واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: مهاجرت علمی، اقدامی در میان تحصیل کردگان جامعه است که در رشته های نامناسب تحصیلی قرار می گیرند و بدین ترتیب سرمایه نظام آموزشی به دلیل سیستم نادرستی که ظرفیت ها را به درستی نمی شناسد، هدر میرود
به گزارش تیتر شهر، سیستم آموزشی در کشور ما سال هاست که محل بحث و مجادله متخصصان است. همزمان با انبوه جمعیت متقاضیان کنکور که عموما شامل متولین دهه شصت بود سیاست های مختلفی اتخاذ شد و افراد بر اساس رتبه هایی که در کنکور کسب می کردند مجبور به انتخاب رشته ای بودند که قبولی آنان را تضمین می کرد. پس از طی مقطع کارشناسی، این افراد که حال دیگر اشتیاق دانشگاه از سرشان افتاده بود خود را ملزم می دیدند تا به دنبال علاقه خود بروند. انگیزه این افراد برای ادامه تحصیل با موج تحصیلات تکمیلی افزون شد اما عموما هر کس به دنبال علایق خود که اعم از مالی و معنوی بود را گرفت.
سرخوردگی لازمه سیستم آموزشی نادرست
مهاجرت علمی اقدامی است که مسئول مستقیم آن را باید سیستم نادرست آموزشی بدانیم. استعدادهای افراد در دوره نوجوانی کشف نشده و هر کس بنا به سلیقه خانواده یا مسئولین آموزشی به سمت و سویی در حوزه علمی کشیده می شود. عدم علاقه مندی به رشته دوره کارشناسی و اجبار برای ورود به آن به دلایلی همچون رتبه نه چندان خوب کنکور، الزام خانواده، عدم آشنایی کافی به این رشته و ... ایجاد می شود؛ افراد پس از گذران مقطع چهارساله دانشگاه و یا حتی در حین تحصیل انگیزه های خود را از دست می دهند زیرا علاقه آنان تعییر یافته است. در این میان افراد سرخورده یا به همان مقطع تحصیلی اکتفا کرده و وارد بازار کار می شوند و همیشه بی علاقگی را با خود به دوش می کشند و یا تصمیمی برای آینده خود می گیرند.
تغییر رشته؛ راه حل مقابله با بی انگیزگی تحصیلی
تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد چنان باب شده است که دیگر چرایی آن برای کادر علمی اهمیت خود را از دست داده است. در گذشته این دست اقدامات سوال بسیاری برای دیگران ایجاد می کرد اما در حال حاضر اساتید دانشگاهی رشته کارشناسی افراد را در ابتدای سال تحصیلی جویا می شوند؛ افراد به انگیزه های مختلف راه خود را از رشته گذشته جدا می کنند؛ این اقدامات دلایل مختلفی چون بازار کار نه چندان مساعد برای رشته دوره کارشناسی، تنوع طلبی و احساس نیاز به چرخش فکری و علمی.، تکمیل و بهینه سازی دانش دوره کارشناسی و یا برخورداری از یک دانش مکمل برای مطالعات لیسانس.،دلزدگی، خستگی و عدم رضایت باطنی به جهت ناهمخوانی مطالب علمی دوره کارشناسی با روحیات شخصی، دارد
سرمایه های آموزشی را تلف نکنیم
از بحث علائق فردی که بگذریم در می یابیم که هر یک از افراد جامعه، سرمایه های آموزشی هستند که اگر در ابتدا در جایگاه صحیح قرار می گرفتند از رضایت بیشتری برخوردار بودند و همچنین می توانستند نقش پر رنگی را در توسعه علمی کشور ایفا کنند. تغییر رشته در افراد گاه با افت تحصیلی نسبت به دیگران همراه است و این امکان را ایجاد می کند که افرادی که به تازگی در یک رشته علمی قدم می گذارند نتوانند به خوبی خود را با دیگر همترازان خود وفق دهند و اگر کاری با زیر شاخه لازم کسب کنند از سطح سواد کمتری برخوردار خواهند بود. از مضرات این عمل که بگذریم برخی افراد با تغییر مسیر زندگی خود انگیزه بیشتری کسب کرده و صاحب کرسی های بسیاری در دانشگاهها و بازار شده اند. تازگی رشته و تطبیق آن با علائق فرد حس بهتری به دانشجویان می دهد و این امر، امکان توسعه علمی را تا حدی افزایش می دهد؛ اما باید گفت که اگر سیستم آموزشی به نحوی بود که این افراد از ابتدا علائق خود را کشف می کردند چه جایگاهی در توسعه علمی بدون صرف هزینه انجام می گرفت؟ این سوال پاسخش در دست مدیران نظام آموزشی است که به تازگی با تصویب قوانین افراد را به اجبار به رشته های دبیرستانی سوق می دهند و ظرفیت به خصوصی برای رشته های دبیرستانی در نظر گرفته اند و سرخوردگی علمی را به مقاطع پایین تر و در دوره دبیرستان انتقال داده اند که در آینده شاهد تکنوکرات های بدون اعتماد به نفسی خواهیم که علاقه در بدست آوردن جایگاه دیگری دارند.
۱۳ مهر ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]