واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: اولین توافق اوپک برای کاهش تولید بعد از 8 سال / زنگنه:تصمیم اوپک استثنایی بود
با عقب نشینی عربستان سعودی در مقابل ایران، اوپک برای اولین بار در 8 سال اخیر،درباره کاهش تولید به توافق رسید.
به گزارش عصرایران، وزیران نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نشست مشورتی در پایتخت الجزایر برای نخستین بار از سال 2008 تاکنون درباره اقدام مشترک با هدف کاهش تولید به توافق رسیدند. هدف از این اقدام، کاهش قیمت نفت است.
رویترز نوشت که عربستان سعودی از موضع خود در برابر رقیبش یعنی ایران عقب نشینی کرد زیرا عربستان سعودی با فشار بسیار زیادی روبه رو است.
براساس این توافق، قرار است عربستان سعودی تولید نفت خود را کاهش دهد. در مقابل اعضای اوپک پذیرفته اند سه کشور ایران، لیبی و نیجریه، مستثنی از کاهش تولید باشند.
بیژن زنگنه وزیر نفت ایران هم در واکنش به این تصمیم گفت که "اوپک تصمیم استثنایی گرفت. بعد از دو سال و نیم اوپک درباره اداره بازار نفت به توافق رسید".
زنگنه و دیگر وزیران عضو اوپک گفته اند که این سازمان سقف تولید نفت خود را بین 32.5 میلیون تا 33 میلیون بشکه در روز تعیین کرده است.
تولید فعلی نفت اوپک 33.24 میلیون بشکه در روز است.
زنگنه گفت: تصمیم گرفتیم اوپک تولید نفت را 700 هزار بشکه در روز کاهش دهد.
با این اقدام اوپک این سازمان دوباره به سیاست وضع سقف تولید که از یک سال قبل کنار گذاشته شده بود باز خواهد گشت.
قرار است در نشست رسمی آینده سقف تولید هر کشور به صورت جداگانه تعیین شود اما ایران از این موضوع مستثنی است. در نشست آینده اوپک از تولیدکنندگان بزرگ خارج از اوپک مانند روسیه هم دعوت می شود.
با این تصمیم اوپک قیمت جهانی نفت بیش از 5 درصد افزایش یافت و از رقم 48 دلار برای هر بشکه بیشتر شد.
خالد الفلاح وزیر نفت عربستان سعودی نیز گفت که باید به ایران، نیجریه و لیبی اجازه داد به صورت حداکثری معقول، تولید را ادامه بدهند.
این به معنی استثنای این سه کشور از سقف تولید است.
رویترز تاکید کرد که این موضوع نشان دهنده تحول بزرگ در موضع ریاض است. عربستان سعودی قبل از این گفته بود که تولید نفت خام را کاهش نخواهد داد مگر اینکه دیگر تولیدکنندگان اوپک از جمله ایران و دیگر تولیدکنندگان مستقل خارج از اوپک نیز به همین اقدام دست بزنند.
ایران بارها گفته است که باید از سقف تولید اوپک مستثنی شود زیرا تولیدش هنوز به مرحله قبل از تحریم های شدید برنگشته است.
عربستان سعودی برای دومین سال پیاپی با کسری بودجه شدیدی روبه رو است. کسری بودجه سال گذشته عربستان سعودی به 98 میلیارد دلار رسید. این روند در کنار رکود اقتصادی باعث افزایش فشارها به عربستان سعودی شده تا جایی که در اقدامی کم سابقه، به دستور پادشاه سعودی، حقوق هیات وزیران و اعضای مجلس مشورتی (پارلمان) کاهش یافت.
عربستان سعودی با تولید روزانه 10.7 میلیون بشکه در روز، بزرگترین تولیدکننده نفت خام اوپک است. تولید نفت سعودی در کنار روسیه و آمریکا بیشترین در جهان است. این سه کشور یک سوم نفت جهان را تولید می کنند.
تولید نفت ایران نیز در سه ماه اخیر، به رقم 3.6 میلیون بشکه در روز رسیده است. این رقم نزدیک به میزان تولید نفت ایران قبل از تحریم هاست اما ایران گفته می خواهد تولید را به بیش از 4 میلیون بشکه در روز برساند.
تولید نفت خام ایران در سال 1394 شمسی به روزانه 4.2 میلیون بشکه در روز رسیده بود. تولید نفت ایران به دلیل تحریم ها روند کاهشی را آغاز کرد تا در سال 1391 به حدود 2 تا 2.5 میلیون بشکه در روز رسید. در این مدت صادرات نفت ایران هم از حدود 3 میلیون بشکه در روز به کمتر از 800 هزار بشکه در روز کاهش یافت.
با این حال با انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری در سال 1392 و دست یابی به توافق هسته ای برجام، تولید و صادرات نفت ایران سیر صعودی گرفت.
درآمدهای نفتی عربستان سعودی در دو سال اخیر به نصف کاهش یافته است و همین موضوع باعث شد این کشور بخش های زیادی از سپرده های ارزی خود برداشت کند و یارانه های سوخت و برق را نیز بکاهد.
رضا آغا کارشناس اقتصادی ارشد منطقه خاورمیانه در بانک سرمایه گذاری وی تی بی کپیتال گفت: ایرانی ها برای سال های زیادی در شرایط سخت اقتصادی زندگی کرده اند لذا ادامه کاهش قیمت نفت بر سعودی ها تاثیر اجتماعی بیشتری خواهد داشت.
تاریخ انتشار: ۱۹:۳۸ - ۰۸ مهر ۱۳۹۵ - 29 September 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]