارگردان «سيانور» از آن رو ارزشمند است كه انگشت روي حساس‌ترين و چالش برانگيزترين موضوع اين گروهك گذاشته‌اند. خاستگاه و ريشه‌هاي انحراف فكري و لغزش‌هاي ايدئولوژيكي سرآغاز نفاق، قدرت‌طلبي، خيانت، دروغ و تزوير رهبران اين گروهك شبه‌سياسي است كه هنوز هم انقلاب اسلامي از اين دمل چركين هر از گاهي آزار مي‌بيند.
سيانور افقي را گشود كه سينماگران مي‌توانند از اين پس، به سراغ سوژه‌هايي گوناگون مانند تاريخچه ترورهاي اين گروهك، اعلام مبارزه مسلحانه آنها در سال‌هاي آغازين انقلاب اسلامي و وقتي انقلاب و مردم در مناطق جنوب و غرب در ميدان دفاع با متجاوزان بعثي و صدام گرفتار بوده‌اند، صدها و هزاران مورد ترور‌، حضور در عراق، نقش‌آفريني به عنوان جاسوس و مزدور رژيم صدام، فعاليت عليه فعاليت‌هاي هسته‌اي، مغاك وحشتناك پايگاه اشرف كه مركز اصلي فعاليت اين گروهك در عراق بوده و سرگرداني و گدايي و مزدوري در اروپا، امريكا و... بروند.
شك نكنيد اگر وقايع اين گونه كه در بيش از چهار دهه اخير براي كشورمان اتفاق افتاد در امريكا مي‌بود صدها فيلم و سريال پيرامون آن ساخته مي‌شد و به اشكال مختلف به كالبدشكافي موضوع از ابعاد و زواياي گوناگون مي‌پرداختند.
۳- فيلم سينمايي «سيانور» درست است كه در جشنواره فجر و اين اواخر در جشنواره بين‌المللي مقاومت مورد توجه قرار نگرفته ولي اين اتفاق هيچگاه از ارزش‌هاي اين فيلم به عنوان يك اثر سينمايي نمي‌كاهد.
«سيانور» فارغ از صبغه سياسي و نگاه پژوهشي و تحليلي به تاريخ سياسي انقلاب و ريشه‌هاي يك جريان سياسي ترور، يك اثر سينمايي است با مختصات كافي و وافي. روايت يك قصه عاشقانه است كه همين خط عاشقانه فيلم هم به بسياري از آثار حال حاضر سينما پهلو مي‌زند. مضافاً اينكه اثري است برخوردار از ساختار روايي قوي همراه با تعليق‌ها و اوج و فرودهاي لازم و هوشمندي و دقتي كه توسط كارگردان در فضاسازي و خطوط روايي متقاطع به‌كار گرفته شده كار را به اثري جدي، تفكربرانگيز و چندپهلو تبديل كرده است.
۴- ويژگي مهم ديگر اين فيلم نگاه بي‌طرفانه و روايت به‌دور از تعصب و مبتني بر تحقيق و تاريخ است. آثار اندكي كه در اين فضاها و موضوعات در سينماي ايران ساخته شده معمولاً آثار جانبدارانه و شعاري بيش نيستند. در اين فيلم اما آدم‌ها نسبي و خاكستري‌اند و حتي در روايت تاريخ ولو براي تقويت درام و ساختار قصه هم، دست به دامن دروغ، جعل و تصاوير مبالغه‌آميز نمي‌شود. جسارت جالب شعيبي در بازسازي دقيق فضاي تاريخي است كه به نظر موفق بوده است. اگرچه بعضاً ديالوگ‌ها ناموسی و متلك هستند ولي نبايد مزيت‌هاي نسبي فيلم را ناديده گرفت.
