تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 4 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر كس درصدد عيب جويى برادر مؤمنش برآيد، تا با آن روزى او را سرزنش كند، مشمول اين ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843759980




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

درصندوق توسعه و حمايت از صنايع دريايي چه مي‌گذرد؟


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: درصندوق توسعه و حمايت از صنايع دريايي چه مي‌گذرد؟
گفته مي‌شود صنايع داخلي بايد مورد حمايت قرار گيرد و از ورود كالاهاي مشابه داخلي جلوگيري شود و.... اين اظهارات كه بيشتر جنبه شعار دارد تا واقعيت، باعث فعال‌تر شدن مافياي واردات شده، از جمله مافيايي كه در صنايع دريايي به ويژه صنعت كشتي‌سازي شكل گرفته و به رغم تشكيل صندوق حمايت از صنايع دريايي، اين صنعت همچنان مغفول مانده است.
نویسنده : بهناز قاسمی 
گفته مي‌شود صنايع داخلي بايد مورد حمايت قرار گيرد و از ورود كالاهاي مشابه داخلي جلوگيري شود و.... اين اظهارات كه بيشتر جنبه شعار دارد تا واقعيت، باعث فعال‌تر شدن مافياي واردات شده، از جمله مافيايي كه در صنايع دريايي به ويژه صنعت كشتي‌سازي شكل گرفته و به رغم تشكيل صندوق حمايت از صنايع دريايي، اين صنعت همچنان مغفول مانده است.
صندوق توسعه صنايع دريايي، يك شركت تخصصي دولتي و وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت ايران است. صندوق با هدف تحقق توسعه پايدار در بخش صنايع دريايي كشور تأسيس شده و به عنوان موتور توسعه صنايع دريايي كشور، رابطي است بين حاكميت و بخش خصوصي تا بتواند با انجام مطالعات توسعه‌اي، سرمايه‌گذاري و اعمال انواع حمايت هدفدار، موجبات توسعه‌ روز‌افزون اين صنايع در كشور را فراهم آورد.
در سال 1378 در پي ارائه گزارش از مشكلات ناشي از عدم توسعه متوازن صنايع و امور دريايي كشور از سوي سازمان مديريت و برنامه‏ريزي (معاونت برنامه‏ريزي و نظارت راهبردي رئيس‌جمهور) و وزارت صنايع و معادن (وزارت صنعت، معدن و تجارت) به «شوراي اقتصاد» و اقدامات صورت گرفته از سوي اين شورا لايحه قانوني راهكارهاي اجرايي توسعه دريايي كشور تهيه و در تاريخ 15/2/1387 تحت عنوان «قانون توسعه و حمايت از صنايع دريايي» به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيد. در موارد يك تا 9 اين قانون به تشكيل يك نهاد مالي و توسعه‏اي تحت عنوان صندوق توسعه صنايع دريايي و همچنين حمايت‏ها و بخشودگي‏هاي لازم براي فعالان عرصه دريايي اشاره و در ماده 9 تا 11 قانون مذكور تشكيل شورايي با اختيارات كافي و مناسب به عنوان يك راهكار دائمي و ريشه‏اي با رياست رئيس‌جمهور اشاره دارد كه بايد به عنوان مرجع عالي، مقررات روز‌آمد و مورد نياز توسعه دريايي كشور را در آينده تصويب كند. در اين قانون همچنين از سياستگذاري و ايجاد هماهنگي، تهيه اسناد بالادست توسعه دريايي كشور، بهبود فضاي كسب و كار و تسهيل سرمايه‏گذاري‏ها، رفع تعارضات و خلأهاي قانوني به عنوان وظايف اين شورا نام برده شده است. همزمان با ابلاغ قانون فوق و تشكيل شوراي عالي صنايع دريايي، دبيرخانه اين شورا نيز با هدف ايجاد سازوكارهاي لازم براي تصميم‏سازي صحيح در شوراي عالي صنايع دريايي، انجام بررسي‏هاي لازم به منظور بازنگري قوانين و مقررات در حوزه صنايع و امور دريايي كشور، برنامه‏ريزي و هماهنگي به منظور تهيه اسناد راهبردي صنايع و امور دريايي در كشور، انجام مطالعات لازم، تهيه پيش‏نويس سياست‏هاي كلان بين‏بخشي و... تشكيل شد و آغاز به كار كرد.
