واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه شهروند: «هر سنی که باشید فرق نمیکند؛ به آمادگی جسمانی نیاز نخواهید داشت؛ تکنیکهای مبارزه و فنها را آموزش ببینید و با تهیه این مجموعه، خود را برای مواجهه با درگیریهای احتمالی آماده کنید.» این متن آگهی یک سیدی آموزش دفاع شخصی بانوان است.
ورزشی که این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده و انگیزه خیلی از مشتریانش دفاع در برابر مزاحمان خیابانی است. خیابان، جایی است که زنها برای رفتن به آن به ساعتشان نگاه میکنند، به خلوتیاش به امنیتش، به چراغهای روشن و خاموشش. خشونتهای کلامی و گاهی جسمی عليه زنان جا و مكان خاصی ندارد. در خانه يا خيابان زنان با انواع خشونت روبهرو هستند. تأثیری که خشونتهای خانگی از سوی پدر، همسر و برادر یا مزاحمان خیابانی روی زنان گذاشته بيش از آنكه جسم آنها را بخراشد، روحشان را جريحهدار کرده است. واقعیت این روزهای جامعه ما این است و حالا آموزش دفاع شخصی بیشتر از آموزش مردان مریخی و زنان ونوسی خریدار دارد.
تبلیغش روی دیوار چسبیده است، درست چند قدم پایینتر از شلوغترین خیابان غرب تهران؛ «آموزش کامل دفاع شخصی زنان و بانوان بدون نیاز به درگیرشدن در مباحث آموزشی مقدماتی و تمرینات به صورت کاملا علمی. یکی از بهترین هدایایی که یک پدر میتواند به دخترش بدهد. به خاطر متد خاص آموزش که در هر شرایطی نوع برخورد سریع را آموزش میدهد بسیار مورد استقبال بانوان واقع شده است. آموزشهای دفاع شخصی زنان در تمام حالات درگیری، زورگیری و نوع برخورد دفاعی صحیح نمایش داده میشود. این مجموعه برای همه دختران واجب است حتی آنان که یک رشته رزمی کار میکنند. بازداشتن مهارتهای متفاوت این محصول برای ایشان توصیه میشود.»
آستانه تحمل آدمها وقتی از خط قرمزش عبور کند، هر کسی حرصش را یکجوری خالی میکند. کلاسهای آموزش دفاع شخصی هم به همین خاطر شلوغ شده است. همین تبلیغات و اطلاعرسانی به زنان نوید داده که چطور نترسند و در چارچوب قوانین دفاع شخصی از خودشان در برابر مزاحمان دفاع کنند. سروش علیپور، وکیل دادگستری که به واسطه شغلش به قوانین تسلط دارد، سالهاست در کنار شغلش به ورزشهای رزمی روی آورده و بهعنوان یک مدرس، کلاسهای آموزشی دفاع شخصی برگزار میکند. او درباره استقبال زنان و دختران از این کلاسها میگوید: «بدون اغراق باید بگویم همه شاگردهای من کسانی هستند که حداقل یک بار قربانی سارقان و مزاحمان خیابانی شدهاند، به این معنی که دخترانی که به قول معروف خفت شدهاند یا مورد آزار جنسی قرار گرفتهاند، بیشتر از این کلاسها استقبال میکنند.
هر چند به اعتقاد من دفاع شخصی و یادگیری فنونش خیلی به جنسیت ارتباط ندارد، دفاع شخصی هم برای زنان و هم برای مردان لازم است. چندسال پیش یکی از شاگردانم سر کلاسها حال روحی مناسبی نداشت و نمیتوانست با کلاس پیش برود، وقتی علتش را پرسیدم متوجه شدم او قربانی تجاوز جنسی شده و به همین خاطر خواسته تا در کلاس دفاعشخصی شرکت کند. از او خواستم قبل از شرکت در این کلاسها و تقویت جسمش پیش روانشناس برود تا ابتدا زخمهای روحش را مداوا کند و بعد فن دفاع شخصی را آموزش ببیند. درواقع میخواهم بگویم ما هرگز نباید بگذاریم بعد از آسیب دیدن روحمان و تجربه یک حادثه تلخ به فکر جبران باشیم، بلکه میتوانیم با یادگیری قوانین و فنون دفاع شخصی از حوادث ناگوار پیشگیری کنیم.»
یادگیری تکنیکهایی که با وجود نداشتن برتری فیزیکی بتوان با مزاحمان برخورد کرد تحتعنوان «دفاع شخصی» در بسیاری از باشگاههای ورزشی آموزش داده میشود. همین چند روز پیش هم خبر کتکخوردن ٣ پسر مست به دست یک دختر رزمیکار در یکی از خیابانهای شمال تهران رسانهای شد. خبری که حکایت از مزاحمت چند پسر مست برای یک دختر جوان داشت. آنها با زور و تهدید دخترک را روی زمین کشاندند و میخواستند سوار ماشینشان کنند. درنهایت دختر جوان که رزمیکار بود توانست با رعایت قوانین دفاع شخصی چند ضربه به آنها بزند و از چنگشان بگریزد.
امان از حرف بد
با قفل فرمان از خودرواش پایین آمد تا قفل آهنی را بکوبد بر سر راننده خودرو عقبی که دستش را گذاشته بود روی بوق و میگفت: «خانم تو باید بشینی پشت ماشین لباسشویی.»
این نمونه یکی از اتفاقهایی است که روزانه زنان در جامعه با آن روبهرو هستند. براساس آخرين تحقيقاتي که توسط يک مرکز تحقيقاتي خصوصي انجام شده است، هر زن يا دختري در جوامع شهري ايران به ميزان مسافتي که طي ميکند يا مدت زمان حضورش در سطح خيابانها، در هر تردد شهري، بين يک تا ٢٠ بار به لحاظ مزاحمتهاي کلامي، فيزيکي و چشمي از سوي برخي مردان مورد آزار و اذيت قرار ميگيرد.
خشونت، امری فرهنگی است و ممکن تعریف هر فردی نسبت به آن متفاوت باشد. اگرچه در برخی از مواقع قانون در جایگاه خود بازدارنده است و تاثیرگذاری خاص خود را دارد اما تصور اینکه بهصرف وجود قانون، خشونت و مزاحمت علیه زنان در جامعه کمرنگ شده، قطعا تصوری نادرست است، به این معنی که قربانیان خشونت، مزاحمت، آزار جنسی و تجاوز بیدفاعترین افراد جامعه هستند، چراکه خشونتهای اینچنینی به دلیل ماهیت پنهانشان بیشتر از آنکه بر جسم و جان خط بیندازند، روح زنانه یک «زن» را خراش میدهند.
۲۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]