واضح آرشیو وب فارسی:تابناک:
به گزارش تیتر شهر: با گشت و گذاری در گفتههای مسئولان درباره ایمنی ساختمانها میتوان دید که اغلب آنها از خود سلب مسئولیت می کنند و تقصیر را گردن دیگری میاندازند.
در این میان اغلب مسئولان از لزوم نظارت دقیق یا افزایش تجهیزات و آموزش نیروهای حرفهای صحبت میکنند اما آنچه به چشم میآید ناهماهنگی دستگاههای مسئول برای افزایش ایمنی ساختمانها در برابر آتش است.با حسن سلطانعلی،دبیر کمیته ایمنی سازمان نظام مهندسی استان تهران درباره نظارت بر ایمنی در ساختمانهای بلند مرتبه به گفتگو نشستیم.
بنظر شما دلایل وقوع چنین اتفاقاتی در ساختمانها چیست؟
یکی از مشکلات بسیار اساسی در ایمنی ساختمانها نبود ایمنی در حین اجرا است به این معنی که ممکن است وسایل اتفای حریق وجود داشته باشد اما کارایی و کیفیت مناسب را نداشته باشد. یکی از مسائل مهم اجرای مبحث سوم است. مبحث سه به معنی سیستم اعلام و اطفای حریق در ساختمان است.اعلام مثل زنگ خطر و غیره و اطفا حریق به معنی وسایل و امکاناتی که بهطور خودکار و یا به وسیله ساکنان ساختمان آتش را مهار کند.این در حالی است که حتی با وجود وسایل و امکانات اطفای حریق ممکن است در موقع لزوم از کار بیافتند و یا به طور کامل کار نکنند.
بهترین نما برای ساختمانها چه نمایی است؟
بر اساس نظر فعالان ساخت و ساز بهترین و بیخطرترین سنگنما استفاده از آجرهای شیک است که روی ملات- سیمان و مخلفاتش- بهتر نصب میشود اما اگر از سنگنماها استفاده میشود حتماً باید سنگها قابلیت اسکوپ داشته باشند یعنی اینکه پشت سنگهاینما شیار داده شود، سیم گالوانیزه ضد زنگزدگی از شیارها عبور داده شده و داخل ملات پشت سنگ نصب میشود. معمولاسنگهایی که سقوط میکنند اسکوپ نشدهاند و متأسفانه امروز کمتر سازندهای است که به اسکوپ شدن سنگنماها اقدام میکند. در ساختمانها و به خصوص نمای آنها باید از اسکلتی استفاده شود که ضد حریق باشد این در حالی است که بخشی از نماهای کامپوزیتی که در نمای ساختمانهای بلند مرتبه استفاده میشود در برابر حریق علاوه بر اینکه ایمن نیست موجب تشدید آن نیز می شود همانند برج سلمان مشهد که کامپوزیت نما بهدلیل عدم تاب آوری در برابر حریق موجب گسترش و تشدید آتش سوزی شد. ساختمان سازها در نمای ساختمانها از مصالح استانداردی که اشتعال زا نباشد استفاده نمیکنند.
علاوه بر نماهای آتشزا چه عوامل دیگری در دامن زدن به این بحرانها اهمیت دارند؟
حذف بودجه آموزش تیمهای بحران یکی از دلایل مهم نابودی ساختمانها بخاطر آتش سوزی است. برای مثال وقتی از کارکنان پتروشیمی بوعلی علت آتش سوزی ر ا جویا شدن بیشتر آنها آگاهی نداشتن از راهکارهای اطفای حریق را علت گسترش آتش سوزی دانستند.ساختمان سازها بهخاطر سود خود از گذاشتن افرادی که به عنوان تیم ایمنی ساختمان بحساب میآیند خودداری میکنند. بیش از 50 درصد علت فوت در ساختمانها بهخاطر نبود ایمنی در حین اجراست.مثل برق گرفتن،سقوط و غیره. این در حالی است که در دانشگاههای ما به دانشجویان واحدی به عنوان تامین ایمنی ساختمان آموزش داده نمیشود و در نتیجه افراد متخصص و حرفهای در این حوزه وجود ندارد.