اين دبيرخانه با مشخص نمودن اعضاي كميسيون‏ راهبري و كارگروه‌هاي تخصصي، تشكيل مستمر جلسات مستمر آنها، تهيه و تدوين دستورالعمل‏هاي اجرايي، برگزاري جلسات شوراي عالي (سه جلسه در سال) با حضور معاون اول رئيس‌جمهور، هموارسازي تصميم‏سازي و تصميم‏گيري در شوراي عالي صنايع دريايي و. . . همه و همه نويدبخش آينده روشني براي حضور صنايع دريايي بود اما اين روند رو به جلو ديري نپاييد و در سال 1392 با انتصاب فردي كه گفته مي‌شود، ناآشنا به حوزه صنايع دريايي كه در حال تدارك اقامت وگذران دوران بازنشستگي در كنار خانواده خود در خارج از كشور بود به رياست دبيرخانه شورايعالي صنايع دريايي، دبيرخانه‏اي  كه وظيفه اصلي آن تصميم‏سازي براي تصويب سياست‏هاي كلان در اين شورا و توجه به پيگيري ارتقا و توسعه صنايع دريايي بود، در نهايت حوزه صنايع دريايي به محاق فرو رفت.
به نحوي كه از سال 1392 تا كنون به دليل كم‏كاري‏هاي دبيرخانه، شوراي عالي صنايع دريايي فقط يك جلسه با حضور معاون محترم رئيس‌جمهور تشكيل جلسه داده است كه از صورتجلسه و مصوبات جلسه مذكور نيز هيچ اطلاعي در دست نيست، ضمن اينكه طي اين مدت گزارشي از برگزاري جلسات كميته راهبري و كارگروه‌هاي تخصصي و احياناً پيشنهاداتي كه ‏بايد ارائه نمايند، ارائه نشده است.
دبير شوراي صنايع دريايي كه يكي از اعضاي هيئت مديره صندوق توسعه و حمايت از صنايع دريايي است، به دليل عملكرد ضعيفش در اين شورا و عدم هدايت صحيح منابع مالي به سمت توليد داخل و صنايع كشتي‌سازي داخلي، موجب شده فعاليت‌هاي صندوق نيز محدود شود. اين درحالي است كه در راستاي اجراي سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي، حمايت از توليد داخل و رسيدن به خودكفايي مورد تأكيد رهبري و مسئولان نظام است كه متأسفانه در بخش صنايع كشتي‌سازي مورد توجه نبوده و مافياي واردات كشتي‌هاي دست دوم فعال‌تر عمل مي‌كنند. پيرامون عملكرد، ساختار، مديريت و نقش دبيرخانه اين شورا كه بايد ضمن پيگيري اجراي سياست‏هاي كلي برنامه ششم توسعه، ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري و تأكيدات ايشان مبني بر توجه به حوزه راهبري صنايع دريايي نقش فعال داشته باشد، عملاً شوراي عالي صنايع دريايي را زمين‏گير كرده است.
چرايي ورود به مسائل اجرايي و پيمانكاري در طرح‏ها با ادعاي متولي‏گري توزيع منابع و تلاش براي در دست گرفتن منابع به جاي سياستگذاري و نبود هم‏افزايي با نهادها در جهت جلب مشاركت و تشكيل جلسات فعال... از سؤالاتي است كه در خصوص عملكرد اين شورا و صندوق حمايت مطرح مي‌شود. با توجه به موارد فوق و از انتفاع ساقط شدن شوراي عالي صنايع دريايي و در كنار آن مصاحبه اخير رياست محترم سازمان بازرسي كل كشور مبني بر مشكل‏ساز بودن به كارگيري افراد داراي تابعيت دوگانه در سازمان‏ها و دستگاه‌هاي دولتي و حساسيت نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي توجه مضاعف مسئولان محترم به وضعيت اين شورا ضروري به نظر مي‏رسد.


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۶ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن