واضح آرشیو وب فارسی:فارس: انتشار گزارش چیلکات بعد از 7 سالهشدارهایمکرر به «تونی بلر» درخصوص تجاوز به عراق و ادعای دروغین سلاحهایکشتارجمعی «صدام»
در حالی امروز گزارش کمیته چیلکات درباره نقش انگلیس در جنگ عراق منتشر میشود، که رئیس این کمیته ابراز امیدواری کرده گزارشش انگلیس را از شروع جنگ نسنجیده دیگری باز دارد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، گزارش کمیته مستقل انگلیسی به ریاست «سِر جان چیلکات» درباره دخالت انگلیس در جنگ عراق و نقش «تونی بلر» نخست وزیر وقت این کشور در کشاندن بریتانیا به این ورطه، پس از سالها تعویق منتشر شد. جان چیلکات پیشتر اعلام کرده بود از اینکه افراد دولتی را که در جنگ عراق دست داشتند، شدیدا مورد انتقاد قرار دهد، هراسی نداشته و گزارش او این کار را انجام خواهد داد. این گزارش در 12 جلد آماده شده و حدود 2.6 میلیون کلمه نوشته دارد و نقش بریتانیا در آغاز جنگ عراق و عواقب آن را بررسی میکند. تمرکز گزارش چیلکات بر روی تعهداتی است که بلر به «جورج بوش» رئیس جمهور وقت ایالات متحده داده و اینکه آیا نخست وزیر، افکار عمومی انگلیس را درباره سلاحهای کشتار جمعی درعراق فریب داده است.
نسخه اصلی گزارش در کاخ وایتهال برای مطالع خصوصی سیاسیون در حالی که مشخص شد ادعاهای وجود سلاحهای کشتار جمعی در عراق کاملا دروغ است، آمارهای رسمی اعلام شده نشان میدهد 251هزار نفر در این تجاوز آشکار، جان خود را از دست دادند. سازمان جاسوسی انگلیس (MI6) از دیگر نهادهایی است که پایش به گزارش چیلکات باز شده است. برای انتشار این گزارش 7 سال زمان صرف شده و حدود 150هزار سند دولتی نیز بررسی شده است، برخی از سوالات خانوادههای سربازان انگلیسی که در جنگ با عراق کشته شدهاند نیز البته کمیته چیلکات توافقاتی را با دولت انگلیس برای بررسی اینکه چه بخشهایی از این گزارش منتشر شود، انجام داده است. خبرها حاکی از آن است که تونی بلر اقامتگاه خود در لندن را ترک کرده است. ائتلاف «جنگ را متوقف کنید» در حال برنامه ریزی تظاهراتی بیرون از مرکز کنفرانسهای لندن (ملکه الیزابت دوم) همزمان با انتشار علنی این گزارش، علیه نخست وزیر سابق انگلیس است. «لیندزی جرمن» رئیس این ائتلاف میگوید نتیجه گزارش هرچه باشد بازهم ما معتقدیم که بلر درباره جنگ با عراق، به ما دروغ گفته است. معترضین خواستار پیگرد و محاکمه قانونی تونی بلر بخاطر جنایات جنگی هستند.
تظاهرات فعالان حقوق بشر بیرون خانه تونی بلر در این گزارش آمده است: انگلیس قبل از عملیات مسالمتآمیز در عراق به آمریکا برای دخالت نظامی در این کشور پیوسته بود و این در حالی است که در آن زمان نه تنها اقدام نظامی آخرین گزینه نبود بلکه هیچ تهدید قریبالوقوعی از سوی صدام، انگلیس را تهدید نمیکرد. قضاوتهای قطعی درباره سلاحهای کشتار جمعی صدام هیچوقت تایید نشد و سازمان اطلاعات انگلیس «بدون شک» اعلام نکرد که صدام به تولید سلاحهای شیمیایی و میکروبی ادامه میدهد. اقدامات انگلیس، اختیارات شورای امنیت سازمان ملل را نادیده گرفت. این در حالی است که منشور سازمان ملل مسئولیت تامین صلح و امنیت را به شورای امنیت سپرده است. دولت انگلیس مدعی شده بود به نیابت از جامعه بینالمللی این کار (تهاجم به عراق) را انجام داده تا اختیارات شورای امنیت را حفظ کند. اما انگلیس حمایت اکثریت را نداشت. با وجود هشدارهای مکرر و آشکار (به نخست وزیری و دولت انگلیس)، عواقب این تهاجم نادیده کوچک شمرده شده و بلر در 28 جولای 2002 به رئیس جمهور آمریکا اطمینان داده بود که درهر اقدامی علیه عراق با این کشور همراه است. وی البته در نامهای گفته بود که ائتلاف نظامی آمریکا به برنامهای برای فرایند صلح خاورمیانه، تاییدیه سازمان ملل و تغییر اذهان عمومی انگلیس، اروپا و سران عرب نیاز دارد. دولت انگلیس اهداف درنظر گرفته شده را بدست نیاورده و بیش از 200 تبعه انگلیسی در نتیجه این تهاجم کشته شدند. 150هزار عراقی نیز جان خود را از دست دادند که احتمالا بیشتر از این عدد است.
جان چیلکات طی کنفرانس خبری که ساعت 11 صبح به وقت انگلیس داشت، جزئیات بیشتری از این گزارش جامع را اعلام کرد. (در اینجا ببینید.) «تونی بلر» نخست وزیر پیشین انگلیس در زمان حمله به عراق، طی واکنشی سریع و اولیه به این گزارش با برعهده گرفتن مسئولت تمام اشتباهات در این اقدام، مدعی شد که با حسن نیت برای سرنگونی رژیم صدام اقدام کرده و وعده داد که طی یک کنفرانس خبری پاسخ جدی به انتقادات مطرح شده در این گزارش بدهد. (جزئیات بیشتر) «دیوید کامرون» نخست وزیر فعلی انگلیس نیز در واکنش به این خبر با بیان اینکه رای دهندگان به تهاجم عراق باید مسئولیت خود را قبول کنند اما مدعی شد که این گزارش نباید اقدامات نظامی آتی را نفی کند. (جزئیات بیشتر) «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر با «تجاوز نظامی» خواندن این اقدام، اظهار داشت: اعث تقویت و گسترش تروریسم در تمام منطقه (خاورمیانه) شده و مانند تجاوز به لیبی، خاورمیانه را بیثبات کرد. (جزئیات بیشتر) گزارش 12 جلدی چیلکات را میتوان مهمترین افشاگری درباره زوایای مختلف تهاجم انگلیس به عراق دانسته و باید منتظر ماند تا بعد از خوانده شدن تمام صفحات این گزارش، جزئیات بیشتری از آن آشکار شود. انتهای پیام/
95/04/16 :: 12:52
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]