واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا:
پسته یکی از گیاهان مقاوم به شرایط نامساعد محیطی مثل شوری آب و خاک و همچنین خشکی و کمآبی بوده و به عنوان مهمترین محصول اقتصادی در بسیاری از مناطق کویری و خشک قابل توصیه و توسعه است. وجود تابستان های گرم و خشک و طولانی و زمستانهای سرد و معتدل از جمله عوامل محیطی مناسب جهت کاشت پسته میباشند.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در این خصوص در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: کشت پسته در زمین های شور حاشیه دریاچه ارومیه که امکان کشت سایر محصولات وجود ندارد، منطقی و اقتصادی است.
حسین لطفعلی زاده با اشاره به ارقام پسته تشریح کرد: ارقام متعدی از پسته نظیر اکبری، کله قوچی، احمد آقایی، اوحدی، ممتاز، بادامی زرند، خنجری دامغان، شاه پسند، رقم قزوینی در ایران کشت می شود ولی در شرایط آذربایجان توصیه می شود از ارقامی استفاده شود که دارای دوره رشد میوه کوتاه باشند.
لطفعلی زاده از آفات پسته گفت و ادامه داد: پسیل معمولی، سن های پسته، زنجره پسته، پروانه چوبخوار پسته، سوسک سرشاخه خوار، پروانه برگخوار، پروانه پوست خوار، پروانه میوه خوار پسته و زنبورهای مغزخوار پسته مهم ترین آفات پسته به شمار می آیند.
وی افزود: مناسبترین خاک برای پسته، خاکهای لومی شنی و سبک است، چون این درخت دارای ریشه محوری عمیق است، خاک باید حداقل دو متر عمق داشته باشد. در خاکهای کمعمق سخت لایه، رشد و باردهی درختان دچار کاهش میشود.
لطفعلی زاده با ارایه راهکارهایی برای کاهش ضایعات پسته تاکید کرد: برداشت بموقع، حذف پوسته سبز بلافاصله پس از برداشت، خشک نمودن بلافاصله پس از حذف پوسته سبز در هوای باز، نگهداری در جای خشک و سرد از جمله مواردی هستند که از ضایعات این محصول جلوگیری می نماید.
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی نیز به خبرنگار ایسنا گفت: کوددهی در پسته پس از تجزیه خاک انجام میگیرد و کودهای مورد نیاز برای این گیاه ازت، فسفر، پتاس و از عناصر ریزمغذی منیزیم روی، بُر، آهن، منگنز و مس است.
حمید رهنمون افزود: درختان پسته به همان اندازه که در مقابل خشکی هوا و شوری خاک مقاوماند، در مقابل رطوبت زیاد حساسیت نشان میدهند.
وی از مناسب ترین زمان برای برداشت پسته گفت و اظهار کرد: زمان برداشت پسته موقعی که70-80 درصد پوست رویی میوه پسته به راحتی از پوست سخت استخوانی جدا شده و تغییر رنگ پوست رویی از سبز به گلی تا ارغوانی زمان برداشت پسته است.
رهنمون با اشاره به بیماریهای مهم پسته ادامه داد: از بیماریهای پسته بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه، خشکیدگی سرشاخه های پسته وکپکهای سم زای محصول پسته اشاره کرد.
وی افزود: باد، باران، برف، تگرگ، سرمای بهاره و گرمای شدید در فصل رشد از جمله عواملی هستند که بر روی تولید محصول اثر نامناسب میگذارند.
رهنمون آبیاری پسته را برای تولید اقتصادی ضروری دانست و تاکید کرد: پسته مقاوم به خشکی است اما آبیاری جهت تولید اقتصادی الزامی است، شوری آب آبیاری یک مشکل اساسی در مناطق خشک محسوب میشود ولی درختان پسته سازگاری بهتری نسبت به سایر در ختان به چنین شرایطی دارند و میتواند در خاکهایی که برای سایر محصولات بسیار شور است، رشد کند.
براساس این گزارش، پسته به عنوان یک محصول استراتژیکی با ارزش غذایی و اقتصادی بالا و همچنین انبارمانی بیشتر از محصولات بسیار مهم ایران و منطقه است، ضمن آنکه کشت این محصول سازگار با شرایط فعلی دریاچه ارومیه به باغداران قابل توصیه است.
گزارش از: امیر مسعود طایفه سلطانخانی انتهای پیام
یکشنبه / ۲۷ تیر ۱۳۹۵ / ۱۰:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]