واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: هنرآنلاین: نخستین مجموعه شعر محمد علی موحد با عنوان "شاهد عهد شباب" در نشر کارنامه منتشر شده است.
محمدعلی موحد، متولد ۲ خرداد ۱۳۰۲ در تبریز، عرفانپژوه، تاریخنگار و حقوقدان ایرانی و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی است. موحد تحصیل را در مدارس تدین و اتحادنوی تبریز آغاز نمود و در سال ۱۳۱۹ پس از اخذ دیپلم متوسطه در رشته ادبی به تهران آمد. اما به واسطه فوت پدر (در سال ۱۳۱۷) به تبریز بازگشت و سرپرستی خانواده را برعهده گرفت و به مدت ده سال در تبریز و تهران اقامت گزید.
در سال ۱۳۲۹ به شرکت نفت آبادان رفته و پس از خلع ید انگلیسیها در سال ۱۳۳۲ سردبیری روزنامه شرکت نفت را به عهده گرفت و در همین سال به تهران انتقال یافت. او در سال ۱۳۳۲ کار بر روی ترجمه سفرنامه ابن بطوطه را انجام داد که در سال ۱۳۳۶ منتشر و به واسطه قدرت قلم و شیوایی ترجمه، مورد توجه ارباب فضل قرار گرفت و نام موحد بر سر زبانها افتاد، چنانکه استادانی چون مجتبی مینوی و محمدعلی جمالزاده او را مورد تشویق و تفقّد قرار دادند.
موحد تحصیلات خود را در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ادامه داد و موفق به اخذ مدرک دکترای حقوق خصوصی از این دانشگاه شد و در سال ۱۳۳۸ پس از فراغت از تحصیل برای آشنایی بیشتر با مباحث حقوق بینالملل به انگلستان رفته و مطالعات خود را زیر نظر پروفسور جنینگز در کمبریج و پروفسور شوارتزنبرگ در لندن ادامه داد.
همچنین در این دوران با ایرانشناسانی همچون آربری، مینورسکی و لاکهات مجالست کرده و به تحقیق برروی نسخههای خطی موجود در موزه بریتانیا پرداخت و از این میان نسخه سلوکالملوک تألیف فضلالله روزبهان خنجی متخلص به امین را برای تصحیح انتخاب کرد.
او علاوه بر وکالت پایه یک دادگستری، از آغاز تأسیس شرکت ملی نفت ایران در کادر حقوقی شرکت نفت وارد شد و تا بالاترین درجات (مشاور عالی رئیس هیئت مدیره، مشاور ارشد و عضو اصلی هیئت مدیره) انجام وظیفه کرده و در ابتدای تأسیس اوپک به مدت شش ماه معاونت اجرایی آن سازمان در ژنو را عهدهدار بوده است. موحد در کنار مشاغل رسمی به تدریس حقوق مدنی و حقوق نفت در دانشکده حقوق دانشگاه تهران و دانشکده حسابداری و علوم مالی شرکت ملی نفت ایران میپرداخت.
موحد در طول زندگی خویش همواره مشغول تحقیق، تألیف و ترجمه بوده و آثار بزرگی از خود به یادگار گذاشته است که بیشک بزرگترین آنها تحقیق در متون عرفانی، به ویژه چاپ انتقادی مقالات شمس تبریزی است. کتاب ارج نامه محمدعلی موحد به نام "با قافله شوق" دربرگیرنده مجموعه مقالاتی از دوستان، همکاران و شاگردان وی درباره زندگی و آثار موحد، در دانشگاه تبریز توسط محمد طاهری خسروشاهی از محققان حوزه ادبیات فارسی در آذربایجان، تدوین و منتشر شده است.
شعری از مجموعه "شاهد عهد شباب" با عنوان آزادی:
قسم به شوکت و جاه و جلال آزادی
که روشن است جهان از جمال آزادی
به خاک پاک شهیدان که آب مینخورد
مگر ز خون جوانان نهال آزادی
وگرنه شعله زند بر چگر در این وادی
نصیب مرد نگردد زلال آزادی
وگر حذر کنند از رنگ لعل خون ملت
کجا رسد به حریم جمال آزادی
سخن نمیرود اندر فراخنای جهان
مگر به هیچ زبان جز مقال آزادی
به ارغنون زمان بین که میکند تکرار
صفیر طایر فرخنده فال آزادی
بیا که در همه تاریخ ماجرایی نیست
جز این جدال مقدس، جدال آزادی
حیات چیست؟ جدال است و گیر و دار نبرد
مآل این همه غوغا؟ وصال آزادی
مآل فرخ و فیروز آرمان بشر
مآل حق و فضیلت، مآل آزادی
مهر درباره این کتاب نوشته است: این مجموعه در برگیرنده تمامی اشعار سروده شده توسط محمد علی موحد در خلال سالهای ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۹ است. موحد در این بازه زمانی به عنوان وکیل و نماینده شرکت ملی نفت ایران در مناطق جنوبی ایران در حال فعالیت بوده و اشعار خود را نیز به تناسب حس و حال و موقعیت آن سالها سروده است. این دفتر شعر در دو بخش "شطیات" و "شطحیات" در دست انتشار قرار گرفته است. در بخش شطیات ۲۶ قطعه شعر و در بخش شطحیات نیز ۲۶ شعر قرار گرفته است که بسیاری از آنها تاریخ سرایش را نیز بر خود داراست.
این دفتر شعر نخستین دفتر شعری است که از محمد علی موحد منتشر میشود و تاپیش از این علاقهمندان به آثار وی بیشتر اشعار او را در برخی نشریات مطالعه کردهاند.
این مجموعه شعر در نشر کارنامه منتشر شده است و در ماه آتی توزیع میشود. همچنین مراسم رونمایی از این کتاب در 15 مهر برگزار خواهد شد.
۲۴ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]