ساواكي‌هاي فيلم خيلي متفاوت با چهره‌هايي هستند كه ما در حافظه داريم؛ آدم‌هاي متفكر، زيرك و كاربلد، شوخ‌طبع و احساساتي؛ طراحي صحنه، لباس، توجه ريزه‌كار‌ي‌ها، كاغذ ديواري‌ها، تقاطع‌ها، گذرها، نور‌پردازي، بازي و ميزانسن و دكوپاژ، فلاش‌بك‌ها و مونتاژهاي موازي و ديناميك، ريتم تند و ضرباهنگ مناسب، فيلمبرداري به صورت نگاتيو و قاب‌بندي‌هاي هنرمندانه و جنس نوري كه به كار برده مي‌شود و ... همگي باور‌پذيرند.
اين در حالي است كه شعيبي به دليل سن كمش اين مقطع از تاريخ را تجربه نكرده است. «سيانور» به يك مقطع مهم سياسي در تاريخ ايران مي‌پردازد كه تاكنون كمتر در سينماي ايران به آن پرداخته شده است.
۵- فيلم سينمايي سيانورظرفيت‌هاي بالقوه و بالفعل زيادي دارد. يك ماجراي خطي و سرراست ندارد. توأمان مجموعه‌هايي از تاريخ، قصه‌هاي متعدد، اطلاعات و آگاهي‌هاي فراوان را ارائه مي‌دهد و وقتي از فيلم جدا مي‌شوي با كليتي از وقايع گوناگون در ذهنت درگيري؛ ماجراهاي عاشقانه، تعقيب و گريزها و شبكه روابط ساواكي‌ها و امنيتي‌ها، ازدواج‌هاي تشكيلاتي و اختلافات درون‌سازماني تا تسويه‌هاي خونين و خيانت زن به شوهر، نامردي و رفيق‌كشي و ... .
۶- نكته ديگر فيلم «سيانور» بهره‌گيري از عوامل شاخص سينماي كشور است؛ بازيگران چهره‌اي مانند مهدي هاشمي و ارائه بازي متفاوت، بهنوش طباطبايي، هانيه توسلي، حامد كميلي، پدرام شريفي، بابك حميديان، آتيلا پسياني با اجرا و بازي‌هاي مناسب و تأثيرگذار.
۷- «سيانور» ارزشمند است به دليل بعد آگاهي‌بخشي‌اش به نسل جوان و نوجوان امروز. متأسفانه نسل جديد اطلاعات چنداني از تاريخ انقلاب اسلامي و گروه‌هاي معاند، فتنه‌برانگيز و دشمنان انقلاب اسلامي ندارد.
اين فقدان آگاهي چه بسا بعضاً جوانان و نوجوانان را به بيراهه بكشد. ايجاد بهانه‌ها و انگيزه‌هايي براي بازشناخت تاريخ و اتفاقات گذشته و سير تحول سياسي و اجتماعي معاصر ضرورتي است كه بايد توجه شود و در اين بين، نهادها و مراكز فرهنگي، اجتماعي و سياسي واقعاً مسئولند.
وقتي فيلمساز و تهيه‌كننده‌اي به‌دور از رويه مألوف و كليشه‌هاي رايج گيشه‌پسند دست به چنين اقدام ارزشمندي مي‌زند، شايسته است مورد حمايت قرار گيرد. نسل جديد ما بسياريشان، هنوز نمي‌دانند عنوان دانشگاه صنعتي شريف و فلسفه نامگذاري يكي از بزرگ‌ترين دانشگاه‌هاي كشور به نام دانشگاه صنعتي شريف چيست؟ پس ما بسيار نياز داريم تا نمادها، سمبل‌ها، نشانه‌ها، روند حوادث و سير تحولات و شخصيت‌هاي مرجع و مبرز تاريخ معاصر انقلاب را از دريچه سينما معرفي كنيم.
همانند فيلم نجيب و شريف «سيانور» اثري كه برخلاف ذهنيت سياست‌گريز سينمايي جامعه و ابتلاي ذائقه مخاطب به فيلم‌هاي سطحي و نازل فضاي جديدي را عرضه كرده است. درست است كه شاهكار نيست ولي در چرخه توليدات سينماي ما جاي اين گونه توليدات خالي است. پس به فال نيك بگيريم.

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۰۳ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۹





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 242]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن