واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
جولان اراذل و اوباش در کانالهای تلگرامی این روزها شبکه های اجتماعی و از جمله تلگرام به محل ناامنی برای کاربران تبدیل شده است. جایی که اخبار راست و دروغ در هم تنیده می شود و تشخیص سره از ناسره هم در این فضا کار ساده ای نیست .
به گزارش فرهنگ نیوز؛ همین چند ماه قبل بود که تعدادی از اراذل و اوباش معروف شهرها با کری خوانی و تهدید، همدیگر را در فضای مجازی به مبارزه می طلبیدند که خوشبختانه تعدادی از آنها در اقدامی ضربتی دستگیر شدند. این گروه از افراد عمدتا سابقه دار با ایجاد فضای رعب و وحشت در فضای مجازی، امنیت روانی جامعه را به هم می زنند و حس ناامنی را به مخاطب، تلقین می کنند.
حالا این روزها، پدیده نوینی در فضای مجازی شکل گرفته که در آن روز به روز بر تعداد کانال های «لاتی» در تلگرام و سایر شبکه های مجازی اضافه می شود. در این کانال ها، افراد با نمایش انواع و اقسام سلاح های سرد و گرم و همچنین نمایش عکس ها و فیلم هایی از درگیری ها به عضوگیری و تبلیغ روی می آورند.
جالب است که در این کانال ها، بین خود اراذل و اوباش هم کلیدواژه های خاصی به کار می رود. مثلا کلمه «تنهای وحشی» و یا فلانی از «بهترین های ایران» محبوبیت خاصی دارد.
در این کانال ها، افراد سارق، قاتل و متجاوز به عنوان قهرمان معرفی می شوند و حتی گاهی با انتشار عکس هایی از افراد اعدام شده، از آنها به عنوان قهرمان بزرگ یاد می شود.
فرهنگ سازی و برخورد قانونی؛ راه مقابله با اراذل
اینکه عده ای اراذل و اوباش، فضای مجازی را خانه امن خودشان بدانند، آفتی است که باید هرطور شده کنترل شود.
دکتر محمدحسین ساکت، قاضی سابق دیوان عالی کشور در گفتگو با سلامت آنلاین، چنین رفتارهایی را جرم می خواند و می گوید: بر اساس قانون مجازات اسلامی، هر نوع کار خلاف اخلاق عمومی و نظم عمومی، قابل پیگرد قانونی است و عامل پخش اینگونه تصاویر در فضای مجازی می تواند تحت تعقیب قضایی بگیرد.
این پژوهشگر حقوق و اسلام شناسی، معتقد است که انتشار این تصاویر، نوعی تهاجم فرهنگی است که می تواند به سلامت جسمی، روانی و معنوی شهروندان، آسیب بزند.
دکتر ساکت بر این باور است که نباید گمان کنیم افرادی که اینگونه در فضای مجازی، جولان می دهند و با علم و آگاهی، این تصاویر را منتشر می کنند، این کار را از سر نادانی انجام می دهند، بلکه خیلی از این افراد به شکل هوشمندانه و حتی گاهی با کمک عوامل غربی، سعی در تخریب اخلاق اسلامی جامعه دارند.
وجود چنین فضاهای فاسد و مسمومی، به اعتقاد ساکت، جوانان را از فرهنگ ایرانی اسلامی دور می کند: «نکته منفی قضیه اینجاست که کشورهای غربی با کمک همین فناوری تلگرام، بهره برداری مثبت انجام می دهند، اما گویی نکات منفی این فناوری ها را به سمت کشورهای در حال توسعه، سوق می دهند.»
از نگاه این حقوقدان، برخورد با افرادی که به طور عامدانه، دست به انتشار تصاویر خلاف عفت عمومی می زنند، واجب است، اما چاره نهایی کار نیست: «باید ابتدا از فرهنگ سازی شروع کرد و با کمک رسانه ها و نهادهای فرهنگ ساز، جوانان را نسبت به وجود چنین خطراتی آگاه کرد. این کار، ریشه ای تر و پایه ای تر است. سپس در کنار فرهنگ سازی، می توان با افرادی که جوانان را به الگوهای هنجارشکن تشویق می کنند، برخورد قضایی داشت.»
تهدید مستقیم سلامت روانی و اجتماعی
اصل ضروری زندگی در هر جامعه ای، داشتن امنیت جانی، روانی و مالی است. بدون اینها زندگی کردن در هر جامعه ای به جهنم تبدیل می شود.
حال تصور کنید وقتی عده ای اراذل و اوباش، عکس های خلاف هنجارهای جامعه را بدون واهمه انتشار می دهند و فضای ناامنی را در جامعه ترویج می دهند، این مساله می تواند سلامت روانی و اجتماعی را مختل کند.
همچنین باید در نظر داشت که خیلی از کودکان و نوجوانان نیز مشتری پروپاقرص فضای مجازی هستند. حال در شرایطی که آنها مدام در معرض تبلیغات اراذل و اوباش باشند، این امکان وجود دارد که آنها مورد سوء استفاده این مجرمان قرار بگیرند. حتی در بهترین حالت، ممکن است این مجرمان در نظر افراد کم سن و سال، واقعا به عنوان قهرمان جلوه کنند و در حقیقت، افراد خلافکار به عنوان الگو برای نوجوانان تعریف شوند.
منبع: سلامت
95/6/14 - 13:17 - 2016-9-4 13:17:09
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]