واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: داود هرميداس باوند؛ استاد روابط بين الملل دانشگاه در روزنامه اعتماد نوشت: هفتاد و يكمين نشست مجمع عمومي سازمان از روز سهشنبه آغاز به كار كرد. در اين نشست، ايران در سطح رياستجمهوري حضور يافته است و آقاي روحاني چهارمين حضور خود در سازمان ملل را تجربه ميكنند.
مجمع عمومي سازمان ملل همواره موضوعات مختلفي را از قبيل محيطزيست، حقوق بشر، جنگ و... در دستوركار خود قرار ميدهد و اين سازمان هم امسال موضوع مهاجرت را سرلوحه خود قرار داده است. با اين حال، كشورها لزوما در دستور موضوعات را مورد پيگيري قرار نميدهند و سران كشورها در سخنراني خود و همچنين رايزنيهاي دوجانبهاي كه با ديگر كشورها دارند، مسائل ديگري را هم مورد پيگيري قرار ميدهند.
هر كشور نيز اصولا اولويت مخصوص به خود را دارد. در اين راستا، به نظر ميرسد مهمترين مسالهاي كه آقاي روحاني امسال در سازمان ملل در دستوركار رايزنيها و پيگيريهاي خود قرار بدهند، مساله برجام باشد. ايران و شش قدرت جهاني بيش از يك سال پيش به توافق تاريخي دست يافتند و اين توافق از حدود هشت ماه پيش به مرحله اجرا رسيده است. با آنكه در اين مدت، ايران اقدامات لازم را انجام داده و براساس گزارشهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي، تعهداتش را اجرايي كرده است اما به آنچه انتظار داشته، دست نيافته است.
همين مساله موجب شده است تا مخالفان برجام نيز بهانههاي حمله به اين توافق را داشته باشند. از طرف ديگر، تندروها در امريكا و اسراييل فشارهايشان عليه برجام را بيش از پيش كردهاند. در چنين شرايطي، آقاي روحاني در نيويورك تلاش خواهد كرد ضمن محافظت از برجام، طرف مقابل را به پايبندي به تعهداتش ملزم كند. از سوي ديگر، برجام زمينهاي را مهيا ساخته است تا ايران بتواند با جامعه جهاني در مسائل مختلف شريك شود.
در اين راستا، به نظر ميرسد آقاي روحاني در ديدارهايشان طرفهاي مقابل را به حضور در ايران و انجام سرمايهگذاري و ارايه جديدترين تكنولوژي دعوت كند. با اين حال، مسائل مهم منطقهاي و بينالمللي نيز از ديگر موضوعاتي است كه به نظر ميرسد آقاي روحاني در نطقشان در سازمان ملل به آن اشاره كنند. در اين چارچوب، آقاي روحاني در ادامه سخنراني سه سال گذشته، به طرحشان درخصوص جهان عاري از خشونت و افراطيگري اشاره خواهند كرد.
البته لازم است ايشان تنها به طرحشان اشاره نكنند و از كليگويي درباره شرايط كنوني منطقه و دنيا پرهيز كنند. به عبارت ديگر، با آنكه تروريسم و مبارزه با آن، احتمالا از كليدواژههاي مهم روحاني در سازمان ملل خواهد بود، ولي ضروري است ايشان تعريفي را هم درخصوص منظورشان درباره تروريسم ارايه كنند و نسبت به عدم پيگيري طرحشان كه منجر به گسترش خشونت در دنياي امروز شده است، تذكر دهند و از سازمان ملل بخواهند با تعريف كارگروهي، سازوكارهاي اجرايي شدن طرح جهان عاري از خشونت و افراطيگري را مهيا سازند.
همچنين به نظر ميآيد آقاي روحاني در سازمان ملل درخصوص تحولات منطقهاي به ويژه سوريه و عراق و همچنين تركيه نيز سخن بگويند و از جامعه جهاني بخواهند اقدامي جديتر و درخورتر انجام دهند. مسائل زيستمحيطي – بهويژه آنكه ايران هم با آن درگير است، ضعف عربستان در مديريت مساله حجاج و عدم پاسخگويي اين كشور در رابطه با كشتهشدگان حادثه منا و نقش برخي بازيگران منطقهاي در گسترش تروريسم و جايگاه در مبازره با آن از ديگر مسائلي است كه آقاي روحاني در نيويورك دنبال ميكنند و در نطق خود به آن اشاره خواهند كرد؟
۰۱ مهر ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]