واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
تکلیف ما در قبال حیوانی که سراسر حق است؛
آیا باید برای حیوانات حقوقی قائل بود؟ مدتی است در شبکه های ماهواره ای، تصاویری از خشونت نسبت به حیوانات در کشورمان منتشر و تلاش می شود تا چهره ای خشن و غیر واقعی از احکام اسلامی در مواجهه با حیوانات ترسیم شود.
گروه اجتماعی فرهنگ نیوز، محسن سلگی: حیوانات همچون انسان صاحب حق و حقوق هستند، اما فاقد تکلیفاند. در واقع حیوانات سراسر حق هستند. با وجود واقعیت مزبور، حقوق حیوانات نیاز به تشریح و ترویج هرچه بیشتر دارد. خصوصاٌ اینکه در کشورمان ایران شاهد بدرفتاری با حیوانات بوده ایم؛ گو اینکه بسا اوقات، حیوانات فاقد حقوق و صرفاً مستحق ترحم انگاشته شده اند. در عین حال، بدرفتاری و حتی بی توجهی به حیوانات، خلاف اسلام است.
مدتی است در شبکه های ماهواره ای، تصاویری از خشونت نسبت به حیوانات در کشورمان منتشر و تلاش می شود تا چهره ای خشن و غیر واقعی از احکام اسلامی در مواجهه با حیوانات ترسیم شود. علاوه بر این، در کانال تلگرامی دوست خوبم جناب رضا احمدی مطلبی در خصوص رفتار با حیوانات خواندم. همچنین سخنرانی استاد ملکیان با عنوان حقوق حیوانات در دومین نشست تخصصی حقوق حیوانات مورخه 20 شهریور 95 نشان از مساله شدنِ حقوق حیوانات در کشور دارد. این مسألهشدن، اتفاق مبارکی است و براستی تا مشکلی تبدیل به مسأله نشود، حل نخواهد شد.
باید گفت هر چند ماده 608 قانون مجازات اسلامی شکار یا صید حیوانات وحشی حفاظت شده را جرم انگاری کرده و ماده 679 این قانون نیز به بیان حکم اتلاف حیوانات حلال گوشت پرداخته است، اما در خصوص آزار و اتلاف سایر انواع حیوانات خلاء قانونی وجود دارد. گفتنی است تحقیقات اخیر جامعه شناختی حاکی از وجود رابطه مستقیم میان حیوان آزاری و زمینه های وقوع جرایم علیه اشخاص بوده و شیوع پدیده مزبور به دلیل ایجاد قساوت قلب و از بین بردن قبح کشتار، تهدیدی برای جامعه انسانی محسوب می شود همچنان که در پرونده شخصیت برخی قاتلان سریالی و کودک آزاران سوابقی از آزار و کشتار حیوانات شهری مشاهده شده است.
پیشنهاد می شود با توجه به ایجاد بسترهای اجتماعی لازم، اصلاح و تکمیل مادتین 608و 679 قانون مجازات اسلامی در ماده واحده ای تحت عنوان جلوگیری از آزار و اذیت حیوانات در دستور کار قرار گیرد تا این تصور عمومی که حمایت از حیوانات مقوله ای غربی، وارداتی، لوکس و فاقد مبانی اسلامی است از اذهان زدوده شود.
می بایستی موضع شریعت اسلام در قبال حقوق حیوانات و وظایف انسان درقبال آن در فضای رسانه ای و با تأکید بر محورهای ذیل به روشنی تبیین شود:
-نهی از آزار حیوان و مسئولیت مدنی و کیفری ناشی از آن در روایت مأثور از پیامبر اکرم (ص)؛ ضرورت رعایت و تأمین بهداشت محیط زیست حیوان در حدیث منقول از امام صادق (ع)
-طرح مباحث ظریف فقهی درباره حق حیات حیوانات در رسانه ها (مانند آنچه از صاحب جواهر نقل است که اگر نزد شخصی قدر اندکی آب باشد و حیوانی درآنجا بوده و بیم تشنگی وهلاک او برود واجب است به تیمم روآرد و آب صرف وضو نکند).
-تبیین ساده و امروزه فهم آنچه از مباحث فقیه در کتاب " لقظه" پیرامون وظایف انسان در قبال لقظه حیوان و لزوم صیانت از حیات و تأمین نفقه او آمده است.
گفتنی است حقوق حیوان در اسلام تا جایی اهمیت دارد که برخی از فقها آن را حق اللّه دانسته اند.
95/6/24 - 11:19 - 2016-9-14 11:19:31
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]