مگر شهرداری بر روی این مسائل نظارت ندارد؟ایمنی در ساختمانهای ما به چه اندازه است؟
بخش زیادی از درآمد شهرداری بهخاطر گرفتن عوارض و تخلفات ساختمانی میگوید: اگر بخواهیم علت حریق ساختمانها را که در طی چند ماه اخیر زیاد شده است مورد بررسی قرار بدهیم قطعا به یک جواب واحد نمیرسیم بلکه مجموعه دلایلی باعث بروز این اتفاقات میشود که تنها با یک عزم جدی میتوان از بروز آن جلوگیری کرد. نهایت ایمنی که برای ساختمانها در نظر میگیریم در مقابل زلزله است که آن هم به طور کامل رعایت نمیشود.فقدان تفکر درباره ساختمان سازی و نبود تصمیمی کلان و جامع برای بهبود این اوضاع باعث وخیم تر شدن ایمنی ساختمانها میشود.در شهری مثل تهران که قیمت هر متر زمین در حدود 4میلیون تومان است خریداران توقع دارند که ساختمان شان در برابر آتش مقاوم باشد اما وقتی سازنده غیر حرفه ای باشد خدمات را در ساختمان حذف میکند.
پیشنهاد شما برای پیشگیری از این اتفاقات چیست؟
ایران جزو معدود کشورهایی است که از هر صنفی میتواند ساختمان بسازد،گفت: در کشور ما یک بار تکلیف ساختمان سازی را مشخص نمیکنند و هرچند هم که ناظر وجود داشته باشد اما وقتی سازنده ایمنی را رعایت نمیکند فایدهای ندارد.لازم است که ساختمان درست طراحی بشود، اجزا و مصالح استانداردی داشته باشد و در عین اجرا موفق عمل کنند.
شهرداری هر استان به طور متفاوت عمل میکند برای مثال شهرداری تهران ضوابط خاصی برای ساختمانسازی دارد و شهردار ی مشهد ضوابطی دیگر.برجی در خیابان فرشته 70 متر گود برداری دارد و هیچ کسی به آنها اعتراضی نمیکند.مشابه این گود برداری در هیچ یک از کشورهای دیگر مجوز قانونی ندارد.وقتی دانش کافی وجود نداشته باشد تونلی مانند تونل توحید بعد از چند سال از ساختش دچار نشتی میشود.در حادثه پروژه تجاری- اداری خیابان ایران زمین که متعلق به هلدینگ سورینت بابک زنجانی بود نشست کرد. در جریان این اتفاق کسی به این فکر نمیکرد که چرا دچار ریزش شده است همه به این فکر میکردند که چه کسی اجازه اینکار را داده است.
اگر چه حوادث آتشسوزی آثار وحشتناکی دارد و خسارتها و صدمههای اقتصادی ناشی از آتشسوزی بسیار بالاست اما بخشی از آن با توجه به پیشرفتهای حاصل از تحقیقات مختلف در زمینه تولید و ساخت کالاهای مهندسی ساختمان و ضد حریق قابل پیشگیری است.
میتوان به محصولاتی همچون نماهای ضد حریق و مقرارتی که سازندگان را مجاب به استفاده از وسایل ایمنی میکند از شدت آنها کاست. با ارتقای مقررات ساخت و ساز و منطبق کردن آن با قوانین جهانی میتوانیم خدمات فنی و مهندسی را به گونهای ارائه کنیم که از خطرات ناشی از حوادث مختلف و آتشسوزی جلوگیری شود یا خسارات جانی و مالی آن را به حداقل برساند.اقدامات و تصمیمگیری سریع و هماهنگ با پیشرفت و فناوریهای روز دنیا میتواند اثر قابل ملاحظهای در دفع این اتفاقات در کشور داشته باشد.
۲۲ مهر ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]